OPINIONS

Ο Γιώργος Λιάγκας μάς στέλνει στις κουζίνες να πούμε ζώδια, για να κάνει «λίγη δημοσιογραφία»

Instagram.com/toprwino_ant1/

Ας μην γελιόμαστε. Ήταν σαφές από την πρώτη στιγμή πώς θα είναι αυτή η σεζόν για τον Γιώργο Λιάγκα στο Πρωινό. Ήταν η πρώτη χρονιά που θα αναλάμβανε τον ρόλο του κεντρικού παρουσιαστή της πρωινής infotainment εκπομπής του ΑΝΤ1 και έθεσε από την αρχή κάποια όρια. Εκείνος θα έκανε τη σοβαρή δημοσιογραφία, τα άλλα ήταν «γυναικεία θέματα». Το είπε και το ξανάπε αυτό το «γυναικεία θέματα» και όσο στο πλευρό του ήταν η Δούκισσα Νομικού, αλλά και τώρα που καλωσόρισε στο Πρωινό μετά την αποχώρηση της πρώτης, τη Μαρία Κορινθίου.

Τα «γυναικεία θέματα» ήθελαν οπωσδήποτε και γυναικεία παρουσία, αυτός δεν θα τα αναλαμβάνε. Ο Γιώργος Λιάγκας δεν είναι στο Πρωινό για να μαγειρεύει και να ακούει για τα ζώδια, ή να παρουσιάζει εμπορικά θέματα που απευθύνονται σε γυναίκες καταναλώτριες, εκείνος το πολύ πολύ να προωθήσει κανένα macho αυτοκίνητο που κληρώνει η εκπομπή του σε τυχερούς τηλεθεατές. Ναι, σε περίπτωση που δεν το είχες καταλάβει, υπάρχουν συγκεκριμένα θέματα που βαφτίζονται γυναικεία, ακόμα και το 2022. Γιατί αν είσαι γυναίκα, τότε σίγουρα σε αφορά μόνο η αστρολογία, η κουζίνα και άντε η μόδα και η ομορφιά. Η ενημέρωση δεν είναι για σένα.

Μας είχε ήδη δημιουργήσει αναμονή κοινού από την περασμένη Παρασκευή 7 Οκτωβρίου ο Γιώργος Λιάγκας. Μαζί συνέχιζε να μας δημιουργεί την εντύπωση ότι δεν θα σταματήσει να μιλά για «γυναικεία θέματα» μέχρι το τέλος της σεζόν κι ίσως μέχρι να σβήσει και ο ήλιος.

«Θέλω να σας πω ότι πολύ πιθανό από Δευτέρα θα προστεθεί εδώ στο Πρωινό, μία φίλη μου, μία γυναίκα που αγαπάτε πάρα πάρα πολύ όλοι! Είμαι πολύ χαρούμενος. Δεν αντικαθιστά κανέναν, δεν μπαίνει στη θέση κανενός. Θα είναι στην παρέα μας και κυρίως θα με βοηθά πολύ εδώ γιατί δεν μπορώ να τα κάνω όλα αυτά. Στα ζώδια, στα γυναικεία θέματα», είχε πει ο Γιώργος Λιάγκας. Κι επανήλθε στο θέμα τη Δευτέρα που ακολούθησε.

«Είναι μία γυναίκα που την αγάπατε πολύ όλοι. Έχει καταγράψει χιλιόμετρα στο θεατρικό σανίδι και στην τηλεόραση, είναι μανούλα, είναι σύζυγος, είναι καλό παιδί πάνω απ’ όλα, θα προστεθεί από σήμερα στην ομάδα του Πρωινού, θα σας πω τι ακριβώς θα κάνει μαζί μας. Μαζί μας η Μαρία Κορινθίου», είπε καλωσορίζοντας τη Μαρία Κορινθίου ο Γιώργος Λιάγκας στην εκπομπή του τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου.

«Αισθάνομαι υπέροχα, πώς τα έφερε η ζωή. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Είσαι Δίδυμος καταρχάς κι εγώ έχω μία αγάπη με τους Διδύμους», ανταποκρίθηκε η Μαρία Κορινθίου καθώς έφτασε κοντά του και είπε την πρώτη της «καλημέρα» στους τηλεθεατές. Κι ο Γιώργος Λιάγκας ανέλαβε να ξεκαθαρίσει τι θα κάνει η Μαρία Κορινθίου στην εκπομπή μην τυχόν και μας μείνει ζωντανή η παραμικρή ελπίδα για μία τηλεόραση που έχει ξεπεράσει τα έμφυλα στερεότυπα.

