OPINIONS

Τάσο Ξιαρχό, τι ρίγα να φορέσω για να μην με ξεφτιλίσεις;

Instagram.com/tasosxiarcho

Νόμιζες ότι ένα οποιοδήποτε βράδυ μπορούσες να φορέσεις ό,τι ήθελες και να βγεις να φας με τις φίλες σου; Νόμιζες ότι αρκεί να νιώθεις εσύ καλά με ό,τι φοράς; Λάθος τα έμαθες τα πράγματα. Ο Τάσος Ξιαρχό ένα πράγμα άκουγε από μικρό παιδί. Δεν φοράς οριζόντια ρίγα αν είσαι παχύς. Και αν βρεθεί να διασκεδάζει δίπλα σου, καμία από τις βεβαιότητές σου δεν θα ισχύσουν. Τα σχόλια του, καθώς και το πρόσωπό σου, θα το δουν 50 χιλιάδες άτομα, όσοι ήταν και οι followers του Τάσου Ξιαρχό όταν ανάρτησε το χλευαστικό του βίντεο σε Instagram Story του. Ένα video που όπως καταλαβαίνεις δεν θα δεις εδώ.

Ο χορογράφος Τάσος Ξιαρχό, είχε γίνει αγαπητός στο τηλεοπτικό και διαδικτυακό κοινό, μέσα από τις εμφανίσεις του στο GNTM, στο J2US το οποίο είχε κερδίσει το 2020, αλλά και με τις εξομολογήσεις του για το bullying που είχε υποστεί ο ίδιος σε παιδική ηλικία καθώς «ενοχλούσε η διαφορετικότητά μου», όπως είχε πει στο περιοδικό OK! αλλά και τη σεξουαλική κακοποίηση που είχε υποστεί σε παιδική ηλικία. Κι ήταν γι’ αυτό το λόγο που κανείς δεν περίμενε ένα τέτοιο video από εκείνον.

Το απόγευμα της Κυριακής 31 Οκτωβρίου, το όνομα του Τάσου Ξιαρχό άρχισε να γίνεται trend στο Twitter για όλους τους λάθος λόγους. Ο χορογράφος σε έξοδό του με φίλη του, εντόπισε στη διπλανή παρέα μία ανυποψίαστη κοπέλα που διασκέδαζε με φίλες της. Στα μάτια του Τάσου Ξιαρχό, είχε κάνει ένα στιλιστικό «έγκλημα». Στο video του Τάσου Ξιαρχό πήρε σάρκα και οστά το χειρότερο κομμάτι της κοινωνίας μας.

Ζωντάνεψε αυτό το «δείχνω με το δάχτυλο γελώντας», που τρέμαμε ως παιδιά στο σχολείο. Ζωντάνεψε τη χοντροφοβία μας. Ζωντάνεψε το body shaming. Ζωντάνεψε τους χειρότερους φόβους και τις επώδυνες πληγές μας.

Ζωντάνεψε όλα τα λάθος πρότυπα για τους περιορισμούς που ένας αόρατος κριτής (σε αυτήν την περίπτωση ορατότατος, ο Τάσος Ξιαρχό) θέτει σε όσα φοράμε ανάλογα με τα κιλά, την ηλικία, το φύλο μας, το οποιοδήποτε παράλογο κριτήριο μπορεί κάποιος να θέσει. Ζωντάνεψαν όλα όσα ελπίζαμε ότι η νέα γενιά θα θεωρούσε παρωχημένα.

«Όταν ήμουν παιδί, άκουγα ένα πράγμα συνέχεια. Ότι όταν είσαι παχύς, δεν φοράς οριζόντια ρίγα. Κοιτάξτε», ανέφερε ο Τάσος Ξιαρχό και γύρισε την κάμερα σε εκείνη. Στη συνέχεια γελώντας από τις τουαλέτες του καταστήματος, ενημέρωσε τους ακόλουθούς του ότι κρύφτηκε εκεί γιατί η κοπέλα την οποία τραβούσε βίντεο είχε καταλάβει τι είχε συμβεί. Έμεινε εκεί μέχρι που η κοπέλα, νιώθοντας άσχημα για όσα είχαν ειπωθεί από τον Τάσο Ξιαρχό, έφυγε από το κατάστημα.

Μπορεί ο Τάσος Ξιαρχό να διασκέδασε με το δικό του προσωπικό αστείο εις βάρος της, αλλά εκείνοι που δεν γέλασαν ήταν αρκετοί από τους followers του και γενικότερα ο κόσμος των social media. Η αποκαθήλωση του – ως τότε αγαπητού – χορογράφου δεν άργησε να ξεκινήσει.

