OPINIONS

Στο Power of Love ένας μισογύνης ψάχνει τον έρωτα. Εγώ ψάχνω το μυαλό μου

ΣΚΑΙ

Ένα βίντεο στο TikTok δείχνει έναν άντρα να γυρίζει σπίτι του. Η σύντροφός του τού ανοίγει την πόρτα έχοντας φέρει τις παντόφλες. Της κάνει νόημα να τις γυρίσει από τη σωστή πλευρά ώστε να τις φορέσει κατευθείαν. Το κάνει υπάκουα. Προκειμένου να το δω και να μπορέσω να στο μεταφέρω ίσως «πλήγωσα» τον αλγόριθμό μου για πάντα. Δεν εργάζομαι ως casting director, αλλά αν ήταν τόσο εύκολο να δω έστω ένα από τα ανώδυνα βίντεο του Power of Love (ανώδυνα γιατί στο εν λόγω βίντεο δεν μιλάει, να αναλύσει τις σκέψεις του για τις γυναίκες και τους άντρες), νομίζω πώς στο Power of Love ήξεραν ποιον έβαζαν μέσα στο παιχνίδι.

Το Power of Love ξεκίνησε την Κυριακή, 30 Ιουνίου κι από το πρώτο του επεισόδιο ξεκίνησε η καύση εγκεφαλικών κυττάρων. «Μπαίνω σε αυτό το παιχνίδι για να γνωρίσω έναν ακόμα έρωτα, γιατί στο μέλλον θέλω να έχω διψήφιο αριθμό παιδιών και 3 γυναίκες δεν μου αρκούν. Η θέση της γυναίκας στην κοινωνία είναι μόνο μία: η ανατροφή των παιδιών της και η στήριξη προς τον σύζυγό της», είπε ο TikToker Νίκος Πελετιέ στο εισαγωγικό του βίντεο. Νομίζω κι αυτά θα ήταν αρκετά για να απορριφθεί από την είσοδό του στο παιχνίδι.

Ποιον κοροϊδεύω; Εδώ γίνεται τηλεόραση. Εδώ γίνεται reality. Ποιος νοιάζεται που οι κλήσεις για ενδοοικογενειακή βία ξεπερνούν κάθε προηγούμενο τελευταία. Ποιος νοιάζεται που μετράμε γυναικοκτονίες λες και είναι μπάνια και παγωτά τα εγκλήματα; Εδώ μιλάμε για virality. Και ο στόχος αυτός επετεύχθη, εις βάρος της όποιας ποιότητας μπορεί να έχει ένα reality σχέσεων, εις βάρος του όποιου κινδύνου όσοι παρακολουθούν να ταυτιστούν με τις απόψεις ενός ανθρώπου που θεωρεί τις γυναίκες αντικείμενα φτιαγμένα για να τους υπηρετούν ή ακόμα χειρότερα να τον πρoτυποποιήσουν. Μικρές λεπτομέρειες.

Τουλάχιστον από τα κορίτσια του Power of Love δεν πέρασε απαρατήρητος αυτός ο μισογύνης, που βρέθηκε ανάμεσά τους. Που στα βίντεο του στα social media, που ακολουθεί ένα κοινό 64 χιλιάδων ατόμων, δεν αναγνωρίζει στις γυναίκες καν το δικαίωμα να επιλέγουν μόνες τους τι να φάνε σε ένα εστιατόριο. Για εκείνον οι γυναίκες δεν πρέπει να διαβάζουν το μενού, ο άντρας παραγγέλνει. Χριστέ μου, τι ντεκαντάνς.

«Τώρα εγώ τι να πω; Ότι έχω δει αυτά που ανεβάζει στα social; Βέβαια, τότε είχε μαλλιά, τώρα δεν έχει. Έχω δει κάποια βιντεάκια του, οπότε είμαι πολύ επιφυλακτική. Θα ήθελα, ωστόσο, να τον γνωρίσω, να δω αν τα εννοεί όλα αυτά που λέει. Να πω ένα παράδειγμα; Είχε πει ότι η γυναίκα δεν πρέπει να έχει τρίχα από το αυτί και κάτω», είπε η Σωτηρία, όταν προβλήθηκε το εισαγωγικό βίντεο του Νίκου Πελετιέ στο Power of Love.

Καμία απορία δεν έχω εγώ αν τα εννοεί όλα αυτά, αν τα εννοεί ας τα λέει στον καθρέφτη του, αν δεν τα εννοεί ας πάψει να τα λέει και να βιοπορίζεται με έναν τόσο ποταπό τρόπο.

Το Twitter/X επίσης δεν απορεί. Καταδικάζει.

Το χειρότερο είναι που ο Νίκος Πελετιέ του Power of Love δηλώνει «προπονητής σχέσεων». Ο 26χρονος Κύπριος δήλωσε ότι δουλεύει σε ολόκληρο τον κόσμο και «αλλάζει ζωές». Εμένα κατάφερε να μου αλλάξει την όρεξή μου με τη ναυτία που μου προκάλεσε το βράδυ της Κυριακής 30 Ιουνίου. Στις παίκτριες την καρδιά των οποίων διεκδικεί άλλαξε χρώμα με όσα είπε για τις γυναίκες και τον διψήφιο αριθμό παιδιών του. Για τους τηλεθεατές του Power of Love δεν ξέρω τι άλλαξε.

Πάντως με την παρουσία του εκεί, συνειδητοποίησα ότι οι fans του Andrew Tate υπάρχουν, δυστυχώς, δεν είναι ηθοποιοί. Υπάρχουν και πιστεύουν ότι ο κόσμος αυτός είναι φτιαγμένος για τους πιο δυνατούς ανάμεσά τους. Κι αυτό είναι τουλάχιστον ανατριχιαστικό.

Άνθρωποι σαν τον Νίκο Πελετιέ (που τον λες άνετα απομίμηση Andrew Tate) έχουν αναλάβει να εξηγούν σε άλλους άνδρες τη φιλοσοφία τους για το πώς πετυχαίνεις στη ζωή, για το πώς αποκτάς τοξική αρρενωπότητα, λεφτά και γυναίκες που θεωρείς περιουσιακά στοιχεία.

Όταν η συντριπτική πλειοψηφία της βίας που δέχονται οι γυναίκες προέρχεται από άντρες ίσως θα ήταν πιο χρήσιμο για όλους μας, να υπήρχαν άντρες που εξηγούν σε άλλους άντρες γιατί αυτές οι «φιλοσοφίες ζωής» είναι επικίνδυνες. Λέω εγώ τώρα.

Μιλώντας για τηλεοπτικά προγράμματα, πόση αξία θα είχε κάτι τέτοιο; Πόση τηλεθέαση θα έφερνε κάποιος που θα τολμούσε να πει στον Νίκο Πελετιέ πόσο λάθος είναι; Ο κόσμος θέλει ίντριγκα, θέλει τσακωμούς, θέλει πρόκληση, συνηθίζεται να λέμε. Ξεχνώντας ότι είναι μία αμφίδρομη σχέση αυτή της τηλεόρασης και των τηλεθεατών. Αυτό που τους προσφέρεις, αυτό καταναλώνουν, πείθοντάς σε ότι αυτό ήθελαν εξαρχής.

Στο TikTok υπάρχει το scroll down, στην τηλεόραση υπάρχει το τηλεκοντρόλ. Να υπήρχε ένας τρόπος να κάνουμε skip κι όλους τους Νίκους Πελετιέ εκεί έξω. Αυτό θα ήταν αληθινά θαυμάσιο.