«Εδώ η εκπομπή δεν αλλάζει. Είναι μία εκπομπή infotainment. Δηλαδή το μεγάλο κομμάτι της εκπομπής παραμένει δημοσιογραφικό κι υπάρχει κι ένα κομμάτι γυναικείο. Στο γυναικείο κομμάτι της εκπομπής θα αφήσει ανεξίτηλη τη στάμπα της η Μαρία Κορινθίου. Θα είσαι μαζί μου μαγειρικές, ζώδια, τα γυναικεία θέματα θα τα παίρνεις πάνω σου και όλα καλά. Είσαι η απαλλαγή μου στα γυναικεία, επιτέλους δηλαδή. Λοιπόν, Μαράκι μου, καλωσήρθες, καλορίζικη, πάω να κάνω λίγη δημοσιογραφία και τα λέμε σε λίγο», είπε ο Γιώργος Λιάγκας.

Μόνο το «τράβα εσύ στις κατσαρόλες σου» έλειπε μετά το «πάω να κάνω λίγη δημοσιογραφία» για να γίνει αυτή η εισαγωγή ωδή στα έμφυλα στερεότυπα. Ο Γιώργος Λιάγκας δεν άντεχε να ασχολείται με μη σοβαρά θέματα σε μία infotainment εκπομπή. Δεν άντεχε να ασχολείται με τα ελαφρά και -στο μυαλό του- «γυναικεία». Ήθελε απαλλαγή. Και η παρουσία μίας γυναίκας στην ομάδα της εκπομπής του την έδωσε.

Από εδώ και πέρα, αυτός τα αντρικά του κι εκείνη τα γυναικεία της. Εμπρός, πίσω στην εποχή που η θέση της γυναίκας ήταν στην κουζίνα (ο δήμαρχος Πόπωτας του Καφέ της Χαράς θα ήταν περήφανος που τα κατάφερε).

Η Μαρία Κορινθίου από πλευράς της γέλασε και δεν έκρυψε την χαρά της που θα είναι μέλος της ομάδας της εκπομπής Πρωινό. Δεν θέλησε να διορθώσει τον Γιώργο Λιάγκα γι’ αυτό το «γυναικεία» θέματα, δεν θέλησε να επαναπροσδιορίσει αυτό το πλαίσιο, έκανε μία σιωπηλή, γελαστή αποδοχή, της θέσης που προορίστηκε για εκείνη. Όπως έκανε και η Δούκισσα Νομικού, ώσπου να πάρει την απόφαση να αποχωρήσει.

Θα μπορούσαν να μην τα ονοματίζουν αυτά τα «θέματα» αν ήθελαν όντως να τα αντιμετωπίσουν ουδέτερα. Θα μπορούσε να πει ο Γιώργος Λιάγκας ότι η Μαρία Κορινθίου θα παρουσιάζει την τάδε και την τάδε στήλη, χωρίς να τη βαφτίσει «γυναικεία». Αλλά επέμεινε κι εδώ που τα λέμε αντίρρηση δεν ήρθε, οπότε γιατί να μην επιμείνει;

Η είδηση της επίσημης πρώτης της Μαρίας Κορινθίου, αναπαράγεται παντού από το πρωί, αλλά η έμφυλη διάστασή της δεν αναδεικνύεται. Δεν μου κάνει εντύπωση κι αυτό, σύμφωνα άλλωστε με στατιστικά που είχε εκδώσει το Κέντρο Ερευνών για θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) βασισμένο σε 1528 άρθρα, το 27% αυτών που θα μπορούσαν βάσει του θέματος να αναδείξουν την έμφυλη διάσταση της είδησης, δεν το έκαναν.

Δεν ξέρω αν υπάρχει απάντηση στο γιατί συμβαίνει αυτό. Προσωπικά νομίζω ότι φταίει, το πόσο συνηθισμένοι είμαστε στον καθημερινό σεξισμό, ακόμα και σε μία περίοδο που προσπαθούμε περισσότερο από ποτέ να μιλήσουμε για την ανάγκη να εξαλείψουμε τα έμφυλα στερεότυπα, αυτά που αποτελούν τη βάση μίας κοινωνίας που μετρά το ένα μετά το άλλο, όλο και περισσότερα περιστατικά έμφυλης βίας στους κόλπους της.

«Κατά κανόνα, τα ΜΜΕ αποδίδουν εκ των προτέρων στις γυναίκες ρόλους και χαρακτηριστικά τα οποία πολλές φορές συνιστούν προσβολή για τις ίδιες και δεν ανταποκρίνονται στους ποικίλους ρόλους που έχουν στη δημόσια και ιδιωτική ζωή», αναφέρεται στον Οδηγό για την Καταπολέμηση των Διακρίσεων λόγω Φύλου στα ΜΜΕ, που έχει εκδοθεί από τον Σύνδεσμο για τα δικαιώματα της γυναίκας ήδη από το 2015. Αυτός είναι ένας οδηγός τον οποίο προφανώς ο Γιώργος Λιάγκας δεν διάβασε.

