OPINIONS

Tι έκανε η 24χρονη στη σουίτα του ξενοδοχείου στη Θεσσαλονίκη; Η απλή απάντηση που δεν λέμε να χωνέψουμε

Unsplash

Η υπόθεση του βιασμού της 24χρονης στη Θεσσαλονίκη αναδείχθηκε στο θέμα που απασχόλησε την επικαιρότητα περισσότερο από κάθε τι άλλο στην Ελλάδα, το περασμένο σαββατοκύριακο. Τι κι αν έγινε την Πρωτοχρονιά; Η δύναμη των social media ήταν εκείνη που το έφερε στην επικαιρότητα 13 μέρες μετά, όταν λογαριασμοί ακτιβιστών, όπως του Ηλία Γκιώνη στα social media και φεμινιστικές σελίδες, άρχισαν να μιλούν για το θέμα. Το Twitter πήρε τη σκυτάλη και μέσα σε λίγες ώρες είχαμε πλέον μάθει όλοι την ύπαρξη της καταγγελίας.

Μία 24χρονη, γυναίκα, ναρκώθηκε και βιάστηκε, στη Θεσσαλονίκη την Πρωτοχρονιά, αφού είχε παραστεί σε πάρτι που είχε διοργανωθεί σε σουίτα ξενοδοχείου. Τα πρόσωπα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της υπόθεσης αυτής, οι φερόμενοι ως θύτες, ήταν σύμφωνα με τις πληροφορίες που έκαναν τον γύρο των social media, επιφανείς επιχειρηματίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Το 2022 είχε μπει με τον πιο βίαιο τρόπο στη ζωή μας.

Η 24χρονη πήγε στο πάρτι σε ξενοδοχείο στη Θεσσαλονίκη μαζί με δύο φίλες της, μετά από παρότρυνση ατόμου που θεωρούσε φίλο της. Ήταν ένα άτομο που γνώριζε από εξόδους της σε μαγαζιά της Θεσσαλονίκης. Όταν θέλησε μαζί με την παρέα της να φύγει συνειδητοποίησε ότι ζαλιζόταν και δεν ήταν σε θέση να οδηγήσει. Έκλεισε ένα δωμάτιο για να μείνει στο ξενοδοχείο, αλλά τελικά ξύπνησε σε ένα από τα δωμάτια που είχαν κλείσει καλεσμένοι του πάρτι, ημίγυμνη και χωρίς να θυμάται τι είχε ακριβώς συμβεί. Αναμένονται τα αποτελέσματα της τοξικολογικής έρευνας για να διαπιστωθεί αν το φερόμενο θύμα είχε ναρκωθεί, όπως ισχυρίζεται, πριν τον βιασμό της.

Συνειδητοποιώντας τι της συνέβη, βλέποντας στο δωμάτιο γύρω της μία βαλίτσα με ανδρικά ρούχα, αλλά και χάπια για στυτική δυσλειτουργία αποφάσισε να καταγγείλει το περιστατικό στην αστυνομία. Η καταγγελία είχε ως αποτέλεσμα να συλληφθεί το ένα από τα τρία πρόσωπα τα οποία την οδήγησαν, όπως ισχυρίζεται σε διαφορετικό δωμάτιο από αυτό που έκλεισε.

Ο ίδιος, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ισχυρίστηκε ότι συνευρέθηκαν με την γυναίκα με συναίνεσή της. Αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Η έρευνα δεν έχει κλείσει, ενώ σύμφωνα με νέα δημοσιεύματα ο προϊστάμενος Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης παρήγγειλε εισαγγελική έρευνα για κύκλωμα μαστροπείας.

Το κύκλωμα φαίνεται να λειτουργούσε από άτομα τα οποία αναζητούνται και τα οποία εντόπιζαν νεαρές γυναίκες για να τις εξωθήσουν στην πορνεία και να τις διοχετεύουν σε ανάλογα πάρτι. Από την εισαγγελία έγινε γνωστό ότι η 24χρονη, που προέβη στην καταγγελία του βιασμού δεν ανήκε στις κοπέλες που είχαν μπει στο κύκλωμα που φαίνεται να λειτουργούσε στη Θεσσαλονίκη.

Απ’ όλα τα παραπάνω που σου έγραψα, το σοκαριστικό είναι ο βιασμός. Υπάρχει όμως και κάτι άλλο που με σοκάρει. Απ’ όλα αυτά που σου έγραψα πιο πάνω, αρκετοί ήταν εκείνοι που στάθηκαν στην πρώτη πρόταση. Γιατί πήγε στο πάρτι η 24χρονη στη Θεσσαλονίκη; Το πιο δυσάρεστο όλων, αυτοί οι αρκετοί που σου αναφέρω ήταν δημόσια πρόσωπα κι ήταν γυναίκες.

«Η υπόθεση της Θεσσαλονίκης με εξοργίζει και με ντροπιάζει. Νιώθω εξίσου ντροπή που “απορούν” άλλες γυναίκες για το πώς βρέθηκε στη σουίτα. Τελικά ο μισογυνισμός δεν έχει φύλο», έγραψε η Καίτη Γαρμπή σε μία από τις δύο πιο σωστές τοποθετήσεις που είδαμε το περασμένο Σαββατοκύριακο, στο Twitter για την υπόθεση. Κι όλες οι υπόλοιπες τοποθετήσεις, μας οδήγησαν στο ίδιο συμπέρασμα.

«Και πώς βρέθηκε στη σουίτα του ξενοδοχείου η 24χρονη; Θα πρέπει κάποιος να γνωρίζει όλα τα γεγονότα προτού βγάλει συμπέρασμα», ανέφερε στο Twitter η πρώην Ευρωπαία Επίτροπος, Κύπρια πολιτικός, Ανδρούλλα Βασιλείου. Οι αντιδράσεις την οδήγησαν αργότερα να απολογηθεί γι’ αυτό που έγραψε. «Απολογούμαι αν με την ανάρτηση μου έδωσα την εντύπωση ότι ήθελα να κατηγορήσω το θύμα. Κάθε άλλο. Ως μητέρα ανησυχώ για τα νέα κορίτσια που πιθανόν πέφτουν θύματα επιτήδειων που τα παρασύρουν», σημείωσε διευκρινιστικά η Ανδρούλλα Βασιλείου.

Όχι, προς Θεού, τι θα μπορούσε να μας δημιουργήσει μία τέτοια εντύπωση; Το γεγονός ότι δεν είδαμε πουθενά στο αρχικό ή στο δεύτερο tweet της να αναφέρεται η καταδίκη στους δράστες; Η καταδίκη του πραγματικά απεχθούς σημείου όλης αυτής της υπόθεσης, του βιασμού; Ή μήπως το γεγονός ότι και πάλι η προσοχή στράφηκε στο θύμα και στη δική του συμπεριφορά και κίνητρα; Αν ψάχνεις τον ορισμό του victim blaming, τότε τον έχεις μπροστά στα μάτια σου μετά την καταγγελία βιασμού που έκανε η 24χρονη από τη Θεσσαλονίκη. Και θέλω να συγκρατηθείς γιατί έρχεται κι άλλο.

«Διερευνάτε καθόλου με δική σας πρωτοβουλία το γεγονός να ανοίξουν τίποτα λογαριασμοί μήπως αυτοί οι άνθρωποι που εκεί μάζευαν τα κορίτσια είχαν και κανένα οικονομικό όφελος το οποίο ήταν αρκετά δελεαστικό για να τους οδηγήσει σε εκείνες τις πράξεις;», είπε η Ιωάννα Μάνδρου απευθυνόμενη στον δικηγόρο του θύματος, όταν ο τελευταίος φιλοξενήθηκε στον ΣΚΑΪ. «Βρε μήπως τα παίρνανε;», θα μπορούσαν να είναι οι λέξεις που συμπτύσσουν ένα ερώτημα αχρείαστο, ένα ερώτημα που και πάλι θέλει να στρέψει την προσοχή στο θύμα αντί για τον θύτη. «Δελεαστικό οικονομικό όφελος», ανέφερε η δημοσιογράφος λες και το όποιο οικονομικό όφελος δικαιολογεί μία κακοποίηση. Λες και η έννοια του βιασμού και της συναίνεσης καταργούνται με τη σεξεργασία.

