OPINIONS

Βασίλη Τσιάρτα, κλωτσάνε καλά και οι transgenders

Δεν έχω ιδέα πώς και γιατί ο Βασίλης Τσιάρτας αποφάσισε μια μέρα να τοποθετηθεί για οτιδήποτε άλλο πέρα από τη "στρογγυλή θεά", τι είναι το offside και πόσο μας κάνει πέντε επί πέντε - αλλά το έκανε. Μάλιστα, θεώρησε σωστό το να εκφράσει τη γνώμη του για κάτι αρκετά σημαντικό και όχι, ας πούμε, για το ότι είναι ανεκδιήγητο να μη βάζει κανείς ξίδι στη χωριάτικη.

Ας το πάρουμε από την αρχή. Το υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί ένα νομοσχέδιο, ώστε να μειωθεί το κατώτατο όριο ηλικίας του δικαιώματος στην επιλογή φύλου, στην ηλικία των 15 χρόνων (με βασική προϋπόθεση τη σύμφωνη γνώμη των γονέων τους και τη γνωμάτευση ειδικού ιατρικού συμβουλίου που θα συσταθεί στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού), το οποίο και θα τεθεί προς ψήφιση από την Ολομέλεια.

Με τις όποιες αντιρρήσεις και αντιδράσεις, είπε η Ελλάδα να αποπειραθεί να κάνει ένα κάποιο βήμα μπροστά. Πού να ήξερε όμως ότι θα συναντήσει το τείχος του Βασίλη Τσιάρτα;

Ο βετεράνος ποδοσφαιριστής έγραψε στο Facebook τα ακόλουθα:

Είκοσι ώρες μετά, τα ξανασκέφτηκε, διάβασε και τα μηνύματα που έλαβε, και συμπλήρωσε ως εξής:

 

Για αρχή ένα μικρό ξεκαθάρισμα για να μη μιλάμε βασιζόμενοι σε βιβλικές ιστορίες, αλλά στα στοιχεία που διαβάζουμε στο hrc.org, τον μεγαλύτερο οργανισμό ανθρώπινων δικαιωμάτων που αγωνίζεται για την ισότητα της LGBTQ κοινότητας.

Τα παιδιά δε γεννιούνται γνωρίζοντας τι είναι αγόρι και κορίτσι. Το μαθαίνουν από τους γονείς, τα υπόλοιπα παιδιά και τους άλλους γύρω τους. Αυτή η διαδικασία εκμάθησης ξεκινάει από νωρίς. Μόλις ο γιατρός ανακοινώσει αν ‘είναι αγόρι ή κορίτσι’, παρατηρώντας το εξωτερικό αναπαραγωγικό όργανο του βρέφους, ο κόσμος γύρω του αρχίζει να του κάνει μαθήματα. Αν πρέπει να φοράει μπλε ή ροζ ρούχα, να παίζει με αγορίστικα ή κοριτσίστικα παιχνίδια, να λέει στα κορίτσια ότι είναι ‘χαριτωμένα’ και στα αγόρια ότι είναι ‘δυνατά’. Αυτό συνεχίζεται και στην εφηβεία και την ενήλικη ζωή, αφού οι κοινωνικές προσδοκίες της αρρενωπής και θηλυκής έκφρασης και συμπεριφοράς γίνονται συχνά πιο αυστηρές. Το φύλο, όμως, δεν εκφράζεται μόνο σε αυτούς τους δύο όρους. Το φύλο είναι ένα φάσμα, στο οποίο όλα τα άτομα εκφράζονται και αυτοπροσδιορίζονται μέσα από πολλά διαφορετικά κομμάτια της αρρενωπότητας και της θηλυκότητας. Οι διεμφυλικοί εντοπίζονται μέσα σε αυτό το φάσμα, αλλά παράλληλα αναγνωρίζουν τον εαυτό τους ως ένα φύλο που είναι διαφορετικό από αυτό που τους αποδόθηκε όταν γεννήθηκαν“.

Στα του Βασίλη Τσιάρτα τώρα, έχοντας ξεκαθαρίσει ότι είσαι αυτό που νιώθεις κι όχι αυτό που βρίσκεται ανάμεσα στα πόδια σου, να τον ενημερώσουμε για ορισμένα πράγματα πάνω στα όσα έγραψε:

1. Οι αλλαγές φύλου δεν “γίνονται σε παιδιά”. Δεν πρόκειται για πειράματα. Το παιδί δείχνει και εκφράζει από αρκετά μικρή ηλικία (μπορεί και από τεσσάρων ετών), ότι δεν νιώθει άνετα με τον εαυτό του, το σώμα του, τα ρούχα του, τα μαλλιά του, τα παιχνίδια του και προτιμά να υιοθετεί τις αντίστοιχες συνήθειες του άλλου φύλου. Μαζί με τους γονείς του επισκέπτονται κάποιον ειδικό, και όλοι μαζί αποφασίζουν για τη διαδικασία που θα ακολουθήσουν. Ένα παιδί επιλέγει να αλλάξει φύλο γιατί δε νιώθει ο εαυτός του.

