OPINIONS

Τα στερεότυπα, το bullying και ο σεξισμός δε χωρούν στην κουζίνα του MasterChef 3

Instagram/MasterChefgr

Ξεκινήσαμε αυτή την τηλεοπτική σεζόν, μια σεζόν γεμάτη με realities και διαγωνισμούς ταλέντων, μιλώντας για ποικιλομορφία. Τη σημαία της προσπάθησε να υψώσει το Next Top Model, περιλαμβάνοντας στις υποψήφιες της ένα plus size μοντέλο και αποτυγχάνοντας παταγωδώς, μιας και η λέξη «στεγνή» ακούστηκε τελικά σε αυτό το πρόγραμμα περισσότερες φορές και από την αγαπημένη λέξη όλων, το περίφημο «diversity». Ωστόσο, στον ίδιο σταθμό, το δεύτερο μισό της σεζόν ξεκινά ελπιδοφόρα για την πολύπαθη αυτή λέξη. Στο MasterChef 3 του Star, ο μη αποκλεισμός υποψηφίων λόγω της καταγωγής, του φύλου τους, της ηλικίας και της εμφάνισής τους επιτυγχάνεται από το δεύτερο κιόλας επεισόδιο. Και η λέξη «στεγνή» το πολύ πολύ να ακουστεί για τη γαλοπούλα.

Από την πρώτη οντισιόν που προβλήθηκε την Δευτέρα, οι τρεις κριτές του MasterChef 3, Πάνος Ιωαννίδης, Λεωνίδας Κουτσόπουλος και Σωτήρης Κοντιζάς, έδειξαν πως στη δική τους κουζίνα δε χωράνε στερεότυπα. Από τον Χρήστο που το «Κρατς» λίγο παραπάνω που κατάγεται από την ελληνική επαρχία και μιλά με μια υπέροχη ντοπιολαλιά, και τη Μαρία που ήθελε να αποδείξει, κόντρα σε όσα είχε ακούσει από το περιβάλλον της, ότι οι γυναίκες μπορούν να καταφέρουν τα πάντα τα στερεότυπα άρχισαν να πέφτουν κάτω ένα ένα σαν κακομαγειρεμένα κοτόπουλα.

Και πουθενά στο πρώτο επεισόδιο δεν ακούστηκε ότι οι κριτές ψάχνουν τον επόμενο Έλληνα MasterChef, ή τον επόμενο MasterChef της Ελλάδας ξεκαθαρίζοντας έτσι ότι η καταγωγή των υποψηφίων κανένα ρόλο δε θα παίξει στην επιλογή τους. Γιατί η μαγειρική δεν πρέπει να έχει σύνορα, ούτε έθνη παρά μόνο σε περίπτωση που χρειάζονται για την περιγραφή του μενού.

Και μπορεί να σκέφτηκες ότι στο πρώτο επεισόδιο όλο αυτό ήταν μια σύμπτωση, μια καλή αρχή ενδεχομένως, κι αυτό ήταν όλο, αλλά το δεύτερο επεισόδιο ήρθε να συνεχίσει στην ίδια ακριβώς ατμόσφαιρα. Ο Ζαχίρ από το Αφγανιστάν συγκίνησε την κριτική επιτροπή, διηγούμενος την ιστορία του. Ξεκίνησε τη ζωή του φεύγοντας παράνομα από το Ιράν, βασανίστηκε και ακολούθως βρέθηκε στην Ευρώπη για μια καλύτερη ζωή και μια ευκαιρία στο όνειρό του. «Θέλω να αποδείξω ότι εγώ δεν είμαι ένας Αφγανός που είναι εγκληματίας. Είμαι ένας Αφγανός που έχει ταλέντο, απλά δεν έχω φτερά», είπε και ένα ακόμα στερεότυπο αυτό του επικίνδυνου Μεσανατολίτη πολεμήθηκε λίγο παραπάνω. Όπως και στην περίπτωση της Ελισάβετ, που στα 50 της αποφάσισε να κυνηγήσει τη μαγειρική η οποία ήταν πάντα το πάθος της, αποδεικνύοντας ότι τα όνειρα δεν έχουν ηλικία, σε αντίθεση με ό,τι ίσως σε έχουν κάνει να πιστεύεις.

Και ύστερα ήρθε ο Χαράλαμπος από την Λευκωσία. Ο Χαράλαμπος που είχε κάθε λόγο να ετοιμάσει στους κριτές ένα comfort food, αφού χρειάστηκε αυτό το comfort, την παρηγοριά, για ένα μεγάλο μέρος της σύντομης μέχρι στιγμής ενήλικης ζωής του. Ο Χαράλαμπος έπεσε θύμα bullying στη σχολή μαγειρικής όπου φοίτησε. Τι είπα πριν; Στην κουζίνα δε χωρούν στερεότυπα; Γράψε λάθος. Χωρούν και ο Χαράλαμπος το βίωσε από πρώτο χέρι.

 

«Ο λόγος που ξεκίνησα τη μαγειρική ήταν ότι είχα δεχτεί bullying στα 18 μου, επειδή ήμουν λιπόσαρκος. Σε μία σχολή έδωσα όρκο σε έναν αγαπημένο μου καθηγητή αν καταφέρω να τελειώσω να το κάνω με αριστείο παρά το bullying που είχα δεχθεί, και το κατάφερα, αποφοίτησα με τον μεγαλύτερο βαθμό Παγκύπρια. Εκτός από λεκτικό bullying, είχα και σωματικό. Έμεινα στο νοσοκομείο δύο φορές μέσα σε έξι μήνες, με συμπτώματα πνευμονοθώρακα από τα χτυπήματα. Δεν το ανέφερα ποτέ γιατί το περνούσα εγώ και ο καθηγητής μου μόνο. Δεν ήθελα να πω σε κανέναν τι περνούσα», είπε ο Χαράλαμπος στους κριτές που τον παρακολουθούσαν μην μπορώντας να καταλάβουν το γιατί. Πιθανώς ούτε ο ίδιος ο Χαράλαμπος κατάλαβε ποτέ, ίσως και κανένας άλλος, αφού το bullying και η λογική έχουν τσακωθεί για πάντα.

«Don’t trust a skinny chef» είναι η φράση-δικαιολογία για όσα πέρασε ο Χαράλαμπος. Είναι η φράση που χρησιμοποίησε και ο ίδιος στην κάμερα της παραγωγής πριν ξεκινήσει να διηγείται την ιστορία του.

Είναι μια φράση όπως όλες οι φράσεις – ταμπέλες που τόσο θέλουμε να πάψουν να χρησιμοποιούνται πια: Οι χοντροί μάγειρες, τα στεγνά μοντέλα, οι χαζές κομμώτριες και μπορείς να συνεχίσεις την μακριά αυτή λίστα μόνη σου. Tο MasterChef 3 δείχνει να θέλει να παλέψει αυτές τις ταμπέλες.

Γιατί οι κριτές του, τουλάχιστον ως τώρα, δε στέκονται σε όσα βλέπουν αλλά σε όσα γεύονται και οι κάλυκές τους δείχνουν να έχουν την αντικειμενικότητα και την ευθυκρισία που χρειάζεται για να καταρρίψεις κάθε παράλογο στερεότυπο που μπορεί να σταθεί εμπόδιο στα όνειρα των ανθρώπων. Κι αυτό ελπίζουμε να μην είναι απλά η καλή αρχή, αλλά το πρώτο βασικό χαρακτηριστικό για μια ακόμα πιο απολαυστική συνέχεια.

 

Κεντρική φωτογραφία: Instagram/MasterChefgr

Exit mobile version