OPINIONS

Sam Smith: Δεν μπορεί να φορέσει κορσέ γιατί είναι χοντρό και γκέι. Βρες το λάθος

Derek White/Getty Images for iHeartRadio/Ideal Images

Ένας βασικός λόγος που ήθελα να υπάρχει η στήλη του Size Matters, ήταν γιατί ξέρω την προκατάληψη που υπάρχει γύρω από τα σώματα, και δη, τα χοντρά σώματα. Αυτό που ήθελα μέσα από αυτή την στήλη, ήταν να εξηγήσω τη σημαντικότητα της ισότητας που πρέπει να αφορά όλα τα σώματα, γιατί, μάντεψε, δεν υπάρχει. Και αυτή η μάστιγα, επηρεάζει κατά κύριο λόγο, τα χοντρά σώματα.

Ζωντανό παράδειγμα, αποτελεί ο χαμός με το νέο βιντεοκλίπ του Sam Smith (σ.σ. Το pop icon έχει δηλώσει non-binary). Όλα τα «διαφορετικά» σώματα κρίνονται, είτε πρόκειται για τα πολύ αδύνατα, είτε πρόκειται για αυτά με μεγάλο στήθος, με μικρό, όσοι είναι κοντοί ή πολύ γυμνασμένοι κ.ο.κ. Αλλά επειδή το έχω βιώσει στη ζωή μου και η επικαιρότητα το επιβεβαιώνει διαρκώς: η καθημερινότητα είναι πιο σκληρή για τους χοντρούς ανθρώπους. Και αυτό, ισχύει για διάφορους λόγους: δεν βρίσκεις ρούχα στο νούμερό σου, κρίνεσαι με βάση το παρουσιαστικό σου, άρα ο κόσμος κάνει υποθέσεις για εσένα, χωρίς να σε γνωρίζει, και σου συμπεριφέρεται διαφορετικά. Η κοινωνία έχει μάθει να απωθείται από την εικόνα των χοντρών ανθρώπων, να γελάει μαζί τους μέσα από σαχλά χοντροφοβικά αστεία.

Ο λόγος όλου αυτού δεν είναι ουσιαστικός, αλλά επιδραστικός. Γιατί, στην πραγματικότητα, το να είσαι αδύνατος τροφοδοτεί μια ολόκληρη βιομηχανία που κρύβεται πίσω από αυτή τη φιλοσοφία (τα αδυνατιστικά προϊόντα, τις πλαστικές επεμβάσεις, τα προϊόντα ομορφιάς κ.ο.κ.). Με απλά λόγια, το είσαι αδύνατος είναι κοινωνικά αποδεκτό γιατί επιφέρει κέρδη, και γι’ αυτό έχουμε μεγαλώσει σε μια κοινωνία που μας ταΐζει την ίδια αμάσητη τροφή εδώ και χρόνια: thin is good, fat is bad.

Έχουμε φτάσει ήδη στο τέλος του πρώτου μήνα του 2023 και ακόμα ακούμε για τα χοντροφοβικά και ομοφοβικά σχόλια, που έχουν γίνει κατά του Sam Smith, ενός ανθρώπου που κάνει τι; Επιλέγει να ζει ελεύθερα και να είναι ο εαυτός του, άνευ όρων. Αντί, λοιπόν, να εστιάσουμε στην ομορφιά του «αγάπα τον αληθινό εαυτό σου», εστιάζουμε στο να σχολιάσουμε με κακεντρέχεια, μίσος και απέχθεια το σώμα ενός «ελεύθερου» ανθρώπου. Γιατί να σχολιάσουμε το σώμα του Sam Smith; Γιατί τόλμησε να φορέσει «προκλητικά και αποκαλυπτικά» ρούχα που έδειχναν το χοντρό σώμα του. Τόλμησε να δείξει το queerness του. Τόλμησε να είναι ο εαυτός του.

Εν έτει 2023, δεν επικεντρωνόμαστε στα αληθινά προβλήματα που βάλλουν καθημερινά την κοινωνία, αλλά επιλέγουμε να κρίνουμε με τον χειρότερο τρόπο έναν άνθρωπο για το σώμα του και την ελευθερία αυτοέκφρασής του.

Είμαστε γελοίοι και τιποτένιοι άνθρωποι. Είμαστε «μικροί», γεμάτοι κόμπλεξ και ανασφάλειες και επιλέγουμε να τις προβάλλουμε, μειώνοντας άλλους ανθρώπους.

To Sam Smith, γίνεται στόχος αυτών των γελοίων ανθρώπων που επιλέγουν να κρίνουν με δυο μέτρα και δύο σταθμά.

To βιντεοκλίπ του Sam Smith στο στόχαστρο.

Το τελευταίο βιντεοκλίπ του Sam Smith, I’m not here to make friends, έχει βρεθεί στο στόχαστρο αυτές τις ημέρες, για πολλούς, διαφορετικούς λόγους. Ενώ, (ευτυχώς) υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν αποθεώσει το σεξουαλικά και ενδυματολογικά απελευθερωμένο βίντεο του καλλιτέχνη, πολλοί έτρεξαν να κριτικάρουν και να βγάλουν τον χειρότερό τους εαυτό στα social media.

