CELEBRITY STYLE

8 καλοντυμένοι άνδρες που φόρεσαν φούστα στο κόκκινο χαλί. Η μόδα χωρίς ταμπέλες στα καλύτερά της

Jordan Strauss/Associated Press

Θα μοιραστώ μαζί σου το μότο μου. «Η μόδα είναι ελεύθερη προς μετάφραση». Η μόδα είναι ό,τι ορίσεις εσύ ότι είναι. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν κανόνες. Έχουν φτιαχτεί μόνο και μόνο για να μας βάζουν σε κουτάκια. Όλα πρέπει να είναι τακτοποιημένα και με ταμπέλες σε αυτή τη ζωή.

Οι γυναίκες πρέπει να φοράμε γυναικεία ρούχα και οι άνδρες ανδρικά. Απλά πράγματα, ξεκάθαρα, που δεν μπερδεύουν την κοινωνία. Που δεν απειλούν τα στερεότυπα στα οποία προσπαθούν καθημερινά μας στριμώξουν όλους. Ο ρόλος της μόδας όμως, δεν είναι αυτός. Ή δεν θα έπρεπε να είναι αυτός.

Η μόδα πρέπει πάνω, απ’ όλα, να προσφέρει χαρά και ευχαρίστηση. Να μην βάζει περιορισμούς. Να μην μάς κάνει να σκεφτόμαστε αν ντυνόμαστε πολύ σέξι. Ή να μας κάνει να νιώθουμε άσχημα με το σώμα, με την ηλικία ή την σεξουαλικότητά μας. Όλοι έχουμε δικαίωμα στη μόδα. Γι’ αυτό η μόδα πρέπει να είναι ίση. Τώρα αν οι γυναίκες θέλουν να ντύνονται με ανδρικά ρούχα και οι άνδρες με φούστες και φορέματα, ας το κάνουν.

Δεν αφορά κανένα μας τι ρούχα φοράνε οι άνθρωποι γύρω μας. Το μόνο που μας αφορά είναι η προσωπική μας αυτοέκφραση μέσω του στιλ μας. Η μόδα είναι ελεύθερη προς μετάφραση, λοιπόν. Kαι αν ακολουθούσαν όλοι το μότο μου, πιστεύω ότι θα νιώθαμε όλοι πιο ασφαλείς με τη μόδα.Σε αυτό όμως, στοχεύουν και πολλοί celebrity άνδρες που τεστάρουν διαρκώς τα ενδυματολογικά τους όρια. Σε μια συντηρητική κοινωνία, είναι σημαντικό να υπάρχουν αυτοί οι άνδρες που φοράνε φούστες και φορέματα, αβίαστα. Είναι σημαντικό να βλέπουμε την τοξική αρρενωπότητα να καταρρίπτεται. Η μόδα ενισχύει αρκετά την αντίληψη αυτή, ειδικά τα τελευταία χρόνια.

Η μόδα χωρίς φύλο, σήμερα

Από τη στιγμή που έχουν θολώσει οι γραμμές ως προς την κατηγοριοποίηση της σεξουαλικότητας των δύο φύλων, η μόδα ακολουθεί. Την τελευταία 5ετία, η έννοια της μόδας χωρίς φύλο, έχει αρχίσει να διευρύνεται στη βιομηχανία της μόδας. Από τη στιγμή που τα γένη, υπό μια έννοια, έχουν καταρριφθεί αυτό έχει δώσει την ώθηση στη βιομηχανία της μόδας να διευρύνει τους ορίζοντές της. Ως αποτέλεσμα, τα τελευταία χρόνια να μιλάμε όλο και περισσότερο για τη μόδα χωρίς φύλο.