Γιατί όπως είπε και η Σίσσυ Χρηστίδου «Πάρτι σε ξενοδοχεία δεν γίνονται». Ποτέ. Το ξέρει η Σίσσυ και το δήλωσε σε ένα tweet της. «Πάρτυ δεν γίνονται σε δωμάτια ξενοδοχείου φίλη μου. Και αν μπορεί ένα κορίτσι που θα κληθεί να πάει από αγνώστους, να το μάθει και να σκεφτεί πριν δεχτεί να παρευρεθεί, εγώ θα το φωνάζω όπως το φώναξε και το θύμα. Και πέστε να με φάτε», έγραψε η Σίσσυ Χρηστίδου κι ήρθε αντιμέτωπη με την οργή του κόσμου. Και σε έναν βαθμό η αντίδραση ήταν αναμενόμενη, γιατί το σχόλιο που έκανε η Σίσσυ Χρηστίδου πάλι μετακυλά την ευθύνη σε λάθος κατεύθυνση.

Τι πάει να πει «να το μάθει και να το σκεφτεί» ένα κορίτσι; Πάλι ένα κορίτσι πρέπει να σκέφτεται διπλά, πρέπει να αμφιβάλλει, ή κατά το «πάρτι σε ξενοδοχεία δεν γίνονται» πρέπει να έχει φτάσει ήδη στο συμπέρασμα ότι η πρόσκληση σε πάρτι ισούται με πρόσκληση σε σεξ; Κι ακόμα κι αυτό το συμπέρασμα κι αν βγάλει, γιατί ένα κορίτσι που αποδέχεται μία τέτοια πρόσκληση δεν έχει ξαφνικά το δικαίωμα να πει όχι; Γιατί νουθετούμε τα κορίτσια πάλι ρε παιδιά;

Η οργή απέναντι στη Σίσσυ Χρηστίδου εκφράστηκε ποικιλοτρόπως κι έφτασε στο σημείο να προκαλεί βαθιά σιχαμάρα για το ανθρώπινο είδος, όταν κάποιος χρήστης του Twitter της έγραψε ότι ευτυχώς που απέβαλλε όταν ήταν έγκυος στο τρίτο της παιδί, μπροστά στο ενδεχόμενο να έκανε κορίτσι. Γιατί ως γνωστόν η ευθύνη για οτιδήποτε συμβεί στα παιδιά είναι της μητέρας, της γυναίκας που τα μεγαλώνει. Οι γυναίκες ευθύνονται για όλα τα κακά της Γης, σε περίπτωση που δεν το είχες εμπεδώσει ως τώρα σε αυτό το κείμενο.

Οι γυναίκες φταίνε που μεγαλώνουν τα κορίτσια και τα αγόρια, αλλά μετά φταίνε μόνο τα κορίτσια αν βιάζονται.

Τι δουλειά έχουν τα κορίτσια να φοράνε τα ρούχα που φορούν, να κυκλοφορούν τη νύχτα, να πηγαίνουν σε πάρτι, να βιάζονται; Γιατί δεν σκέφτονται καλύτερα και περισσότερο που πάνε να μπλέξουν; Γιατί δεν αναλώνουν τη ζωή τους στο να βρουν τον τρόπο να προστατεύονται από τους άνδρες 24 ώρες το 24ωρο;

Το victim blaming, το σωστό, το ορθόδοξο, αναδείχθηκε σε όλο του το μεγαλείο αυτές τις μέρες και από ανώνυμους χρήστες και –το χειρότερο- από δημόσια πρόσωπα, που είναι γυναίκες.

To victim blaming είναι αυτό που συμβαίνει όταν το θύμα ενός εγκλήματος θεωρείται ολοκληρωτικά ή εν μέρει υπεύθυνο γι’ αυτό που του συνέβη και το έβλαψε. Σύμφωνα με τον αμερικανικό οργανισμό It’s On Us, που έχει αφιερωθεί στην εξάλειψη της σεξουαλικής παρενόχλησης, «το victim blaming συμβαίνει δυσανάλογα περισσότερο στα εγκλήματα σεξουαλικής βίας, ειδικά όταν το συγκρίνουμε με άλλα εγκλήματα. Σπάνια κρίνουμε θύματα άλλων τύπων εγκλημάτων με τον ίδιο τρόπο». Σκέψου δηλαδή ένα κλεμμένο αυτοκίνητο και ξαφνικά να ρωτάμε τον οδηγό τι δουλειά είχε να το παρκάρει εκεί που το πάρκαρε και γιατί δεν έχει φροντίσει να έχει εξασφαλίσει μία θέση σε κλειστό πάρκινγκ με 24ωρη επίβλεψη.

