OPINIONS

To #MeToo δεν είναι επάγγελμα, είναι τραύμα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Η δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη συνεχίστηκε τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023 με την απολογία του που ολοκληρώθηκε το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Ο Πέτρος Φιλιππίδης που κατηγορείται για βιασμό και δύο απόπειρες βιασμών από τρεις ηθοποιούς, που έχουν διατηρήσει την ανωνυμία τους, κατήγγειλε πως όλα είναι ένα «οργανωμένο σχέδιο» επαγγελματικής εξόντωσής του και ισχυρίστηκε στην πολύωρη απολογία του πως όποιες επαφές είχε με τις καταγγέλουσες, ήταν συναινετικές.

Η πρόταση της εισαγγελέως σχετικά με την ενοχή του ή μη, θα έρθει την Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2023. Οι ερωτήσεις που του έγιναν από την έδρα για τα κίνητρα των καταγγελουσών να υποβληθούν στη διαδικασία μίας ποινικής δίκης, αλλά και πώς οργανώθηκε αυτό το σχέδιο εναντίον του, ζητούσαν απαντήσεις.

Εισαγγελέας: Λέτε για οργανωμένο σχέδιο εναντίον σας. Πως μίλησαν δηλαδή οι κυρίες Αναστασοπούλου, Παπαχαραλάμπους και Δροσάκη με τις άλλες τρεις κυρίες που σας κατήγγειλαν στη συνέχεια;

Κατηγορούμενος: Τηλεφωνήθηκαν μεταξύ τους, όλος ο χώρος. Ήθελαν να κάνουν αυτή την αλλαγή για συγκεκριμένα πρόσωπα που τους θεωρούσαν ανθρώπους με εξουσία, που πρέπει να φύγουν για να πάρουν άλλοι τα ηνία. Η κυρία Παπαχαραλάμπους γνωρίζεται με την κα. Δροσάκη…

Εισαγγελέας: Επιμένω σε αυτό γιατί το λέτε από την αρχή. Λέτε ότι είναι ένα ενορχηστρωμένο σχέδιο για να ξαναμοιραστεί η πίτα. Δεν έχω πάρει απαντήσεις.

Κατηγορούμενος: Πρέπει να ψάξετε το παρελθόν της δεύτερης καταγγέλλουσας. Ψάξτε τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, αν θέλετε μια δίκαιη δίκη. Ψάξτε τις σχέσεις τους. Δε θα σας πω εγώ περισσότερα πράγματα. Έχουν έρθει δύο άνθρωποι και μου έχουν πει για δύο από τις καταγγέλλουσες που έχουν δουλέψει μαζί τους.

Εισαγγελέας: Λέτε ότι έπρεπε να φύγουν οι παλαιοί… Δεν είστε 85 χρονών.

Κατηγορούμενος: Από την υπεράσπιση λέγανε για εμένα «17 χρόνια στο ‘Μουσούρη’». Αν δεν τα βάλετε όλα αυτά μαζί δε θα καταλάβετε.

Εισαγγελέας: Γιατί επέλεξαν εσάς όμως;

Κατηγορούμενος: Γιατί έκανα μια ζωή που παρέπεμπε σε αυτό που ήθελαν. Δεν κρυβόμουν.

Εισαγγελέας: Μας λέτε ότι και οι τρεις καταγγελίες είναι ψευδείς. Θεωρείτε ότι αυτό ο τρόπος είναι ο πιο ανέφελος να εκθέσουν ένα κομμάτι έτσι της προσωπικής τους ζωής;

Π. Φιλιππίδης: Η απάντηση είναι ναι. Δεν στοιχίζει τίποτα γιατί μέσα σου δεν έγινε και κάτι. Τώρα αν καταστρέφεται η ζωή του άλλου;

Εισαγγελέας: Γιατί το έκαναν τώρα και όχι στην αρχή της καριέρας τους;

Π. Φιλιππίδης: Γιατί τώρα δημιουργήθηκε το κλίμα.

Ο διάλογος αυτός πραγματοποιήθηκε λίγο πριν ολοκληρωθεί η απολογία του Πέτρου Φιλιππίδη και η δικάσιμος φτάσει στο τέλος της. Κατά τη διάρκειά της ο Πέτρος Φιλιππίδης είχε μιλήσει για την εποχή του #MeToo, υποστήριξε ότι «όποιος σήμερα καταγγείλει γίνεται πιστευτός».

Ο δικηγόρος του, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, την επομένη στην εκπομπή Mega Καλημέρα αναφέρθηκε στις εξελίξεις στη δίκη του εντολέα του, στο «οργανωμένο σχέδιο» που στήθηκε εναντίον του σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, αλλά και στις τρεις καταγγέλουσες που πρώτος ο Πέτρος Φιλιππίδης χαρακτήρισε «εθελόντριες» σε αυτό το «οργανωμένο σχέδιο» κατά τη διάρκεια της απολογίας του. Ο ίδιος μίλησε και για το κίνημα #MeToo.