Πώς σε κάνει διαφορετικό από αυτά που υποτίθεται ότι θες να πολεμήσεις, το να χλευάζεις δημόσια έναν άνθρωπο που η εικόνα του είναι διαφορετική από τη δική σου; Πώς σε κάνει καλύτερο το να γελάς εις βάρος ενός ανθρώπου που με βεβαιότητα πλήγωσες; Και πόση άγνοια φανερώνει το να καταπατάς τα προσωπικά δεδομένα του άλλου, εκθέτοντάς τον σε 50 χιλιάδες άτομα;

Το πρόσωπο της κοπέλας δεν ήταν το μόνο που δημοσιεύτηκε στον κόσμο των social media. Με δική της πρωτοβουλία δημοσίευσε τα μηνύματα τα οποία αντάλλαξε στη συνέχεια με τον Τάσο Ξιαρχό, ο οποίος της ζητούσε να του ζητήσει συγγνώμη. Να σηκωθούν τα πόδια να βαρέσουν το κεφάλι δηλαδή.

«Ευχαριστώ για το σχόλιο ότι είμαι χοντρή και δε θα έπρεπε να φοράω ρίγες. Την επόμενη φορά να με κάνεις και ταγκ μην είσαι μόνο εσύ ο σχολιαστής. Σε συγχωρώ γιατί ήσουν μεθυσμένος μαζί με την άλλη κοπέλα και προφανώς δεν έχεις όριο. Αν θες μπορώ να σου δώσω την μπλούζα που φορούσα και σαν αδύνατος που είσαι να τη φορέσεις και να την αναδείξεις καλύτερα από το χοντρό κορμί μου. Να είσαι καλά και την επόμενη φορά να πληρώνετε στα μαγαζιά που πάτε και γίνεστε ρεζίλι. Να είσαι καλά και μίλα λίγο στον καθρέφτη», ήταν το πρώτο μήνυμα που η γυναίκα την οποία σχολίασε του έστειλε.

Τελικά εκείνος που ζήτησε συγγνώμη ήταν ο Τάσος Ξιαρχό, ενώ οι followers του μειώνονταν κατά χιλιάδες. Ενώ ανώνυμοι χρήστες του Twitter και επώνυμοι όπως η Καίτη Γαρμπή, αλλά και η Έλενα Ακρίτα είχαν ξεκάθαρα πάρει θέση υπέρ της κοπέλας, που χλεύασε, υπέρ της Μαίρης με τις οριζόντιες ρίγες.

«Ζητώ συγγνώμη από την κοπέλα για τον σχολιασμό. Η αλήθεια είναι πως πολλές φορές ο αυθορμητισμός μου είναι εξτρίμ. Παρόλα αυτά δεν αναγνωρίζω το ότι ο καθένας μπορεί να γίνει δικαστής και να δικάσει εμένα ή τον οποιονδήποτε όταν όλοι πίσω από τις οθόνες κράζουν ανελέητα και χωρίς όριο», ανέφερε αρχικά ο Τάσος Ξιαρχό. Και σε αυτό το κράζουν ανελέητα, απέτυχε να αναγνωρίσει τον εαυτό του.

«Η συγγνώμη μου είναι αληθινή μόνο και μόνο επειδή την έφερα σε δύσκολη θέση και σίγουρα δεν είμαι ρατσιστής με το πάχος. Μπορείτε να με κάψετε στο Σύνταγμα όσοι θεωρείτε τους εαυτούς σας δικαστές, όμως νομίζω ότι δεν αφορά όλους εσάς ο λόγος μου και απλά περιμένετε να ασχοληθείτε με κάτι. Ευχαριστώ», πρόσθεσε.

Ξιαρχό Instagram.com/tasosxiarcho

Την επομένη, η Μαίρη μίλησε στο Πρωινό για όλα όσα είχαν συμβεί. «Είναι λίγο τρομακτικό και ιδιαίτερο αυτό που ζω. Και όχι για θετικό λόγο δυστυχώς. Είναι ακατανόητο για μένα. Είχαμε βγει για φαγητό. Εκείνη τη στιγμή δεν το κατάλαβα ότι με καταγράφει. Δεν τον γνωρίζω καν ποιος είναι ο κύριος. Η κοπέλα που ήταν μαζί μου τον γνώριζε», είπε αρχικά η Μαίρη, όπως λέγεται στο Πρωινο.

