ΜΟΔΑ

11 ρούχα που θεωρήθηκαν υπερβολικά σκανδαλιστικά για την εποχή τους

Αν νιώθεις ελαφρώς τολμηρή να βγεις έξω με πολύ κοντό σορτσάκι ή φορώντας mini φόρεμα και τακούνια, να ξέρεις πως το σύνολό σου είναι απλά ένα από τα πολλά σκανδαλώδη looks στην ιστορία της μόδας. Ενώ μερικές φορές μπορεί να νιώσεις πως ένα crop top ή ένα διχτυωτό καλσόν είναι υπερβολές, το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι να αναρωτηθείς γιατί έχεις αυτό το συναίσθημα εξαρχής.

Τι είναι τόσο σοκαριστικό σε λίγη κοιλιά που φαίνεται ή μεγάλο μέρος απ’ το πόδι; Όλα έχουν να κάνουν με το γενικό πλαίσιο. Εδώ και εκατοντάδες χρόνια, οι στιλιστικές επιλογές των γυναικών και τα ρούχα που αποφασίσαμε να φοράμε ή να μην φοράμε, πολλές φορές έκαναν ηχηρό statement. Και όσες φορές αντισταθήκαμε στους κανόνες της κοινωνίας, είναι γεγονός πως η κοινωνία αντιστάθηκε σε εμάς.

Πολλές φορές οι στιλιστικές επιλογές των γυναικών έχουν θεωρεί ακατάλληλες και ανήθικες. Παρακάτω θα βρεις 11 από αυτές, οι οποίες ήταν ιδιαίτερα σκανδαλώδης για την εποχή τους.

1. 1600-1700: Το ανοιχτό φόρεμα

Ακόμα κι αν μια γυναίκα ήταν εντελώς καλυμμένη, αν το φόρεμά της έμοιαζε έστω και λίγο με ρούχα κρεβατοκάμαρας, θεωρούταν φοβερά τολμηρό. Εκείνη την εποχή του Μπαρόκ εμφανίστηκε το ‘ανοιχτό φόρεμα’. Το συγκεκριμένο αποτελούταν από ένα φόρεμα-ρόμπα, η οποία φοριόταν πάνω από πολλά λεπτότερα φορέματα και ήταν εξαιρετικά τολμηρό, αφού θύμιζε το λεγόμενο ‘tea gown’. Το tea gown ήταν μία φαρδιά, ανοιχτή ρόμπα που έδενε με κορδόνι και χρησιμοποιούταν από έγκυες γυναίκες, ενώ θεωρούταν σκανδαλώδες σε νέες και ανύπαντρες.

2. 1800: Φορέματα μέχρι τον αστράγαλο

Κατά η διάρκεια των Πουριτανικών χρόνων, μια “σωστή” γυναίκα θα έπρεπε να είναι καλυμμένη από τον λαιμό μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών -δεν έπρεπε να φαίνεται ούτε ο αστράγαλος μπροστά σε έναν άντρα. Αν συνέβαινε αυτό, θεωρούταν πολύ ντροπιαστικό για όλους τους παρευρισκόμενους. Οι γυναίκες φορούσαν, λοιπόν, κάλτσες και πολύ μακριές φούστες όλο τον χρόνο για να αποφύγουν να φανεί έστω και το ελάχιστο απ’ το πόδι τους. Μέχρι και τα πόδια των τραπεζιών καλύπτονταν επειδή θύμιζαν μέρη του γυναικείου σώματος.

3. 1907: Ολόσωμα μαγιό

Οι γυναίκες τότε κολυμπούσαν με μαύρα, μέχρι το γόνατο και με φουσκωτά μανίκια, πλεκτά φορέματα φορεμένα πάνω από μακριές μαύρες κάλτσες, παντόφλες για το μπάνιο και σκουφάκια -πράγματα που τις καθιστούσαν ευπρεπείς για να κολυμπούν. Παρ’ όλα αυτά, η κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ κολύμβησης, Annette Kellerman, εμφανίστηκε στην παραλία φορώντας ένα ολόσωμο μαγιό που τελείωνε σε σορτσάκι πάνω απ’ το γόνατο και προκάλεσε σκάνδαλο. Τόσο που συνελήφθη για απρέπεια.

