7 vintage φορέματα για την άνοιξη που αξίζουν την προσοχή σου. Sustainable chic
- 26 ΑΠΡ 2024
Θα ξεκινήσω με ένα disclaimer. Σαν γυναίκα με καμπύλες και με ένα σώμα που χρήζει μιας προσοχής, όσον αφορά την εφαρμογή που θέλω να έχουν τα ρούχα μου (αν και αυτό είναι κάτι που απασχολεί όλες τις γυναίκες μιας και κανένα σώμα δεν είναι ίδιο), κατά καιρούς, έχω δυσκολευτεί με το vintage shopping.
Είτε ψωνίζω από online shop, είτε από φυσικό κατάστημα. Και αυτό γιατί πολύ απλά δεν βρίσκω νούμερα. Παρ’ όλα αυτά, εκεί που ποντάρω πάντα και που μου βγαίνει σε καλό, είναι στο να δίνω περισσότερη προσοχή στις γραμμές των ρούχων, παρά στο νούμερο. Ξέρω όμως ότι αυτό δεν λειτουργεί για όλες τις γυναίκες, ειδικά για αυτές που το νούμερό τους είναι μεγαλύτερο του XL. Υπάρχουν όμως, επιλογές (για κάποιους είναι λιγότερες, το ξέρω καλά) και όπως και με όλα τα ρούχα που δεν ράβονται πάνω μας, μπορεί κανείς να τελειοποιήσει την εφαρμογή ενός ρούχου (vintage ή καινούργιου) με τη βοήθεια μιας μοδίστρας. Σε κάθε περίπτωση, σίγουρα το να βλέπεις τα ρούχα και να δοκιμάζεις ρούχα από κοντά, ειδικά τα vintage ή second hand, είναι το ιδανικό. Αλλά εάν γνωρίζεις καλά το σώμα σου και τι ταιριάζει σε αυτό, μπορείς να βρεις εξαιρετικές επιλογές και προσφορές online. Όπως είναι τα παρακάτω vintage φορέματα.
Το vintage shopping λοιπόν, είναι κάτι που οι περισσότεροι από εμάς πρέπει να υιοθετήσουμε και να συμπεριλάβουμε στο shopping μας. Είναι ένας αρκετά υγιής τρόπος για να αντιμετωπίσει κανείς το τεράστιο κεφάλαιο που είναι η «βιωσιμότητα στη μόδα», το οποίο συνεχίζει να απασχολεί. Χιόνια στο Ελσίνκι, αφρικανική σκόνη και 30άρια στην Ελλάδα μήνα Απρίλιο, και δεν χρειάζεται πολύ για να καταλάβεις ότι ο πλανήτης μας βρίσκεται σε κίνδυνο. