FASHION NEWS

5 queer σχεδιαστές μόδας που σπάνε τα στερεότυπα

Chromat Spring/Summer 2020 Launchmetrics Spotlight

Πιστεύω πολύ στην έννοια της αποδοχής. Στην αυθεντική όμως έννοιά της. Τι σημαίνει η αποδοχή, λοιπόν, -στο μυαλό μου τουλάχιστον; Το να είναι ένας άνθρωπος ΟΚ με τη «διαφορετικότητα». Αν και δεν είμαι φαν της λέξης αυτής (τι στο καλό ορίζουμε ως «διαφορετικότητα» στην τελική;), το να μπορεί ένας άνθρωπος να αποδεχτεί π-ρ-α-γ-μ-α-τ-ι-κ-ά, τη so-called «διαφορετικότητα» ενός ανθρώπου, τότε σημαίνει ότι υπάρχει αποδοχή. Όταν δεν κοιτάμε με λοξό μάτι τους ανθρώπους που είναι γκέι ή non-binary ή που γενικότερα, ξεφεύγουν με κάποιον τρόπο από τα κοινωνικά στερεότυπα (είτε αυτό αφορά την σεξουαλικότητα, το στιλ ή το γένος), τότε σημαίνει ότι υπάρχει ουσιαστική αποδοχή.

Όσον αφορά τη βιομηχανία της μόδας, όπως συμβαίνει και σε άλλους τομείς, πιστεύω ότι ο χώρος αυτός δεν έχει φτάσει σε αυτό το σημείο της ουσιαστικής αποδοχής. Υπάρχει ακόμα «χώρος» για εξέλιξη. Υπάρχει ακόμα «χώρος» για περισσότερη εκπροσώπηση, ειδικά όσον αφορά την LGBTQI+ κοινότητα. Από την άλλη όμως, υπάρχουν άνθρωποι στη βιομηχανία αυτή που φέρνουν την αλλαγή και αφήνουν το στίγμα τους. Υπάρχουν queer σχεδιαστές μόδας που μέσα από τη δουλειά τους, στοχεύουν στο να κάνουν “normalize” -στο να θεωρείται φυσιολογικό δηλαδή-, το να βλέπεις στην πασαρέλα queer προσωπικότητες. Αλλά και στο να υπάρχουν περισσότεροι queer σχεδιαστές μόδας που δημιουργούν τα δικά τους labels, διοικώντας πετυχημένες επιχειρήσεις.

Αυτοί οι άνθρωποι, λοιπόν, υπάρχουν, είναι «εδώ» και εκπροσωπούν την LGBTQI+ κοινότητα με τον σωστότερο τρόπο. Αυτό που μένει είναι και εμείς από μέρους μας, να στηρίξουμε αυτές τις ανεξάρτητες επιχειρήσεις (έστω και με ένα follow στο Instagram), οι οποίες στοχεύουν στο να προσφέρουν καλής ποιότητας ρούχα και εύρος μεγεθών, ώστε να μπορούν όλοι οι άνθρωποι να ευχαριστιούνται τα ρούχα τους.

Σημαντική σημείωση

Την 28η Ιουνίου, που είναι η επίσημη ημέρα του Pride, όπως ορίστηκε μετά τις ιστορικές διαμαρτυρίες του 1969 στο Stonewall Inn στην Αμερική, ας θυμηθούμε το εξής: η μόδα είναι ένα φανταστικό μέσο έκφρασης προσωπικού εαυτού. Να βρούμε ανθρώπους που είναι μέλος μιας κοινότητας που μας εκπροσωπεί και που μας καταλαβαίνει χωρίς να κρίνει. Για πολλούς ανθρώπους, η μόδα είναι ένα μέσο έκφρασης και ένας τρόπος να εκφράσουν την σεξουαλικότητά τους αλλά και το βρουν την χαμένη τους αυτοπεποίθηση. Η μόδα είναι ένα μέσο όπου η δημιουργικότητα και αυτή η «διαφορετικότητα», γιορτάζεται ελεύθερα.

Ας γιορτάσουμε, λοιπόν, την ελευθερία εαυτού και αυτούς τους 5 queer σχεδιαστές μόδας που με τη δουλειά τους, «σπάνε» τα στερεότυπα.

