OPINIONS

Στην Ελλάδα έχεις ατομική ευθύνη όταν σε βιάζουν. Τι πιο σύνηθες;

George Vitsaras / SOOC

Την κορωνίδα του victim blamming, αποτέλεσε η εισαγγελική πρόταση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας για την υπόθεση βιασμού και μαστροπείας της Ηλιούπολης, αφού ζητά την απαλλαγή κατηγοριών, τόσο για τον αστυνομικό που φέρεται να εξέδιδε το 19χρονο θύμα, όσο για τον πατέρα της κοπέλας, η οποία είχε καταγγείλει πως την βίαζε από παιδί.

Η λογική του παραλόγου πίσω από την απαλλακτική, εισαγγελική πρόταση

Η πρόταση του εισαγγελέα ήταν απαλλακτική για τους κατηγορούμενους, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο, δεν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα. Υποστηρίζει συγκεκριμένα, ότι οι κατηγορίες για μαστροπεία και βιασμό δεν αποδείχτηκαν σε καμία περίπτωση, ούτε για τον 39χρονο αστυνομικό, ούτε για τον πατέρα της και πως το αδίκημα της εμπορίας ανθρώπων δεν θεμελιώνεται.

Σύμφωνα πάντα με το ίδιο σκεπτικό του δικαστικού λειτουργού, η καταγγέλλουσα δεν παραπλανήθηκε από μηχανισμούς trafficking, αλλά επέλεξε η ίδια τη ζωή της, για να κερδίσει την οικονομική της χειραφέτηση και πως αν ήθελε μπορούσε να αλλάξει δρόμο στη ζωή της.

Ο εισαγγελέας ζήτησε ο 39χρονος αστυνομικός να κριθεί ένοχος μόνο για ενδοοικογενειακή βία.

Εγκληματίες αθωώνονται και η Δικαιοσύνη στην γκιλοτίνα

Ωστόσο, η επιχειρηματολογία του εισαγγελέα, ότι η 19χρονη επέλεξε τον τρόπο ζωής της για να κερδίσει χρήματα και την οικονομική χειραφέτησή της, δεν έμεινε ασχολίαστη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αντιθέτως βρέθηκε στο στόχαστρο δριμείας κριτικής, πολλών χρηστών του Twitter.

Μέσα από τις αναρτήσεις τους, οι χρήστες της πλατφόρμας, εξέφρασαν την οργή τους όχι μόνο προς την συγκεκριμένη απαλλακτική εισαγγελική πρόταση, αλλά γενικότερα προς τον θεσμό της Δικαιοσύνης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ζούμε στη χώρα όπου οι εγκληματίες αθωώνονται και η Δικαιοσύνη καταδικάζεται σε θάνατο.

Ατομική ευθύνη και στον βιασμό

Η υπόθεση της 19χρονης από την Ηλιούπολη, ήρθε στο φως τον περασμένο Ιούλιο, με ανάμεικτα συναισθήματα. Από τη μία προκάλεσε τον αποτροπιασμό μας για τις τραυματικές και βασανιστικές εμπειρίες που αποκάλυψε ότι έζησε η κοπέλα. Από την άλλη, έφερε στην επιφάνεια μια ελπίδα. Την ελπίδα ότι δείχνοντας αλληλεγγύη, μπορούμε να σώσουμε κυριολεκτικά τη ζωή ενός συνανθρώπου μας.

Όπως κατήγγειλε η 19χρονη, ο πατέρας της τη βίαζε από τα 11 ως τα 17 της χρόνια στο σπίτι όπου ζούσαν. Στα 19 της έμελλε να γνωρίσει τον άνθρωπο που θα την κρατούσε με τη βία στο διαμέρισμά του και θα την εξέδιδε. Σύμφωνα με τη δικηγόρο της, Αντωνία Λεγάκη, ο αστυνομικός της έδινε κοκαΐνη κι όταν εκείνη αρνιόταν να κάνει χρήση, την κακοποιούσε σωματικά. Το «όχι» σε πελάτη, σήμαινε ότι θα έμενε χωρίς τροφή.

