OPINIONS

Στον σκληρό τηλεοπτικό κόσμο των realities Survivor και MasterChef, δύο Παύλοι φέρνουν την άνοιξη

24MEDIA

Τα είπε ο Κοψιδάς φεύγοντας από το Survivor και πέσαμε να τον φάμε για μία αχρείαστη όπως μας φάνηκε, επιβεβαίωση. Ο κόσμος θέλει να βλέπει το κουτσομπολιό, τις ίντριγκες και το reality, είπε. Και το ξέραμε, εν μέρει, γιατί reality βλέπουμε αλλά ως γνωστόν και στο πιο σκληρό τηλεοπτικό πρόγραμμα και ιδιαίτερα σε μία σεζόν που το μάτι μας έχει «πήξει» στα realities δεν είναι μόνο αυτό που ψάχνουμε να δούμε.

Χρειαζόμαστε και κάποιους φάρους που να δείχνουν κι έναν άλλο δρόμο. Ανάμεσα στους καταλυτικής σημασίας για την τηλεθέαση καυγάδες, θέλουμε και κάποιον να λέει τον λόγο τον καλό. Να μας αγγίζει με έναν τρόπο άλλο. Να μπορούμε να λέμε «Α, για δες, υπάρχει κι ένας που αξίζει να συμπαθήσω». Αυτό προσπάθησε να γίνει, με αποτυχία ο Γιώργος Κοψιδάς. Γιατί «ἡ ἀγάπη οὐ περπερεύεται» που έλεγε και ο Απόστολος Παύλος. Η αγάπη δεν καυχιέται για τη δική της ηθική υπεροχή. Απλά είναι. Απλά υπάρχει. Όπως υπάρχουν και δύο Παύλοι, ένας στο Survivor κι ένας στο MasterChef, που προς το παρόν τουλάχιστον, φαίνονται να είναι οι φάροι που χρειαζόμαστε.

Ο Παύλος Γαλακτερός του Survivor, και ο Παύλος Χάππιλος του MasterChef, δεν κάνουν κάτι ξεχωριστό από τους συμπαίκτες τους. Μπήκαν σε ένα reality show, εν γνώσει τους και αγωνίζονται για να κερδίσουν ένα έπαθλο. Αλλά προς το παρόν, όχι απλά έχουν καταφέρει να ξεφύγουν από τις επιταγές αυτών των τηλεοπτικών προϊόντων, για ίντριγκα, χολή και εριστικότητα μπροστά στους συμπαίκτες τους ή ακόμα χειρότερα στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους με τους παραγωγούς τους, αλλά έχουν ακολουθήσει την αφηγηματική πλοκή που τους επιβάλει ο δικός τους κώδικας συμπεριφοράς. Κι αυτός, ευτυχώς για τους τηλεθεατές που ψάχνουν το αντίβαρο των τηλεοπτικών καυγάδων, είναι εντελώς ξεχωριστός απ’ ό, τι είχαν συνηθίσει να βλέπουν ως τώρα.

Ο Παύλος του Survivor και ο Παύλος του MasterChef μάς δείχνουν τον δρόμο της καλοσύνης

Ο 23χρονος, Παύλος Γαλακτερός, μπήκε στο Survivor, δήλωσε ότι έχει εργαστεί ως εικονολήπτης και ηχολήπτης, παρόλο που όλοι οι υπόλοιποι τον ξέραμε καλύτερα ως τον «γιο του Νάσου Γαλακτερού». Ως νέος παίκτης είχε ήδη κερδίσει τη συμπάθεια του κοινού με την προθυμία του στα αγωνίσματα, παρόλο που δεν κατάφερνε να σημειώσει πολλές νίκες, αλλά και με το γεγονός ότι έδειχνε να είναι ένας παίκτης χαμηλών τόνων. Μπήκε στο δικό του πόστο ως φάρος ανθρωπιάς στον Άγιο Δομίνικο, όταν παρότι νέος στην ομάδα των «Κόκκινων» δεν δίστασε να διαχωρίσει τη θέση του από τους παλιούς, στο ζήτημα της αντιμετώπισης του Τριαντάφυλλου. Όταν οι συμπαίκτες του αποφάσισαν να μην μοιραστούν το ψάρι τους μαζί του, εκείνος ήταν ο μόνος που τόλμησε να επισημάνει το λάθος.

