OPINIONS

Όχι αξύριστες μασχάλες, όχι κυτταρίτιδα σε Instagram και ακτές. Η Αφροδίτη Λατινοπούλου- και ο μισογυνισμός της- παραμονεύουν

Afroditi Latinopoulou/Instagram

Άλλη μία λαμπρή ημέρα ξημέρωσε στην Ελλάδα και το παραλήρημα μισογυνισμού προήλθε από μία γυναίκα, που είναι νέα σε ηλικία και, το βασικότερο, πολιτεύτρια της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Θεσσαλονίκης.

Η Αφροδίτη Λατινοπούλου έχει κάποια νεύρα και πολύ συγκεκριμένες απόψεις για το πώς πρέπει να κυκλοφορούμε και με ποια συχνότητα οφείλουμε, στη θηλυκότητά μας, να αποτριχωνόμαστε. Τώρα, αν μιλάμε για ραγάδες, πανάδες και κυτταρίτιδα, ούτε να το διανοηθείς, έτσι; Βασικά, για να είμαστε απόλυτα δίκαιοι, έχεις το δικαίωμα να κάνεις ραγάδες αφότου γεννήσεις, πανάδες επειδή εκτέθηκες πολύ στον ήλιο και κυτταρίτιδα, που όλες έχουμε στην τελική. Απλώς σου απαγορεύει να τα μοστράρεις σε κοινή θέα, και ειδικά στα social media. Πληγώνεις την αισθητική της και παρουσιάζεις τις τρίχες της μασχάλης σου σαν κάτι φυσιολογικό. Ε όχι, υπάρχουν και όρια φιλενάδα! Μετά μην απορήσεις αν ο ο άντρας σου «γέρνει». Εσύ και το μουστάκι σου τον διώξατε.

Οι νέες «τάσεις» που ενοχλούν την Αφροδίτη Λατινοπούλου

«Το τελευταίο διάστημα παρατηρώ ότι υπάρχει μία τάση στα social media, την οποία νομίζω ότι δεν πρέπει να αφήσουμε άλλο ασχολίαστη, διότι καταστρέφεται η κοσμοθεωρία μας, η κοινωνία μας και όλα όσα έχουμε μάθει. Πρόκειται για τις περιβόητες φωτογραφίες γυναικών, οι οποίες αναδεικνύουν τα τριχωτά σημεία του σώματός της. Αφήνουν τρίχες στα πόδια και το φωτογραφίζουν. Ραγάδες, πανάδες, κυτταρίτιδα κι οτιδήποτε άλλο αντιαισθητικό».

Τι να πρωτοσχολιάσεις σε αυτό το πρώτο μέρος του παραλογισμού; Ότι δεν πρέπει να μείνει ασχολίαστο; Νιώθει ότι είναι χρέος της να πάρει την ευθύνη του αρχισχολιαστή εκπροσωπώντας τους ενοχλούμενους; Ειλικρινά, έχω μπερδευτεί. Το ότι θεωρεί ότι η αυτοδιάθεση είναι νέα τάση και δη, στα social media; Άρα είναι οκ να αφήνεις τρίχα και να βγαίνεις με μαγιό και κυτταρίτιδα, αλλά όχι σε insta stories. Παραμένω μπερδεμένη. «Ας αφήσουμε τους άντρες έξω από αυτό (spoiler alert: δεν θα τους αφήσει). Ενοχλούμαι εγώ που είμαι γυναίκα».

Οι άντρες γέρνουν προς τις γυναίκες. Έτσι είπε η Αφροδίτη Λατινοπούλου

Όχι για να ξαποστάσουν, επειδή γύρισαν κουρασμένοι από τη δουλειά. Ούτε επειδή τους πήρε ο ύπνος. «Πάνε προς τη γυναικεία φύση. Ξυρίζονται παντού, κι όταν λέμε παντού, παντού, βάφονται (παύση για να πιάσεις τη σοβαρότητα του πράγματος), φοράνε ολοένα και περισσότερα γυναικεία ρούχα».

