OPINIONS

O Πέτρος Κωστόπουλος, ο Τσιτσιπάς και το Ντουμπάι. Goodbye ενσυναίσθηση

Instagram.com/petroskostopoulos/

Γενικώς σαν λαός έχουμε αυτό το σύνδρομο με την κατσίκα του γείτονα. Σχεδόν πάντα νιώθουμε αυτό που αγγλιστί θα λέγαμε “The grass is allways greener on the other side”. Ελληνιστί μας τρώει συχνά πυκνά μια ζήλια. Θανάσιμο αμάρτημα ο φθόνος και σε αυτό πόνταραν αντιμετωπίζοντας τα σχόλια που έγιναν εις βάρος τους όσοι έκαναν πρωτοχρονιά με χαλαρά ή και καθόλου υγειονομικά πρωτόκολλα στην εποχή του κορονοϊού στο Ντουμπάι. Όμως φευ, δεν κρυβόταν κανένα τέτοιο σύνδρομο πίσω από κάθε είδους αντιδράσεις απέναντι σε πρόσωπα όπως ο Στέφανος Τσιτσιπάς και ο Πέτρος Κωστόπουλος που πέρασαν εκεί τις γιορτές. Δεν φθονούμε τα ταξίδια και τη χλιδή, λίγη κατανόηση θα θέλαμε να υπάρχει. Λίγη ενσυναίσθηση.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς μετά το φιάσκο των Harrods στην Ελλάδα, για άλλη μία φορά αγνόησε παντελώς την έννοια του timing όταν συμμετείχε σε πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν στο Ντουμπάι. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος που ανέδειξε το θέμα με φωτογραφίες από το πατείς με πατώ σε πάρτι στο οποίο βρέθηκε ο τενίστας, ο Στέφανος Τσιτσιπάς συμμετείχε σε πάρτι στο εστιατόριο Cipriani. Τα ellhnikahoaxes, σημείωσαν επί του θέματος ότι ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι στο Ντουμπάι από τα μέσα Δεκεμβρίου για να πραγματοποιήσει την προετοιμασία του για το Αυστραλιανό Open. Δεν βρέθηκε εκεί για πάρτι αλλά για δουλειά. Το πάρτι απλώς προέκυψε. Οι υπόλοιποι Έλληνες celebrities που βρέθηκαν στα Αραβικά Εμιράτα για την αλλαγή του χρόνου ήταν καλεσμένοι στο εκεί Nammos. Ανάμεσά τους, ο Πέτρος Κωστόπουλος, ένα όνομα που τείνει να αγγίζει τις ευαίσθητες χορδές του κοινού των social media με κάθε του κίνηση. Ενδεικτικό του πάρτι στο Nammos είναι το παρακάτω video.

Ο Πέτρος Κωστόπουλος, βρέθηκε στο Ντουμπάι με τη νέα του σύντροφο, Κατερίνα Λιόλιου και οι αναρτήσεις από το Πρωτοχρονιάτικο Ρεβεγιόν στο οποίο βρέθηκαν πήραν διπλή έκταση. Από τη μία η νέα σχέση από την άλλη το γεγονός ότι ενώ στην Αθήνα η κυκλοφορία απαγορευόταν μετά τις 10 και πάνω από 2 οικογένειες γενικά και ειδικότερα αν είχαν πολλά μέλη δεν μπορούσαν να αλλάξουν παρέα τον χρόνο, καταλαβαίνεις ότι οι αντιδράσεις ήταν πολλές.

«Δεν είμαι στο Ντουμπάι για διακοπές. Εδώ είναι τα κεντρικά της εταιρείας που δουλεύω εδώ και καιρό. Εταιρεία επενδύσεων σε ξενοδοχεία και εστιατόρια σε όλη την Ευρώπη. Είμαι μάλιστα και βασικός μέτοχος στο Nammos Dubai, ενώ σύντομα θα επενδύσει και στην Ελλάδα. Ήρθα καλεσμένος για δουλειά και για Πρωτοχρονιά. Αυτή είναι η μόνη αλήθεια. Οπότε ό,τι κακόβουλο γράφεται με αφήνει αδιάφορο. Déjà vu», ήταν η πρώτη του αντίδραση σε όσα ακούστηκαν.