4. 1920: Flapper φορέματα

Οι flappers ήταν οι κόρες της Βικτωριανής γενιάς, οπότε όπως φαντάζεσαι, ήταν φοβερό σοκ να βλέπεις το παιδί σου να τριγυρνάει με ένα μικροσκοπικό ρούχο. Ώμοι, χέρια και πόδια ήταν γυμνά και φορέματα που κάλυπταν ο,τι κάλυπτε ένα παλιομοδίτικο εσώρουχο. Αυτό θα πει σκάνδαλο. Ακόμα και η λέξη ‘flapper’ αναφερόταν στο σοκαριστικό ρούχο, αφού προερχόταν από την παλιά Βρετανική slang του Βορρά και σήμαινε ‘νεαρή πόρνη’. Μπορεί τώρα τα φορέματα αυτά να φοριούνται ως αποκριάτικες στολές αλλά τότε ήταν μια επανάσταση ηθικής.

5. 1950: Κωνικά σουτιέν

Ενώ οι φωτογραφίες των pin-up girls και της Marilyn Monroe μπορεί να κάνουν τα κωνικό σουτιέν των 50s να μοιάζει φυσιολογικό, η εξωπραγματικά θηλυκή σιλουέτα δεν ήταν όσο αποδεκτή όσο νομίζεις. Το look αυτό εμφανίστηκε μετά τον πόλεμο, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που πολλές γυναίκες ήθελαν να αφήσουν τα ριχτά και χωρίς σχήμα ρούχα τους στο παρελθόν και να φορούν κάτι πιο γυναικείο. Αλλά δεν υποστήριξαν όλοι αυτό το look. Μάλιστα οι εφημερίδες έγραφαν “Οι γυναίκες περπατούν στους δρόμους με τις καμπύλες τους να τονίζονται από τα φορέματά τους. [..] Τι είδους μητέρες και σύζυγοι θα γίνουν;” Τι θράσος, ε;

6. 1960s: Mini φούστες

Ενώ σήμερα το mini συχνά αποτελεί άλλη μία επιλογή για το καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια των 60s έκανε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας να αναρωτιέται για το που οδεύει η επόμενη γενιά. Η Mary Quant, η δημιουργός του mini στο Λονδίνο, αναφέρεται στο πόσο εξαγριωμένοι ήταν οι άνδρες που έβλεπαν τα mini της στις βιτρίνες. “Μεσήλικοι άντρες επιχειρηματίες χτυπούσαν το τζάμι και φώναζαν ‘Είναι ανήθικο, είναι αηδιαστικό.’ Απίστευτο, ε;”

7. 1960s: Διάφανη, μεταξωτή μπλούζα Yves Saint Laurent

Μαζί με την επανάσταση της σεξουαλικότητας που ξεκίνησε στα 60s, ο Yves Saint Laurent δημιούργησε τη διάσημη διάφανη μεταξωτή μπλούζα για να φοριέται χωρίς σουτιέν και είχε σκοπό ‘να μην ευχαριστεί αυτόν που κοιτάει, αλλά να δημιουργεί ισότητα μεταξύ των φύλων’. Έχοντας αυτό υπόψιν εν ετει 2016 που πολλοί δεν αποδέχονται ο,τι έχει να κάνει με τις γυναικείες ρώγες, το σχέδιό του YSL ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του.

