PODCASTS

Ask Eliana: Ελιάνα, πώς λέμε σε κοντινό μας άνθρωπο πως μας έχει κουράσει να ακούμε τα προβλήματά του;

Κάθε εβδομάδα η Ελιάνα Χρυσικοπούλου απαντάει στις ερωτήσεις, τα διλήμματα και τους προβληματισμούς των αναγνωστριών του LadyLike μέσω podcast!

Βρες και κάνε subscribe στο Podcast της Ελιάνας Χρυσικοπούλου στο Spotify, Google Podcast και το Apple podcasts.

Στείλε κι εσύ την ερώτησή σου – όποια κι αν είναι αυτή – στο [email protected]

Ερωτήσεις επεισοδίου

Ελιάνα, γιατί οι γυναίκες παίρνουν πάντα λιγότερα λεφτά από τους άντρες για τις ίδιες δουλειές; Και μιλάω και για τους μισθούς πρόσληψης και για τις ετήσιες διαπραγματεύσεις για αύξηση μισθού, αλλά και για project-based δουλειές. Γιατί πραγματικά με έχει προβληματίσει αυτό το ερώτημα όλα αυτά τα χρόνια και αναρωτιέμαι μήπως στην ουσία είναι αυτό που εκπέμπουμε εμείς οι ίδιες και τα ενοχικά ανεπάρκειάς μας λόγω μητρότητας και μη συνέπειας λόγω ασθενειών των παιδιών, λόγω του ότι δεν κάνουμε και πολλά ταξίδια, γιατί η οικογένεια μάς χρειαζεται κλπ. Ρίχνουμε οι ίδιες τον εαυτό μας γιατί λέμε “οκ είμαι ικανή, αλλά δεν δίνομαι στη δουλειά 100%”. Θέλω πολύ την άποψή σου σε αυτό. Φιλιά/ Διονυσία

Η Ελιάνα απαντάει στο 2:18.

Ελιάνα, σε ακούω ενώ δουλεύω και μου κρατάς τέλεια συντροφιά! Θα ήθελα να θίξω το ζήτημα των φίλων που εξαφανίζονται όταν γινόμαστε γονείς. Έχω πλέον δύο παιδιά τα τελευταία 2.5 χρόνια και έχω αντιληφθεί το πρόβλημα από την πρώτη άδεια κύησης, όπου ήμουν μόνη στο σπίτι όλη μέρα. Αντιμέτωπη με όλους μου τους φόβους για τον τοκετό, πότε θα μου συμβεί, αν θα πάνε όλα καλά και το κινητό μου να μην χτυπάει ποτέ.

Ήμουν κουρέλι ψυχολογικά που δεν ενδιαφερόταν κανένας τότε φίλος μου να μάθει πώς είμαι. Όταν τελικά γέννησα, το θεώρησα χαζό να κάτσω να ενημερώσω οποιονδήποτε δεν είχε ενδιαφερθεί. Φυσικά και στη λοχεία με τις ορμόνες μου να κάνουν πάρτι και την αδιαφορία τους να συνεχίζεται, ο θυμός και η στεναχώρια μου φούντωσαν πιο πολύ. Προσπάθησα να δικαιολογήσω κάποιους γιατί ήταν σε μια τελείως διαφορετική φάση της ζωής τους και δε θα μπορούσαν να καταλάβουν πώς είναι όλο αυτό. Την τότε κολλητή μου επί 13 χρόνια δεν τη συγχώρεσα ποτέ, όχι ότι προσπάθησε κιόλας να έρθει ξανά πιο κοντά μου.

Συνήθισα αυτήν την κατάσταση και ούτως ή άλλως με δύο μωρά δεν έχω και τον χρόνο να το σκέφτομαι, αλλά είναι ένα ζήτημα που με έχει πληγώσει πολύ. Όλα αυτά τα surprise baby showers στο instagram και τα fb posts με τα πατουσάκια των νεογέννητων με εκατοντάδες likes και ευχές από κάτω, είναι η πραγματικότητα για την πλειοψηφία ή γίνονται για τα μάτια του κόσμου; Αναρωτιέμαι αν δεν είχα ποτέ φίλους στην πραγματικότητα. Συγγνώμη για το μακροσκελές μήνυμα αλλά θα ήθελα πολύ να ακούσω την άποψή σου./ Ν.