2. Οι γονείς που αγαπούν πραγματικά τα παιδιά τους καμαρώνουν πάντα γι’ αυτά. Εκτός αν πρόκειται για τον Βασίλη Τσιάρτα.

3. Αλήθεια τώρα να εξηγήσω γιατί η παιδοφιλία δεν μπορεί καν να μπει στην ίδια πρόταση με την δυνατότητα επιλογής αλλαγής φύλου;

4. Υποθέτω πως οποιοσδήποτε γονιός, ανεξάρτητα με το αν ψήφισε υπέρ αυτού του νομοσχεδίου ή όχι, θα ήταν ευτυχισμένος αν δινόταν στο παιδί του η δυνατότητα να βρει τον εαυτό του και να ζήσει τη ζωή του χαρούμενο από αρκετά νωρίς. Ας δεχτούμε πια ότι και η φύση μπορεί να κάνει λάθη.

5. Αναρωτιέμαι πώς μπορείς να σέβεσαι κάποιον όταν δεν τον δέχεσαι ως φυσιολογικό και δεν θες να τον βλέπεις να κυκλοφορεί στο δρόμο. Τύπου αναγνωρίζεις το δικαίωμά του να κλειδωθεί στο σπίτι του;

6. Έχει αποδειχθεί και επιστημονικά ότι τα παιδιά δε χρειάζονται έναν άντρα και μια γυναίκα να τα μεγαλώσει, αλλά αγάπη.

7. Αν δεν πούμε εσένα ρατσιστή, τότε ποιον;

8. Προσωπικά, θεωρώ εξαιρετικά αξιοπρεπή έναν άνθρωπο που ψηφίζει υπέρ της ευτυχίας του παιδιού του, ακόμα κι αν φοράει πορτοκαλί παντελόνι με κόκκινα παπούτσια και ροζ t-shirt. To φύλο δεν είναι θέμα αισθητικής, αλλά θέμα ταυτότητας.

9. “Ο θεός έπλασε τον Αδάμ κ την Εύα.” Άρα τι είσαι εσύ, αλήθεια, Βασίλη Τσιάρτα;

Λίγη ακόμα γνώση:

Αντιγράφω από το queers.gr: “Στα τρανσέξουαλ παιδιά, οι εξειδικευμένοι γιατροί συνταγογραφούν το Lupron, το οποίο εμποδίζει (αναστέλλει) την έναρξη της εφηβείας. Αυτό το φάρμακο χρησιμοποιείται και σε παιδιά που δεν είναι τρανσέξουαλ με σκοπό να αποτραπεί η πρόωρη εφηβεία. Ο λόγος που οι γιατροί αναστέλλουν την εφηβεία στα τρανσέξουαλ παιδιά είναι ότι κατά την εφηβεία οι αλλαγές στο σώμα είναι καθοριστικές καθώς κατά την διάρκεια της ολοκληρώνεται ο φυλετικός διμορφισμός και τελειοποιούνται τα δευτερογενή φυλετικά χαρακτηριστικά (τριχοφυΐα στα αγόρια, στήθος στα κορίτσια). Η λογική λοιπόν της αναστολής αυτών των αλλαγών είναι να περιοριστούν αυτές οι αλλαγές και να είναι πιο εύκολη η διαδικασία της μετάβασης όταν θα είναι η ώρα. Επίσης η έναρξη αυτών των αλλαγών στο σώμα των transgender παιδιών, έχει αποδεχτεί ότι αυξάνει το αίσθημα της δυσφορίας και επιβαρύνει την ψυχική τους υγεία. […] Έαν τα διεμφυλικά παιδιά, περιμένουν να φτάσουν στην ενηλικίωση για να ξεκινήσουν τις οποιεσδήποτε διαδικασίες, τότε θα είναι ήδη αργά, καθώς η εφηβεία θα τους έχει «χαρίσει» ένα σώμα που θα είναι πολύ πιο δύσκολο να επαναπροσδιοριστεί. Φυσικά η ιατρική επιστήμη μπορεί και πάλι να επιχειρήσει να μετριάσει τη ζημιά, αλλά σε εκείνο το σημείο η προσπάθεια επαναπροσδιορισμού θα είναι δαπανηρή και επώδυνη, και τα αποτελέσματα της θα αντισταθμίσουν μόνο εν μέρει τις συνέπειες της λάθος μετάβασης στην εφηβεία. Εν ολίγοις, αναγκάζοντάς αυτά τα παιδιά να περιμένουν με το σκεπτικό ότι τότε θα είναι πιο ώριμα να αποφασίσουν τι είναι το καλύτερο για αυτά, το πιο πιθανό είναι ότι θα προκληθεί τεράστια και ανεπανόρθωτη βλάβη.

Επειδή το “έγκλημα” του να επιτρέψεις σε ένα παιδί να διαλέξει το φύλο του, μπορεί να το σώσει από την αυτοκτονία, καλό θα ήταν Βασίλη Τσιάρτα να μην παίζεις μπάλα σε ξένα γήπεδα και χωρίς επιχειρήματα. Ας “εγκληματίσουν” με αυτό το νομοσχέδιο, χωρίς τη συγκατάθεσή σου.

Exit mobile version