Ο Ντάνος κυκλοφορεί και βιβλίο. Ε, και; Είσαι ό,τι δηλώσεις
- 8 ΦΕΒ 2019
Δια στόματος Γιάννη Τσαρούχη η μεγαλύτερη αλήθεια του 20ου αιώνα. Εκείνος μίλησε για την ελληνική παθογένεια όμως νομίζω πως το φαινόμενο είναι παγκόσμιο και δεν περιορίζεται στα σύνορά μας. Αν και η αλήθεια είναι πως εμείς πήραμε την πατέντα και της βγάλαμε τα μάτια. «Είσαι ό,τι δηλώσεις». Αρκεί να το πεις, να το κατοχυρώσεις. Δε χρειάζεται να μελετήσεις, να μοχθήσεις, να ειδικευθείς, να δείξεις τα προσόντα σου, να έχεις τα προσόντα. Το είπες; Καθάρισες. Αποδεχόμαστε οποιαδήποτε ιδιότητα.
Αν έχεις κάνει και πέρασμα από το γυαλί τότε τα πράγματα γίνονται αυτόματα πολύ πιο απλά. Παιχνιδάκι. Δημοσιότητα σημαίνει πόρτες ανοιχτές, δρόμοι στρωμένοι με ροδοπέταλα, ευκαιρίες άκοπες και αυτοπροσδιορισμός χωρίς αμφιβολία για την αξιοπιστία λόγων και έργων. «Τυχερός πολύ ο Γιώργος Αγγελόπουλος, μπήκε στο Survivor και σώθηκε» άκουσα να λένε λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, τότε που έγινε περιζήτητος, τότε που μιλήσαμε για φαινόμενο «Ντάνος». Παίζει και η τύχη τον ρόλο της αλλά η περίπτωση αυτή (όπως και πολλές άλλες) δεν είναι τόσο επιφανειακή. Ρώτησαν κάποτε τον Ονορέ ντε Μπαλζάκ «Πώς γίνεται να γίνει κανείς συγγραφέας;» κι εκείνος απάντησε «Είναι πολύ εύκολο, απλώς παίρνεις ένα μολύβι και ξεκινάς να γράφεις».
Προπονητής θαλάσσιου σκι, ηθοποιός, επιχειρηματίας, πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, ηθοποιός, παρουσιαστής, πρωταγωνιστής σε διαφημίσεις, ομιλητής με θέμα το motivation. Σήκωσε το μολύβι κι έγραψε. Συμπλήρωσε την αίτηση για το Survivor. Μόνος και κατατρεγμένος είχε να αντιμετωπίσει μία ορδή διασήμων. Το κοινό ταυτίστηκε μαζί του κι ένας νέος λαϊκός ήρωας ξεφύτρωσε από τις αμμώδεις παραλίες του Αγίου Δομίνικου. Μεγάλη η χάρη του. Στα χνάρια της Πολυάννας, ο Ντάνος κυκλοφορεί και βιβλίο.
«Ντάνος: Μια αφήγηση στην Αυγή Σαββίδου». Η είδηση έγινε γνωστή από τον ίδιο μέσω ενός post στο Instagram. Κάτω από τη φωτογραφία ταγκάρει τον εκδοτικό οίκο, την Αυγή Σαββίδου, τον φωτογράφο, τη στιλίστρια και τον κομμωτή του. Όλα σε ένα, νοικοκυρεμένα.
«Είναι κάτι σαν ομολογία, γιατί μέσα στο βιβλίο θα γράφω πράγματα που δεν γνωρίζουν άλλοι, ούτε άτομα από το στενό μου περιβάλλον. Είναι λίγο ωμό το βιβλίο μου. Έχω ζήσει κάποια πράγματα και τα γράφω έτσι γιατί έτσι πρέπει να γραφτούν. Ωμά. Γράφω πράγματα που έχω ζήσει, που έχω κάνει και δεν ντρέπομαι γι’ αυτά. Με ξέρει πολύς κόσμος και θέλω μέσα από το βιβλίο μου να συστηθώ καλύτερα, σε βάθος. Να με γνωρίσουν λίγο πιο πραγματικά», είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του ο Γιώργος Αγγελόπουλος στην εκπομπή DOT.
«Βλέπω τα σχόλιά σας και απλά ήθελα για άλλη μια φορά να πω ότι ηθοποιός δεν είμαι. Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Είμαι τολμηρός και μου αρέσει να δοκιμάζω πράματα. Το Τατουάζ είναι μία πρόκληση για μένα και νιώθω ότι βρίσκομαι σε καλά χέρια γι’ αυτό το κάνω. Με τον Ανδρέα Γεωργίου συζητάμε το ενδεχόμενο αυτής της συνεργασίας από το καλοκαίρι και από τότε ξεκίνησα μαθήματα υποκριτικής. Όμως επαναλαμβάνω δεν είμαι ηθοποιός και δε θα ‘θελα να κριθώ ως ηθοποιός αλλά ως άνθρωπος» είχε πει λίγο μετά τη συμμετοχή του στο Τατουάζ και την πληθώρα αρνητικών σχολίων που ακολούθησαν. Δεν είναι ούτε ηθοποιός, ούτε συγγραφέας, ούτε παρουσιαστής. Καταπιάνεται με όλα ο άνθρωπος γιατί έχει τόλμη. Έχει και γκελ, θα προσθέσω εγώ. Το θέμα μας και πάλι δεν είναι ο Γιώργος Αγγελόπουλος, όπως κάποτε δεν ήταν η Καλομοίρα ή ο Τσάκας του Big Brother.
Για να μιλήσουμε ειλικρινά το πρόβλημα είναι η τακτική που ακολουθείται κατά κόρον και βρίσκει άψογη εφαρμογή στο «ό,τι φάμε, ό,τι πιούμε κι ό,τι αρπάξει ο ξέρεις ποιος μας». Μια ζωή την έχουμε θα ανταπαντήσεις, αλλά μία ζωή την έχει κι αυτός που έχει στείλει εκατοντάδες (αναπάντητα) emails σε εκδοτικούς οίκους προκειμένου να εκδώσουν το βιβλίο του και να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Δεν αμφισβητώ την αξία κανενός, όμως αναρωτιέμαι γιατί ένας διάττων αστέρας να είναι πιο λαμπερός από έναν ήλιο εκτυφλωτικό. Γιατί αιωνίως να την βρίσκουμε με τα πεφταστέρια.
Εσωτερική ανάγκη; Δόξα; Χρήμα; Εφαλτήρια. Επιλογές. Στάσεις ζωής. Ανάγκες. Όλες σωστές, αρκεί να είσαι ειλικρινής με τον ίδιο σου τον εαυτό. Το επίπεδο αυτοεκτίμησης του κάθε ατόμου και η ευχέρειά του να επιλέγει το σχέδιο ζωής που προτιμά, καθορίζουν την ικανότητά του να προστατεύει την αξιοπρέπειά του. Ο Ντάνος δε δηλώνει ηθοποιός, όπως δε δηλώνει και συγγραφέας, όπως δε δηλώνει και παρουσιαστής. Ανεπάγγελτος μήπως; Όταν αποφασίσει να αφοσιωθεί σε κάτι και να γίνει πολύ καλός ώστε να μη χωρά αμφισβήτηση τότε θα μπορούμε κι εμείς να μην κρίνουμε ένα βιβλίο από το εξώφυλλο.