Πόσες ακόμα σοκαριστικές εικόνες θέλετε να δούμε για να μιλήσετε;
- 25 ΝΟΕ 2020
Θέλω να δεις πρώτα μία φωτογραφία.
Η φωτογράφος Valentina Sinis σήκωσε τη μηχανή της και απαθανάτισε τον απόλυτο πόνο, την απόλυτη απελπισία, την απόλυτη ανημπόρια. Στο Ιρακινό Κουρδιστάν οι γυναίκες αυτοπυρπολούνται για να γλιτώσουν από την ενδοοικογενειακή βία.
Η Νταρούν είναι μία από αυτές τις γυναίκες. Παντρεύτηκε όταν ήταν 18 ετών. Μαρτύριο στα χέρια του συζύγου της. Δύο χρόνια αργότερα, αποφάσισε να αυτοπυρποληθεί. Τα εγκαύματα ήταν σχεδόν στο 30% του σώματός της.
Για τρεις μήνες έμεινε καθηλωμένη στο κρεβάτι του νοσοκομείου τυλιγμένη από την κορυφή μέχρι τα νύχια με γάζες. Ακολούθησαν πλαστικές επεμβάσεις σε μία προσπάθεια να βελτιώσει την όψη της. Με το μέσα τί γίνεται; Πώς θεραπεύεται μία ψυχή που έχει γίνει σάκος του μποξ για χρόνια; Πώς θεραπεύεται ένα μυαλό που αγωνιούσε μέχρι το επόμενο χτύπημα;
Η Νταρούν είναι έτοιμη να επιστρέψει και να ζητήσει διαζύγιο, όσο δύσκολη κι αν είναι η συνέχεια που προμηνύεται της απόφασής της. Πέρασε τους επόμενους τρεις μήνες στα επείγοντα, σε ένα νοσοκομείο στο Ιρακινό Κουρδιστάν. Μετά από μια σειρά πλαστικών χειρουργικών επεμβάσεων, είναι έτοιμη να επιστρέψει σπίτι και να ζητήσει διαζύγιο.
Θέλει να επιστρέψει στο σχολείο, να περάσει στο Πανεπιστήμιο, να σπουδάσει Αγγλικά και για να γίνει δασκάλα. Παλεύεις να φέρεις στη μνήμη μου τον χάρτη. Κάπου χαμηλά είναι το Κουρδιστάν. Μακριά πολύ. Τί σχέση μπορεί να έχουν αυτά με εμάς;
Οι γυναικείες κραυγές δεν έχουν συντεταγμένες. Κραυγές σιωπής σε μία μαρτυρική συμβίωση που γονατίζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και προκαλεί πόνο. Πολύ πόνο. Η βία της διπλανής πόρτας. Είναι δίπλα σου, απέναντί σου, μπορεί να μέσα στο σπίτι σου. Σ’ αγαπάει γι’ αυτό τα κάνει. Θα του περάσει μωρέ. Μία φορά έγινε δεν θα το ξανακάνει. Είναι τρελός για ‘σενα. Η ζήλια έχει το γούστο της. Έχεις παιδιά, κάντο για ‘κεινα. Μην διαλύσεις το σπίτι σου, έχεις οικογένεια. Θέλεις κι άλλες συμβουλές;
Μπορώ να σου αραδιάσω πολλές ακόμα προτάσεις. Δυστυχώς, το παρόν δεν αποτελεί προϊόν μυθοπλασίας. Τα πρόσωπα, τα ονόματα και οι καταστάσεις δεν είναι φανταστικά και οποιαδήποτε ομοιότητα δεν είναι συμπτωματική και ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Η βία δεν θεραπεύεται από τον θύτη. Η βία (πρέπει να) κόβεται από τη ρίζα της και τα θύματά της πρέπει γενναία να υψώνουν ανάστημα. Οι αυτήκοες και αυτόπτες μάρτυρες έχουν πια τεράστιο μερίδιο ευθύνης που δεν μετακυλίεται.
Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για κάθε γυναίκα εκεί έξω που υποφέρει στα χέρια του δυνάστη της. Οφείλουμε να γίνουμε η φωνή που δεν έχει, η δύναμη που χάθηκε μεταξύ σπασμένων πλευρών και μπλαβιασμένων ματιών από μία τυχαία πτώση από τις σκάλες ή από ένα τυχαίο χτύπημα στο ντουλάπι της κουζίνας. Πόσες ακόμα σοκαριστικές εικόνες θέλουμε να δούμε; Πόσες ακόμα φορές θα ακούσουμε για στόματα που άνοιξαν μετά το μοιραίο και για γειτονιές που ήξεραν αλλά δεν μιλούσαν.
Ίσως, να μην ήταν πια αργά για κάποιες από αυτές. Ίσως, η Ελένη, η Κική, η Μαρία, η Δήμητρα, η Κατερίνα να ζούσαν τώρα. Να έβλεπαν τα παιδιά τους να μεγαλώνουν. Να ένιωθαν τι σημαίνει αληθινή αγάπη.
Δεν τολμώ να σου πω γιατί δεν φεύγεις. Ξέρω πόσο δύσκολο είναι. Τα σκέφτεσαι όλα. Δεν είναι όμως ακατόρθωτο να πάρεις τη ζωή σου στα χέρια σου και να μην την αφήνεις να θρυμματίζεται στα χέρια άθλιων υπάρξεων που θεωρούν την άσκηση βίας έμφυτη υπεροχή ενάντια στον εκ φύσεως ανίσχυρο. Σπάσε τον κύκλο της βίας και ζήτα (ή πρόσφερε) βοήθεια.
Η Γραμμή SOS 15900
Η Γραμμή SOS 15900 είναι µια υπηρεσία εθνικής εµβέλειας που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες θύµατα βίας ή σε τρίτα πρόσωπα να επικοινωνήσουν άµεσα µε ένα φορέα αντιµετώπισης της έµφυλης βίας. Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας σε 24ωρη βάση, 365 µέρες το χρόνο. Ταυτόχρονα υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας των γυναικών µέσω της διεύθυνσης e-mail: sos15900@isotita.gr.
Απευθύνεται σε γυναίκες:
- που υφίστανται σωµατική κακοποίηση.
- που υφίστανται ψυχολογική, συναισθηµατική ή λεκτική βία
- που υφίστανται οικονοµική βία
- που έχουν υποστεί βιασµό ή απόπειρα βιασµού
- που έχουν υπάρξει θύµατα πορνείας ή trafficking
- που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, σε κοινωνικό χώρο, στην οικογένεια
Και σε:
- πολίτες και φορείς, προκειµένου να πληροφορηθούν για θέµατα σχετικά µε την πρόληψη και την αντιµετώπιση της βίας κατά των γυναικών
- Πληροφόρηση για θέµατα ισότητας των φύλων.
- Ψυχοκοινωνική συµβουλευτική σε περιστατικά που απαιτούν άµεση ψυχολογική και κοινωνική στήριξη και σχετίζονται µε βία κατά των γυναικών.
- Παραποµπή περιστατικών σε Ξενώνες, σε Συµβουλευτικά Κέντρα κατά της βίας, σε Υπηρεσίες Υγείας, και άλλους συνεργαζόµενους φορείς.
Οι σύμβουλοι:
- παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες συμβουλευτικής, επιδεικνύοντας συναισθηματική κατανόηση και προσφέροντας ανακούφιση στις γυναίκες.
- τηρούν το απόρρητο της συµβουλευτικής κι ενηµερώνουν τη συµβουλευόµενη ότι τηρούνται οι κανόνες της εχεµύθειας.
- ενθαρρύνουν τις γυναίκες να βγουν από την αποµόνωση, να κατανοήσουν ότι δεν είναι µόνες και ότι δεν ευθύνονται για τη βία που υφίστανται
Σκοπός των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι η ενδυνάμωση των γυναικών και η επανάκτηση της αυτοεκτίμησής τους ώστε να μπορέσουν να αναλάβουν την ευθύνη της επαγγελματικής, προσωπικής και οικογενειακής τους ζωής και να πάρουν οι ίδιες τις καλύτερες αποφάσεις για το μέλλον τους.
Δεν είσαι μόνη σου