Πώς ένας διάλογος στο facebook, με κάνει να ντρέπομαι
- 9 ΜΑΙ 2015
Ήταν μια Παρασκευή σχεδόν σαν όλες τις άλλες. Πηγαίνοντας στη δουλειά, άκουγα ραδιόφωνο και αναθάρρησα όταν έφτασε στα αυτιά μου δια στόματος Ματούλας Κουστένη, η είδηση ότι ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου παντρεύεται τον σύντροφό του, λίγο καιρό αφότου νομιμοποιήθηκε στη χώρα ο γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.
Ως γνωστή social media addict – ή απλά υπερενθουσιώδης με 10 πράγματα που ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να κοινοποιώ στον τοίχο μου στο facebook, θεώρησα σωστό, να μοιραστώ και αυτή την είδηση, προς ενημέρωση και τέρψη των διαδικτυακών μου φίλων.
Εκφράζοντας τη χαρά μου για το πώς το νέο αυτό είναι ένα μικρό λιθαράκι στο να γίνει ο κόσμος λιγάκι καλύτερος, έδωσα το δικαίωμα σε όποιον από τους Facebook friends μου θέλει, να εκφράσει την άποψή του. Θεώρησα βέβαιο πως όλα τα σχόλια θα ήταν σύμφωνα με τη δική μου γνώμη, όμως η ζωή καταφέρνει πάντα να με εκπλήσσει, τώρα πια ακόμα και στο – μέχρι πρότινος – προβλέψιμο προφίλ μου.
Ακολουθεί ο διάλογος (τα τετραγωνάκια με το ίδιο χρώμα δηλώνουν τον ίδιο χρήστη)
Χωρίς να έχω καμία διάθεση να αναλύσω τα αυτονόητα και να ανακαλύψω την Αμερική, δε θα προβώ σε καμία ανάλυση για το κατά πόσο είναι φυσιολογικό, ομαλό ή ανώμαλο να ερωτεύεσαι, παντρεύεσαι, υιοθετείς παιδί μαζί με άτομο του ίδιου φύλου. Άλλωστε μιλάμε για μια πράξη καθόλα νόμιμη (στο Λουξεμβούργο εν προκειμένω), συνεπώς στην πραγματικότητα δεν έχει ιδιαίτερη σημασία για το αν την επιτρέπει η ηθική του καθενός από εμάς.
Ο πραγματικός λόγος που μοιράζομαι αυτόν τον ”παράλογο” διάλογο στο LadyLike, είναι για να επιβεβαιώσω ότι αυτό το είδος ανθρώπου όχι απλά είναι ακόμα εκεί έξω, αλλά δεν ντρέπεται κιόλας.
Ένα μεμονωμένο περιστατικό ανθρώπου που εκφράζει την αντίθεσή του στην ”ανώμαλη” ροπή του κόσμου προς το καλύτερο, είναι ένα τρομακτικό δείγμα μιας πολύ μεγαλύτερης μερίδας ατόμων.
Πιστεύω στον πλουραλισμό και στη συνύπαρξη διαφορετικών απόψεων, όσο όμως αυτές δεν περιθωριοποιούν ή στοχοποιούν μια μερίδα συνανθρώπων μου, αναδεικνύοντας άλλους ως ”ανώτερους” ή ”καλύτερους” ή ”πιο ικανούς” επειδή το κρεβάτι τους χωρίζεται σε αρσενικό και θηλυκό κι επειδή στην τουαλέτα τους θα βρεις πάντα σερβιέτες. Ποιος είναι ο σωστότερος τρόπος να ”αναμετρηθείς” με κάποιον που έχει όχι απλά αντίθετη άποψη από εσένα, αλλά την έχει διαμορφώσει – εκφράσει έτσι ώστε νιώθεις ότι σε προσβάλει;
Χωρίς να έχει χρειαστεί να αντιμετωπίσω παρόμοιο περιστατικό, προτίμησα να ”επιτεθώ”, αν και δεν πιστεύω ότι οδήγησε εν τέλει πουθενά. Φυσικά χάρηκα δεόντως όταν είδα ότι υπήρξαν αρκετοί που απάντησαν στον ίδιο άνθρωπο, και ήταν και άντρες και γυναίκες και όλοι τους straight – νομίζω. Θα μπορούσε άραγε η επιχειρηματολογία να τον πείσει; Αμφιβάλλω. Το να τον διαγράψω ή να τον μπλοκάρω θα προσέφερε κάτι;
Το βράδυ είχα βγει για ποτό και συζητούσαμε για το συγκεκριμένο θέμα. Υπήρξαν άνθρωποι που είπαν πως οι απαντήσεις παραήταν επιθετικές και απόλυτες και έχαναν το δίκιο τους. Άλλοι είπαν πως έπρεπε ήδη να τον έχω σβήσει από ”φίλο” μου. Τελικά κανένα συμπέρασμα δε βγήκε. Ίσως απλά πρέπει να μάθουμε να ανεχόμαστε την αντίθετη άποψη. Απ’ την άλλη πάλι, μάλλον ανυπομονώ για την πρώτη φορά που θα παντρευτεί στην Ελλάδα ένας γκέι φίλος ή μια γκέι φίλη μου. Θα βγάλω τόσες φωτογραφίες και θα κάνω τόσα ποστ, που κάθε ”ψυχή” που ενοχλείται θα προτιμήσει απλά να επιλέξει να μη βλέπει τις δημοσιεύσεις μου. Ελπίζω τα παρανυφάκια, να είναι τα παιδιά του ζευγαριού που θα παντρεύεται. Ως τότε, βίον ανθόσπαρτον στον Ξαβιέ Μπετέλ.