O Κώστας Σόμμερ δήλωσε για τον χωρισμό του: “Δεν έχασα καμιά νοικοκυρά τρομερή”. Βγάλε το φακιόλι κι άκου
- 1 ΙΟΥΛ 2019
Μετά από 3,5 χρόνια σχέσης και αρκετά σκαμπανεβάσματα στη σχέση τους ο Κώστας Σόμμερ και η Ναυσικά Παναγιωτακοπούλου αποφάσισαν πριν από λίγο καιρό να χωρίσουν. Οι πρώτες δηλώσεις του Κώστα Σόμμερ γι' αυτό τον χωρισμό ήταν ο ορισμός της νηφαλιότητας και της ψυχραιμίας. «Δεν έχουμε να χωρίσουμε και τίποτα. Οικόπεδα χωρίζουμε; Όλα καλά. Τι να κάνεις; Έτσι είναι η ζωή. Ολοκληρώθηκε ο κύκλος, κάποια στιγμή πρέπει να πάμε παρακάτω», είχε πει ο Κώστας Σόμμερ τον περασμένο Φεβρουάριο μόλις ο χωρισμός τους έγινε γνωστός.
Fast Forward στο φετινό καλοκαίρι, όταν ο Κώστας Σόμμερ βρέθηκε στο Colour Day Festival κι εκεί τον συνάντησε η κάμερα του Star. Θέμα της δήλωσής του και πάλι ο χωρισμός αλλά αυτή τη φορά σε διαφορετική βάση: «Σαν single που είσαι πλέον, ποια δουλειά του σπιτιού σε δυσκολεύει περισσότερο;» ρώτησε η δημοσιογράφος, που συμπέρανε ότι ένας άνδρας μόνος σίγουρα με κάτι θα δυσκολεύεται όταν χωρίζει με τη σύντροφό του που ως επιδέξια νοικοκυρά μάλλον τα έκανε όλα. «Δεν σιδερώνω σίγουρα, αλλά δεν άλλαξαν και πολλά πράγματα. Δεν έχασα και καμιά νοικοκυρά τρομερή. Δεν άλλαξε κάτι, έχω μια κοπέλα που καθαρίζει το σπίτι», είπε ο Κώστας Σόμμερ. Από όλες τις απαντήσεις που θα μπορούσε να δώσει, από το απλό: «Δεν άλλαξε και κάτι, ζούσα μόνος και πριν τη Ναυσικά», από το «Δεν άλλαξε κάτι, έχω μια κοπέλα που καθαρίζει το σπίτι» σκέτο από το «Δεν ξέρω, δεν απαντώ», από το «Άσε με είμαι σε απόγνωση» που θα μπορούσε να πει με χιούμορ, ο Κώστας Σόμμερ επέλεξε να απαντήσει περί νοικοκυροσύνης σε μία ερώτηση που δεν έπρεπε να του τεθεί εξαρχής. Ατυχής; Ναι. Άνευ τάκτ; Μάλλον. Αλλά ας μην ξεσηκωνόμαστε.
Διάβασε επιπλέον: 7 τρόποι να είσαι γυναίκα, σύμφωνα με το Hollywood
Αν η Ναυσικά Παναγιωτακοπούλου ακούσει την ατάκα του πρώην συντρόφου της μάλλον δε θα προσβληθεί, όπως δε θα έπρεπε να προσβάλλεται καμία από εμάς αν δε μας θεωρήσουν τρομερές νοικοκυρές, που είναι δούλες και κυρές. Είναι κάτι εφάμιλλο του να πει κάποιος πρώην για εμάς: «Δεν έχασα και καμία μπασκετμπολίστρια τρομερή».
Αν δεν χαρακτηρίζεις τον εαυτό σου αποκλειστικά ως μπασκετμολίστρια ή ως νοικοκυρά, δεν προσβάλεσαι. Το να σε ενοχλήσει το ότι ο πρώην σύντροφός σου έβγαλε στη φόρα το γεγονός ότι μπορεί να μην είσαι τόσο καλή σε έναν από τους δεκάδες τομείς της ζωής σου στους οποίους έχεις αναλάβει κάποιο ρόλο, αυτό ναι μπορεί και να συμβεί.