«Είδαμε από το Instagram μου που τον ακολουθούσε, ότι φαινόνταν το πρόσωπό μου. Αισθάνθηκα πάρα πολύ άσχημα. Με κοιτούσαν και γελούσαν έντονα. Εκείνη τη στιγμή δεν το κατάλαβα. Όταν είδα το βίντεο, κατάλαβα πως ήταν κοροϊδία. Δεν μιλήσαμε μεταξύ μας. Βρήκε πολύ αστείο και ανέβασε το βίντεο. Τον ρώτησα αν είναι καλά μόνο. Η επικοινωνία μας αυτή ήταν», πρόσθεσε.

«Η συγγνώμη του Τάσου Ξιαρχό δεν με καλύπτει. Δεν είναι ειλικρινής. Αν ήθελε να απολογηθεί, θα μπορούσε να μου στείλει μήνυμα. Είναι αστείο να ζητάς συγγνώμη και μετά να βάζεις μια δημοσκόπηση. Δεν είναι απλά απαράδεκτο, αυτό είναι κοροϊδία σε όλους τους ανθρώπους που τον ακολουθούν. Δεν σκέφτομαι να κινηθώ νομικά. Εγώ τηλεφωνήτρια είμαι σε μια εταιρεία. Μου έχει ξανατύχει να με κοροϊδέψουν για τα κιλά μου», είπε μεταξύ άλλων η Μαίρη.

Η συγγνώμη που κατηγορεί εκείνους που αντέδρασαν με τρόπο αυτονόητο σε μία κοινωνία που θέλει να απαλλαγεί από την απρόσκλητη κριτική, από τις κρίσεις για την εξωτερική εμφάνιση, τα χαρακτηριστικά, το ύψος, τα κιλά, τις μύτες και τους αγκώνες των άλλων, δεν είναι συγγνώμη ειλικρινής. Είναι συγγνώμη ανάγκης.

«Όταν είσαι μικρός δεν το αντιλαμβάνεσαι τόσο έντονα. Τώρα που είμαι στα 30 δεν το δέχομαι. Ο κόσμος υποφέρει και είσαι ένα δημόσιο πρόσωπο και κάνεις μια τέτοια κριτική; Γιατί; Εγώ προσωπικά δεν έχω κάτι να του πω. Το μοναδικό πράγμα που τον ρώτησα ήταν τι θέμα είχε; Δηλαδή τον έκανε να νιώσει καλύτερα; Ένας άνθρωπος που έχει ζήσει στο εξωτερικό και έχει υποστεί μια τόσο πολύ άσχημη κατάσταση σε νεαρή ηλικία για τις προτιμήσεις που έχει; Γιατί το θύμα να γίνει θύτης; Δεν έχει νόημα» σημείωσε η Μαίρη.

Κι αν αυτό που έκανε ο Τάσος Ξιαρχό δεν έχει νόημα, αυτό που έκανε η Μαίρη μας δίνει πίσω την ελπίδα. Δεν το δέχεται. Δεν δέχεται τα αχρείαστα σχόλια, δεν δέχεται την κακεντρέχεια, δεν δέχεται άλλες κρίσεις. Κι αυτό είναι που απέδειξε και ο κόσμος με την αντίδρασή του. Κανείς δεν δίκασε τον Τάσο Ξιαρχό. Απλά εξόρισε τα παρωχημένα του σχόλια από τη ζωή του. Απλά κατάλαβε, όπως συμβαίνει σε κάθε περίπτωση όπου κάποιος «επώνυμος» δεν αντιλαμβάνεται το βάρος του δημόσιου λόγου του, ότι καμιά φορά ο βασιλιάς είναι γυμνός.

Δεν χωράνε άλλα τέτοια σχόλια, δεν τα δεχόμαστε, δεν γελάμε και δεν θα κουραστούμε να το λέμε. Ακόμα κι αν αναρτήσεις σαν αυτή μας κάνουν να νιώθουμε ότι πάμε πίσω, οι αντιδράσεις μας πείθουν ότι τίποτα δεν χάθηκε. Θα φοράμε ό,τι θέλουμε και θα διασκεδάζουμε όπως θέλουμε. Θα βρισκόμαστε δίπλα σε όποιον θέλουμε και για κάθε βίντεο σαν αυτό που ανέβασε ο Τάσος Ξιαρχό, θα ελπίζουμε ότι θα υπάρχουν απαντήσεις σαν της Μαίρης, σαν της Καίτης, σαν της Σίσσυς, σαν της Δανάης, σαν της Έλενας.