Πώς κολλάμε στον τοίχο τους ρατσιστές; Ο Χρήστος Σαντικάι έχει την απάντηση
- 26 ΝΟΕ 2021
Η Λάουρα Νάργες ήταν καλεσμένη στην εκπομπή Super Κατερίνα. Σε έναν από τους καναπέδες καθόταν και η Μάρα Μεϊμαρίδη η οποία κατά τη διάρκεια της κουβέντας θέλησε να παρέμβει και να θέσει μία καίρια ερώτηση αναφορικά με τον Χρήστο Σαντικάι. Και για να έχεις ολοκληρωμένο γενικό πλαίσιο να σου πω ότι Λάουρα Νάργες και Χρήστος Σαντικάι, εδώ και κάποιους μήνες είναι ζευγάρι.
Πάμε λοιπόν στην ερώτηση. Εν είδει προοικονομίας αναφέρω πως ο Χρήστος Σαντικάι κατάγεται από την Αλβανία και σε ηλικία 2 ετών ήρθε με την οικογένειά του στην Ελλάδα. Να πέσει η ερώτηση.
«Τι ράτσα είναι ο Χρήστος Σαντικάι;»
«Αυτό το Σαντικάι τι όνομα είναι; Σαλιγκάρι ξέρω. Τι ράτσα είναι ο κύριος Σαντικάι; Να μάθω κι εγώ από πού είναι; Έλληνας; To Σαντικάι μου κάνει κάτι βραζιλιάνικο, αργεντίνικο. Όταν τον ξαναδείς να του πεις ότι θέλω να αγοράσω ένα οικόπεδο στην Αλβανία εκεί που είναι οι ωραίες παραλίες».
Το «τι ράτσα είναι ο κύριος Σαντικάι» ακούστηκε το 2021 σε κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας με τους παρευρισκόμενους να δίνουν μάχη να μαζέψουν όσα σκόρπισε η Μάρα Μεϊμαρίδη.
Η απάντηση της Μάρας Μεϊμαρίδη
Μία ημέρα αργότερα και στην εκπομπή Happy Day η Μάρα Μεϊμαρίδη έκανε μία δήλωση για το περιστατικό νουθετώντας μάς να κάνουμε πρώτα μία ανθρωπολογική μελέτη του όρου human races κι έπειτα να της κουνήσουμε το δάχτυλο.
Ζήτησε και συγγνώμη. Όχι, γιατί έκανε λάθος, αλλά γιατί κάποιος μπορεί να θίχτηκε παρανοώντας επιστημονικές έννοιες με τις οποίες δεν είναι εξοικειωμένος μη όντας ειδήμων, όπως καλή ώρα η κυρία Μεϊμαρίδη.
«Ήθελα να ζητήσω συγγνώμη αν κάποιος παρανόησε αυτό που είπα γιατί ρώτα what race είναι αυτός ο άνθρωπος. Το Σαντικάι μου θύμισε το Σαντιάγκο. Οι ανθρώπινες ράτσες είναι πέντε.
Πίστεψα ότι αυτό το όνομα που μοιάζει με το Σαντιάγκο ήταν από Αμερική πλευρά. Έπρεπε και η κοπέλα να μου απαντήσει, ”όχι, είναι european”. Δεν αισθάνθηκα ότι η Λάουρα ήρθε σε δύσκολη θέση. Αλλά ίσως έπρεπε επί τόπου να εξηγήσω τι εννοούσα ανθρωπολογικά με το human races».
Οι δημοσιογράφοι στο Πρωινό του ΑΝΤ1 εντόπισαν τον Χρήστο Σαντικάι και του ζήτησαν να τοποθετηθεί επί του θέματος. Τέτοια ηρεμία σε βλέμμα είχα χρόνια να δω.
Χρήστος Σαντικάι: «Έχω μεγαλώσει σε ένα οικογενειακό κλίμα να αγαπώ τους ανθρώπους»
Ο Χρήστος Σαντικάι ανέφερε: «Δεν έχω κάτι προσωπικό με την κυρία Μάρα. Έχω μεγαλώσει σε ένα οικογενειακό κλίμα να αγαπώ τους ανθρώπους. Αυτά τα σχόλια από μικρός, όταν δεχόμουν bullying, έχω ένα ειδικό φίλτρο που είναι σαν να μπαίνουν από εδώ και να βγαίνουν από εκεί.
Δεν φυτεύεται μέσα μου αυτό ώστε να δημιουργηθεί επίθεση ή αντιπαλότητα με κάποιον. Οπότε, είναι σαν να μην το άκουσα. Η Λάουρα ήταν στεναχωρημένη στο τηλέφωνο. Κρατάω μόνο τα καλά. Τη συγχωρώ».
Όταν η ευγένεια διαλύει τα πάντα και η αγάπη υψώνει τείχη για να σε προστατεύσει από μικρότητες, λεκτικά ατοπήματα, ρατσιστικές ανοησίες και πάσης φύσεως άρες, μάρες, κουκουνάρες που πλήττουν το συναίσθημα και την αξιοπρέπειά σου.
Ο μύθος της φυλής
Μετά το τέλος του δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και του γεγονότος του Ολοκαυτώματος, ο επιστημονικός ρατσισμός στη θεωρία και στην πράξη αποδοκιμάστηκε έντονα, ειδικά στην αντιρατσιστική ανακοίνωση της UNESCO του 1950 με τίτλο «Το φυλετικό Ζήτημα».
«Το βιολογικό γεγονός της φυλής και ο μύθος της “φυλής” οφείλουν να διαχωριστούν. Για όλους τους πρακτικούς, κοινωνικούς σκοπούς, η έννοια της φυλής δεν είναι τόσο βιολογικό φαινόμενο παρά ένας κοινωνικός μύθος.
Ο μύθος της ”φυλής” έχει δημιουργήσει τεράστιες ανθρωπιστικές και κοινωνικές πληγές. Τα τελευταία χρόνια, έχει αφαιρέσει ένα τεράστιο όγκο ανθρώπινων ζωών, έχοντας προκαλέσει ανείπωτα βάσανα» ανέφερε η ανακοίνωση του 1950 (επαναλαμβάνω).
Κατά το ύστερο κομμάτι του 20ου αιώνα, ο επιστημονικός ρατσισμός έχει επικριθεί ως αναχρονιστικός και ιστορικά χρησιμοποιούμενος για την υποστήριξη ρατσιστικών πεποιθήσεων, βασισμένος στο δόγμα της ύπαρξης και της σημασίας της φυλετικής ιεραρχίας κατώτερων και ανώτερων φυλών.
Ρατσιστικές φυλετικές προκαταλήψεις
Αν και χρησιμοποιείται ακόμα σε γενικά πλαίσια, η φυλή έχει συχνά αντικατασταθεί από λιγότερο διφορούμενους και φορτισμένους όρους: πληθυσμοί, άτομα ή κοινότητες, ανάλογα με το πλαίσιο στο οποίο αναφερόμαστε κάθε φορά.
Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα. Ξέρουμε πως οι ρατσιστικές φυλετικές προκαταλήψεις σχηματίζονται ακόμη και σήμερα στον ιδιωτικό και δημόσιο λόγο.
Οφείλουμε να τις εντοπίζουμε, να τις καυτηριάζουμε και να τις βάζουμε στο περιθώριο. Εκεί δηλαδή που είναι η πραγματική θέση τους.