«Σέβομαι πολύ την απόφαση του Κόρο και του Κώστα να μην δώσουν το ψάρι σε άλλο άτομο. Επειδή όμως εμένα σαν Παύλος δεν μου αρέσει – δεν λέω ότι κάνεις εσύ κάτι λάθος μιλάω για εμένα – επειδή δεν θέλω να πάρω μέρος σε αυτό και επειδή χτες ένιωσα πάρα πολύ άσχημα με αυτό που έγινε αποφάσισα ότι άμα ξαναβγάλετε ψάρι να μην πάρω ποσότητα», είπε ο Παύλος Γαλακτερός και πήρε θέση σαφή και διακριτή.

«Από χθες που τρώγαμε το ψάρι που μας προσέφερε ο Κόρο – που δεν ήταν υποχρεωμένος να το κάνει, εμένα προσωπικά μου έδωσε – είχα πάρα πολλές τύψεις που έτρωγα μπροστά στον Τριαντάφυλλο, ενώ ήξερα ότι δεν του έχει προσφέρει κανένας. Δεν μπορώ να τρώω και να βλέπω έναν άνθρωπο δίπλα μου να πεινάει, δεν μπορώ να το κάνω αυτό», πρόσθεσε στη συνέχεια. Τα social media είχαν βρει τον φάρο τους και το εξέφρασαν με ενθουσιασμό.

Ο Παύλος Γαλακτερός στα 23 του χρόνια έδειξε απλά πόσο σωτήριο είναι να διατηρείς την ατομικότητα σου μέσα σε οποιαδήποτε συνθήκη συναντάς. Να ακολουθείς τις προσωπικές σου αξίες και να εκφράζεις τη διαφωνία σου όταν κάποιες συμπεριφορές τις θίγουν ή τις αλλοιώνουν αν σε συμπεριλάβουν σε αυτές.

Ο Παύλος Γαλακτερός είπε τα αυτονόητα: Ακόμα και μέσα σε ένα reality επιβίωσης είναι καλύτερο να ακολουθούνται οι κανόνες του πολιτισμού και όχι της ζούγκλας και είναι καλό για όλους μας.

Ο 35χρονος Παύλος Χάππιλος του MasterChef από την άλλη μπήκε στον κόσμο του reality μαγειρικής του Star όπου η λέξη «παντελονάτος» ακούγεται ποιο συχνά κι από τη λέξη «παστινάκι» πια, για να γίνει κι αυτός με τη σειρά του ένας φάρος που μας διδάσκει την ταπεινότητα έναντι της έπαρσης, την αποδοχή έναντι της απόρριψης, την οριοθέτηση απέναντι στην άκριτη ανοχή συμπεριφορών. Και το κάνει όσο πιο μειλήχια γίνεται, δείχνοντάς μας έναν άλλο δρόμο. Έναν δρόμο που δεν περνάει μέσα από φωνές και έντονες αντιπαραθέσεις, αλλά από ηρεμία και αποδόμηση συμπεριφορών μέχρι να φτάσουμε στη ρίζα του προβλήματος.

Ο Παύλος έχει εργαστεί πολλά χρόνια ως χημικός στην Αγγλία αλλά και για μεγάλη εταιρία των social media στη Γερμανία και πλέον έχει αποφασίσει να ασχοληθεί με τη μαγειρική, που είναι το μεγάλο πάθος του. Είναι γκέι και μιλά με κάθε ευκαιρία για το πώς αντιμετωπίζεται η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα από την κοινωνία. Μιλά για έννοιες όπως η τοξική αρρενωπότητα, η ομοφοβία, η τρανσφοβία, ο μισογυνισμός. Και το κάνει απέναντι από την κάμερα ενός reality show, στο οποίο θα μπορούσε απλά να καυχιέται για τις μαγειρικές του ικανότητες και να μιλά για την κακία των άλλων παικτών πετώντας μπηχτές. Επιλέγει να μην το κάνει κι αντίθετα καταφέρνει να εξηγεί τις συμπεριφορές των συμπαικτών του αναδεικνύοντας ταυτόχρονα γιατί αυτές οι ίδιες συμπεριφορές είναι λανθασμένες. Και με την επιλογή του αυτή, ακόμα κι ένα reality show καταφέρνει να προσφέρει στιγμές ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σε ζητήματα που τελικά δεν αφορούν μόνο τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα αλλά όλη την κοινωνία.

«Εγώ επειδή έχω πονέσει πολύ στη ζωή μου, κατανοώ ότι όλα τα κακά πράγματα που βγάζουν οι άνθρωποι πηγάζουν από τον πόνο», είχε πει σε κάποια σπουδαία στιγμή του στο MasteChef ο Παύλος και νομίζω καταλαβαίνεις τι εννοούσα πριν ότι ο Παύλος επιλέγει να κατανοεί ήρεμα και να ψέγει τα κακώς κείμενα, μέσα από μία προσέγγιση αγάπης και όχι μίσους.