Η κοπέλα έδωσε ένα τέλος στα όσα βίωνε, μιλώντας σε μία εργαζόμενη καφετέριας μέχρι την οποία τής επέτρεπε να πηγαίνει ο 39χρονος αστυνομικός. Η εργαζόμενη τη βοήθησε να ξεφύγει και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, καθώς έφερε τραύματα στο πρόσωπο και το σώμα της.

Για όλα τα παραπάνω, σύμφωνα πάντα με τον Εισαγγελέα, προφανώς η 19χρονη είχε ατομική ευθύνη. Ήθελε και τα έπαθε. Τα επέλεξε ως τρόπο ζωής, καριέρας και οικονομικής χειραφέτησης. Τι δεν καταλαβαίνεις;

Βιασμός κατ’ επανάληψη

Οι κατ’ επανάληψη βιασμοί της 19χρονης, δεν σταμάτησαν με την καταγγελία τους. Και σύμφωνα με τον εισαγγελέα, μάλλον θα έπρεπε απλά να καθήσει να σκεφτεί τις επιλογές της και να ζήσει τη ζωή που η ίδια επέλεξε.

Πάμε άλλη μια:

Το «όχι σημαίνει όχι» είναι ένα από τα βασικά προτάγματα του αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών στον πλανήτη σήμερα και αφορά ένα ειδεχθές έγκλημα που κατά μεγάλο ποσοστό συμβαίνει και παραμένει στις σκιές: Τον βιασμό. Και το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός. 

Η υπόθεση της 19χρονης στην Ηλιούπολη την οποία κακοποιούσε σεξουαλικά και εξέδιδε, ο 39χρονος αστυνομικός-προαγωγός, είναι μια υπόθεση trafficking και ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τις αρμόδιες Αρχές και φυσικά από τη Δικαιοσύνη. 

Καλά τα οργισμένα posts στο Διαδίκτυο, χρυσά και άγια τα καταγγελτικά άρθρα, όμως μήπως επιτέλους ήρθε η ώρα να δούμε τι πραγματικά συμβαίνει γύρω μας;

Παρρησία-πλυντήριο

Ο εισαγγελέας στην αγόρευσή του, τόνισε ότι η κατηγορία της μαστροπείας δεν μπορεί να σταθεί. Συμπέρανε ότι οι φωτογραφίες της 19χρονης με τον τρίτο κατηγορούμενο έδιναν την εικόνα δύο ανθρώπων «που μοιράζονται κοινές επιδιώξεις κάτι που προκύπτει και από τη μεταξύ τους επικοινωνία».

Άρα, όπως τόνισε στη συγκεκριμένη σχέση «δεν ζορίστηκε κανείς».  Συμπέρασμα που έρχεται σε αντίθεση με την κατάθεση της καταγγέλλουσας που είχε πει ότι βρισκόταν σ’ αυτή τη σχέση υπό το κράτος απειλών.

Για τις σχέσεις της κοπέλας με τον κατηγορούμενο αστυνομικό, ο Εισαγγελέας τόνισε ότι από τα video της κοινής τους συνύπαρξης προκύπτει «μία σχέση που την απολάμβαναν μαζί».

«Η έννοια που μας απασχολεί εδώ» κατέληξε ο Εισαγγελέας «είναι η έννοια του ευάλωτου. Τίθεται, λοιπόν, το ερώτημα: Μπορούσε η καταγγέλλουσα να πράξει διαφορετικά και να πάρει άλλο δρόμο στη ζωή της; Εγώ απαντώ ότι ναι, μπορούσε».

Εμείς πάλι απαντάμε το η μόνη έννοια που θα έπρεπε να μας απασχολεί εδώ, είναι η ντροπή. Η ντροπή που δεν αισθάνθηκε ο εισαγγελέας με την απαλλακτική πρόταση για όλους τους κατηγορούμενους στην υπόθεση βιασμού και trafficking στην Ηλιούπολη. Η ντροπή που νιώσαμε εμείς για λογαριασμό του. Και η ντροπή της 19χρονης και όλων των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης, για μια Δικαιοσύνη που εκτός από τυφλή, αποδεικνύεται και ανάλγητη.

Exit mobile version