Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι κατά του σύγχρονου φεμινισμού. Αναμενόμενο
- 3 ΔΕΚ 2022
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς «ξαναχτύπησε» στο Twitter. Αυτή τη φορά δεν αρκέστηκε να μιλήσει για τα Harrods ή άλλα ευτελή ζητήματα, είπε να μπει στην καρδιά των κοινωνικών ζητημάτων. Αυτή τη φορά ο Στέφανος Τσιτσιπάς, ένας λευκός cis άντρας, αποφάσισε να μοιραστεί με το κοινό του τις απόψεις του για τον σύγχρονο φεμινισμό.
Όλα ξεκίνησαν με ένα retweet, που έκανε ο Στέφανος Τσιτσιπάς σε μία παλιότερη ανάρτηση του επιχειρηματία Iman Gadzhi. Το tweet αυτό, που είχε αρχικά δημοσιευτεί την ημέρα της γυναίκας, την 8η Μαρτίου 2022 δηλαδή, έγραφε: «Ο σύγχρονος φεμινισμός διδάσκει στις γυναίκες να μισούν τους άντρες. Να μισούν τις γυναίκες που είναι περήφανες που είναι γυναίκες. Και κάνει τους άντρες να ντρέπονται που είναι άντρες. Είναι κρίμα όταν βλέπεις κάτι που ήταν αρχικά αγνό να μετατρέπεται σε καρκίνωμα».
Εντάξει είναι πολύ κακό από μόνο του αυτό το tweet αλλά σε μία ερώτηση κάτω από το δικό του retweet που ανέφερε «Και τι λύση προτείνεις σε αυτό;», ο Στέφανος Τσιτσιπάς αποφάσισε να αναλύσει περαιτέρω τις σκέψεις του.
«Κατά τη γνώμη μου όλοι είναι και πρέπει να είναι ίσοι. Ανεξάρτητα από την καταγωγή, το φύλο, τη θρησκεία, την εθνικότητα ή τη φυλή. Ο σύγχρονος φεμινισμός έχει μετατραπεί από την ισότητα των φύλων σε μια αίρεση οργής που επιδιώκει να υποτιμήσει τους άνδρες. Πώς είναι δίκαιο αυτό;», έγραψε ο Στέφανος Τσιτσιπάς.
Η ανάρτησή του έφερε αντιδράσεις. Δύο γυναίκες δημοσιογράφοι ήταν ανάμεσα στους σχολιαστές της ανάρτησης του Στέφανου Τσιτσιπά. H πρώην τενίστρια, προπονήτρια και δημοσιογράφος Rennae Stubbs έγραψε: «Ορίστε; Πώς θα μπορούσες να ξέρεις τι περνάει μία γυναίκα καθημερινά; Θα ήθελες να συζητήσεις με μία γυναίκα από το Ιράν του σήμερα; Φίλε, γράφεις μερικά τρελά πράγματα στο Twitter αλλά αυτό παραπάει. Δεν καταλαβαίνεις πόσες ανισότητες αντιμετωπίζουν οι γυναίκες ακόμα σε αυτόν τον κόσμο;».
Με τη Βρετανίδα δημοσιογράφο Catherine Whitaker ο Στέφανος Τσιτσιπάς είχε ολόκληρο διάλογο.
«Γεια Στέφανε, σύγχρονη φεμινίστρια εδώ. Απλά αναρωτιέμαι πού βασίζεις αυτή την εκτίμηση; Πώς εκπαιδεύτηκες για την γυναικεία εμπειρία στη ζωή και τον κόσμο; Ποια είναι η αντίληψή σου για την πατριαρχία; Ευχαρίστως να συζητήσουμε οποιαδήποτε στιγμή», ρώτησε η Catherine Whitaker.
Η απάντηση που της έδωσε ο Στέφανος Τσιτσιπάς ήταν, κατά τη γνώμη μου αναμενόμενη, όπως αναμενόμενη ήταν και όλη του η στάση απέναντι στον φεμινισμό. «Τη βασίζω σε κάποιες από τις δικές μου προσωπικές εμπειρίες και συναναστροφές. Έχω ενημερωθεί γι’ αυτό το θέμα ρωτώντας φίλες και γνωστές μου. Δεν πιστεύω στην πατριαρχία. Η ισότητα και η ενότητα είναι λύση στα πάντα».
Η Catherine Whitaker με αφοπλιστική ευγένεια κι άλλη τόση ειλικρίνεια του απάντησε όπως θα θέλαμε να του απαντήσουμε όλες. «Μοιάζει σαν να έχεις βγάλει συμπέρασμα για όλα, οπότε το αφήνω εκεί. Μόνο που εύχομαι να είχα κι εγώ το προνόμιο να μην πιστεύω στην πατριαρχία».
Είναι όντως προνόμιο να μπορείς να μην πιστεύεις στην πατριαρχία. Σημαίνει ότι μάλλον δεν συνάντησες ποτέ εμπόδια στη ζωή σου σε αυτή. Και για τον Στέφανο Τσιτσιπά σίγουρα δεν υπήρξαν τέτοια εμπόδια, ακόμα και τα πιο απλά. Δεν του είπαν ποτέ για παράδειγμα ότι έχει νεύρα στο γήπεδο επειδή έχει περίοδο.
