Στην Ελλάδα της 6ήμερης εργασίας το επόμενο βήμα είναι να μας δέρνουν. Oh wait!
- 3 ΙΟΥΛ 2024
Στην Ελλάδα εγκαινιάζεται η 6ήμερη εργασία. Στην Ευρώπη πιλοτικά δοκιμάζεται η 4ήμερη εργασία. Αυτό το κείμενο θα μπορούσε να τελειώνει εδώ. Τα συμπεράσματα είναι εύκολα να εξαχθούν κι από 7χρονο. Ο στόχος είναι η υπερσυμπίεση της παραγωγικότητας. Είμαστε οι ψυχοκόρες της Ευρώπης.
Νόμος (δεν) είναι το δίκιο του εργάτη
Ξέρετε τι λέει η κυβέρνηση που αγαπά τους επιχειρηματίες και όχι τους πολίτες για την 6ημερη εργασία; Δεν υπάρχουν εξειδικευμένοι εργαζόμενοι και έχει συρρικνωθεί ο πληθυσμός. Κουβέντα για τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση. Κουβέντα για τον κατώτατο μισθό, την τιμή της κιλοβατώρας, την ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης, την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία και στα πανεπιστήμια που οδήγησαν την πιο παραγωγική δύναμη της χώρας στο εξωτερικό (να διαπρέπει σε Ανατολή και Δύση). Εμείς φταίμε που δεν υπάρχουν εργάτες και δεν γεννάμε. Και θα το πληρώσουμε. Κι αυτό. Με αντιεργατικούς νόμους. Αυτή η μεταρρύθμιση αναιρεί τα μακροχρόνια κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων στο όνομα της ευελιξίας.
Η 6ήμερη εργασία (νόμος Γεωργιάδη) θα ισχύει μόνο για ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες όλο το 24ωρο. Ο εργαζόμενος (στα χαρτιά) μπορεί να εργάζεται 2 επιπλέον ώρες την ημέρα ή μια επιπλέον 8ωρη βάρδια, με πρόσθετη αμοιβή 40% που προστίθεται στον ημερομίσθιο. Θα έχει και μια μέρα ρεπό. Στην Ελλάδα της αδήλωτης εργασίας, των απλήρωτων υπερωριών και των τραμπούκων αφεντικών που απαιτούν πίσω το δώρο Χριστουγέννων όλα αυτά. Μονομερές είναι το δικαίωμα του εργοδότη στην 6ημερη εργασία σχετικά με το πόσες φορές μπορεί κάποιος να εργάζεται. Τι σημαίνει αυτό; Ο εργαζόμενος δεν μπορεί να αρνηθεί την εργασία καθώς ο νόμος ορίζει ότι είναι μονομερές το δικαίωμα του εργοδότη. Και ο τρόπος χορήγησης του ρεπό είναι διευθυντικό δικαίωμα.
Θέλω κι άλλη ελαστικοποίηση του εργάσιμου χρόνου
Βεβαίως. Να σου δώσουμε μια ψηφιακή κάρτα εργασίας. Με μηχανήματα τα μηχανήματα ωρομέτρησης που εντατικοποιούν την εργασία. Σκοπός είναι να αυξηθούν τα κέρδη της επιχείρησης. Όχι, ο μισθός μας. Δεν ξέρω πόσο πιο απλά να στο πω: Θέλουν να δουλεύεις περισσότερο και να πληρώνεσαι λιγότερο. Ευέλικτη εργασία αυτή η μάστιγα. Αναρωτιέμαι ποιο είναι σήμερα το ποσοστό των Ελλήνων που θεωρούν ότι η εργασία τους επηρεάζει αρνητικά την υγεία τους.
