Στο μάθημα «Πώς να απαξιώσετε δημόσια τη σύντροφό σας» ο Νίκος Καρβέλας παίρνει Άριστα 10
- 2 ΑΠΡ 2024
Ο Νίκος Καρβέλας βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή Μεγάλη Εικόνα του Mega το βράδυ της Δευτέρας 1η Απριλίου. Ο συνθέτης και τραγουδιστής βρέθηκε απέναντι από τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη για μία συνέντευξη κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρξαν αρκετοί εκνευρισμοί, κάποιοι χαρακτηρισμοί, ένα πινγκ πονγκ ερωτήσεων, μια (καθόλου ψύχραιμη) τοποθέτηση του Νίκου Καρβέλα για τη θρησκεία, αλλά και μία απάντηση σε σχέση με τη σύντροφό του, Έλενα Φερεντίνου, με την οποία έχουν αποκτήσει ένα παιδί.
Ο Νίκος Καρβέλας, που βρέθηκε στην εκπομπή του Mega, με αφορμή το βιβλίο του, Νοοσοφία, δεν θέλει να λέει τετριμμένα πράγματα. Θέλει να μιλά σε φιλοσοφικό τόνο κι αυτό έκανε καθόλη τη διάρκεια της συνέντευξης. Κι ό,τι κατάλαβες, κατάλαβες.
«Όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίδιοι. Οι πιο επιφανείς είναι οι πιο αχρείοι και οι πιο ταπεινοί επειδή έχουν ακριβώς τον ίδιο εγκέφαλο που έχουν και οι επιφανείς απλά δεν υπήρξε κάποια δύναμη να τους εξαναγκάσει να μορφωθούν», ήταν μία από τις ατάκες του κατά τη διάρκεια της βραδιάς για να πιάσεις κάπως τον τόνο. Όσο για τον εαυτό του, ο Νίκος Καρβέλας σημείωσε ότι ιδιαιτερότητά του είναι η αναγνώριση της αποβλάκωσής του.
«Αισθάνομαι ότι έχω εκ τύχης χαρισματικότητα, ότι μπορώ να έχω απόλυτη επαφή με τη μουσική, έχω οργασμική σχέση με τη μουσική. Πρέπει να έχω μια βλάβη που δεν μου επιτρέπει να αντιληφθώ τις παρτιτούρες. Είμαι χαρισματικός σημαίνει ότι βρήκα στις τσέπες μου πράγματα που δεν μου ανήκουν. Και ποιος τα χάρισε; Η φύση», σημείωσε σε άλλο σημείο. Γενικώς η φύση, ο άνθρωπος, ο εγκέφαλος, οι σκέψεις και οι ιδέες επανέρχονταν στην κουβέντα από την οποία δεν έλειψαν ούτε οι αναφορές στη φιλοσοφία.
Όπως είπε ο Νίκος Καρβέλας ο Αριστοτέλης θεωρούσε τη γυναίκα δευτερεύον ον κι εμείς οι γυναίκες δεν θα έπρεπε να αναφερόμαστε στον Αριστοτέλη και τον Πλάτωνα γιατί εκείνοι «απεγκεφάλισαν» τις γυναίκες. Και κάπου εκεί λες ο Νίκος Καρβέλας στηρίζει την ισότητα. Όταν είπε «Η δημοκρατία φτιάχτηκε από Έλληνες άντρες και οι θρησκείες από μισόγυνους άνδρες. Ο κόσμος είναι ένα ακρωτηριασμένο ανδρόπλαστο άντρα», άρχισα να βεβαιώνομαι γι’ αυτό, όταν όμως είπε η «γυναίκα έχει απεγκεφαλιστεί, ο εγκέφαλός της δεν είναι δουλεμένος», άρχισα να σαστίζω. Έπειτα όταν η κουβέντα ήρθε στην Έλενα Φερεντίνου το σάστισμα συνεχίστηκε.
Ξέχνα όσα αντίστοιχα έχεις διαβάσει σε συνεντεύξεις άλλων δημόσιων προσώπων. Ξέχνα τις τρυφερές κουβέντες και τις ερωτικές εξομολογήσεις.
Ο Νίκος Καρβέλας δεν θεωρεί την Έλενα Φερεντίνου ούτε συνοδοιπόρο, ούτε σύντροφο, είναι απλά μία γυναίκα που δεν τον ενοχλεί. Και γι’ αυτό υπάρχει στη ζωή του.
Όχι επειδή έχει μία χαρισματική προσωπικότητα, ούτε επειδή τον εμπνέει η ύπαρξή τους, ούτε καν επειδή την εκτιμά καλλιτεχνικά μιας κι είναι τραγουδίστρια. Απλά δεν ενοχλεί κι αυτό είναι αρκετό.
Στο μάθημα «πώς να υποτιμήσετε τη σύντροφό σας» ο Νίκος Καρβέλας παίρνει σίγουρα άριστα και τα λόγια του είναι η μόνη απόδειξη που χρειάζεσαι.
«Η Έλενα Φερεντίνου διάβασε πρώτη το βιβλίο, αυτή η οποία το έγραψε κιόλας. Δεν είναι σύντροφος, ούτε συνοδοιπόρος, είναι μία γυναίκα με την οποία ταιριάζω γιατί δεν με ενοχλεί. Είναι μεγάλο προτέρημα και ικανότητα να μπορεί ένας άνθρωπος να μην ενοχλεί έναν άνθρωπο άλλον, όταν είναι τόσες πολλές ώρες μαζί», είπε αρχικά για την Έλενα Φερεντίνου ο Νίκος Καρβέλας.
