OPINIONS

Pick Me Girl: Το πρόβλημα με όσες πιστεύουν ότι «δεν είναι σαν τις άλλες»

iStock

Πόσο φεμινίστρια είσαι; Πως μιλάς για άλλες γυναίκες και πως συμπεριφέρεσαι γύρω από τους άντρες; Μήπως νιώθεις και δηλώνεις με κάθε ευκαιρία, ότι «δεν είσαι σαν τις άλλες γυναίκες»; Δυστυχώς, δεν είσαι η μόνη. Και παρακάτω σου εξηγώ γιατί γράφω «δυστυχώς».

Η τάση #PickMeGirl εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2016 στο Twitter όταν άρχισε να κυκλοφορεί το hashtag #TweetLikeAPickMe. Το pick me girl αυτής της τάσης, ήταν οι γυναίκες που είχαν όλα όσα χρειάζεται για να γίνουν «καλές σύζυγοι». Αυτές οι γυναίκες ακολουθούσαν τα παραδοσιακά στερεότυπα φύλου και τις πατριαρχικές ιδέες για το πώς είναι μια «σωστή γυναίκα». Mαγείρευαν, καθάριζαν και τάιζαν τους άντρες τους, ενισχύοντας το ανδρικό εγώ, προωθώντας ουσιαστικά τα ανδρικά δικαιώματα. Η τάση αυτή σταμάτησε. Τουλάχιστον για λίγο. Βλέπεις πιο πρόσφατα επανεμφανίστηκε στο TikTok, με το hashtag να μετρά τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, πάνω από 3,2 (!) δισεκατομμύρια προβολές. Αυτή τη φορά προωθεί μια διαφορετική, ωστόσο εξίσου προβληματική, εικόνα.

Pick Me Girl: Το πρόβλημα με όσες πιστεύουν ότι «δεν είναι σαν τις άλλες»

Σύμφωνα με το Urban Dictionary, ένα pick-me girl είναι μια γυναίκα που αναζητά την επικύρωση των ανδρών δηλώνοντας έμμεσα ή άμεσα ότι «δεν είναι σαν τις άλλες». Συνήθως απεικονίζεται ως μια γυναίκα που κατά βάση είναι μικροεπιθετική προς άλλες γυναίκες. Για παράδειγμα, δηλώνει ότι προτιμά να κάνει παρέα με άντρες, επειδή οι άλλες γυναίκες την κουράζουν. Παρακολουθεί ποδόσφαιρο, φοράει μόνο αθλητικά και μισεί το μακιγιάζ. Το κίνητρο κάθε συμπεριφοράς, ενσωματώνεται στον ίδιο τον όρο της τάσης: «Διάλεξε εμένα!»

Αποστασιοποιεί τον εαυτό της από τα γυναικεία στερεότυπα και συστήνεται ως «διαφορετική». Κάτι που φωνάζει σε ένα πιθανώς ετεροφυλόφιλο ανδρικό κοινό: «Διάλεξε εμένα!»

Πολλοί υποστηρίζουν ότι αυτή η τάση, αποτελεί παράδειγμα εσωτερικευμένου μισογυνισμού, καθώς τείνει να μειώσει τις άλλες γυναίκες για να εδραιώσει την ανωτερότητά της έναντι αυτών, προκειμένου να κερδίσει ανδρική επικύρωση. Εκτιμά ό,τι κάνουν οι άντρες, επειδή γαλουχήθηκε με πατριαρχικές αξίες. Επομένως θεωρεί γενικά τις γυναικείες δραστηριότητες ως επιπόλαιες και αποκρουστικές.

Κάνει κεκαλυμμένα ή μη σεξιστικά σχόλια για άλλες γυναίκες, για να εξαλείψει το αίσθημα ανταγωνισμού και να προωθήσει τον εαυτό της, ως την καλύτερη επιλογή για την έγκριση και τον έπαινο των αντρών.

Το πραγματικό πρόβλημα με τα pick me girls

Πολλοί δημιουργοί περιεχομένου στα social media, ωστόσο, χρησιμοποιούν την τάση, όχι για να εξηγήσουν τις τοξικές ρίζες του φαινομένου, αλλά για να δαιμονοποιήσουν άλλες γυναίκες. Πρόκειται για απεικονίσεις που διαιωνίζουν την αντίληψη ότι τα κορίτσια που αγαπάνε τα αθλήματα ή δεν φορούν μακιγιάζ, είναι αυτόματα pick me girls, την στιγμή που αυτές οι συμπεριφορές, είναι απλώς μέρος της προσωπικότητας τους και εκφράσεις φύλου, που ξεφεύγουν από στερεότυπα.

Το αρχέτυπο pick me girl υπογραμμίζει πόσο βαθιά είναι ακόμα ενσωματωμένη η ιδέα του δυαδικού φύλου στην κοινωνία μας.

Ανεξάρτητα από το πώς ερμηνεύεται, μειώνει την προσωπικότητα των ατόμων, τα οποία μπορεί να έχουν ταυτότητες και προσωπικότητες, που είναι ένα μείγμα γυναικείου και αρσενικού, διαιωνίζοντας την έκφραση φύλου αποκλειστικά με βιολογικούς όρους.

Εν ολίγοις, είναι σημαντικό να διακρίνουμε τη διαφορά στο τροπάρι Pick Me ως συμπεριφορά και ως τάση. Ενώ γίνεται σαφές ότι πρόκειται για μια προβληματική για την εσωτερίκευση του μισογυνισμού συμπεριφορά, το ίδιο ισχύει για το trend που διατηρεί τον φαύλο κύκλο αυτού του μισογυνισμού.

Τα social media είναι ένας χώρος αλληλεπίδρασης, επομένως είναι σημαντικό να συνεισφέρουμε εποικοδομητικά στο δημόσιο διάλογο.

Με λίγα λόγια: Ας είμαστε πιο υποστηρικτικές μεταξύ μας, χωρίς να πατάμε όποια πατριαρχική μπανανόφλουδα βρεθεί στο δρόμο μας.

Exit mobile version