Το θέμα είναι στην ερώτηση αν θες την άποψή μου, στην ερώτηση που διατυπώνεται μάλιστα από γυναίκα. Γιατί πρέπει να ρωτήσεις έναν άνδρα, αν δυσκολεύεται στις δουλειές του σπιτιού μετά τον χωρισμό του; Είναι σα να συμπεραίνεις αυθαίρετα πως αυτός ο άνδρας και η γυναίκα που είχε δίπλα του, ζουν σε μία στερεοτυπική συνθήκη όπου η γυναίκα αναλαμβάνει το νοικοκυριό και ο άνδρας βλέπει μπάλα στην τηλεόραση σηκώνοντας τα πόδια του μόνο για να περάσει η σκούπα. Σε έναν τέτοιο στερεοτυπικό κόσμο, κάθε γυναίκα όσους ρόλους και να έχει αναλάβει, είτε είναι εργαζόμενη, είτε είναι μητέρα και εργαζόμενη, είτε είναι οτιδήποτε εκτός του σπιτιού της, του παλιού της ζοφερού βασιλείου, οφείλει να εξακολουθεί να νοιάζεται για τη σκούπα, για το ξεσκόνισμα, για το σφουγγάρισμα και για το φαγητό του ανδρός της καθημερινά όσο εξαντλημένη κι αν νιώθει.
Και γι’ αυτή τη γυναίκα, που προσπαθεί να τα καταφέρει παντού καλά, όσο κι αν αυτό είναι ανθρωπίνως αδύνατο αν θέλει να διατηρήσει την ψυχική της ισορροπία, η φράση αυτή του Κώστα Σόμμερ χτυπάει χίλια καμπανάκια και ξυπνάει ενοχές απέναντι σε αυτό που η κοινωνία και η ιστορία της όρισε ως «παραδοσιακό ρόλο». Δεν φταίει η ίδια, δυστυχώς, ακόμα και σήμερα φταίει η διαιώνισή του. Φταίει που οι νέοι άνθρωποι δε γυρνούν να πουν: «Δεν κατάλαβα τη φύση της ερώτησης. Δεν υπάρχει δυσκολία ή ευκολία, τα πράγματα μοιράζονται».
Φταίει που ακόμα και σήμερα, μέσα μας διχαζόμαστε γιατί τα στερεότυπα εξακολουθούν να υπάρχουν, γιατί οι φράσεις: «Πώς θα ανοίξεις σπίτι αν δε μάθεις να πλένεις πιάτα» και «Πώς θα κρατήσεις τον άνδρα αν δεν μπορείς να σιδερώσεις πουκάμισο» έχουν ειπωθεί στη γενιά μας. Η επόμενη μπορεί και να έχει ξεφύγει από όλα αυτά, ας έχουμε ελπίδα.
Γι’ αυτό το έχουμε πει χίλιες φορές, οι άνθρωποι που έχουν δημόσιο λόγο καλό θα ήταν να διαλέγουν σοφά τις φράσεις τους. Αν ο Κώστας Σόμμερ έκανε μια παύση να σκεφτεί προτού απαντήσει, το πιθανότερο θα ήταν να μην απαντούσε με τον ίδιο τρόπο. Μπορεί να αρνιόταν να απαντήσει. Άλλωστε κάποτε, παλιά το είχε κάνει, όταν είχε ερωτηθεί με πόσες γυναίκες έχει πάει. Τότε, στην εποχή που όρισε ο Γιάννης Σπαλιάρας και οι 4000 του, είχε απαντήσει στη δημοσιογράφο: «Δεν ντρέπεσαι να με ρωτάς τέτοια πράγματα; Δεν έχω λόγια» αρνούμενος να μιλήσει για αριθμούς και να αντικειμενοποιήσει τις γυναίκες. Τυχαίο ή όχι, δεν ξέρουμε, αλλά το είχε κάνει. Αν ακόμα και με λίγη επιπλέον σκέψη, επέλεγε να απαντήσει και πάλι περί νοικοκυροσύνης, δε θα μας έκανε εντύπωση αν ερχόταν η Ναυσικά Παναγιωτακοπούλου αύριο μεθαύριο να δηλώσει ότι «Δεν έχασα και κανέναν κουβαλητή τρομερό», Κώστα μου.
Κεντρική φωτογραφία: NDP Photo Agency