OPINIONS

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς πήρε μια γενναία απόφαση. “Είμαι εξαρτημένος από τα social media. Τα κλείνω όλα”

AP Photo/Nick Wass

Οι πιο δύσκολες στιγμές μας τα τελευταία χρόνια είναι εκείνες που η μπαταρία του κινητού πέφτει και δεν βρίσκουμε φορτιστή, το ρεύμα που πέφτει και δεν έχουμε wifi, το 4G που δεν πιάνει την ώρα που θέλουμε να ποστάρουμε στο Instagram από τη συναυλία, οι σελίδες του Instagram και του Facebook ξαφνικά δεν λειτουργούν. Εκείνες τις στιγμές χάνουμε ένα κομμάτι της προσωπικότητάς μας, χάνουμε την ψηφιακή μας εκδοχή, τον μικρόκοσμο των social media στον οποίο παρακολουθούμε τι κάνουν όλοι αυτοί στους οποίους δε μιλάμε σε καθημερινή βάση, άλλοι στους οποίους δε μιλάμε ποτέ γιατί δεν γνωρίζόμαστε. Αυτοί που παρακολουθούν κι εμάς. Χάνουμε αυτή τη σιωπηλή συμφωνία μας με τους ανθρώπους σε κάθε γωνιά του πλανήτη, ότι είναι εντάξει να κοιτάμε τις ζωές των άλλων από την κλειδαρότρυπα που μόνοι τους άνοιξαν, εφόσον κι εμείς έχουμε ανοιχτή τη δική μας.

Διάβασε κι αυτό: Η Πόπη Τσαπανίδου ”ανέλαβε” τα social media του Στέφανου Τσιτσιπά

Η ίδια σιωπηλή συμφωνία περιλαμβάνει και ένα δικαίωμα που από μόνοι μας πήραμε όλοι οι χρήστες των social media, αυτό του να ασκούμε την πιο αρνητική μας κριτική σε αγνώστους δίχως τακτ και ενσυναίσθηση και αυτό του να αποθεώνουμε όσους αγαπάμε. Για όλους τους παραπάνω λόγους αυτές ήταν οι πιο δύσκολες στιγμές μας τα τελευταία χρόνια, αυτές που αποκοπήκαμε από τον κόσμο των social media, τη μοναδική κοινωνική ζωή για μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων ανάμεσά μας.

Αν μας ρωτήσεις, οποιοδήποτε άλλο λεπτό της ημέρας αν μας φαίνεται περίεργο που τρελαινόμαστε και συγχιζόμαστε κάθε φορά που δεν μπορούμε να κάνουμε ένα post για τεχνικούς λόγους, ή που μία φωτογραφία μας δεν συγκεντρώνει όσα like θα θέλαμε, θα σου πούμε «όχι μωρέ, σιγά τι με νοιάζει εμένα, απλά να, αναρωτιέμαι γιατί» ή κάποια άλλη τέτοια αερολογία. Αν μας ρωτήσεις αν τα social media μας τρώνε χρόνο θα σου πούμε πως όχι, γιατί έχουμε ξεχάσει να μετρήσουμε όλα εκείνα τα λεπτά που μεσολάβησαν από το να κάνουμε μια σκέψη μας πράξη, χαζεύοντας τα σχόλια σε ένα post στο Facebook. Αν μας ρωτήσεις αν λειτουργεί αρνητικά για την διάσπαση της προσοχής μας, είναι πιθανόν να σου απαντήσουμε: «Καλέ, κοίτα εκεί μια ωραία πεταλούδα» και να ξεχάσουμε τι μας ρώτησες. Αν μας ρωτήσεις αν είμαστε εθισμένοι, όπως και όλοι οι εθισμένοι θα το αρνηθούμε εκτός κι αν είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε την κατάστασή μας. Σε αυτή την τελευταία κατηγορία ανήκει ο Στέφανος Τσιτσιπάς.

Διάβασε επίσης: Στέφανος Τσιτσιπάς: “Δέχθηκα μηνύματα από τον Σάκη Ρουβά και την Άννα Βίσση αλλά δεν τους ξέρω. Είναι καλοί;”

Το παγκόσμιο αστέρι του τένις, αντιλήφθηκε πως τα social media και ενέργεια του απορροφούν και χρόνο τον οποίο θα μπορούσε να αφιερώσει στην βελτίωση της αγωνιστικής του κατάταξης και αποδεικνύοντας ότι χωρίς την αποφασιστικότητά του δεν θα έφτανε ποτέ στο σημείο που βρίσκεται τώρα, αποφάσισε να τα κλείσει. Λίγες ώρες πριν από την παρουσία του στο Davis Cup στο Τατόι εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση με τίτλο: «Είναι σαν απεξάρτηση».