«Χρειάζεται μεγάλη ικανότητα και σπουδαιότητα να μην ενοχλείς έναν άνθρωπο. Αντιλαμβάνεται χωρίς να έχει καμία ιδιαίτερη ικανότητα ή χάρισμα. Μια απλή κοπέλα είναι η οποία έχει μια περίεργη φωνή, είναι αδύνατη, ένα γλυκό πλάσμα», σημείωσε στη συνέχεια για να «αποτελειώσει» το θέμα. Μία απλή κοπέλα με κάποια αντίληψη και περίεργη φωνή, λοιπόν, είναι η γυναίκα με την οποία μοιράζεται τη ζωή του. Αν μοιράζεται και τη φιλοσοφία του, ίσως να μην την πείραξε τίποτα από τα παραπάνω. Ίσως να έχει κι εκείνη την ψευδαίσθηση ότι ο Νίκος Καρβέλας θεωρεί τη γυναίκα ίση.
Ο Νίκος Καρβέλας θεωρεί τη γυναίκα σπουδαίο πλάσμα, αλλά σίγουρα όχι ίση του. Φάνηκε αυτό και σε όσα είπε για τον δεύτερο γάμο του με την Αννίτα Πάνια που τον έκανε για να κάνει τους γονείς της να χαμογελάσουν. «Το έκανα και με την Αννίτα, γιατί ήθελα να δω το πρόσωπο της μάνας της και του πατέρα της να γελάνε. Διασκέδαζα πάρα πολύ, γιατί η Αννιτούλα είναι ένα πολύ περίεργο κορίτσι και πίστευαν ότι δεν θα έκανε ούτε παιδάκι και όταν είδαν ότι είναι με αυτόν τον τρελό θα κάνει παιδί, είπα να τους δώσω όλο το πακέτο», είπε χαρακτηριστικά.
Ο άντρας αποφασίζει, ο άντρας δίνει, ο Καρβέλας είναι πάνω απ’ όλους και προσφέρει χαρά σε πεθερικά και συντρόφους πρώην, νυν και αεί.
Στην ίδια συνέντευξη ο Νίκος Καρβέλας δεν σταμάτησε να κοντράρει τη Νίκη Λυμπεράκη. Όταν είπε «βόθρο» τη Βουλή κι εκείνη αντέδρασε φερ’ ειπείν ακολούθησαν ατάκες όπως: «Δεν θα μου λες τι θα λέω. Με έφερες εδώ να πω αυτό που θέλω. Δεν σε ρώτησα εσένα, εσύ ρωτάς εμένα». Στο επόμενο λεπτό της είχε πει ότι η συζήτηση μαζί της ήταν «απογοητευτική».
«Όταν ξεκίνησα να έρθω στην τηλεόραση, πίστευα ότι θα μιλήσω με έναν άνθρωπο ο οποίος δεν θα είναι όπως όλοι οι άλλοι. Δυστυχώς λες τα ίδια όπως όλοι οι άνθρωποι, οι οποίοι κιτρινίζουν την κουβέντα, πιανόμενοι από μία λέξη που είπα ότι η Βουλή είναι ένας βόθρος, ο οποίος βρωμάει και τον αισθάνονται 12 εκ. Έλληνες. Το τι λέω εγώ άσε να το κρίνει ο κόσμος. Εγώ εδώ ήρθα όχι για να μιλήσω με εσένα αλλά με τον κόσμο. Εσένα σε χρησιμοποιώ σαν μέσο. Δεν μπορείς να λες για ποιο λόγο είμαι απόλυτος», είπε ο Νίκος Καρβέλας. Όχι, δεν μπορεί. Κι αν το σκέφεσαι εσύ τώρα να το βγάλεις από το μυαλό σου. Διαλλακτικός είναι, μην τον βλέπεις έτσι. Απλά δεν θέλει να του γίνονται ερωτήσεις, θέλει να τον ακούν. Εξάλλου ο χαρακτηρισμός απόλυτη έχει κατοχυρωθεί ήδη για το άλλο του καλλιτεχνικό μισό.
«Ο έρωτας είναι ένα πλαναίσθημα το οποίο υποδαυλίζεται από την εξουσία. Είναι το πλαναίσθημα της ανθρωποκτησίας. Το έκανε η φύση; Ναι, στους πιγκουίνους. Στους ανθρώπους δεν το έκανε. Και ιδιαίτερα σε εσάς τις γυναίκες. Εμείς είμαστε εύθραυστα όντα, εσείς είστε το πολυγαμικό ον. Οι γυναίκες θα έπρεπε συνεχώς να χρησιμοποιούν τους άνδρες, αλλά δυστυχώς εκείνοι δεν είναι σε μόνιμη στύση», είπε κλείνοντας ο Νίκος Καρβέλας για τη φύση ανδρών και γυναικών. Έτσι σε περίπτωση, που δεν είχες αντιληφθεί το male gaze του που επηρεάζει και τη θεώρησή του στα ζητήματα φύλων.
Καλό είναι να νομίζουμε ότι πιστεύουμε στην ισότητα. Καλύτερο είναι να έχουμε τη δύναμη να αναγνωρίσουμε ότι κάπως, κάπου, κάποιο λάθος κάνουμε εμείς.