3 τάσεις που έχουμε «δανειστεί» από το ανδρικό στιλ (μιας και ντυνόμαστε σαν άνδρες)
- 2 ΙΟΥΝ 2021
Είτε έχεις τρίχες στις μασχάλες, είτε όχι, είτε έχεις μπόλικη κυτταρίτιδα και παχιά μπούτια, είτε έχεις “backrolls” (όπως έχει πει και drag queen, Alyssa Edwards), είναι δικαίωμά σου. Με την χωρίς ορίων ελευθερία λόγου που μας προσφέρουν τα social media κάποιοι άνθρωποι θεωρούν ότι έχουν το δικαίωμα να μας πουν ποιον να αγαπήσουμε, πώς να νιώσουμε για τον εαυτό μας, πώς να ντυθούμε. Όπως πολύ σωστά ανέφερε και η δική μας, Κλέλια Φατούρου, αναφερόμενη στο viral βίντεο της πολιτεύτριας της Ν.Δ., Αφροδίτης Λατινοπούλου, όπου σχολίασε οι γυναίκες έχουμε αρχίσει να ντυνόμαστε «αντρικά» -ό,τι κι αν αυτό σημαίνει στην τελική-, «Ας κάνουμε ενός λεπτού σιγή για τον βασανιστικό θάνατο της μόδας». Η μόδα είναι το ακριβώς αντίθετο απ’ αυτό που θέλει να πει η κυρία αυτή. Είναι ένας χώρος που δεν μπορείς να βάλεις σε κουτάκια. Είναι ένα μέσο έκφρασης, είναι τέχνη και τίποτα και κανείς δεν θα μας σταματήσει από να «ντυνόμαστε σαν άνδρες» ή να εκφράσουμε την θηλυκότητά μας ή το normcore και gender fluid στιλ, αν αυτό μας αντιπροσωπεύει. Η μόδα είναι αυτοέκφραση, είναι μια μορφή πειραματισμού και αυτό είναι που την κάνει τόσο, μα τόσο, exciting.
Αυτό, λοιπόν, θα σου αποδείξω σήμερα, με τις παρακάτω τάσεις που έχουμε «δανειστεί» από τους άνδρες. Αν κοιτάξουμε την ιστορία της μόδας και την πορεία της από τις απαρχές της σύγχρονης κοινωνίας, θα δεις ότι υπάρχουν κάποιες σταθερές που ταυτοποιούνται ως ανδρικά και γυναικεία ρούχα. Βάσει της ιστορίας της ενδυματολογίας, κάποια από τα classics της ανδρικής γκαρνταρόμπας είναι ρούχα που οι γυναίκες υιοθετούμε και στις εμφανίσεις μας.
Αν και με τα σημερινά δεδομένα, μπορεί να μην δεις τις τάσεις αυτές ως αμιγώς «ανδρικές», ιστορικά, τα κομμάτια αυτά είχαν αρχικό σκοπό να φορεθούν από άνδρες. Αλλά όπως είπαμε, η μόδα δεν είναι για να την βάζεις σε κουτάκια, και η απόδειξη είναι αυτές οι τάσεις.
Γιλέκο
Αρχικά, ως ένα ρούχο που ήταν μέρος ενός κοστουμιού (κυρίως στα 30s και τα 40s), το γιλέκο (waistcoat), γρήγορα απέκτησε μια θέση στην γυναικεία γκαρνταρόμπα. Ως ένα φανταστικό ρούχο για να δημιουργήσεις layers ή για να φορέσεις μόνο του ως τοπ, το γιλέκο έκανε την επάνοδο του στις Spring 2020 πασαρέλες οίκων όπως της Celine, Max Mara και David Koma. Φέτος το καλοκαίρι, θα το δεις να φοριέται μόνο του με μια ψηλόμεση παντελόνα ή τζιν, προσφέροντας μια 90s αισθητική στο κλασικό αυτό κομμάτι.
Κοστούμι
Το κοστούμι έχει μια μακρά πορεία στην ιστορία της μόδας, ξεκινώντας ως ανδρικό ένδυμα. Η μόδα των 40s, άλλαξε όμως την αντίληψη αυτή, με τις γυναίκες της εποχής να υιοθετούν ένα κοστούμι που αντί για παντελόνι, περιλάμβανε μια μίντι pencil φούστα. Παρ’ όλα αυτά, ταυτίστηκε με το ανδρικό ντύσιμο, αλλά αυτό γρήγορα άλλαξε στα late 70s και τις αρχές των 80s, με τα boxy blazers να αποτελούν από τα γυναικεία musts. Πλέον, ένα κοστούμι, είτε είναι ένα πιο fitted, είτε σε πιο loose γραμμή, αποτελεί staple της γυναικείας γκαρνταρόμπας. Θα δεις γυναίκες να το φοράνε με τοπ, με bralette, με πουκάμισο και γραβάτα και αξύριστες μασχάλες.
Loose denim
Με το denim να ξεκινάει ως ένα ρούχο που φορούσαν οι εργάτες, λόγω της ανθεκτικότητάς του, γρήγορα ταυτίστηκε με το ανδρικό ντύσιμο. Παρ’ όλα αυτά, η μόδα του 70, έφερε τα πάνω-κάτω (και) στη μόδα, καθιερώνοντάς το ως ένα unisex ρούχο. Οι πιο φαρδιές γραμμές στα τζιν παντελόνια ήρθαν λίγο πιο μετά και αρχικά, είχαν ένα πιο συγκεκριμένο ρόλο: να φορεθούν αποκλειστικά από άνδρες. Παρ’ όλα, οι σχεδιαστές είχαν άλλες βλέψεις για τις πιο oversized γραμμές στα τζιν, εφευρίσκοντας τα πλέον φημισμένα “boyfriend jeans”, προσφέροντας άνεση και αβίαστο coolness στις γυναίκες. Τα τζιν αυτά, όπως και τα baggy jeans, έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλή το 2020 (και συνεχίζουν και φέτος) μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, μιας και πολλές τάσεις στόχευαν στην άνεση.
Τα τζιν αυτά φοριούνται λίγο-πολύ με όλα. Με oversized πουκαμίσες, με τοπ με puffy sleeves, με κορμάκια, με σακάκια κ.ο.κ. Οι επιλογές είναι αμέτρητες.