Διάσημοι άνδρες έχουν συμβάλλει αρκετά σε αυτό. Ριζοσπαστικές προσωπικότητες σαν αυτές του Prince, του David Bowie, του Sylvester, μεταξύ άλλων, έχουν πρωτοστατήσει στο να θολώσουν οι γραμμές στο ανδρικό ντύσιμο και σεξουαλικότητα. Έτσι, αρχίσαμε να έχουμε μια πρώτη εικόνα του τι εστί genderless μόδα. Αυτό έχει ανοίξει πολλές πόρτες στο ανδρικό ντύσιμο, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με επιδραστικές προσωπικότητες. Γιατί, εκεί, ο αντίκτυπος είναι μεγάλος. Πλέον, πολλοί υπάρχουν άνδρες (διάσημοι και μη) που μπαίνουν στη διαδικασία να δοκιμάσουν διάφορα είδη ρούχων, αγνοώντας τις «ταμπέλες». Άντρες φοράνε φούστες, γυναικεία ρούχα, τακούνια αλλά και το αντίστροφο. Έτσι, εξερευνώνται και οι έννοιες της «θηλυκότητας» και του «ανδρισμού». Το πώς ορίζεται η θηλυκότητα μέσα από ένα ρούχο, πλέον, δεν ορίζεται με έναν μόνο τρόπο, επιτρέποντας στον κόσμο να αντιμετωπίσει το στιλ του, πολύ πιο απελευθερωμένα.

Άνδρες με φούστες στο χαλί που καταρρίπτουν τα στερεότυπα

Όσον αφορά, τη μόδα στο κόκκινο χαλί, οι γραμμές τους ανδρικού ντυσίματος έχουν αρχίσει να θολώνουν. Όλο και περισσότεροι άνδρες φοράνε φούστες, ενώ προσφέρουν stylish εμφανίσεις. Το στιλ και η έμπνευση στο χαλί, λοιπόν, εξελίσσεται όλο και περισσότερο, όταν βλέπουμε άνδρες να φοράνε φούστες.

Υπάρχει μια αναρχία και κάτι το τρομερά απελευθερωτικό στο να συμβαίνει αυτό. Είναι ένα φαινόμενο που προμοτάρει την ισότητα στη μόδα, στα φύλα, μέσω της δημιουργικότητας. Υπάρχει τίποτα πιο θαυμάσιο από αυτό;

Με ηθοποιούς όπως ο Oscar Issac και ο Billy Porter, τραγουδιστές όπως ο Kanye West και σχεδιαστές όπως ο Marc Jacobs, πολλοί celebrity άνδρες φοράνε φούστες στο χαλί και πειραματίζονται με το στιλ τους. Από δερμάτινες φούστες φορεμένες πάνω από παντελόνια, κιλτ, stylish πλισέ φούστες, αλλά και πιο statement σχέδια, παρακάτω καλοντυμένοι άνδρες που είπαν «όχι» στα παντελόνια.

Kanye West, 2011

Julio Cortez/Associated Press

Αν κάτι είναι βέβαιο για τον Kanye West, είναι ότι έχει όραμα, όσον αφορά τη μόδα. Είναι από τους ανθρώπους που έχει σπάσει πολλά στερεότυπα στη μόδα, βλέπει πάντα μπροστά και αυτό έχει επιβεβαιωθεί με διάφορους τρόπους. Ένας απ’ αυτούς, ήταν αυτή τη εμφάνιση στην περιοδεία του με τον Jay-Z, το 2011, όπου φόρεσε αυτή τη δερμάτινη Givenchy φούστα.

Marc Jacobs, 2011

Andreas Rentz/Getty Images for IMG/Ιdeal Images

Ένας εκπληκτικός σχεδιαστής με τεράστια συμβολή στον χώρο της μόδας. Και ένας που εκφράζει αυτή την απελευθερωτική του διάθεση και μέσω του προσωπικού του στιλ. Ο Marc Jacobs έκανε αυτή την ανατρεπτική για την εποχή, εμφάνιση, που ήταν το ξεκίνημα ενός gender free στιλ και για τον ίδιο.

Jared Leto, 2014

Jordan Strauss/Invision/Associated Press

Άλλος ένας άνδρας που με το στιλ του, προσπαθεί διαρκώς να μας υπενθυμίσει ότι η μόδα είναι ελεύθερη προς μετάφραση. O Jared Leto για την εμφάνισή του στα iHeart Radio Music Awards, το 2014, αποφάσισε να κάνει statement φορώντας μια μαύρη φούστα πάνω από ένα μαύρο παντελόνι. Έκτοτε, τον έχουμε δει να υποστηρίζει κι άλλα πιο genderless looks, φορώντας τακούνια, φορέματα και οτιδήποτε άλλο τον εκφράζει.

