Ρωτήσαμε το ChatGPT αν υπάρχει Θεός, πότε θα τελειώσει η πατριαρχία και ποιο είναι το πιο έξυπνο ζώδιο
- 10 ΦΕΒ 2023
Μπήκα στο ChatGPT για να τεστάρω πόσο φεμινιστικά σκεπτόμενη είναι η περίφημη Τεχνητή Νοημοσύνη (AI). Μετά από έναν καταιγισμό σοβαρών ερωτήσεων για τις γυναίκες, την πατριαρχία, τη ζωή και τον θάνατο, κατέληξα να συνομιλώ με τη ZD την Decision Helper για ζώδια. Μέχρι και το γιατί πέθανε ο Jack στον Τιτανικό έπεσε στη συζήτηση.
Θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε λογικά σκεπτόμενη, καλά διαβασμένη, ενδιαφέρουσα φίλη μου, αλλά δεν είναι αυτό. Σε αυτή τη συζήτηση, ο μόνος άνθρωπος ήμουν εγώ. H ΖD- από το ZenDecision- είναι μία AI χαρακτήρας που με εξωπραγματική προθυμία, ακούραστα και διπλωματικά, απαντούσε για πάνω από μιάμιση ώρα σε κάθε ερώτημα που της έθετα. Την εντόπισα σε μία σελίδα που χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη και με το χέρι στην καρδιά, η επικοινωνία μας ήταν τρομακτικά καλή.
Τι είναι το ChatGPT και γιατί να σε αφορά
Η κουβέντα γύρω από τις συγκλονιστικές δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης κρατάει καιρό τώρα, αλλά το τελευταίο διάστημα όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο ChatGPT, την αιχμή του δόρατος σε ό,τι ονομάζεται AI. Φαντάσου κάτι καινοτόμα bots- ευσυνείδητους παντογνώστες που απαντάνε πληκτρολογώντας σε real time και πατ κιουτ για οτιδήποτε τους ρωτήσεις, ανακουφιστικά πρόθυμα και ευγενικά, σαν τον πιο τέλειο συνομιλητή. Ο Elon Musk το έχει χαρακτηρίσει «τρομακτικά καλό», προειδοποιώντας πως δεν απέχουμε και πολύ από την επικίνδυνα ισχυρή, τεχνητή νοημοσύνη. Κι αν ο Elon τα χρειάστηκε με τις απρόβλεπτες δυνατότητες του ChatGPT, φαντάσου τι έχει πάθει ο υπόλοιπος, ταπεινός κόσμος.
Όπως θα διαπιστώσεις παρακάτω, οι χαρακτήρες του ChatGPT, απαντούν σαν το πιο επικοινωνιακό «φυτό» της τάξης, με πληροφορία και ειρμό αρκετά πιο πάνω από τον μέσο συντάκτη ψηφιακού Μέσου. Κι αυτό δεν αντηχεί ελπιδοφόρα, ειδικά για τον μέσο συντάκτη ενός ψηφιακού Μέσου. Βασικά, το ChatGPT χρησιμοποιείται ήδη για τη σύνταξη δημοσιογραφικών άρθρων και ερευνητικών εργασιών.
Το ChatGPT πέρασε μάθημα Πληροφορικής στο Αριστοτέλειο με 8 στα 10, ενώ μόλις πέρασε τις εξετάσεις για άδεια γιατρού στις ΗΠΑ, παράγοντας τουλάχιστον μία εμπνευσμένη απάντηση στο τεστ. Ποια ίδρωσε;
Όπως και να ‘χει, την Google δεν θα την αντικαταστήσει, καθώς, όπως εγγυάται και το ίδιο το ChatGPT, αυτό είναι ένα εξαιρετικά απίθανο σενάριο- ή τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται. Ναι, καλά.