Τα διδάγματα του Παύλου μπορείς να τα βρεις συγκεντρωμένα στο υπέροχο νέο του προφίλ στο Instagram (το προηγούμενο έκλεισε λόγω ομοφοβικού bullying) το οποίο διαχειρίζονται οι φίλοι του. Και σ’ όποιο από τα παρακάτω link κι αν πατήσεις να ακούσεις αυτά που λέει, το κέρδος θα είναι δικό σου.

Τα realities είναι μικρογραφίες της κοινωνίας μας που θέλουμε να αλλάξει

Σε μία εποχή που δεν σταματάμε να μιλάμε για την αναγκαία κάθαρση που χρειάζεται να επέλθει σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους από κακοποιητικές συμπεριφορές, καλό θα ήταν να αντιληφθούμε ότι οι χώροι των reality shows όπως το Survivor και το Masterchef είναι μερικές κραυγαλέες μικρογραφίες αυτών των χώρων. Είμαι μικρογραφίες των κοινωνικών σχέσεων και των συμπεριφορών που μπορούμε να αναπτύξουμε στην ζωή μας μακριά από τον καναπέ και την τηλεόραση.

Παύλος Survivor MasterChef 24ΜΕDIA

Σε αυτή τη ζωή, την «κανονική» μπορούμε να επιλέγουμε αντί να ταυτιστούμε με εκείνους που ασκούν τις κακοποιητικές συμπεριφορές για χάρη μιας άχρηστης ομογεννοποίησης, να φωτιστούμε από τους φάρους. Να στεκόμαστε ακέραιοι και υγιείς απέναντι στις αντιπαραθέσεις. Να παίρνουμε το μέρος του δικαίου και να εμμένουμε σε αυτό, μέχρι το δίκαιο να γίνει αυτονόητο.

Ναι, βλέπουμε realities, δεν υπάρχει λόγος να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, εξάλλου οι τηλεθεάσεις το αποδεικνύουν. Ας μην τα βλέπουμε όμως μόνο για την ίντριγκα, το κουτσομπολιό και τους τσακωμούς. Ας ψάχνουμε ανάμεσα στους παίκτες να βρίσκουμε κάθε φορά κάποιους τέτοιους φάρους, ας τους επιβραβεύουμε και κάπως έτσι ίσως η αναλογία μεταξύ των ανθρώπων που εκπροσωπούν το διάλογο και την εξέλιξη και των υπολοίπων, στο επόμενο reality show να μην είναι τόσο συντριπτικά κατά τους.

Τα κανάλια πάντα θα διατείνονται πώς μας δείχνουν αυτά (και αυτούς) που θέλουμε να δούμε. Κι εμείς συνηθισμένοι στην έλλειψη επιλογών συνεχίζουμε να ζητάμε αυτό που μας σέρβιραν. Ας γίνει αυτή η ύπαρξη των Παύλων των realities το έναυσμα να αλλάξει αυτή η αναλογία.

Η ζωή και η κοινωνία μας, έχουν υποστεί μια τεράστια αλλαγή λόγω της παγκόσμιας εμπειρίας της πανδημίας. Συνειδητοποιήσαμε στη σιγή και την απομόνωση των σπιτιών μας ότι έχουμε χορτάσει «κακοποιήσεις» σε κάθε στάδιο της ζωής μας. Έχουμε αντέξει ανθρώπους που με την ταμπέλα της «αυθεντίας» μας έβαλαν τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι και που μας δίδαξαν ότι η «κακοποίηση» είναι μία κάποιου είδους «κανονικότητα». Οι Παύλοι σε Survivor και MasterChef λένε ηχηρά στην τηλεόραση αυτό που λέμε κι εμείς στα σπίτια μας. Δεν αρκεί να είσαι αυθεντία, ο καλύτερος μάγειρας, αθλητής, ηθοποιός, επαγγελματίας. Προέχει να είσαι καλός άνθρωπος.

Μήπως ήρθε η ώρα να επιλέξουμε εμείς τη νέα κανονικότητά μας; Μια κανονικότητα που χωρά την ευγένεια, την ταπεινότητα και τον διάλογο, την ουσιαστική αποδοχή της μοναδικότητας των άλλων ανθρώπων; Μία κανονικότητα όπου οι αυθεντίες είναι πρωτίστως καλοί άνθρωποι; Όλα δείχνουν ότι αυτό επιθυμούμε βαθύτερα από ποτέ. Ας το κάνουμε, λοιπόν. Στο χέρι μας είναι, εκεί μαζί με το τηλεκοντρόλ μας.