Jonathan van Ness, 2018

Richard Shotwell/Associated Press

Πολύ πριν δηλώσει ότι είναι non-binary, ο Jonathan van Ness πειραματιζόταν αρκετά με τη μόδα χωρίς φύλο. Θέλοντας να απομυθοποίηση το ανδρικό ντύσιμο από τότε που η καριέρα του απογειώθηκε λόγω της συμμετοχής του στο tv show, Queer Eye, δεν σταμάτησε να εκφράζεται ενδυματολογικά με αυτόν τον τρόπο. Τον έχουμε δει να φοράει φούστες, φορέματα, τακούνια και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς.

Keiynan Lonsdale, 2018

Jordan Strauss/Associated Press

Ο Αυστραλός ηθοποιός, Keiynan Lonsdale, είναι από το «νέο αίμα» που τολμάει με το στιλ του. Δεν είναι μόνο οι φούστες και τα φορέματα που φοράει, είναι ολόκληρη η αντιμετώπισή του απέναντι στη μόδα που τον κάνει να ξεχωρίζει. Φυσικά, αυτή του η φιλοσοφία απέναντι στη μόδα, έχει αντίκτυπο και στις εμφανίσεις του στο κόκκινο χαλί. Τον έχουμε δει με φούξια, μακριά μαλλιά και φόρεμα στο χαλί του Met Gala 2019, ενώ ένα χρόνο πριν, με φούστα στα MTV Movie & TV Awards.

Michael Urie, 2019

Evan Agostini/Associated Press

Ο Michael Urie, με την εμφάνισή του στο Met Gala 2019 ήθελε να πειραματιστεί με τα όρια του γυναικείου και ανδρικού ντυσίματος, με τα φύλα και με τη μόδα, γενικά, και τα κατάφερε. Το αποτέλεσμα ήταν ένα statement look που μπορεί να μην περιλάμβανε ξεκάθαρα μια φούστα, αλλά δεν έχει σημασία αυτό. Το μήνυμα είναι σημαντικότερο από το ρούχο καθ’ αυτό.

Billy Porter, 2020

άνδρες φούστες Jordan Strauss/Invision/Associated Press

Από τους υποστηρικτές της μόδας χωρίς φύλο, ο Billy Porter κατάφερε να κάνει το εξής σημαντικό: να εκμεταλλευτεί τη φήμη του και τη δύναμη των social media, απενοχοποιώντας το ανδρικό ντύσιμο. Λανσάροντας το, φημισμένο πλέον, “tuxedo dress” που φόρεσε στα Oscars το 2019, απέδειξε ότι είναι ΟΚ να φορούν οι άνδρες φορέματα στο κόκκινο χαλί. Η παραπάνω εμφάνιση είναι από τα Oscars του 2020, όπου εμφανίστηκε φορώντας ένα two-piece Giles Deacon look.

Oscar Isaac, 2022

Joel C Ryan/Associated Press

Ένας καλοντυμένος άνδρας που δεν δείχνει «φανερά» και απροκάλυπτα την απελευθερωμένη ματιά του απέναντι στη μόδα και δη, τη μόδα χωρίς φύλο. Ίσως, γιατί για τον Oscar Isaac να είναι απόλυτα φυσιολογικό το να φορέσει φούστα στο κόκκινο χαλί. Και αυτή είναι μια πραγματική νίκη εδώ. Το γεγονός ότι το στιλ του μπορεί να μην βασίζεται στη μόδα χωρίς φύλο, και απλά επέλεξε να φορέσει φούστα στο χαλί, δείχνει την κανονικοποίηση της genderless μόδας. Καλά, σε αυτό βοήθησε και ότι φόρεσε αβίαστα το φανταστικό Thom Browne σύνολό του.