«Έχετε δει όλοι το #MeToo; Όλοι το αγκαλιάζουν, όλοι είμαστε δίπλα σε μια γυναίκα ή άντρα που μπορεί να είναι θύμα κακοποίησης. Από εκεί και πέρα, οι καταγγελίες αυτές πρέπει να γίνονται γρήγορα, αυτή είναι η συμβουλή που δίνω, γιατί μετά από 10 χρόνια όλα ξεθωριάζουν και το μόνο που μένει είναι ο λόγος του και ο λόγος της», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

«Κάποιοι το #MeToo, που είναι ένα φοβερό κίνημα και είμαστε όλοι δίπλα του, το έχουν κάνει επάγγελμα, ζουν από αυτό», επεσήμανε.

Το #MeToo στον χώρο της τέχνης ξέσπασε το 2021 κι έκτοτε υποθέσεις που αναδείχθηκαν στο πλαίσιό του έχουν βρεθεί ενώπιον της δικαιοσύνης. Ανεξάρτητα από τις αποφάσεις των δικαστηρίων, το κίνημα #MeToo σε αυτές τις δίκες είναι ένα κίνημα «φοβερό», αρκεί να μην αφορά τους κατηγορούμενους. Γιατί τότε παύει να είναι κίνημα. Είναι όχημα ώστε οι κατήγοροί τους να «εξαφανίσουν» ανθρώπους από την τέχνη και να πετύχουν κάτι. Το κάτι δεν το λέω τυχαία. Το λέω γιατί αυτό το κάτι δεν διευκρινίζεται ποτέ.

Το #MeToo γίνεται όχημα για να επιτευχθεί ένα αόριστο «κάτι» για τους καταγγέλοντες, το οποίο κατά την υπερασπιστική γραμμή των φερόμενων ως θυτών στις υποθέσεις αυτές, αξίζει και όλη την ταλαιπωρία του κόσμου.

Αξίζει μήνες ζωής χωρίς κανένα πρόγραμμα άλλο πέραν αυτό του δικαστηρίου, αξίζει μήνες παρουσίας και ξεψαχνίσματος βιωμάτων επώδυνων, μήνες επανειλημμένων προσβολών και υποτίμησής τους κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας, μήνες που μεταφράζονται σε ψυχολογικό, οικονομικό και επαγγελματικό κόστος.

«Δεν είμαι βιαστής, δεν έχω κανένα λόγο να είμαι», επαναλάμβανε ξανά και ξανά στην απολογία του ο Πέτρος Φιλιππίδης τονίζοντας ότι είναι χορτάτος από θαυμασμό κι από έρωτα. Λες και ο βιασμός προκύπτει από ανάγκη για έρωτα, όχι από κατάχρηση εξουσίας.

Η κατάχρηση εξουσίας είναι το κεντρικό ζήτημα του κινήματος #MeToo. Η εξουσία που ορθώνεται απέναντι στα θύματα σεξουαλικών εγκλημάτων, εγκλημάτων που τα στιγματίζουν και τα βάζουν να αναπτύσουν μηχανισμούς επιβίωσης για να μπορέσουν να συνεχίσουν τη ζωή τους. Η εξουσία που για καιρό εξασφαλίζει τη σιωπή τους.

Ανεξάρτητα με την έκβαση της δίκης Φιλιππίδη, ή των υπόλοιπων υποθέσεων που φτάνουν στη δικαιοσύνη, καλό είναι να θυμηθούμε ότι το #MeToo, αυτή η μικρή φράση που γεννήθηκε για να δείξει ότι κανείς δεν είναι μόνος ή ο μόνος με ένα τέτοιο βίωμα, δεν μπορεί να είναι επάγγελμα. Πώς μπορεί να είναι επάγγελμα ο πόνος;

Το #MeTοο είναι ακόμα περισσότερο από την οποιαδήποτε μεμονωμένη υπόθεση, ένας συλλογικός πόνος, ένα τραύμα που ήρθε στην επιφάνεια και προσπαθεί να γιατρευτεί.

Κι ερχόμενος στην επιφάνεια απαιτεί οι άνθρωποι που εμπλέκονται σε αυτό, οι άνθρωποι που πιθανώς καταχράστηκαν την εξουσία που τους δόθηκε, να απολογηθούν για τα τραύματα, να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των όποιων πράξεών τους. Δεν είναι «εθελοντισμός» να μένεις με ανοιχτές πληγές μήνες επί μηνών και να βάζεις την υπόλοιπη ζωή σου σε παύση. Δεν είναι επάγγελμα να ζητάς να απαντήσει η δικαιοσύνη σε όσα ισχυρίζεσαι ότι σου έχουν συμβεί. Είναι δικαίωμά σου, όπως είναι δικαίωμα του κάθε κατηγορουμένου να υπερασπίζεται τον εαυτό του.

Exit mobile version