OPINIONS

«Παιδιά είναι μωρέ…»: Εσύ πώς αντιμετωπίζεις την «τρομοκρατία» της παραλίας;

iStock

Πριν διαβάσεις τις παρακάτω γραμμές και βιαστείς να με κρίνεις, να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα: Οι παραλίες ανήκουν σε όλους, μικρούς και μεγάλους. Κανένας μας δεν έχει μεγαλύτερο δικαίωμα από τον άλλον στο να απολαύσει τον ήλιο και τη θάλασσα στην παραλία που θα επιλέξει να το κάνει. Επίσης ναι, δεν έχω δικό μου παιδί. Έχω όμως μια 5χρονη σήμερα ανιψιά, όπως και φίλους με μικρά παιδιά. Επίσης έχω και παρατηρητικότητα. Και από τις διάφορες παραλίες που έχω βρεθεί, μπορώ να σού προσυπογράψω πως δεν συμπεριφέρονται όλα τα παιδιά με τον ίδιο τρόπο.

Αντιμετωπίζοντας τα «παιδάκια» στην παραλία

Είμαι σίγουρη ότι δεν είμαι το μόνο άτομο που το έχει βιώσει αυτό. Επίτρεψέ μου λοιπόν να σου περιγράψω την εξής εικόνα: Επιτέλους έχεις πάρει την καλοκαιρινή άδεια, φεύγεις για διακοπές και κατευθύνεσαι προς την παραλία. Ονειρευόσουν αυτή την στιγμή για μήνες. Και πάνω που έχεις αρχίσει να χαλαρώνεις, το ακούς να έρχεται από μακριά: «Γιαννακηηηηηηηηηηη». Μια φωνή που χτυπάει στα βράχια και αντηχεί σε όλη την παραλία, οριακά σηκώνοντας κύμα.

Τον ξέρεις, τον «Γιαννάκη».  Είναι εκείνο το παιδί που τρέχει καταστρέφοντας κάστρα από άμμο, ουρλιάζει ανεξέλεγκτα, εκλιπαρεί για προσοχή και προσπαθεί να κάνει ό,τι μπορεί για να προκαλέσει τον όλεθρο στους γύρω του. Και φυσικά, κάθεται ακριβώς δίπλα σου.

Σχεδόν αισθάνεσαι άσχημα για το παιδί. Ξέρεις ότι με λίγη σωστή καθοδήγηση δεν θα συμπεριφερόταν έτσι. Αλλά από ό,τι φαίνεται, αυτό δεν θα συμβεί σύντομα. Λοιπόν τι κάνεις; Δεν ήρθες μέχρι εδώ για να μιζεριάσεις και να περάσεις άσχημα. Από τη μία σκέφτεσαι να απευθυνθείς στους ενήλικες που το συνοδεύουν κι από την άλλη να μην κάνεις απολύτως τίποτα. Ποια είναι η σωστή απάντηση;

Λοιπόν, ειλικρινά, δεν υπάρχει ούτε μία. Μόλις συνειδητοποιήσεις ότι έχεις τον έλεγχο μόνο των δικών σου πράξεων και όχι των άλλων γύρω σου, μπορείς να αντιμετωπίσεις την κατάσταση ψύχραιμα και να επαναφέρεις τη μέρα σου στον ίσιο (και ήρεμο) δρόμο.

Την πετσέτα σου και σε άλλη παραλία

Άδικο το ξέρω! Ωστόσο, το να μαζέψεις τα πράγματά σου και να μετακινηθείς σε άλλο μέρος της ίδιας ή ακόμα καλύτερα άλλης παραλίας, είναι ίσως ο ευκολότερος τρόπος για να ανακουφιστείς από το άγχος της όλης κατάστασης και να συνεχίσεις τη μέρα σου. Μπορεί να ξεβολεύεσαι, ναι, αλλά θα βρεθείς σε απόσταση ασφαλείας από το πρόβλημα.

Η υπομονή είναι αρετή

Μάθε να διαλέγεις τις μάχες σου. Είναι πολύ εύκολο να παρατηρήσεις κάθε μεμονωμένο πράγμα που κάνει λάθος ένα παιδί, αφού έχει χτυπήσει διάνα στο κεντρικό νευρικό σου σύστημα. Βάλε τα πράγματα στη θέση τους και να αγνόησε όλα όσα δεν επηρεάζουν άμεσα εσένα, την παρέα ή την οικογένειά σου. Τι κι αν τρέχει καταστρέφοντας τα κάστρα όλων των άλλων παιδιών στην παραλία;  Δεν είναι δικό σου θέμα να ασχοληθείς. Αν νιώσεις ότι τα πράγματα βγαίνουν εκτός ελέγχου όμως, ίσως χρειαστεί να αναλάβεις δράση.

Την προσοχή σου παρακαλώ

Συχνά, όταν τα «παιδάκια απλώς παίζουν», απλώς αναζητούν προσοχή. Πράγμα το οποίο πρακτικά σημαίνει, ότι αν προσπαθήσεις να τα ανακατευθύνεις σε μια άλλη δραστηριότητα στην οποία θα γίνουν μέρος μιας ομάδας, θα συμμορφωθούν. Ένα σενάριο:

«Γεια σου Γιαννάκη! Σε παρακαλώ μην πετάς άμμο στην Αννούλα. Μπορεί να μπει στα μάτια της και να την πονέσει πολύ. Θέλεις να παίξεις μαζί της με την μπάλα;». Πρόσθεσε κι ένα «Μην ξεχνάτε να παίζετε όμορφα». (σ.σ) Έχε υπόψη ότι μόλις αποφασίσεις να αλληλεπιδράσεις με ένα παιδί, υπάρχει κίνδυνος να μην το εγκρίνει ένας γονέας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να το κάνεις. Απλά να είσαι προετοιμασμένη για την αντίδραση.

Παιδάκια στην παραλία και ενίσχυση δυνάμεων

Η ανατροφή του κάθε παιδιού εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από το οικογενειακό του περιβάλλον. Εάν ένα παιδί στην παραλία αρχίσει να καταστρέφει τα πράγματά σου ή γίνεται βίαιο, τότε είναι η ώρα να απευθυνθείς στους ενήλικες συνοδούς του. Να θυμάσαι βέβαια πως κάθε γονιός και φροντιστής είναι διαφορετικός και ο δικός σου τρόπος δεν είναι απαραιτήτως ο σωστός. Μην προσεγγίζεις την κατάσταση λέγοντάς στους άλλους τί πρέπει να κάνουν. Και σε κάθε περίπτωση μην εμπλακείς σε λεκτική ή σωματική διαμάχη. Αν τα πράγματα κλιμακωθούν, απλά απομακρύνσου από το χάος, μείνε ήρεμη και φύγε. Όπως άλλωστε εξαρχής σου πρότεινα.

Exit mobile version