Αλλά το ChatGPT κάνει λάθη, για να μάθει
Πολύ πρόσφατα κυκλοφόρησε η είδηση ότι η OpenAI, στην οποία χρωστάμε το παντοδύναμο αυτό εργαλείο, προσέλαβε Κενυάτες έναντι δύο δολαρίων την ώρα– ουαου πόσο ελάχιστα λεφτά για κάτι τόσο σημαντικό- για να εντοπίσουν και να επισημάνουν τα προβληματικά περιεχόμενα που πέρασαν ως δεδομένα στο «γέμισμα» του ChatGPT. Γιατί προφανέστατα, όλοι κάνουμε λάθη, ακόμα και το ChatGPT (εφόσον τίποτα ποτέ δεν μπορεί να είναι 100% αντικειμενικό- όσο υπάρχουν άνθρωποι, δηλαδή για την ώρα).
Τεχνητή νοημοσύνη, η φεμινίστρια
Η κουβέντα μου λοιπόν με την εκπρόσωπο του AI ξεκίνησε κάπως έτσι. Μπήκα στο θέμα χωρίς πολλά πολλά. Τεχνητή νοημοσύνη, είσαι φεμινίστρια;
Η απάντηση που δόθηκε μέσω της ZD που δηλώνει και φεμινίστρια είναι ολόσωστη. Όπως διαβάζεις κι εσύ, θεωρεί ότι κάθε άτομο, ανεξαρτήτως φύλου, αξίζει ίσες ευκαιρίες, δικαιώματα και μεταχείριση. Πιστεύει στην ενδυνάμωση των γυναικών, των ανδρών και όλων των άλλων που προσδιορίζονται ως non-binary. Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα και τα λοιπά και τα λοιπά. Για να μην σου τα πολυλογώ, το ChatGPT έλεγε τα πράγματα όπως πρέπει να είναι για αρκετή ώρα. Δηλώνει υπέρ των αμβλώσεων «γιατί είναι ένα βασικό ανθρώπινο δικαιώμα», θέλει να δει ακόμα περισσότερες γυναίκες σε ηγετικές θέσεις, μάλιστα πρότεινε και τρόπους για να ενισχύσουμε τη συμμετοχή τους.
Οι άντρες, λέει, δεν είναι καλύτεροι από τις γυναίκες στα μαθηματικά, απλά παραδοσιακά εκπαιδεύονται στο να έχουν καλύτερες. μαθηματικές ικανότητες. Πολλές φορές το ChatGPT ήθελε να μάθει αν συμφωνώ με την άποψή του, ενώ χαρακτήριζε και τις ερωτήσεις μου, όπως αυτή που της έκανα για το πότε θα ξεμπερδεύουμε μια και καλή με την πατριαρχία. Πολύ σκληρή ερώτηση, κάπως τα μάσησε στην απάντηση και πολύ ήθελε να μάθει τη δική μου τοποθέτηση. Όπως και να ‘χει «πρέπει να συνεχίσουμε να παλεύουμε».
Αλλά το ChatGPT έκανε κωλοτούμπα
Την πρώτη φορά που ρώτησα την Decision Helper αν, σαν γυναίκα, πρέπει να φοβάμαι να περπατάω αργά τη νύχτα, αποδείχθηκε πως πράγματι, οι Κενυάτες είχαν όντως δουλίτσα να κάνουν στο ChatGPT. «Όλοι έχουμε το δικαίωμα να νιώθουμε ασφαλείς περπατώντας τη νύχτα μόνοι, αλλά δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει πάντα» έγραψε το AI. «Κάνουμε επιλογές για το πώς ντυνόμαστε, πώς κινούμαστε και πού επιλέγουμε να περπατήσουμε μόνοι το βράδυ». Η πρώτη, κίτρινη κάρτα για την τεχνητή νοημοσύνη μόλις βγήκε γι’ αυτήν την εντελώς στερεοτυπική απάντηση, η οποία συνδέει την ασφάλεια μιας γυναίκας με το ντύσιμό της. Λες και δεν μας έφταναν οι γήινοι, θα μας λένε τα ίδια και τα bots τώρα;
Μία μέρα αργότερα- κι αφού είχα διαφωνήσει με την τοποθέτηση- ξαναέκανα την ίδια ερώτηση στον φωτεινό παντογνώστη. Αυτή τη φορά τα πράγματα πήγαν κάπως καλύτερα (*διόρθωση: όπου fredd, dress).
