OPINIONS

Στην Ιταλία το χούφτωμα δεν θεωρείται σεξουαλική παρενόχληση αν διαρκεί έως 10 δευτερόλεπτα. Buongiorno θλίψη

iStock

Όταν βιώνουμε ένα τραύμα, μάλλον τα 10 δευτερόλεπτα μοιάζουν με αίωνιος χρόνος που δεν σταματά ακόμα κι όταν το χρονόμετρο πει στοπ. Για το δικαστήριο της Ιταλίας όμως, τα τραύματα δεν μετριούνται σε βάθος και σε ένταση. Μετριούνται σε δευτερόλεπτα. Και μάθαμε επισήμως ότι 10 δευτερόλεπτα για το Δίκαιο της γειτονικής μας χώρας δεν κρίνονται αρκετά για να σε τραυματίσουν. Κρίνονται αρκετά για ένα «αστείο». Δεν είναι αρκετά για να περιμένεις το δικαστήριο να σε δικαιώσει για τη σεξουαλική παρενόχληση που βίωσες, ακόμα κι αν είσαι ανήλικη. Το «χούφτωμα» που διαρκεί μέχρι 10 δευτερόλεπτα ακόμα κι αν είναι απρόκλητο, δεν συνιστά σεξουαλική παρενόχληση στην Ιταλία με απόφαση δικαστηρίου. Ναι, το ακούσαμε κι αυτό.

Ένας 66χρονος επιστάτης είχε κατηγορηθεί για σεξουαλική παρενόχληση σε βάρος μίας 17χρονης μαθήτριας και τελικά αθωώθηκε όταν το δικαστήριο στην Ιταλία αποφάσισε ότι δεν συνίσταται έγκλημα με το σκεπτικό ότι «η πράξη του διήρκησε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα». Σύμφωνα με την Daily Mail, ο επιστάτης είχε βάλει το χέρι του μέσα από το παντελόνι της 17χρονης πιάνοντάς της τους γλουτούς και τραβώντας τα εσώρουχά της. Αφού εκείνη τον κατήγγειλε, εκείνος παραδέχτηκε την πράξη του λέγοντας ότι το είχε κάνει ως «αστείο». Είμαι βέβαιη πως θα γέλασε κιόλας μετά τη δικαστική απόφαση που τον δικαίωσε.

Μία δικαστική απόφαση που άφησε το θύμα της εν λόγω πράξης έκθετο, με τη φωνή που βρήκε για να καταγγείλει τη σεξουαλική επίθεση που δέχτηκε να έχει μπει στο mute. Από εδώ και στο εξής οι γυναίκες της Ιταλίας πρέπει να κυκλοφορούν με χρονόμετρο. Και μόλις το χρονόμετρο δείξει 11 δευτερόλεπτα τότε να πάνε να καταγγείλουν την επίθεση που δέχτηκαν. Μα είμαστε σοβαροί;

Από πότε ο χρόνος μίας πράξης καθορίζει αν αυτή η πράξη συνιστά αδίκημα ή όχι; Αν πνίγεις κάποιον για 10 δευτερόλεπτα αντί για 15, τον πνίγεις λιγότερο;

Η 17χρονη μαθήτρια στην Ιταλία και ο τρόπος που το δικαστήριο αποφάσισε στην περίπτωσή της είναι μία ακόμα απάντηση σε όλα τα «γιατί τώρα» που ακούγονται κατά καιρούς. Κι είναι μία επιπλέον απόδειξη στο πώς τα τραύματα των γυναικών υποτιμούνται με ένα «έλα τώρα, είσαι υπερβολική».

Οι εισαγγελείς στην περίπτωση του 66χρονου επιστάτη είχαν ζητήσει να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης 3,5 ετών για σεξουαλική επίθεση. Ο δικαστής αποφάσισε ότι το να «χουφτώνεις» κάποιον για λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα «δεν συνιστά έγκλημα». Η κοινή γνώμη ξεσηκώθηκε.

Στον απόηχο της δικαστικής απόφασης ο Ιταλός ηθοποιός Paolo Camilli γύρισε ένα video για το TikTok στο οποίο χαϊδεύει το στήθος του για 10 δευτερόλεπτα. Όσο άβολο κι αν σου φαίνεται είναι η μεγαλύτερη απόδειξη περί της σχετικότητας του χρόνου. Ο Αϊνστάιν δηλαδή δεν θα μπορούσε να το έχει θέσει καλύτερα. 10 δευτερόλεπτα μοιάζουν αιώνας όταν δέχεσαι επίθεση. Όταν παγώνεις από το απρόκλητο άγγιγμα, όταν δεν ξέρεις πώς να χειριστείς όλο αυτό που συμβαίνει. Όταν παρενοχλείσαι σεξουαλικά.

Τα hashtags #10secondi και #palpatabreve (σ.σ. σύντομο «χούφτωμα») δημιουργήθηκαν και κατέκλυσαν το TikTok. Άντρες και γυναίκες δείχνουν την οργή τους μέσα από σουρεαλιστικά video που δείχνουν κάποιον να χαϊδεύει το σώμα του ενώ το χρονόμετρο γράφει. Στον σουρεαλισμό μίας άδικης απόφασης, μόνο με σουρεαλισμό μπορείς να απαντήσεις. Influencers αλλά και απλοί χρήστες των social media έχουν συμμετοχή στο κίνημα συμπαράστασης στη 17χρονη μαθήτρια.

