FASHION NEWS

5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον Emanuel Ungaro

Ο Emanuel Ungaro με τον Ιταλό σχεδιαστή Valentino. AP Images Thibault Camus

Ένας από τους μεγάλους σχεδιαστές που μεσουράνησε τον περασμένο αιώνα στα πιο πολυτελή σαλόνια μόδας. Η ιταλική, πληθωρική ψυχή του σε συνδυασμό με την γαλλική φινέτσα έφτιαξαν ένα ολόκληρο brand, συνυφασμένο με την ποιοτική πολυτέλεια. Ο Emanuel Ungaro έφυγε την περασμένη Κυριακή από την ζωή, στα 86 του, στο Saint German στο Παρίσι.

Ο ίδιος έτρεφε μεγάλη αγάπη για την γυναίκα και είχε έντονο πάθος με την υψηλή ραπτική, την οποία και υπηρέτησε πιστά. Στα τελευταία του είχε εκφράσει την λύπη του για την απώλεια της ταυτότητας της Haute Couture, θεωρώντας ότι δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της σύγχρονης γυναίκας. Ένας προοδευτικός σχεδιαστής που απεχθανόταν τα βαρετά ρούχα. Λάτρευε το φούξια, αγαπούσε το μπροκάρ και τα prints. Ο ίδιος ζωγράφιζε με τα υφάσματα πάνω στις γυναικείες σιλουέτες. Αναγεννησιακές αναφορές, μαξιμαλισμός, αισθησιασμός και πολυτέλεια με μία ιδιαίτερη δυναμική που τον καθόριζε σαν άνθρωπο πρωτίστως.

Σαγήνευσε τις πιο απαιτητικές κυρίες των χρόνων του, όπως την Jackie O’ και την Catherine Deneuve. Είχε ξεκάθαρα αναγεννησιακές επιρροές και μία έμφυτη τάση σε αναφορές διάσημων συγγραφέων, φιλοσόφων και καλλιτεχνών. Μέχρι και το 2004 όπου και αποσύρθηκε από τον οίκο που έφερε το όνομά του, ο Emanuel Ungaro κατάφερε να φτιάξει το δικό του κεφάλαιο σε έναν κόσμο που την εποχή αυτή είχε τεράστια ονόματα να συναγωνιστεί. Ο ίδιος έλεγε ότι σκεφτόταν στα γαλλικά αλλά γελούσε στα ιταλικά κι αυτή ήταν η πηγή της γοητείας του.

Τα παιδικά χρόνια toy Emanuel Ungaro σηματοδοτούν την πορεία του

Η υψηλή ραπτική ήταν το αποτέλεσμα της ενασχόλησης με μία ραπτομηχανή, την οποία του έδωσε ο ράφτης πατέρας του όταν ήταν ακόμα μικρό αγόρι. Ο Emanuel Ungaro γεννήθηκε το 1933 και μεγάλωσε στην Aix-en-Provence της Γαλλίας, από γονείς Ιταλούς μετανάστες των φασιστικών χρόνων.

Η πρώτη επαφή με την υψηλή ραπτική

Η πρώτη του επαφή με οίκο μόδας ήταν στην ηλικία των 25, όπου και μαθήτευσε δίπλα στον Cristóbal Balenciaga. Λίγα μόλις χρόνια χρειάστηκαν για να ιδρύσει τελικά τον δικό του οίκο μόδας το 1965.

Η ίδρυση του ομώνυμου οίκου μόδας

Η τόλμη του φάνηκε από την πρώτη του κιόλας προσωπική συλλογή. Αποφάσισε να μην παρουσιάσει βραδινά ρούχα καθώς πίστευε ότι δεν ταιριάζουν στη σύγχρονη γυναίκα για την οποία αυτός σχεδίαζε.

Η συνεργασία του με τον Giambattista Valli

Το 1998 δίπλα στον Emanuel Ungaro δούλεψε ο Giambattista Valli, αφήνοντας πίσω τη θέση του creative directori στον Krizia. Για έξι χρόνια συνεργάστηκαν, μέχρι που ο Valli αποχώρησε λόγω διαφωνίας με την σύζυγο του Emanuel Ungaro και διευθύντρια επικοινωνίας του οίκου.

Η αιώνια μούσα του Emanuel Ungaro, Anouk Aimée

Η διάσημη Γαλλίδα ηθοποιός Anouk Aimée, σύμβολο της θηλυκότητας στην εποχή του Ungaro αποτέλεσε και την αιώνια μούσα του. Φήμες ήθελαν την Anouk να είναι και ερωμένη του σχεδιαστή, αφού οι δυο τους φαίνεται να είχαν μία πολύ στενή σχέση που ξεπερνούσε τα όρια της απλής συνεργασίας. Ωστόσο, ο ίδιος δεν έδωσε ποτέ μία ξεκάθαρη απάντηση γι’ αυτό.

Σαφώς και η λίστα θα μπορούσε να είναι πιο μακροσκελής. Ο Emanuel Ungaro ήταν ο προοδευτικός σχεδιαστής της εποχής του. Ήταν ειλικρινής, τολμηρός, πιστός στις δικές του αξίες που πρέσβευε μέσα από το πάθος του, τη δουλειά του. Σχεδίαζε ακούγοντας κλασσική μουσική ενώ η αγάπη του για την ύπαιθρο τον βοήθησε να χρησιμοποιεί ελεύθερα το χρώμα. Οι υφές ήταν τα δικά του παιχνίδια, Τα prints ήταν η μεταφορά της φαντασίας του στο ύφασμα. Αντί να ζωγραφίζει σε λευκό καμβά, το έκανε πάνω στο γυναικείο σώμα.