Η Ελιάνα απαντάει στο 16:07.

 

Ελιάνα, πώς λέμε σε κάποιον κοντινό μας άνθρωπο πως μας έχει κουράσει να ακούμε για τα προβλήματά του; Για την ιστορία, η αδερφή μου και εγώ, έχουμε 4 χρονια διαφορά. Εκείνη είναι μεγαλύτερη. Μέχρι που τελείωσα το πανεπιστήμιο και μετακόμισα στο εξωτερικό για δουλειά, οι σχέσεις μας ήταν πάντα τεταμένες με πολλούς γατοκαυγάδες, χωρίς πολλή ουσία (ή τουλάχιστον έτσι νόμιζα τότε). Αφότου έφυγα στο εξωτερικό, επειδή άρχισα και εγώ πλέον να ζω μόνη, να δουλεύω κλπ, είχαμε πιο πολλά κοινά και έτσι ξεκινήσαμε να δενόμαστε πολύ. Μιλούσαμε για ώρες στο τηλέφωνο κάθε μέρα, γίναμε σαν κολλητές και ήρθαμε πολύ κοντά. 

Το πρόβλημα είναι ότι το τελευταίο 6μηνο, πέρασα πάρα πολύ δύσκολα στην προσωπική μου ζωή και μου προέκυψαν δυσκολίες σε όλα τα επίπεδα (στη σχέση μου, στη δουλειά μου, στην υγεία μου, συν ότι άλλαξα σπίτι/πόλη) και ταυτόχρονα η αδερφή μου έκανε το πρώτο της παιδί, οπότε γενικά δεν είναι καλά. Ενώ εγώ έχω την τάση να κλείνομαι όταν δεν είμαι καλά, και να ενώσω μόνη μου τα κομμάτια μου, εκείνη είναι το άκρως αντίθετο. Κάθε μέρα τηλέφωνα, γκρίνια, παράπονα, μιζέρια και λόγια λόγια λόγια για ό,τι της πηγαίνει στραβά με τον άντρα της, με τις δυσκολίες του βρέφους, με τον covid που πέρασε και τα πάντα όλα! 

Ενώ την καταλαβαίνω και την συμπονώ, είμαι σε μια τόσο ευαίσθητη ψυχολογική φάση με τόσα ανοιχτά μέτωπα στη δική μου ζωή, που ειλικρινά δεν έχω την αντοχή και την όρεξη, ούτε να την ακούω, ούτε να την βοηθάω, ούτε να της συμπαραστέκομαι. Πρέπει πρώτα να φροντίσω εμένα, όμως εκείνη είναι τόσο σαρωτική. Με σπαμάρει στα τηλέεφωνα, με ψάχνει παντού, και όταν μάλιστα ξεκινάω να την αποφεύγω για να ανασάνω, πληγώνεται και μετά νιώθω και τύψεις. ΜΕ ΠΝΙΓΕΙ! Δεν την αντέχω άλλο, αλήθεια. Ανυπομονώ να ακούσω τη συμβουλή σου, αλλά σε παρακαλώ ανώνυμα. Φιλιά

Η Ελιάνα απαντάει στο 24:00.

 

Ατάκες Επεισοδίου

«Το μισθολογικό χάσμα των φύλων υπολογίζεται περίπου στο 14% σήμερα, που σημαίνει πως για κάθε ευρώ που κερδίζει ένας άντρας, μια γυναίκα κερδίζει 0,86».

«Μην μπερδεύεστε με τα baby showers στο instagram – όπως έχουμε ξαναπεί τα social media δεν είναι αληθινή ζωή και όταν κλείνει η πόρτα, η κάθε νέα μαμά είναι μόνη της»

«Τι σημαίνει “συγχωρώ” αν όχι “σου δίνω χώρο” ή, καλύτερα, “χωράμε και οι δύο” σε μια σχέση»;