Τι κάνουν στην Ευρώπη;
Το προφανές. Η καλύτερη και αυξημένη παραγωγικότητα έρχεται με καλύτερες συνθήκες εργασίας, καλύτερη ποιότητα ζωής για τους υπαλλήλους. Στην Αγγλία, σαρωτική αποδείχτηκε η θετική επίδραση της 4ήμερης εργασίας στην κλίμακα μέτρησης της ευζωίας του προσωπικού, ενώ καταγράφηκε και μείωση των παραιτήσεων με ταυτόχρονη προσέλκυση νέων, πιο καταρτισμένων στο αντικείμενο και άρα περιζήτητων στην αγορά, εργαζομένων.
Το Βέλγιο το 2022 θέσπισε νομοθεσία για να δώσει στους εργαζομένους το νόμιμο δικαίωμα να κατανέμουν την εβδομάδα εργασίας τους σε 4 ημέρες αντί για 5. Αντίστοιχα πιλοτικά προγράμματα έχουν πραγματοποιηθεί σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Νότια Αφρική και ο Καναδάς. Οι Έλληνες εργάζονται ήδη τις περισσότερες ώρες στην Ευρώπη, έχοντας κατά μέσο όρο 41 ώρες την εβδομάδα σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, Eurostat. Η αριστερή αντιπολίτευση έχει συχνά κατακρίνει «τους βουλγαρικούς μισθούς σε μια χώρα βρετανικών τιμών».
Στην Ελλάδα έχουμε ωραίο καιρό, έχουμε θάλασσα, όταν είχαμε πολιτισμό οι άλλοι ανεβαίναν για βελανίδια, γιατί είστε άπληστοι. Έχουμε συνταξιούχους να βγαίνουν ξανά στην αγορά εργασίας για να τα βγάλουν πέρα.
Έχουμε και τον Λευτέρη Αυγενάκη να παθαίνει Naomi Campbell στο αεροδρόμιο.
Ο Λευτέρης Αυγενάκης είχε κι αυτός μια κακιά στιγμή. Το έχεις ξανακούσει έτσι;
O πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας (διεγράφη από την ΚΟ με συνοπτικές διαδικασίες), Λευτέρης Αυγενάκης, σε βίντεο που έχει δει το φως της δημοσιότητας φαίνεται να επιτίθεται σε εργαζόμενο του αεροδρομίου, Ελ. Βενιζέλος. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ισχυρίστηκε ότι «ήταν μια κακιά στιγμή που μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε». Το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας εμφανίζει τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτή της Ν.Δ., Λευτέρη Αυγενάκη, να χειροδικεί εναντίον υπαλλήλου αεροπορικής εταιρείας στο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Δεν ήταν μια κακή στιγμή. Ήταν μια επίδειξη εξουσίας. Ένα χαστούκι συνετισμού. Κατάλαβες;
Ο Λευτέρης Αυγενάκης μπέρδεψε την πύλη της πτήσης από Αθήνα για Ηράκλειο, ενώ είχαν προηγηθεί 3 αναγγελίες με το όνομά του από τα μεγάφωνα του αεροδρομίου, με αποτέλεσμα να χάσει την πτήση. Σε έξαλλη κατάσταση, ο πρώην υπουργός εμφανίζεται στο βίντεο να χαστουκίζει έναν δύσμοιρο υπάλληλο του αεροδρομίου. Οι αυτόπτες μάρτυρες καταγγέλλουν πως του φώναξε, «ξέρεις ποιος είμαι εγώ ρε…», ενώ στη συνέχεια άρχισε να επιτίθεται και στον εξοπλισμό του αεροδρομίου. Επιτέθηκε λεκτικά και σε αστυνομικούς, απειλώντας τους πως θα τους «μεταθέσει δυσμενώς», επικαλούμενος την ασυλία του.
Η φράση «Ξέρεις ποιος είμαι εγώ;» από βουλευτή είναι κάτι παραπάνω από επικοινωνιακό φάουλ. Πρέπει κάποτε να καταλάβουν οι πολιτικοί άνθρωποι της Ελλάδας ότι εργάζονται για εμάς, όχι εις βάρος μας. 6ήμερη εργασία και ξύλο.