Hana Holquist

Γεννημένη στην Αμερική, η δουλειά της Hana Holquist και οι συνεργασίες της με άλλους οίκους μόδας, στοχεύει στην έκφραση της θηλυκότητας. Η δουλειά της έχει πολλές αναφορές ως προς την ιδέα που έχει η ίδια για την θηλυκότητα. Υπάρχουν πολλές exaggerated σιλουέτες, «πλούσια» ντραπέ τα οποία σαν γκέι γυναίκα, σχεδιάζει με στόχο να μην επικεντρώνονται στο πώς θα τραβήξουν το ανδρικό βλέμμα. Η προσέγγιση της απέναντι στη μόδα είναι οι άνθρωποι που φοράνε τα ρούχα της, να τα φοράνε για εκείνους. Γιατί είναι επιλογή τους το να εκφράσουν την θηλυκότητά τους, όποιο κι αν είναι το γένος τους ή έλλειψη αυτού. «Μου αρέσει να είμαι femme (θηλυκή) και μου αρέσει να είμαι γκέι. Θέλω να υπάρχει μια οπτική γλώσσα που τα εκφράζει αυτά», έχει δηλώσει η Holquist στο παρελθόν.

Barragán

Τα ρούχα του Μεξικανού Victor Barragán είναι κουλ, edgy αλλά και θηλυκά. Αλλά αυτό που ουσιαστικά πρεσβεύει ο σχεδιαστής μέσα από τα ρούχα του, είναι πώς ο καθένας μπορεί να τα φορέσει και να εκφράσει τον εαυτό σου, όπως επιθυμεί. Οι 90s αναφορές στα ρούχα του, τα bold χρώματα και prints και το εξαιρετικό tailoring των ρούχων είναι ένας λόγος που τα ρούχα του Barragán ξεχωρίζουν. Η φιλοσοφία του είναι ότι η μόδα είναι ένας τρόπος διαφυγής από την καθημερινότητα και αυτό μεταφράζεται και στα εντυπωσιακά designs του.

Chromat

Από τα brands και τους queer σχεδιαστές μόδας που αξίζουν την προσοχή σου. Το Chromat είναι υπέρ του inclusivity και του diversity, απ’ όλες τις έννοιες. Είτε αυτό αφορά τους σωματότυπους, την σεξουαλικότητα και το γένος, την εθνικότητα κ.ο.κ. Από τα fun ρούχα μέχρι και τις επιδείξεις μόδας του Chromat, όλα είναι ένας εορτασμός στη «διαφορετικότητα». Η ιδρύτρια του brand, Becca McCharen-Tran, στοχεύει στην ενδυνάμωση των γυναικών και της queer κοινότητας, πράγμα που «φέρνει» και στα σχέδια των ρούχων της.

Rich Mnsi

Το αφρικανικό label, Rich Mnisi, που φέρει το όνομα του σχεδιαστή και ιδρυτή του, προσεγγίζει τη μόδα με έναν αρκετά inclusive τρόπο. Ενώ, παράλληλα, μέσα από τα ρούχα του, επικοινωνεί την πλούσια, αφρικανική κουλτούρα. Σκοπός του brand είναι να αποδείξει ότι τα ρούχα δεν έχουν φύλο. Ότι ένας άνδρας μπορεί να φοράει μια πλισέ φούστα με γιλέκο και πουκάμισο από πάνω, αν το επιθυμεί, χωρίς να ταυτοποιείται ως γκέι ή στρέιτ. Όλη η genderless προσέγγιση που έχει απέναντι στο ρούχο, τον κάνουν να ξεχωρίζει πραγματικά.

Baja East

Από τα αγαπημένα brands και αγαπημένους queer σχεδιαστές μόδας των celebrities, τα ρούχα του Scott Studenberg (ιδρυτή του brand), είχαν πάντα μια χωρίς φύλο διάθεση. Τα ρούχα του έχουν αυτή την ambisexual (bisexual) αισθητική που σημαίνει ότι μπορούν να τα φορέσουν άνδρες-γυναίκες και queer άνθρωποι γενικότερα. Δεν βάζει ταμπέλες στη μόδα και στην αυτοέκφραση μέσω της μόδας και αυτός ίσως να είναι ο λόγος της επιτυχίας του brand, την οποία επιβεβαιώνουν καθημερινά οι διεθνείς celebrities που επιλέγουν τα ρούχα του. Από τις Lady Gaga, Demi Levato, Lizzo μέχρι και την Madonna τα ρούχα του Baja East προτιμούν διάφοροι celebrities που θέλουν να σπάσουν τα στερεότυπα με το στιλ τους.