Στην περίπτωση των σεξουαλικών εγκλημάτων όπως αυτό στην υπόθεση της Θεσσαλονίκης, τείνουμε να ξεχνάμε το πιο βασικό πράγμα. Οι βιασμοί προκαλούνται κατά 100% από τους βιαστές. Όχι από τις φούστες μας, όχι από τα εσώρουχά μας, όχι από τη διάθεσή μας να διασκεδάσουμε, όχι από τα όχι μας, αλλά παρά όλα αυτά.

Σου ανέφερα νωρίτερα ότι η Καίτη Γαρμπή είχε την μία από τις δύο τοποθετήσεις που ξεχώρισαν θετικά αυτό το Σαββατοκύριακο. Η δεύτερη ήρθε από τη Ναταλία Γερμανού.

«Προσωπική μου τοποθέτηση που νομίζω ότι συμφωνούν και οι συνάδελφοί μου, είναι ότι το κορίτσι που θέλει να πάει σε ένα πάρτι και θέλει να πιει και να γλεντήσει και να κάνει έρωτα, ακόμα κι αν αυτό το κάνει επαγγελματικά, αυτό δεν σημαίνει ότι όποιος θέλει μπορεί να τη ναρκώνει κάποιος και να κάνει έρωτα μαζί της, παρά τη θέλησή της. Σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός, ό,τι κι αν γίνεται γύρω γύρω», είπε η Ναταλία Γερμανού.

Τι έκανε η 24χρονη στη σουίτα του ξενοδοχείου; Η μόνη απλή απάντηση που ξεχνάμε οι περισσότεροι να δώσουμε είναι: «Ό,τι ήθελε, αρκεί να το ήθελε». Κι όλη η υπόλοιπη συζήτηση οφείλει να αφορά τους δράστες.

Δεν ξέρω αν είναι τυχαίο ή όχι, πάντως το Σάββατο όταν ξεκίνησαν να διατυπώνονται οι πρώτες αισχρές «απορίες» για την 24χρονη και το πάρτι στη σουίτα του ξενοδοχείου στη Θεσσαλονίκη, όταν ο βιασμός βαφτίστηκε από πολλούς «ροζ σκάνδαλο» ήταν τα γενέθλια της Ελένης Τοπαλούδη. Ενός θύματος που ενώ είχε φύγει από τη ζωή, αμφισβητήθηκε από την ίδια κουλτούρα του victim blaming.

Αν αναρωτιέσαι τι έχουμε μάθει από την δική της τόσο άδικη, τόσο φρικτή γυναικοκτονία, αυτό είναι πως για κάθε Ιωάννα Μάνδρου, Ανδρούλλα Βασιλείου και Σίσσυ Χρηστίδου και τις απορίες ή τα συμπεράσματά τους, υπάρχει μία Καίτη Γαρμπή και μία Ναταλία Γερμανού και δεκάδες ακόμα που δεν είμαστε δημόσια πρόσωπα, αλλά έχουμε αποφασίσει να στεκόμαστε χωρίς περιττές «απορίες» στο πλευρό των θυμάτων. Κι αυτή, ευτυχώς, την ενέργεια τη λαμβάνει και το θύμα του βιασμού στη Θεσσαλονίκη.

«Ευχαριστώ πολύ τον κόσμο για την υποστήριξη, είναι το στήριγμά μου για να επανέλθω στην κανονική μου ζωή», δήλωσε στο thestoday.gr μέσω του δικηγόρου της, Αθανάσιου Ζιώγα, το θύμα. «Με τα τηλεφωνήματα και τις ευχές του κόσμου σιγά-σιγά επανέρχομαι. Το ευχαριστώ είναι λίγο», πρόσθεσε η 24χρονη από τη Θεσσαλονίκη και δήλωσε αποφασισμένη να συνεχίσει τον αγώνα αποκάλυψης των ενόχων.

Ευχή της είναι να μη συμβεί σε κανένα άλλο κορίτσι αυτό που συνέβη στην ίδια. Κι αυτό ίσως γίνει ευκολότερα, αν αντί να προσπαθούμε να γεμίσουμε τα κορίτσια ενοχές και «πρόσεχε», έχουμε το θάρρος να καταδικάζουμε απερίφραστα τη βία που τους ασκείται – όχι μόνο από τους δράστες σεξουαλικών εγκλημάτων, αλλά και από μία κοινωνία ολόκληρη.