Ο ίδιος οδηγός αναφέρει ότι η Στρατηγική του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Ισότητα των Φύλων, θεωρεί ότι «ο πιο αποτελεσματικός τρόπος καταπολέμησης των έμφυλων στερεοτύπων στα ΜΜΕ είναι η ισόρροπη και ουδέτερη (απαλλαγμένη από έμφυλα στερεότυπα) προβολή των γυναικών και των ανδρών». Τώρα μάλλον βεβαιώθηκες κι εσύ ότι ο Γιώργος Λιάγκας δεν έχει διαβάσει τον οδηγό.

Δεν υπάρχουν γυναικεία και αντρικά θέματα στον κόσμο που θέλουμε να ζήσουμε. Στον κόσμο όπου δεν υπάρχουν προκαθορισμένοι ρόλοι και συμπεριφορές γυναικών και ανδρών ώστε να αποδεικνύουν ότι είναι άνδρες και γυναίκες.

Στον κόσμο όπου οι γυναίκες που δεν ενδιαφέρονται για τα ζώδια δεν είναι λιγότερο γυναίκες από τις άλλες και σε αυτόν που ένας άντρας που θέλει να αντιγράψει μία συνταγή της Αργυρούς για να τη δοκιμάσει, δεν είναι λιγότερο άντρας από κάποιον άλλο. Σε έναν κόσμο ίσο, στον οποίο δεν θα παλεύουμε μόνες μας εμείς να απαλλαγούμε από την καταπίεση και τις αδικίες αιώνων, θα υπάρχουν και άντρες συμπαραστάτες. Όπου οι άντρες που έχουν κάνει λάθη, μαθαίνουν από αυτά.

Ο Γιώργος Λιάγκας πριν από κάποια χρόνια είχε πρωταγωνιστήσει σε ένα περιστατικό on air που του στοίχισε μία παραπομπή στο Πειθαρχικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, ένα πρόστιμο και μαζική κατακραυγή. Ξεκίνησε τη σεζόν του στο Πρωινό φέτος με κάποια σεξιστικά αστεία προς τη Δούκισσα Νομικού, όπως αυτό περί γοητείας που βρίσκεται «και κάτω του» με εκείνη να είναι πασιφανώς αμήχανη απέναντι σε αυτό το σχόλιο. Συνέχισε με υποτίμηση προς το ίδιο πρόσωπο όταν βρέθηκε κι εκείνη επιτέλους να συμμετέχει στο σχολιαστικό κομμάτι της επικαιρότητας, με τον Γιώργο Λιάγκα να την διακόπτει και να παραδίδει ένα “101” στο mansplaining. Συνεχίζεται τώρα με την εισαγωγή στα «γυναικεία» θέματα και τη διαφορά τους από την «αντρική» δημοσιογραφία.

Ο Γιώργος Λιάγκας δεν ξέρω τι έχει μάθει και δεν ξέρω κι αν θέλει να μάθει κάτι παραπάνω. Μπορεί με αυτόν τον διαχωρισμό που κάνει, να είναι ευχαριστημένος και να νιώθει και σύγχρονος, ξέρω κι εγώ; Ας τον ενημερώσει κάποιος, δημοσιογραφικά, υπεύθυνα, «αντρίκια» αν το θέλει, ότι δεν είναι.

Σύγχρονο δεν είναι ό,τι συνεχίζει να προάγει τα έμφυλα στερεότυπα, δηλαδή τις σχηματικές και καθολικές αναπαραστάσεις, που αποδίδουν «φυσικά» χαρακτηριστικά στους άντρες και τις γυναίκες. Η χρήση τους, η αναπαραγωγή τους ή η ενίσχυσή τους κάνει μόνο ένα πράγμα, διατηρεί τα πράγματα όπως είναι. Και για τις γυναίκες, αυτό σημαίνει ότι διατηρεί την ανισότητα που επηρεάζει την επαγγελματική και την κοινωνική τους ζωή.

Τα «γυναικεία θέματα» δεν είναι απλά μία ανάλαφρη έκφραση, είναι ο λόγος που γυναίκες σε όλο τον κόσμο συναντούν μύρια εμπόδια στη ζωή τους.

Ως γυναίκα σού το λέω, που είναι και δημοσιογράφος ταυτόχρονα. Κατά τον Γιώργο Λιάγκα μπορεί να είμαι και διχασμένη προσωπικότητα, δεν ξέρω.

Είναι η ελληνική τηλεόραση μία σεξιστική τηλεόραση;

ΨΗΦΙΣΕ