«Ο λόγος που αποφάσισα να το κάνω αυτό είναι για να ανανεωθώ, να έρθω πιο κοντά με ανθρώπους που μετράνε για μένα και όχι να είμαι συγκεντρωμένος σε ανθρώπους που δε γνωρίζω, σε ανθρώπους που δεν έχουμε κάποια σχέση. Κάνοντάς το αυτό θα έχω περισσότερο χρόνο για τους αγαπημένους μου ανθρώπους, τους ανθρώπους για τους οποίους νοιάζομαι περισσότερο. Δε νομίζω να το μετανιώσω, γιατί είναι σαν απεξάρτηση. Είναι απεξάρτηση. Είμαι σίγουρος πως θα με κάνει να αισθανθώ καλύτερα, θα μείνω έκπληκτος αν δεν συμβεί αυτό. Δε ζούμε τις στιγμές και αυτό είναι που με τρομάζει – θέλω να είμαι παρών» έγραψε στο Twitter ο Έλληνας πρωταθλητής και κατέληξε: «Είμαι εκτός, ίσως τα πούμε ξανά σε έναν μήνα ή σε ένα χρόνο. Adios muchachos! (Αντίο παιδιά)». Κι αν η ανακοίνωσή του εξαφανίστηκε τα video στα οποία φαίνεται να κάνει το delete στο κινητό του, αναπαράχθηκαν από άλλους χρήστες του Twitter, ενώ μίλησε για το στρες που του προκάλεσαν τα social media σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

 

Δεν συμφωνώ με πολλά με τον Τσιτσιπά και δε θα ξεχάσω ποτέ το σεξιστικό σχόλιο που έσβησε από το Twitter του. «Άραγε, όσες παρκάρουν χάλια να έχουν άπλυτα πιάτα;» είχε αναρωτηθεί και καθώς το διάβαζα σκέφτηκα θυμάμαι, ότι κάποτε στην προ social media εποχή ξέραμε να διακρίνουμε ποιες σκέψεις μας έπρεπε να μοιραζόμαστε με το ευρύ κοινό και ποιες όχι. Είχαμε ένα εσωτερικό φίλτρο, που καθόλου δεν λειτουργούσε ως λογοκρισία, αλλά περισσότερο ως εργαλείο διάκρισης του τι είναι αστείο, τι χλιαρό και τι κρύο, τι υπερασπίζεται τα δικαιώματα αυτών που έχουν ανάγκη αυτή την προστασία, τι προσβάλει τους γύρω μας και τι τελικά εμπίπτει στην κατηγορία «καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς». Δεν μπορώ όμως να μην αναγνωρίσω τη γενναιότητα του να βλέπεις την πραγματικότητα στα μάτια, να συνειδητοποιείς το αν κάποιος εθισμός έχει αλλοιώσει την συμπεριφορά σου και αν σε αλλάζει με τρόπο που δεν σου αρέσει και του να αποφασίζεις να κάνεις ένα πρώτο βήμα για να αλλάξεις τη ζωή σου προς το καλύτερο. Αυτό το αναγνωρίζω, αυτό το επικροτώ και αυτό για εμένα, αποτελεί αυτό που λέμε «το σωστό παράδειγμα».

Να σημειωθεί πως ο Στέφανος Τσιτσιπάς θα αφήσει ανοιχτό το κανάλι του στο YouTube ενώ κράτησε και το WhatsApp στο κινητό του για να επικοινωνεί με τους οικείους του και τους συνεργάτες του. Να σημειωθεί επίσης ότι αν για εμάς τα social media είναι μία φορά άμεσος τρόπος επιβράβευσης για τα επιτεύγματα ή για την εμφάνισή μας σε αυτή τη σύγχρονη -τείνει να γεμίσει προσωπικότητες με ολίγη ναρκισιστική διαταραχή- κοινωνία, σκέψου πόσες φορές περισσότερο πηγή επιβράβευσης είναι για έναν σταρ του αθλητισμού, που έχει θαυμαστές (και ίσως και haters βέβαια) σε κάθε γωνιά του κόσμου. Διπλή μερίδα γενναιότητας.

Στο κάτω κάτω, το μόνο που αναρωτιέμαι διαβάζοντας όλα αυτά είναι το εξής: Εσύ μπορείς να ζήσεις χωρίς όλα αυτά; Εγώ; Κι αν ναι, για πόσο;

 

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Nick Wass

Exit mobile version