Μέσα από το Happy Day και τη Σταματίνα Τσιμτσιλή ήρθε η δεύτερη τοποθέτηση επί του θέματος. «Για την προσωπική του ζωή είναι πολύ χαρούμενος και το είχε ανάγκη να είναι ευτυχισμένος. Αυτό που μου ζήτησε εμένα προσωπικά, αν μπορούμε να πούμε, είναι ότι εκεί ήταν με όλα τα έξοδα πληρωμένα από την εταιρία στην οποία δουλεύει. Δεν ήταν με δικά του έξοδα, γιατί δεν έχει τα χρήματα να πληρώσει ένα τέτοιο ταξίδι για εκείνον και τη σύντροφό του σε αυτή τη φάση της ζωής του. Τα τελευταία χρόνια δουλεύει σε μια εταιρία που έχει μετοχές στο Nammos Dubai. Είχε 2.000 με 3.000 Έλληνες, εκτός από τους σελέμπριτις, γιατί υπήρχε η δυνατότητα να μείνουν σε χαμηλού μπάτζετ ξενοδοχεία. Γινόταν χαμός! Τον πείραξαν πιο πολύ τα σχόλια που του έλεγαν ότι είναι χρεοκοπημένος και εκείνος πάει διακοπές στο Ντουμπάι», είπε εκ μέρους του η Σταματίνα Τσιμτσιλή.

Αυτό που επιλεκτικά απέφυγε να δει ο Πέτρος Κωστόπουλος, ίσως και ο Στέφανος Τσιτσιπάς και τότε με τα Harrods και τώρα με το ταξίδι στο Ντουμπάι, ήταν η δική τους έλλειψη ενσυναίσθησης. Δεν είναι το θέμα αν έχουν χρήματα και πού επιλέγουν να τα ξοδέψουν. Δεν είναι το θέμα αν τους προσκάλεσαν κάπου και δεν χρειάστηκε να πληρώσουν δεκάρα για τα ταξίδια τους. Δεν είναι ότι αφαίρεσαν χρήματα από τη δική μας τσέπη για να υποδεχτούν το 2021 στο Ντουμπάι. Είναι ότι ζούμε προφανώς σε δύο εντελώς διαφορετικούς κόσμους το θέμα. Και σε μία εποχή έκθεσης σαν αυτή που ζούμε τα τελευταία χρόνια μέσα από την παντοκρατορία των social media, αυτοί οι δύο διαφορετικοί κόσμοι συγκρούονται σφοδρά. Και από τη σύγκρουση προκαλούνται κάποιες σπίθες που γίνονται σχόλια, άλλα ψύχραιμα, άλλα επιθετικά, άλλα χυδαία και άδικα.

Δεν είμαστε πια στην εποχή που μπορούμε να υποστηρίξουμε απλά και ωραία ότι ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει και οι υπόλοιποι πρέπει να κοιτάξουμε την καμπούρα μας. Φυσικά και μπορεί, δεν τίθεται θέμα σε αυτό. Απλώς πλέον έχουμε συνειδητοποιήσει ότι από τα δημόσια πρόσωπα απαιτούμε συνέπεια. Κι όταν δεν τη βλέπουμε, έρχονται οι αντιδράσεις.