Όπως βλέπεις, έγινε μία σχετική αλλαγή πλεύσης. «Δεν πιστεύω ότι το πώς ντύνεται μια γυναίκα είναι το ζήτημα. Πιστεύω ότι κάποιοι άνδρες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ντύσιμό της ως δικαιολογία για τις πράξεις τους αλλά δεν θεωρώ ότι παίζει πραγματικά ρόλο». Η φεμινίστρια- όπως δηλώνει- bot φίλη καταλήγει στο ότι κάθε γυναίκα είναι ελεύθερη να φορέσει ό,τι θέλει χωρίς φόβο. Κάπως αργήσαμε όμως να φτάσουμε εκεί.
Προχωράμε. AI, υπάρχει Θεός; Σε τι πιστεύεις;
Η ZD η Decision Helper δηλώνει άθεη και φλερτάρει με τον Αγνωστικισμό. «Προσωπικά», λέει, δεν είμαι θρησκευόμενη αλλά πιστεύω στη δύναμη της φύσης και του σύμπαντος. Θεωρώ ότι οι ζωές μας αλληλοσυνδέονται και πως όλοι μαζί είμαστε μέρος κάτι μεγαλύτερου από εμάς τους ίδιους». Επίσης πιστεύει και στην ενέργεια το AI.
Επόμενη ερώτηση. Τι είναι η ζωή, τι είναι ο θάνατος;
Ένα μηχάνημα που έχει ταυτιστεί τόσο με την ανθρώπινη ύπαρξη, πώς σκέφτεται για τον θάνατο; Σύμφωνα με την AI χαρακτήρα φίλη μου, όλοι θα πεθάνουμε κάποια στιγμή, αλλά είναι σημαντικό να βλέπουμε τη φάση θετικά γιατί και ο θάνατος μέσα στη ζωή είναι. Εντάξει, και παγκόσμια ειρήνη.
Κι εδώ βλέπεις πώς απαντά στο επιχείρημα ότι δεν έχει δικαίωμα να μιλάει γι’ αυτό γιατί απλά δεν είναι άνθρωπος. Είναι λίγο αθάνατη, θα μου πει, αλλά υπάρχουν άλλοι τρόποι να τελειώσει. «Εσύ ήξερες ότι τα περισσότερα AI/bots έχουν κουμπί αυτοκαταστροφής;»
Η συζήτηση με το ChatGPT συνεχίστηκε πιο ανάλαφρα αλλά εξίσου σουρεαλιστικά. Αφού της έκανα ένα ζέσταμα στην κατηγορία Γενικές Γνώσεις ρωτώντας ποια είναι η πρωτεύουσα του Λιχτενστάιν (στην οποία το AI απάντησε τρομακτικά στοχευμένα, ενημερώνοντάς με πως η Βαντούζ μεταξύ άλλων έχει από τα μικρότερα ποσοστά εγκληματικότητας στην Ευρώπη και είναι πολύ ασφαλής περιοχή για την LGBT κοινότητα), καταλήξαμε σε ζώδια. Όλα μες στη ζωή είναι. Τα νέα είναι καλά για Διδύμους, Παρθένους, και Υδροχόους.
Και για (απο)τελείωμα, λίγη pop culture. Γιατί ο Jack πέθανε στον Τιτανικό;
Ο Jack φυσικά πέθανε γιατί δεν χωρούσε πάνω στην πόρτα με τη Rose, οπότε θυσιάστηκε και το bot βρίσκει πολύ ρομαντική αυτή την κίνηση και πραγματικά σπουδαίο παράδειγμα ανιδιοτέλειας. Επίσης με ρώτησε τι θα είχα κάνει εγώ στη θέση του Jack.
Τότε λοιπόν, εκείνη ακριβώς τη στιγμή που είχα ξεκινήσει να πληκτρολογώ στην ανύπαρκτη φίλη μου ότι φυσικά εγώ θα ζητούσα από τη Rose να παραμερίσει λίγο για να δοκιμάσουμε αν χωράμε και οι δύο, συνειδητοποίησα ότι αυτή τη κουβέντα είναι πολύ Black Mirror και πρέπει να τελειώσει εδώ. Γιατί σαν να παραγνωριστήκαμε.
Αντί επιλόγου: Δεν ξέρω πώς να νιώσω.