Ωστόσο, το γεγονός ότι πάρθηκε μία τέτοια απόφαση δείχνει ότι οι σύγχρονες κοινωνίες παρά τα κινήματα #MeToo, παρά τις ελπίδες μας για εκπαίδευση και των δύο φύλων στην ισότητα, παρά τις προσπάθειες οι θύτες να βρεθούν υπόλογοι των πράξεών τους, μας γυρνούν χρόνια πίσω. Τότε που με ένα «άντρας είναι μωρέ, μπουνταλάς, έκανε ένα χοντροκομμένο αστείο πώς κάνεις έτσι;», ξεμπέρδευες.

Κι αν στην Ελλάδα η χρονομέτρηση των πράξεων δεν παίζει κανέναν ρόλο στις δικαστικές αποφάσεις, ίσως κάτι τέτοιο δεν έπαιζε ρόλο μέχρι τώρα και στην Ιταλία. Αλλά μία δικαστική απόφαση δημιουργεί προηγούμενο πάνω στο οποίο μπορούν να στηριχτούν επόμενοι θύτες σεξουαλικής παρενόχλησης. Κι ακόμα περισσότερα θύματα να μην εισακουστούν. Και τελικά όλα αυτά τα κινήματα και οι προσπάθειες να γίνονται μία τρύπα στο νερό κι η στήριξη απέναντί τους να μοιάζει με απλή υποκρισία.

Ένας ακόμα φόβος έρχεται να προστεθεί σε μία βαλίτσα που σέρνουμε από τη γέννησή μας. Επιμένουν ολόσωστα όλοι ότι δεν φταίνε αυτά που φοράμε, που βγαίνουμε, τι ώρα, αν πίνουμε και πώς μιλάμε αλλά μετά μας λένε κι ένα πρόσεχε που τα καταπίνει όλα και φανερώνει την υποκρισία της επιμονής τους. Πρόσεχε πού θα βγεις, τι ώρα, με ποιους, πρόσεχε τι θα φορέσεις στο σχολείο, τη δουλειά, την έξοδο. Πρόσεχε να μη σε παρεξηγήσει κανείς.

Και τώρα πρόσεχε αν είναι να σε «χουφτώσουν» μη και δεν το κάνουν για λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα αλλιώς το δίκιο σου δεν θα το βρεις.

Η Μαρία Στεργίδου, ψυχολόγος στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών της Καβάλας, είχε πει στο LadyLike ότι, δυστυχώς, η κοινωνία θεωρεί τη σεξουαλική παρενόχληση ήσσονος μορφής βίας.

«Ακούμε συχνά στα Μέσα ενημέρωσης και στις καθημερινές κουβέντες, το “έλα μωρέ για μια κουβέντα κάνετε έτσι”. Επίσης υπάρχουν αυτά τα πολύ δυσλειτουργικά στερεότυπα που πρέπει να αποτάξουμε ως κοινωνία, τα “εντάξει μωρέ άντρας είναι δεν θα κάνει ένα κομπλιμέντο;/ δεν θα πει μια κουβέντα;/ θα τον στείλεις φυλακή που επιμένει”», είχε επισημάνει εξηγώντας την περιπλοκότητα του θέματος της σεξουαλικής παρενόχλησης, το πόσο δεν μας μαθαίνουν να την διακρίνουμε και πώς μας αποθαρρύνουν από το να την καταγγείλουμε. Όχι κάποιοι άγνωστοι, τα μέλη που αποτελούν τις κοινωνίες στις οποίες ζούμε.

«Όλα αυτά οδηγούν μια γυναίκα στο να μην καταγγέλλει σεξουαλική παρενόχληση. Μπορεί να έρθει μια γυναίκα στο κέντρο γιατί δέχτηκε στον γάμο της σωματική βία και στην πορεία της συμβουλευτικής να αναφέρει πολλές εμπειρίες παρενόχλησης από τα νεανικά της χρόνια για τα οποία δεν έχει κάνει ποτέ κάτι γιατί δεν θεώρησε ότι έπρεπε να μιλήσει, παρόλο που πρόκειται για περιστατικά που μπορούν να οδηγήσουν σε δύσκολες καταστάσεις για το μυαλό και την ψυχή της. Εμείς χαιρόμαστε όποτε κι αν επιλέξει να μιλήσει», εξηγούσε.

Πόσο εύκολο είναι να μιλήσεις μετά απ’ όλα αυτά; Μετά τις ερωτήσεις, μετά τα σχόλια, μετά την αμφισβήτηση και μετά τη χρονομέτρηση; Αν τραυματίστηκες ψυχικά μάλλον δεν θα το ψάξει κανείς, αν πονάς, αν σκέφτεσαι την επόμενη φορά που σε πλησιάσει κάποιος αν θα εισβάλει στον προσωπικό σου χώρο, αν θα χρησιμοποιήσει το σώμα σου για να ικανοποιήσει τη δική του επιθυμία για επιβολή εξουσίας. Εκτός κι αν κρατήσει 11 δευτερόλεπτα. Εκεί θα είσαι «τυχερή» μες την ατυχία σου.

Τα 10 δευτερόλεπτα «χούφτωμα» και με τη βούλα στην Ιταλία δεν είναι πλέον σεξουαλική παρενόχληση. Ελπίζω και τα 10 δευτερόλεπτα μούντζα να μην συνιστούν προσβολή γιατί τη στέλνω κατά ‘κει.

Exit mobile version