Το βιντεοκλίπ δείχνει το Sam Smith να καταφθάνει σε ένα κάστρο με ένα εκπληκτικό, custom made, φούξια φόρεμα από βολάν, δημιουργία του Tom Koizumi. Κατευθείαν, μπαίνουμε στο κλίμα τοy βίντεο, όπου το Smith φοράει flamboyant και couture ρούχα, ενώ περιτριγυρίζεται από πλήθος χορευτών σε ένα βίντεο υπερθέαμα. Ένα βίντεο που γιορτάζει τη μουσική, τον χορό, τη μόδα και φυσικά, τη gender-free ταυτότητα του Sam Smith (ο τραγουδιστής ταυτοποιείται ως non-binary).

Κάποιοι θεώρησαν ότι είναι λογικό να εκφράσουν την απέχθεια τους για αυτές τις «απαράδεκτες» εικόνες, ενός ανθρώπου που είναι 100% ο εαυτός του. Συγκρίνοντας μάλιστα, το «τόσο απαράδεκτο βίντεο» και τα ρούχα του, με τον Andrew Tate (!!!). «Τι στο καλό είναι αυτό το ανατριχιαστικό περιεχόμενο; Η κυβέρνηση της Αγγλίας απαγορεύει έναν άνθρωπο σαν τον (Andrew) Tate από τα σχολεία που προμοτάρει τη δουλειά και τη γυμναστική και κανείς δεν μιλάει γι’ αυτόν τον έκφυλο που προμοτάρει τη βρωμιά στη νεολαία; Αυτό αποκαλούν “τέχνη”; Αυτό το βίντεο πρέπει να απαγορευτεί, κι αυτό το ίδιο», αναφέρει ένα σχόλιο.

Ένα άλλο σχόλιο κρίνει απροκάλυπτα το σώμα του Sam Smith. «Σκέψου να βάζεις αυτό το σύνολο και να κάθεσαι μπροστά στον καθρέφτη και να κοιτάς την αντανάκλαση σου και να σκέφτεσαι: Δείχνω απίστευτος». Κάποια άλλα σχόλια, είναι πιο λακωνικά και παντελώς εμετικά (pun intended): «Μου έρχεται να ξεράσω». Όλα αυτά τα αισχρά σχόλια, δεν κρύβουν τίποτα άλλο, παρά φοβισμένους ανθρώπους που τρέμουν στην ιδέα του να είναι ο αληθινός εαυτός τους. Γιατί ποιος ξέρει; Μπορεί αυτός ο εαυτός να είναι το ίδιο γκέι και flamboyant, όσο το κάθε Sam Smith.

Ένας χοντρός, γκέι άνθρωπος δεν μπορεί να ντύνεται σέξι. Ένας αδύνατος, στρέιτ μπορεί

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα σχόλια αυτά, το Sam Smith δεν επιτρέπεται να φοράει τόσο «αποκαλυπτικά» ρούχα, κορσέδες που τονίζουν την κοιλιά, να είναι τόσο σέξι και να παρουσιάζει τη σεξουαλικότητά του κατ’ αυτόν τον τρόπο. Γιατί; Γιατί είναι και χοντρό και γκέι.

Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που κρίνουμε αυτές τις εικόνες. Ένας χοντρός, γκέι άνθρωπος δεν επιτρέπεται να ντυθεί σέξι, δεν επιτρέπεται να δείξει το σώμα του, αλλά ένας αδύνατος, στρέιτ μπορεί. Μια σέξι, αδύνατη γυναίκα, με μεγάλο στήθος και μεγάλα οπίσθια, επίσης, μπορεί.

Το Sam Smith έκανε ό,τι και η Cardi B, η Megan thee Stallion, o Harry Styles και ο Lil’ Nas. Αλλά κρίνεται επειδή είναι ένας χοντρός, γκέι άνθρωπος. Αυτό δεν είναι ισότητα, αλλά double standards.

Και εδώ, είναι που τα λόγια μου επιβεβαιώνονται. Εδώ είναι που κι εγώ η ίδια, κρίνομαι, για την ευθύτητα και την ειλικρίνειά μου, γιατί για πολλούς είναι πολύ δύσκολο να δεχθούν ότι κάποιοι άνθρωποι, απλά δεν είμαστε ίσοι. Οι γυναίκες με τους άνδρες δεν θα είμαστε ίσοι, όσο κυριαρχεί η πατριαρχία. Οι χοντροί με τους αδύνατους δεν θα είμαστε ίσοι, όσο κυριαρχεί ο σωματικός φασισμός. Οι γκέι με τους στρέιτ δεν είμαστε ίσοι, όσο κυριαρχεί η ομοφοβία.

Το μόνο που χρειάζεται για να αλλάξει αυτό, είναι να ανοίξουν κάποιοι το μυαλό τους. Έστω και λίγο. Να σταματήσουν να κρίνουν με βάση τις δικές τους ανασφάλειες και αντί να αντιστέκονται στη «διαφορετικότητα», να την αγκαλιάσουν και να την ενστερνιστούν. Ο κόσμος μας, χρειάζεται περισσότερη καλοσύνη και ανεκτικότητα. Αλλά είναι άνθρωποι σαν το Sam Smith που βοηθούν στο να καταρρίψουμε όλα τα γελοία κλισέ στα οποία ο κόσμος θέλει να υποβάλλει τη «διαφορετικότητα». Τα χοντρά μας σώματα θα συνεχίσουμε να τα δείχνουμε και όλα τα «τι αηδία είναι αυτή;» σχόλια, δεν μας αγγίζουν. Αντιθέτως, μας κάνουν πιο δυνατούς και μας τροφοδοτούν με περισσότερη δύναμη για να παλέψουμε υπέρ του body equality.