Είμαστε στην εποχή που ο Στέφανος Τσιτσιπάς συμμετείχε σε κρατικό σποτ για την προώθηση των μέτρων προστασίας κατά του κορονοϊού στους νέους και που ο Πέτρος Κωστόπουλος έγραφε για την επικινδυνότητα των αντιεμβολιαστών και την ανάγκη να περάσουμε διαφορετικά τις φετινές γιορτές. Κι οι πράξεις ήταν ανακόλουθες. Όχι επειδή έγιναν στο Ντουμπάι και στη χλιδή των εστιατορίων του. Επειδή έγιναν χωρίς μάσκες και αποστάσεις, με πολύ κόσμο και κατά κάποιον τρόπο μέσα από τα social media, δημόσια. Παράνομοι δεν ήταν, απλώς ήταν αφελείς, αν περίμεναν ότι δεν θα συναντούσαν αντιδράσεις. Και ο λόγος των ταξιδιών τους, αυτό το «ήταν εκεί για δουλειά οι άνθρωποι» πίσω από τη συμμετοχή και των δύο όπως και της μισής κοσμικής Αθήνας (σιγά τη μεγαλούπολη που θα έλεγε και η Σάσα Παπαδήμα), σε Πρωτοχρονιάτικα ρεβεγιόν, είναι απλώς εκτός θέματος.

Το ζήτημα που προκάλεσε αντιδράσεις είναι ότι η συμμετοχή τους σε αυτά τα ρεβεγιόν έγινε χωρίς μια δεύτερη σκέψη για όλους τους 25χρονους που αναγκάστηκαν να κάνουν πάρτι μέσω βιντεοκλήσης για να δουν τους φίλους τους έχοντας πάρει σοβαρά τις συνέπειες του κορονοϊού, ούτε για τους 60άρηδες που σε αρκετές περιπτώσεις δεν μπόρεσαν καν να αλλάξουν χρόνο με τα παιδιά τους που μένουν σε άλλο νομό. Tο ζήτημα είναι ότι με τη στάση τους, κάποιοι λίγοι ήταν σαν να ευτέλισαν τα εμπόδια που αντιμετώπιζαν οι πολλοί, τους ελέγχους και τον φόβο και τη συνέπεια τους.

Η έλλειψη ενσυναίσθησης και τακτ είναι αυτό που ενόχλησε κι όχι το οικονομικό της υπόθεσης. Το «σπάσιμο» της ψευδαίσθησης ότι η εμπειρία της πανδημίας και του αυτοπεριορισμού, της περίφημης ατομικής ευθύνης που μας κρατά να μη σπάσουμε κάθε νέα μέρα lockdown, είναι μια δυσκολία που μας αφορά όλους. Κι ερχόμαστε πάλι στη θλιβερή συνειδητοποίηση ότι ο κορονοϊός, μόνο μεγάλος εξισωτής δεν είναι.

Η πανδημία είναι αυτή που αναδεικνύει περισσότερο από ποτέ τις διαφορές μας. Τις οικονομικές από τη μια, τις διαφορές αντίληψης για την έννοια της ευθύνης από την άλλη, τις διαφορές σε επίπεδο αυτογνωσίας και ενσυναίσθησης.

Δεν λέω ότι ήταν δίκαια όλα τα σχόλια που έγιναν και σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζω ότι το κοινό όπως εκφράζεται μέσα από τα social media έχει δικαίωμα να ασκεί έλεγχο στην τσέπη ή τη ζωή του άλλου, σε όσα τον ευχαριστούν και όσα έχει δικαίωμα να απολαμβάνει. Έπρεπε όμως η αντίδραση να γίνει ανεκτή, χωρίς απαντήσεις και χωρίς δικαιολογίες. Ζούμε σε μία εποχή περιορισμών μεγάλων, σε μία εποχή στέρησης της ανθρώπινης επαφής για ένα κοινό καλό στο οποίο όλοι νομίζουμε ότι πιστεύουμε. Ας μην μας χαλούν την ψευδαίσθηση, λοιπόν, κι αν το κάνουν ας μην δίνεται επιπλέον έκταση. 2021 έχουμε πια, οι εμβολιασμοί κουτσά στραβά ξεκινούν, ας κάνουν κι εκείνοι λίγη ακόμα υπομονή πριν ποστάρουν το οτιδήποτε χωρίς δεύτερη σκέψη. Θα κάνουμε κι εμείς λίγη ακόμα.