OPINIONS

Ο κύριος «Είμαι-ο-Νόμος» ξυλοκοπεί τη σύζυγό του. Δικαιοσύνη θεότυφλη και κακοποιημένη

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Δεν θα το πίστευες, αν δεν το έβλεπες με τα ίδια σου τα μάτια: Ένας γνωστός ποινικολόγος, ο άνθρωπος που υποτίθεται πως προστατεύει τα δικαιώματα και την αλήθεια, κατηγορείται για τον ξυλοδαρμό της συζύγου του. Ναι, καλά διάβασες. Ο κύριος «Είμαι-ο-Νόμος» κακοποιεί την επίσης δικηγόρο σύζυγό του. Το θέατρο του παραλόγου σε μορφή τραγωδίας μόλις ξεκίνησε.

Η ιστορία εξελίσσεται ως εξής: Όλα ξεκίνησαν στη μία τα ξημερώματα της Κυριακής (16/06), όταν το ζευγάρι πήγε σε ιδιωτική κλινική των Αμπελοκήπων, με την 37χρονη σύζυγο του γνωστού 52χρονου ποινικολόγου Απόστολου Λύτρα, η οποία είναι επίσης δικηγόρος, να έχει υποστεί βαριές κακώσεις. Κακώσεις για τις οποίες τόσο ο σύζυγός της όσο και η ίδια, ισχυρίστηκαν ότι προκλήθηκαν από πτώση στις σκάλες. Ο γιατρός όμως, ο οποίος εξέτασε την 37χρονη γυναίκα, δεν ήταν τόσο ευκολόπιστος όσο οι πελάτες του ποινικολόγου στα δικαστήρια. Διέκρινε πως οι τραυματισμοί ήταν ήταν αποτέλεσμα κακοποίησης και όχι ενός απλού πεσίματος και ειδοποίησε τις Αρχές.

Το ζευγάρι μετά οδηγήθηκε από αστυνομικούς στο γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας του Αστυνομικού Τμήματος Ομονοίας, όπου και εκεί ισχυρίστηκαν αμφότεροι ότι ο τραυματισμός της γυναίκας ήταν αποτέλεσμα πτώσης από σκάλες. Στο Αστυνομικό Τμήμα παραδόθηκε γνωμάτευση του νοσοκομείου και ελήφθη κατάθεση από τον γιατρό για το περιεχόμενο των οποίων ενημερώθηκε ο εισαγγελέας, ο οποίος τελικά διέταξε να σχηματισθεί κανονικά δικογραφία σε βάρος του δικηγόρου, να συλληφθεί και να οδηγηθεί ενώπιόν του. Όπως και έγινε.

Και έτσι, ο γνωστός ποινικολόγος βρέθηκε αντιμέτωπος με τον ανακριτή. Όχι ως υπερασπιστής, αλλά ως κατηγορούμενος. Ένα οξύμωρο που μόνο η ζωή και η κοινωνία μας μπορούν να δημιουργήσουν. Ο γνωστός ποινικολόγος, ο οποίος συνελήφθη και κρατείται από το βράδυ της Κυριακής για ενδοοικογενειακή βία, αντιμετωπίζει το κακούργημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης σε βάρος της συζύγου του.

Η ειρωνεία βέβαια χτυπάει κόκκινο. Ο άντρας που καθημερινά πρεσβεύει το δίκαιο και την τάξη, που υπερασπίζεται πελάτες (στην πλειονότητά τους μάλιστα γνωστές υποθέσεις κακοποίησης γυναικών) και αγωνίζεται για την απόδοση της δικαιοσύνης, δεν κατάφερε να τηρήσει ούτε τα στοιχειώδη μέσα στο ίδιο του το σπίτι. Ποια αλήθεια και ποιο δίκαιο, λοιπόν;

Άκρως (υποκριτικόν) οικογενειακόν

Ας εξετάσουμε το θέμα από την αρχή. Είμαστε σε μια κοινωνία όπου η βία κατά των γυναικών θεωρείται ακόμη και σήμερα «οικογενειακή υπόθεση». Και αυτό, ένας διακεκριμένος ποινικολόγος, όπως ο κύριος (sic) Απόστολος Λύτρας που οδηγήθηκε στον ανακριτή, το γνωρίζει καλύτερα από όλους. Όμως, προφανώς, το θεώρησε δικαίωμά του να κάνει κατάχρηση εξουσίας και να χρησιμοποιήσει τη γροθιά του, αντί για τα λόγια του.

Η αναδίπλωση φυσικά δεν άργησε. Ο Απόστολος Λύτρας, αφού αφέθηκε ελεύθερος, προχώρησε σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, λέγοντας πως είναι μετανιωμένος για την πράξη του. «Ομολόγησα την πράξη μου και ζητάω συγνώμη από την σύζυγό μου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος λίγο αφότου αφέθηκε ελεύθερος, με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή και ενώ του επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης προσέγγισης της συζύγου του.

Το τραγικό της υπόθεσης δεν είναι μόνο ο ξυλοδαρμός της συζύγου του, αλλά και η υποκρισία που κρύβεται πίσω από τη μάσκα του ευυπόληπτου πολίτη. Ο άνθρωπος που υποτίθεται ότι φροντίζει να τιμωρούνται οι πραγματικοί ένοχοι, βρέθηκε ο ίδιος στη θέση του κατηγορούμενου.

Αυτό το παράδειγμα μας δείχνει ξεκάθαρα ότι η βία δεν κάνει διακρίσεις και ότι ο καθένας μπορεί να πέσει στην παγίδα της αλαζονείας. Είναι εξαιρετικά ειρωνικό και ταυτόχρονα διδακτικό.

Ο άνθρωπος που ξέρει να παίζει το παιχνίδι του νόμου καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον, πιάστηκε στα δίχτυα του ίδιου του συστήματος που τόσο καλά χειρίζεται.

Η υπόθεση αυτή, ωστόσο, ανοίγει και ένα μεγαλύτερο θέμα για την κοινωνία μας. Πόσες ακόμη γυναίκες υποφέρουν σιωπηλά, φοβούμενες την αντίδραση των συζύγων τους και την αδιαφορία των γύρω τους; Πόσες γυναίκες δεν έχουν την τύχη να βρεθούν μπροστά σε έναν γιατρό που θα καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά; Η κοινωνία μας χρειάζεται επαγρύπνηση και όχι εφησυχασμό.

Κλείνοντας, αυτή η υπόθεση δεν είναι απλώς ένα σκάνδαλο. Είναι ένα μήνυμα προς όλους μας. Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου, και ειδικά οι αυτοαποκαλούμενοι «υπερασπιστές» του. Η έμφυλη βία δεν έχει καμία θέση στην κοινωνία μας, είτε πρόκειται για απλούς πολίτες, είτε για διακεκριμένους ποινικολόγους.

Ας ελπίσουμε ότι η δικαιοσύνη θα αποδοθεί όπως πρέπει και ότι αυτό το τραγικό γεγονός θα λειτουργήσει ως υπενθύμιση πως η βία δεν είναι ποτέ αποδεκτή, ανεξάρτητα από το ποιος την ασκεί. Και ας μην ξεχνάμε, ότι κάθε θηλυκότητα αξίζει να ζει χωρίς φόβο και βία.

Exit mobile version