«Από την άλλη, οι γυναίκες γέρνουν προς τους άντρες (και ούτε τώρα εννοεί ότι έγειραν από τον ύπνο). Φοράνε oversized ρούχα, και πολλές φορές ανδρικά, και μένουν αξύριστες». Ας κάνουμε ενός λεπτού σιγή για τον βασανιστικό θάνατο της μόδας. Οι σχεδιαστές ας κλείσουν τους οίκους τους, γιατί εδώ θα περάσουμε νομοσχέδιο που θα απαγορεύει τα mom jeans και τα oversized πουκάμισα. Ένα αυτό, για να είμαστε και ξεκάθαροι. Δεύτερον, τα δύο φύλα πρέπει να σταματήσουν να γέρνουν και να μείνουν σε αυτά που έχουμε μάθει από την αρχή του χρόνου.

Η «νοσηρή μειοψηφία» και το φυσιολογικό

Όπως πάντα, όλα καταλήγουν στη λέξη-κλειδί. Όταν ακούς μανιφέστο μίσους απέναντι σε άντρες, γυναίκες, δικαιώματα και αυτοδιάθεση, ξέρεις με μαθηματική ακρίβεια ότι θα ακούσεις τη λέξη φυσιολογικό. Μία λέξη που θα έπρεπε να εξαφανιστεί, διότι κανένας δεν μπορεί να την ορίσει. Το φυσιολογικό και η κοσμοθεωρία, όπως αναφέρει η κυρία Λατινοπούλου, διαμορφώνονται με βάση τον τρόπο που μεγαλώσαμε και τα ερεθίσματα που λάβαμε, κυρίως από το σπίτι μας. Κανείς δεν είπε ότι οι τρίχες και η κυτταρίτιδα είναι τα σύμβολα της εξέλιξης. Η αποδοχή τους όμως, η απουσία ντροπής και η ελευθερία να κάνουμε ό,τι θέλουμε με το σώμα μας, είναι σίγουρα η εξέλιξη που πρέπει να υπάρχει, και που άνθρωποι σαν την κυρία Λατινοπούλου, αποδεικνύουν πως δεν την έχουμε κατακτήσει πλήρως.

Το μανιφέστο μίσους που ξεκινάς ως επίθεση απέναντι στις γυναίκες που επιλέγουν να μην αποτριχώνονται, να ποστάρουν την κυτταρίτιδά τους και, κοινώς, να κάνουν ό,τι γουστάρουν περνά και στους άντρες. Αλλά εδώ δεν μιλάμε για την περίπτωση μόνο των ανδρών που φροντίζουν πολύ τον εαυτό τους και αποτριχώνονται (αυτό που κάποτε -κακώς- λέγαμε metrosexual). Περνάει κατευθείαν σε χαρακτηρισμούς που αφορούν τους άντρες που ντύνονται γυναικεία και βάφονται, όπως ας πούμε οι drag ή gender fluid που δεν βάζουν ταμπέλες στη σεξουαλικότητά τους και κάνουν ό,τι τους αρέσει.

Εμάς πάντως μάς ενοχλούν απόψεις σαν της Αφροδίτης Λατινοπούλου στα social media

Το παρήγορο είναι ότι τα σχόλια κάτω από το βίντεο τρίλεπτου μίσους δείχνουν ότι η «νοσηρή μειοψηφία» είναι μάλλον πλειοψηφία και όλοι ένιωσαν τρομερά άβολα βλέποντας, εν έτει 2021, μία 30χρονη γυναίκα να κατηγορεί άλλες γυναίκες για το σώμα τους. Κριντζάρεις όταν βλέπεις έναν άνθρωπο στην πολιτική, να μιλάει με τόσο εσωτερικευμένο θυμό και να μιλά κακοποιητικά για κάτι που αντιτίθεται στην αισθητική της. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για κάτι πολύ πιο σοβαρό από το θέμα της αισθητικής. Εδώ μιλάμε για μίσος απέναντι στις γυναίκες, απέναντι στην αυτοδιάθεση, μίσος για τα κανονικά σώματα, μίσος για τα αγόρια που θέλουν να μην είναι αυτό που η κοινωνία ορίζει ως «φυσιολογικό». Και είναι τρομερά αμήχανο και επικίνδυνο, όταν αυτός ο κακοποιητικός λόγος προέρχεται από μία γυναίκα που βρίσκεται στην πολιτική και εκπροσωπεί τους ανθρώπους. Και όταν το κάνει λίγες ώρες πριν ξημερώσει το Pride Month.

Exit mobile version