OPINIONS

Όλα όσα είδαμε στο πρώτο επεισόδιο της σειράς Ψέματα, μοιάζουν αληθινά

Alpha

Η σειρά Ψέματα του Alpha, πρόκειται να κάνει πρεμιέρα, απόψε, Πέμπτη, 5 Μαΐου στις 22.40. Μία ημέρα νωρίτερα ο Alpha μάς έδωσε τη δυνατότητα να δούμε σε Avant Premier το πρώτο επεισόδιο μίας σειράς φτιαγμένης με όλα τα υλικά του σήμερα. Η Αλεξάνδρα Αϊδίνη υποδύεται την Έλενα κι ο Χρήστος Λούλης τον Αντρέα. Ένα ραντεβού μεταξύ τους θα αλλάξει τη ζωή τους κι εκείνη των κοντινών τους ανθρώπων. Ο καθένας πιστεύει τη δική του εκδοχή για το τέλος της κοινής τους βραδιάς. Ο καθένας από τους δύο κατηγορεί τον άλλο ότι λέει Ψέματα.

Η σειρά του Alpha, Ψέματα, λέει μία ιστορία για τη συναίνεση, για όλα όσα αντιμετωπίζει μία γυναίκα που καταγγέλει βιασμό, όλα όσα συμβαίνουν όταν αυτή η καταγγελία έρχεται στο φως της δημοσιότητας. Το σενάριο της σειράς Ψέματα υπογράφει ο Νίκος Μήτσας και τη σκηνοθεσία ο Γιώργος Γκικαπέππας.

Από το πρώτο επεισόδιο που το κοινό θα παρακολουθήσει το βράδυ της Πέμπτης, μπαίνουμε στο βασικό δίλημμα που μας θέτει η σειρά: Ποιος λέει αλήθεια και ποιος ψέματα; Η Έλενα, καθηγήτρια σε Λύκειο επαρχιακής πόλης, χωρίζει μετά από πολλά χρόνια με το σύζυγό της και περνάει μια πιεσμένη περίοδο. Δέχεται όμως να βγει ραντεβού με τον Αντρέα, επιτυχημένο καρδιοχειρουργό, συνάδελφο της αδερφής της, και πατέρα ενός από τους μαθητές της.

Το ραντεβού πάει απροσδόκητα καλά και ο Αντρέας καταλήγει στο σπίτι της Έλενας, χωρίς να δούμε τι διαδραματίζεται το υπόλοιπο της βραδιάς. Την επόμενη μέρα ο Αντρέας, στέλνοντας μήνυμα στο κινητό της Έλενας την ευχαριστεί για την υπέροχη βραδιά, εκείνη όμως πηγαίνει στην αστυνομία για να καταγγείλει τον βιασμό της.

Από το πρώτο κιόλας επεισόδιο της σειράς, βλέπουμε αρκετούς από τους πρωταγωνιστές του. Εκτός από το πρωταγωνιστικό ζευγάρι, μπροστά από την οθόνη μας περνά η Βασιλική Τρουφάκου, στον ρόλο της αδερφής της Έλενας, Κάτιας. Ο Θάνος Τοκάκης, ως Δήμος, σύζυγος της Κάτιας πατέρας δύο παιδιών και house husband. Ο Γιώργος Χρανιώτης, αστυνομικός, πρώην σύζυγος της Έλενας και σταματώ εδώ για να μην κάνω spoiler. Ο Δημήτρης Αριανούτσος, ως Άρης, γιος του Ανδρέα και μαθητής της Έλενας. Βλέπουμε επίσης και τον Χρήστο Σαπουντζή και τη Βίκυ Παπαδοπούλου στους ρόλους των αστυνομικών που έχουν αναλάβει την υπόθεση της καταγγελίας.

Αυτό που βασικά βλέπουμε στο πρώτο επεισόδιο της σειράς Ψέματα είναι αλήθειες, μέσα από την προσεγμένη σκηνοθεσία της σειράς, τους ρεαλιστικούς διαλόγους και τις ερμηνείες του δυνατού cast.

Μία πολύ αληθινή σκηνή χωρισμού μας εισάγει στο επεισόδιο, που ακολουθείται από μία πολύ αληθινή σκηνή μεταξύ ενός πατέρα και του έφηβου γιου του. Ακολουθούν αληθινές αμηχανίες μεταξύ ανθρώπων που φλερτάρουν, αληθινές αδιακρισίες συναδέλφων, αληθινές στιγμές ανασφάλειας και μία μεγάλη αλήθεια για κάθε θύμα κακοποίησης εκεί έξω.

«Έχω την αλήθεια μου δεν έχω τίποτα άλλο. Καμία γυναίκα που έχει κακοποιηθεί δεν έχει τίποτα άλλο», λέει κάποια στιγμή η Αλεξάνδρα Αϊδίνη στους αστυνομικούς που χειρίζονται την υπόθεση. Κι αυτό είναι το μόνο που έχει ο καθένας στις περιπτώσεις υποθέσεων σεξουαλικών επιθέσεων ή βιασμών, που συνήθως συμβαίνουν πίσω από κλειστές πόρτες, χωρίς μάρτυρες, με τον λόγο του ενός να αναμετριέται με τον λόγο του άλλου.

