OPINIONS

Σε μία χώρα που δεν λέγεται Ελλάδα, δίνουν 600 ευρώ σε επιζώσες ενδοοικογενειακής βίας. Ε, και;

iStock

Πάνω από 244.000 κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας κατέγραψαν το 2022 οι αστυνομικές αρχές της Γαλλίας. Αριθμός που σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών αντιστοιχεί σε αύξηση 15% σε σύγκριση με το 2021.

Αναλύοντας το προφίλ των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, οι γαλλικές αρχές επισημαίνουν ότι το 87% των θυμάτων είναι γυναίκες και το 89% των κατηγορουμένων είναι άνδρες. Μόνο 1 στα 4 θύματα υπέβαλε μήνυση. Ταυτόχρονα, πρόσφατα στοιχεία για την παιδική κακοποίηση στη Γαλλία είναι κάτι παραπάνω από σοκαριστικά. Ειδικότερα, κάθε 3 λεπτά στη Γαλλία, ένα παιδί δέχεται σεξουαλική επίθεση, και κάθε χρόνο η μάστιγα της αιμομιξίας αγγίζει 160.000 παιδιά. Επίσης κάθε 5 μέρες, 1 παιδί πεθαίνει στο οικογενειακό του περιβάλλον, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Deutsche Welle.

Έκτακτο βοήθημα για επιζώσες ενδοοικογενειακής βίας

Με φόντο αυτά τα στατιστικά στοιχεία, η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη χορήγηση ενός εκτάκτου βοηθήματος για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Το μέτρο για τη χορήγηση του επιδόματος, το οποίο ανέρχεται στα 600 ευρώ θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Δεκεμβρίου. Αυτή η βοήθεια, σύμφωνα με την Γαλλίδα υπουργό Αλληλεγγύης και Οικογένειας, Aurore Berger, θα πρέπει να καταστήσει δυνατή η άρση οποιουδήποτε εμποδίου οικονομικής φύσεως για ένα άτομο που θέλει να ξεφύγει από τον κακοποιητή του.

«Πάνω από όλα είναι μια άμεση απάντηση σε πολύ συγκεκριμένα προβλήματα», δήλωσε η Aurore Bergé. «Σήμερα, κατά μέσο όρο, μια γυναίκα που είναι επιζώσα ενδοοικογενειακής βίας θα κάνει επτά ταξίδια με επιστροφή από τη στιγμή που θα πάρει την απόφαση ότι θέλει να φύγει μέχρι τη στιγμή που θα φύγει πραγματικά», εξήγησε η υπουργός. Πέραν του θέματος της ψυχολογικής επιρροής, όπως είπε η υπουργός τίθεται και ζήτημα «αν έχει τα απαραίτητα μέσα να φύγει».

Αυτή η οικονομική ενίσχυση που θα καταβάλλεται από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία στη Γαλλία θα διαμορφώνεται ανάλογα με το πόσα παιδιά έχει μια επιζήσασα ενδοοικογενειακής βίας. «Τα χρήματα είναι περισσότερα αν η επιζώσα έχει παιδιά», δήλωσε η Aurore Bergé ενώ υποσχέθηκε πρόσβαση στην επείγουσα βοήθεια εντός 3 έως 5 ημερών το πολύ, μετά το αίτημα.

Η επιδοματική πολιτική δεν λύνει παθογένειες

Ενώ δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί ότι οποιοδήποτε μέτρο ενίσχυσης και βοήθειας θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, λειτουργεί θετικά δεν είμαι σίγουρη κατά πόσο αντιμετωπίζει το ίδιο το πρόβλημα.

Σκοπός της επιδοματικής πολιτικής είναι η εφαρμογή στοχευμένων δράσεων προς όφελος των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Σήμερα, η άσκηση της κοινωνικής πολιτικής σε χώρες του δυτικού κόσμου, όπως και στη χώρα μας υλοποιείται με τη χορήγηση διαφόρων επιδομάτων και στην παροχή υπηρεσιών που απευθύνονται σε πολίτες, άλλοτε υπό προϋποθέσεις και άλλοτε χωρίς.

Το σύστημα κοινωνικής προστασίας, παρά τις όποιες μεταρρυθμίσεις, συνεχίζει να είναι κατακερματισμένο ως προς τις κατηγορίες και τον αριθμό των επιδομάτων, με σημαντική διασπορά των πόρων και συχνά με φτωχά στοχευμένα οφέλη.

Η επί μακρόν διατήρηση των επιδομάτων, χωρίς την ένταξή τους σε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική κοινωνικής προστασίας, ενέχει τον κίνδυνο να δημιουργήσει εθισμό στην εξάρτηση από το κράτος και, τελικά, να παγιδεύσει τους δικαιούχους, εν προκειμένω τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Επίσης ίσως υπάρχει κίνδυνος επιδόματα σαν το συγκεκριμένο να μεταδώσουν τα λάθος μηνύματα σε κακοποιητές.

Ο μόνος τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε πραγματικά ένα τέτοιο επίδομα «έκτακτης βοήθειας», να είναι χρήσιμο, είναι να είναι αχρείαστο. Καλή δηλαδή η πολιτική αντιμετώπισης, αλλά με την πρόληψη τι γίνεται; Ο μόνος τρόπος για να προστατεύει οποιοδήποτε κράτος τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, είναι η χάραξη μιας συγκροτημένης πολιτικής κοινωνικής προστασίας, που δεν κάνει το κράτος να εμφανίζεται ως από μηχανής θεός, φροντίζοντας επιδερμικά τους πολίτες που έχουν ανάγκη.

Είναι τα προληπτικά μέτρα που μπορούμε να λάβουμε πριν οποιοσδήποτε πολίτης χρειαστεί να φωνάξει «Βοήθεια».

 

Exit mobile version