PUBLI

Η Μεσογειακή διατροφή στο προσκήνιο

Ενόψει καλοκαιριού και υψηλών θερμοκρασιών η ισορροπημένη, ελαφριά μεσογειακή διατροφή είναι απαραίτητη, για τη διατήρηση του βάρους ή ακόμη για την απώλεια των ανεπιθύμητων κιλών. Η μεσογειακή διατροφή είναι ένας τρόπος ζωής, που σύμφωνα και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, συμπεριλαμβάνει την αυξημένη φυσική δραστηριότητα, την επαρκή ενυδάτωση και την κατανάλωση των γευμάτων εν ηρεμία.

Η επιστημονική έρευνα δεν αφήνει πλέον καμία αμφιβολία: η μεσογειακή διατροφή αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο για την υγεία της καρδιάς, της αρτηριακής πίεσης, των επιπέδων σακχάρου στο αίμα αλλά και για τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους. Συντελεί καθοριστικά στο φαινόμενο της μακροζωίας και της ευεξίας.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι άνθρωποι που την ακολουθούν στενά, ζούνε και περισσότερα χρόνια.

Τα περισσότερα από τα μεσογειακά τρόφιμα είναι φρέσκα, εποχιακά και τοπικά, πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, φυτικές ίνες και δεν είναι επεξεργασμένα. Αν θέλετε, λοιπόν να επωφεληθείτε από τις ευεργετικές τους δράσεις, οι διατροφικές συστάσεις προτείνουν, καθημερινή πρόσληψη ψωμιού, παξιμαδιών, ρυζιού, και άλλων δημητριακών, κυρίως ολικής άλεσης. Βάλτε χρώμα στο πιάτο σας καθημερινά με ποικιλία λαχανικών και μυρωδικών, είτε σε φρέσκια είτε μαγειρεμένη μορφή (σαλάτες, λαδερά, ελαφριές χορτόπιτες), συνοδευμένα με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Τα φρέσκα φρούτα σαν ενδιάμεσο σνακ ή επιδόρπιο, δεν θα πρέπει να λείπουν από το ημερήσιο διαιτολόγιο, καθώς και λίγα άπαχα γαλακτοκομικά, και φυσικά το νερό.

 

Σε εβδομαδιαία βάση συστήνονται τα ψάρια (κατανάλωση 2 φορές την εβδομάδα τουλάχιστον), τα πουλερικά, τα όσπρια, οι ελιές, οι ξηροί καρποί, τα αυγά, ενώ, δυο με τρεις φορές το μήνα, το κόκκινο κρέας, όπως για παράδειγμα το μοσχάρι, το χοιρινό, το αρνί και κατσίκι πιο σπάνια. Άλλα χαρακτηριστικά τρόφιμα και ροφήματα που έχουν θέση στο μεσογειακό μας τραπέζι είναι το ελληνικό κρασί (συστήνεται μέτρια κατανάλωσή του), το μέλι, η ρίγανη, η μαστίχα, ο μαϊντανός, τα αφεψήματα και τα άγρια χόρτα. Το νερό, ως απαραίτητο στοιχείο του οργανισμού μας αλλά και της διατροφής μας, μπορεί να αρωματίζεται ευχάριστα με λεμόνι, αγγούρι, καρπούζι ή ακόμη και με μαστίχα, προσδίδοντας στο σώμα ενέργεια, τόνωση και ευεξία! Ιδιαίτερα η μαστίχα, ως φυσική ασπίδα του πεπτικού συστήματος, μπορεί να βοηθήσει στη διαδικασία της πέψης και της χώνευσης μετά την κατανάλωση ενός γεύματος.

 

Προσαρμόζοντας, λοιπόν, τη διατροφή στον τρόπο ζωής μας, μπορούμε εύκολα τελικά να ακολουθήσουμε τις συστάσεις της μεσογειακής διατροφής…! Απολαύστε τη..!

*Φωτογραφίες: Γιώργος Σανταμούρης