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς αν ήθελε ουσιαστικά να εκπαιδευτεί στα ζητήματα του φεμινισμού δεν θα έβγαζε συμπεράσματα από τις προσωπικές του εμπειρίες και ρωτώντας φίλες και γνωστές του. Θα διάβαζε, θα άνοιγε τα μάτια και τα αυτιά του, θα μελετούσε ιστορία, θα καταλάβαινε πώς διαμορφώθηκε ένα κίνημα που δεν φτιάχτηκε ούτε για να μισεί ούτε για να αγαπά, απλά για να ζητήσει και να διεκδικήσει ουσιαστική ισότητα, αυτή που ακόμα και σήμερα γυναίκες σε όλο τον κόσμο στερούνται.
Αλλά, όπως επεσήμαναν χρήστες του Twitter, ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι ο ίδιος άνθρωπος που το 2019 είχε κάνει μία σεξιστική ανάρτηση αναρωτόμενος «Άραγε, όσες παρκάρουν χάλια να έχουν άπλυτα πιάτα;» και δεν κατάλαβε τον σεξισμό στη φράση του. Την απέσυρε και τότε ακόμα ελπίζαμε τότε ότι καταλαβαίνει τη δύναμη που έχει ο λόγος του ως δημόσιο πρόσωπο, ως αθλητής που πολλοί προτυποποιούν. Γι’ αυτό σου λέω, αναμενόμενο ήταν ο Στέφανος Τσιτσιπάς να μην πιστεύει στην πατριαρχία εδώ που τα λέμε.
Μην πιστεύοντας στην πατριαρχία, όπως ο Στέφανος Τσιτσιπάς, μην αναγνωρίζοντας ότι αυτό είναι το σύστημα διοίκησης μέσα στο οποίο η ανθρωπότητα λειτουργεί ακόμα, πώς να μπορέσεις να πιστέψεις στην ανάγκη ύπαρξης του φεμινισμού; Προφανώς δεν αναγνωρίζεις ανισότητες, ομάδες καταπιεστών και καταπιεζόμενων. Όλα είναι καλά καμωμένα.
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς φυσικά δεν ζήτησε συγγνώμη, αλλά στα επόμενα tweets του φάνηκε να προσπαθεί να ανασκευάσει τα όσα είχε ήδη πει.
«Ο φεμινισμός ενδυναμώνει τους ανθρώπους, κάτι που αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους για τους οποίους πρέπει να εμπλακούν οι νέοι. Είναι μια διαδεδομένη εσφαλμένη αντίληψη ότι ο φεμινισμός είναι επωφελής αποκλειστικά για τις γυναίκες και ότι μόνο οι γυναίκες μπορεί να είναι φεμινίστριες. Στην πραγματικότητα, ο φεμινισμός επιδιώκει την ισότητα των φύλων, όχι την ανωτερότητα για τις γυναίκες», έγραψε αρχικά και κάπου εκεί σκέφτηκα ότι θα ακολουθήσει η συγγνώμη αφού νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει τον φεμινισμό «Αίρεση οργης». Αλλά όχι.
«Ένας από τους βασικούς στόχους του φεμινισμού είναι να καταρρίψει τα μακροχρόνια στερεότυπα των φύλων. Με αυτό τον τρόπο οι άνθρωποι θα μπορούν να ζήσουν ελεύθερες και ανεξάρτητες ζωές», συμπλήρωσε.
«Οι άνισες κοινωνίες έχουν μικρότερη συνοχή. Έχουν υψηλότερα ποσοστά αντικοινωνικής συμπεριφοράς και βίας. Οι χώρες με μεγαλύτερη ισότητα φύλων είναι πιο συνδεδεμένες. Αυτό θα πρέπει να ενθαρρύνεται σε ένα υγιές επίπεδο. Δεν θα πρέπει να είναι ριζοσπαστικό. Εκεί είναι το πρόβλημα», εξήγησε στη συνέχεια ο Στέφανος Τσιτσιπάς. Το υγιές επίπεδο δεν θέλησε να το διευκρινίσει.
Τι είναι υγιές και τι όχι στα μάτια του Στέφανου Τσιτσιπά που δεν έχει γνωρίσει την ανισότητα λόγω του φύλου του; Μέχρι πόσο πρέπει να αγωνιζόμαστε να αντιμετωπιζόμαστε ως ίσες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης για να χαρακτηρίζεται υγιής ο αγώνας μας;
Ακολούθησε ένας νέος γύρος αντιδράσεων από όσους επεσήμαναν το αυτονόητο, πως ο φεμινισμός δεν είναι κάτι ριζοσπαστικό. Είναι αγώνας για τα αυτονόητα. Για ισονομία και ισότιμη αντιμετώπιση.
Όπως επεσήμανε κι ένας χρήστης του Twitter «Δεν είναι αρκετό να κάνεις copy paste. Ένας πραγματικός άνθρωπος θα αναγνώριζε το λάθος του και θα ζητούσε συγγνώμη, εκ βαθέων θα πρόσθετα. Επίσης ο φεμινισμός δεν είναι ακραίος, είναι αγώνας για δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια. Αν πιστεύεις ότι είναι ακραίος, κάνεις λάθος».
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς συνηθίζει να κάνει αναρτήσεις που προκαλούν αντιδράσεις και συνηθίζει να μην αναγνωρίζει το λάθος και να μη ζητά συγγνώμη γι’ αυτές. Αναμενόμενο, λοιπόν, είναι να μην το κάνει ούτε τώρα. Αναμενόμενος, γενικώς.