Η νέα Sony α7R II κάνει ζουμ στους συγκατοίκους μας
- 17 ΝΟΕ 2015
Ο φωτογράφος Mikael Buck έβγαλε μια σειρά από εντυπωσιακές φωτογραφίες macro, εξερευνώντας τον αθέατο κόσμο των πλέον μικροσκοπικών πλασμάτων που ζουν στον πλανήτη – των ασπόνδυλων.
Χρησιμοποιώντας μια φωτογραφική μηχανή α7R II της Sony, σε συνδυασμό με φακό macro 90mm επίσης της Sony και ένα φίλτρο macro, ο φωτογράφος απαθανάτισε, σε πολύ κοντινά, τα θέματά του με απίστευτες λεπτομέρειες και έδωσε μορφή στα πιο κοινά έντομα που υπάρχουν στα σπίτια όλων μας – όπως τις οικιακές αράχνες, τον ονίσκο και την πασχαλίτσα.
Αυτή η φωτογραφική μηχανή διαθέτει εξαιρετικές δυνατότητες υψηλής ανάλυσης και σε συνδυασμό με την υψηλή ευκρίνεια του φακού macro μπορεί να αποδώσει την πολυπλοκότητα και την περίπλοκη φύση των μικροσκοπικών συγκατοίκων μας, αποκαλύπτοντας τη σχεδόν «εξωγήινη» μορφή των εντόμων. Χάρη στην προηγμένη δυνατότητα μεγέθυνσης του φακού και την ισχυρή απόδοση του αισθητήρα 42,4 megapixel της φωτογραφικής μηχανής, οι λεπτομέρειες, που θα ήταν κανονικά αθέατες στο ανθρώπινο μάτι, ξαφνικά μας φανερώνονται, λεπτομέρειες όπως τα περίπλοκα φτερά και τα χρυσαφένια σύνθετα μάτια του νευρόπτερου, οι χαρακτηριστικές δαγκάνες της ψαλίδας, το κέλυφος «πανοπλία» του ονίσκου και τα τριχωτά πόδια της θηλυκής οικιακής αράχνης.
Σε συνεργασία με τον οργανισμό Buglife, παρουσιάζονται δέκα έντομα, τα οποία μπορείτε να εντοπίσετε φέτος το χειμώνα:
1. Οικιακή αράχνη (είδη Tegenaria)
2. Ψαλίδα (Forficula auricularia)
3. Πεταλούδα Vanessa atalanta (Vanessa atalanta)
4. Νευρόπτερο (Chrysoperla carnea)
5. Κρεατόμυγα (Calliphora vomitoria)
6. Κοινός Σκόρος Ρούχων (Tineola bisselliella)
7. Πασχαλίτσα (Coccinella septempunctata)
8. Ασημόψαρο (Lepisma saccharina)
9. Ονίσκος (Oniscus asellus)
10. Αράχνη Pholcus phalangioides (Pholcus phalangioides)
Η Vanessa Amaral-Rogers, Conservation Campaigns Officer στον οργανισμό Buglife δήλωσε: «Τα έντομα συχνά θεωρούνται παράσιτα ή ζιζάνια και δεν τους αναγνωρίζεται ο τεράστιος οικολογικός ρόλος που έχουν. Με τη σειρά φωτογραφιών με τίτλο «Hidden World of Bugs and Insects» της Sony, έχουμε τη δυνατότητα να δούμε από πολύ κοντά τα σχεδόν «εξωγήινα» πρόσωπα τους, που δεν φαίνονται με γυμνό οφθαλμό. Σε αυτές τις φωτογραφίες έχει αποτυπωθεί και η παραμικρή λεπτομέρεια που αποκαλύπτει πόσο μεγαλοπρεπή και όμορφα είναι στην πραγματικότητα αυτά τα κοινά έντομα, και όχι απλώς μαμούνια, όπως τα θεωρούμε».
Συνεχίζει λέγοντας: «Αυτά τα συναρπαστικά πλάσματα είναι από τα πιο κοινά είδη που συναντά κανείς στο σπίτι του το χειμώνα, αλλά και από τα πιο ενδιαφέροντα. Το έντονο κρύο δυσκολεύει πολύ τα έντομα, τα οποία εξαρτώνται από τη θέρμη του ήλιου για τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Ως εκ τούτου, πολύ συχνά τα βλέπουμε να μετακομίζουν μέσα στα σπίτια. Κάποια πέφτουν σε χειμερία νάρκη στα πιο ήσυχα μέρη του σπιτιού, όπως τις σοφίτες ή τις βεράντες. Για παράδειγμα, οι πασχαλίτσες συχνά αριθμούν εκατοντάδες, όταν βρουν κάποιο μέρος για να πέσουν σε χειμερία νάρκη. Σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, όπως για παράδειγμα και στην Ελλάδα, αυτά τα είδη αντιπροσωπεύουν ένα μόνο μέρος της εκπληκτικής βιοποικιλότητας που υπάρχει γύρω μας».
Όπως αποδεικνύεται και από αυτήν τη σειρά φωτογραφιών, η φωτογραφική μηχανή α7R II προσφέρει τόσο στους χομπίστες, όσο και στους επαγγελματίες φωτογράφους τη δυνατότητα να πλησιάσουν πολύ κοντά στο αντικείμενό τους, διατηρώντας ευκρινή εστίαση. Διαθέτει τον πρώτο στον κόσμο full-frame αισθητήρα οπίσθιου φωτισμού και αποδίδει υψηλή ανάλυση, υψηλή ευαισθησία στο φως και υψηλή ταχύτητα απόκρισης της αυτόματης εστίασης, έως και 40% ταχύτερη από την αρχική α7R, χάρη στα 399 σημεία αυτόματης εστίασης με ανίχνευση φάσης. Η α7R II μπορεί να βγάζει φωτογραφίες και να γυρίζει βίντεο 4K σε πολλά φορμά, όπως το Super 35mm και το full-frame, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά, παγκοσμίως στις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές.
Ειδικά κατασκευασμένος για macro φωτογράφηση και πορτρέτα, ο φακός macro 90mm της Sony αποδίδει ένα εντυπωσιακό μείγμα καθαρότητας και εξαιρετικά ομαλού εφέ αποεστίασης φόντου, για απίστευτα ευκρινείς και αναλυτικές εικόνες.