8. 1960s: Γυναικείο κοστούμι

Σε συνδυασμό με τις διάφανες μπλούζες, ο Laurent έδωσε στις γυναίκες ένα ακόμα επαναστατικό εργαλείο για τις ντουλάπες τους, αυτή τη φορά στη μορφή ενός αντρικού σμοκιν, ανασχεδιασμένο για να ταιριάζει στη γυναικεία σιλουέτα. Η πολιτιστική συνείδηση σε μία εποχή που πολλές από τις φεμινίστριες του Δεύτερου Κύματος απέφευγαν να συζητήσουν τη μόδα άμεσα, άλλαξε ριζικά το βραδινό ντύσιμο και μεταμόρφωσε τον τρόπο που ντύνονταν οι γυναίκες. Αν και πολλές τολμηρές γυναίκες υιοθέτησαν την τάση, η κοινωνία δεν ήταν έτοιμη να τις υποστηρίξει στην προσωπική τους επανάσταση. Όταν η Nan Kempner, μέλος της υψηλής κοινωνίας, προσπάθησε να μπει σε ένα εστιατόριο του Μανχάταν φορώντας το κοστούμι, της αρνήθηκαν την είσοδο. Εκείνη, τότε, έβγαλε το κάτω μέρος και τριγυρνούσε μέσα στο εστιατόριο φορώντας το σακάκι ως mini φόρεμα. Ο manager αργότερα είπε πως για επίσημο δείπνο το παντελόνι ήταν όσο κατάλληλο όσο ένα μαγιό. Απ’ οτι φαίνεται, το να φοράς ένα σακάκι μόνο ήταν πιο κατάλληλο.

9. 1970: YSL κολεξιόν εμπνευσμένη από ιερόδουλες

Στις αρχές του 1970, ο YSL σχεδίασε μία collection που τροφοδότησε τους αστούς με τεράστια οργή. Ήταν εμπνευσμένη από την ταινία του 1945,  Les Dames du Bois de Boulogne, που εξιστορούσε το πώς μία περιφρονημένη γυναίκα της υψηλής κοινωνίας, ξεγέλασε τον άντρα της κάνοντάς τον να παντρευτεί μία πρώην ιερόδουλη. Πολλά απ’ τα ρούχα ήταν εμπνευσμένα από το στιλ αυτών που φορούσαν οι ιερόδουλες το 1940. Πολλοί υποστηρίζουν πως δεν ήταν οι αναφορές στο 1940 που προκάλεσαν οργή αλλά η κραυγαλέα σεξουαλικότητα των ρούχων, που ξυπνούσαν μνήμες αυτών που έζησαν τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, με τις γυναίκες που κοιμόντουσαν με Ναζί και τις ντρόπιαζαν δημοσίως, ξυρίζοντάς τους το κεφάλι και υποχρεώνοντάς τες να παρελαύνουν στους δρόμους με τα εσώρουχά τους.

10. 1990: Slip φορέματα εκτός κρεβατοκάμαρας

Ποιος είπε οτι το νυχτικό σου θα έπρεπε να μένει μόνο στην κρεβατοκάμαρά σου; Με τον ερχομό του grunge, πολλές γυναίκες ένιωσαν ελεύθερες να πειραματιστούν με απρόσμενα κομμάτια και να τα εφαρμόσουν στο καθημερινό τους στιλ. Ένας τρόπος ήταν να φέρουν τα ντύσιμο για ύπνο στο φως της μέρας. Έτσι λοιπόν έγιναν διάσημα τα ‘bondage’ φορέματα της Versace που έμοιαζαν σαν να έχουν εμπνευστεί από σαδομαζοχιστικά clubs, αλλά και τα μεξωτά slip φορέματα που συνδυάζονταν με σακάκια, δερμάτινα jackets ή τζιν, κάνοντας το νυχτικό μία καθημερινότητα.

11. 2000: String εσώρουχα σε κοινή θέα

Με τον ερχομό του millennium ήρθε και η αγάπη για τα string εσώρουχα, τα οποία λανσάρονταν φορεμένα έτσι ώστε να φαίνονται μέσα από χαμηλοκάβαλα τζιν ή mini φούστες. Η προηγούμενη γενιά βέβαια, το θεώρησε απλά επιδημία. Το 2002 είχε αναφερθεί πως μια γυναίκα υποδιευθύντρια στην Καλιφόρνια έκανε φυσικό έλεγχο σε πάνω από 100 μαθήτριες που πήγαν στον σχολικό χορό για να δει αν φορούσαν strings.

Αυτό όμως είναι το όλο point: Από τα string μέσα απ’ το τζιν, μέχρι την εμφάνιση των αστραγάλων μέσα απ’ τα φορέματα το 1800, η μόδα πάντα δοκίμαζε τα όρια όσον αφορά το τι πίστευε η κοινωνία πως είναι ‘ευρεπές’ και ηθικό. Και κάθε φορά που το κάνει, η συζήτηση αλλάζει λίγο πιο πολύ.

Exit mobile version