Η σειρά Ψέματα μας δείχνει αυτή την αληθινή τρομακτική μοναξιά μίας γυναίκας που καταγγέλει τον βιασμό της, από το πρώτο επεισόδιο. Την τρομακτική μοναξιά ενός ανθρώπου που ζητά δικαιοσύνη έχοντας στα χέρια του μόνο την αλήθεια του, που δεν ξέρει αν θα γίνει πιστευτή τελικά.

Την τρομακτική μοναξιά μίας γυναίκας που εξετάζεται από ιατροδικαστή (βέβαια σε αυτή την περίπτωση πολύ άμεσα, χωρίς να χρειαστεί να περάσει κάποιο 18ωρο, όπως συχνά συμβαίνει στην κανονική ζωή), που ίσως καταστρέφει τα όποια στοιχεία κάνοντας ντουζ για να βγάλει από πάνω της το τραυματικό γεγονός. Την τρομακτική μοναξιά μίας γυναίκας που ξέρει ότι το παρελθόν της θα γίνει «φύλλο και φτερό», ότι θα αμφισβητηθεί, ότι ίσως ερωτηθεί όλα τα λάθος πράγματα.

Κι ίσως αυτό το παρελθόν να είναι επιβαρυντικό για εκείνη. Ίσως η ιστορία της και η δική της αλήθεια να μην ανταποκρίνεται τελικά στην αντικειμενική πραγματικότητα, μένει να φανεί στην εξέλιξη της σειράς. Η μοναξιά όμως αυτής της ηρωίδας στο πρώτο επεισόδιο της σειράς Ψέματα, είναι πολύ αληθινή. Σε αυτό φυσικά συμβάλει και η ερμηνεία της Αλεξάνδρας Αϊδίνη. Είναι ένα πρόσωπο που προσωπικά χαίρομαι να βλέπω στην τηλεόραση, μία ακόμα «θεατρική» ηθοποιός που ευτυχώς για εμάς, το κοινό, συνάντησε στον δρόμο της αυτό το μέσο.

Στο τέλος του επεισοδίου η καταγγελία γίνεται δημόσια. Κι ίσως στο επόμενο επεισόδιο να δούμε την εξίσου πραγματική μοναξιά του ήρωα που υποδύεται ο Χρήστος Λούλης. Ίσως και όχι. Εξάλλου, όπως λέει και η Έλενα στο πρώτο επεισόδιο της σειράς Ψέματα: «Όλοι θα πούνε ότι τα ‘θελα. Αυτό θα πουν. Θα πούνε ότι δεν έπρεπε να τον ανεβάσω σπίτι μου. Γιατί το έκανα αν δεν ήθελα να με π@@@@@;». Η Έλενα προχωρά με την αλήθεια της, ο Ανδρέας υποστηρίζει ότι όλα έγιναν συναινετικά μεταξύ τους, αυτή είναι η δική του αλήθεια. Η αλήθεια της κοινωνίας μας είναι μάλλον, δυστυχώς, αυτή που ανέφερε στο σενάριο του ο Νίκος Μήτσας.

Το πρώτο επεισόδιο της σειράς Ψέματα του Alpha, κλείνει με μία ακόμα αλήθεια. Μία αλήθεια που απευθύνεται σε όλους μας εκεί έξω. «Αν εσύ ή άλλο πρόσωπο στο κοντινό σου περιβάλλον είναι θύμα έμφυλης ή ενδοοικογενειακής βίας κάλεσε την 24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS 15900. Περισσότερος πληροφορίες στο womensos.gr», γράφει μία κάρτα στο τέλος της προβολής.

Τον τελευταίο χρόνο με το ελληνικό #MeToo να δυναμώνει στην ελληνική κοινωνία, με καταγγελίες σεξουαλικής βίας και όχι μόνο, να διαδέχονται η μία την άλλη και με δίκες καλλιτεχνών που κατηγορήθηκαν για βιασμούς να βρίσκονται εν εξελίξει, δεν είναι μόνο οι ρεαλιστικοί διάλογοι που κάνουν τη σειρά Ψέματα να φαντάζει αληθινή. Είναι και η εποχή στην οποία γεννήθηκε. Η τέχνη της μυθοπλασίας μάς δίνει την ευκαιρία να εξερευνήσουμε θέματα που μας απασχολούν παρακολουθώντας τους ήρωες της σειράς να προσπαθούν να δικαιωθούν, από την ασφάλεια του καναπέ μας.

Αυτή είναι μία ιστορία για τη συναίνεση που έρχεται μάλλον τη στιγμή που την έχουμε πιο πολύ ανάγκη. Που χρειάζεται να μάθουμε να μιλάμε γι’ αυτήν χωρίς ταμπού. Να μάθουμε να αναγνωρίζουμε την έλλειψή της και να δρούμε με φάρο τη δική μας αλήθεια.

«Έχω την αλήθεια μου κι αυτή θα με σώσει», λέει η Έλενα. Αυτή σώζει πάντα και πάντα αποκαλύπτεται.

Exit mobile version