Γιορτάζουμε στο Mommy την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής
- 13 ΟΚΤ 2015
Το CocktailBar | Restaurant "MOMMY", αφιερώνει την ημέρα αυτή στην επαναφορά στην καθημερινή μας διατροφή, του πολύτιμου αρχαιοελληνικού δημητριακού, δίκκοκο σιτάρι (triticum dicoccum), από τα προϊόντα Ζέα του αγροκτήματος Αντωνόπουλου.
Η οικογένεια του Mommy ανοίγει τις πόρτες του και σας καλωσορίζει από τις πρώτες μεσημεριανές ώρες (13.00 π.μ.) με σπιτικά εδέσματα και καφέ από Ζέα. Λίγο μετά τις 19:00 μ.μ. θα ακολουθήσει το βραδινό μέρος της εκδήλωσης με το μενού μας να είναι προσαρμοσμένο στα προϊόντα Ζέας – Αντωνόπουλου καθώς και σε αναγεννημένες γηγενείς ποικιλίες, με ευφυή γευστικά πιάτα της σύγχρονης Μεσογειακής Κουζίνας υπό την εξαιρετική επιμέλεια του Σεφ Τόλη Κράβαρη. Επίσης οι φίλοι που επιθυμούν να απολαύσουν το ποτό τους στο bar θα έχουν τη δυνατότητα να γευτούν εδέσματα και μπουκίτσες από αλεύρι Ζέας.
Για εσάς που ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για τα πολύτιμα προϊόντα Ζέα θα υπάρχει μια ολιγόλεπτη ομιλία από ειδικό επιστήμονα της ομάδας.
Η γιορτή θα λάβει χώρα με την πολύτιμη συνεργασία και τη ζεστή αγκαλιά των ειδικών Διατροφολόγων, Αγγελικής Μακρή, Msc-καθηγήτρια Διατροφής στο ΝΗS, Πέγκυς Βρυνιώτη και Βαγγέλη Παπουτσόπουλου, Msc!
Χορηγοί της εκδήλωσης, το αγρόκτημα Αντωνόπουλου και ο Όμιλος Σχολών Ανθρωπιστικών και Εναλλακτικών Επιστημών, Natural Health Science, NHS
Για κρατήσεις έως και 2 μέρες πριν την εκδήλωση (Τετάρτη, 14/10/2015). Τηλέφωνα κρατήσεων: 210 3619682 / 6937 050895
Λίγα λόγια για το δημητριακό δίκκοκο σιτάρι (προϊόντα Ζέας)
Στη σημερινή εποχή, η αλλαγή του σύγχρονου τρόπου ζωής και της οικογενειακής δομής, η μείωση του ελεύθερου χρόνου καθώς και η υιοθέτηση νέων διατροφικών συνηθειών που οδηγούν στην κατανάλωση έτοιμου και τυποποιημένου φαγητού, αποτελούν σοβαρές προκλήσεις και καθιστούν αναγκαία τη διάδοση και υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών για την προάσπιση της ατομικής και δημόσιας υγείας.
Αρωγός σε αυτήν την ανάγκη συνιστά το δίκοκκο σιτάρι των προϊόντων Ζέας (εκ του «ζείδωρος», δηλαδή «αυτός που δωρίζει ζωή»), που μάλιστα αποτελεί το αρχαιότερο δημητριακό που είναι γνωστό στον άνθρωπο και με το οποίο ο Μέγας Αλέξανδρος έτρεφε την στρατιά του για λόγους τόσο σωματικής όσο και πνευματικής υγείας.
Πρόκειται για δίκοκκο τετραπλοειδές σιτηρό με μεγάλη προϊστορία στον ελλαδικό χώρο. Αποτελεί ένα από τα παλαιότερα φυτά που καλλιεργήθηκαν στα Βαλκάνια και στην Αρχαία Ελλάδα συγκεκριμένα ήδη από τη Νεολιθική εποχή. Σύμφωνα με τους ειδικούς, θεωρείται ιδανικό για ήπιας μορφής και αειφόρα γεωργία και δεν χρειάζεται λιπάσματα και φυτοφάρμακα.
Παράλληλα, καθίσταται άριστη τροφή και με μεταποίηση δίνει υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα. Αποτελεί πρόγονο του σημερινού μαλακού σίτου, που εξελίχθηκε ως έχει για λόγους αύξησης της παραγόμενης σοδειάς.
Η κύρια διαφορά τους είναι ότι το αρχαιοελληνικό δημητριακό διαθέτει πιο απλή γενετική δομή, μη υβριδοποιημένη και μη αλλεργιογόνα, που δεν προάγει την παραγωγή γλουτένης και γλοιαδίνης. Θεωρείται ένα από τα πιο υγιεινά και κατάλληλα για τον άνθρωπο δημητριακά, συνεισφέροντας ποικιλοτρόπως στη σωματική υγεία, τόσο σε στάδιο πρόληψης όσο και αντιμετώπισης νόσων (κοιλιοκάκη, σακχαρώδης διαβήτης τύπου II, κ.ά.).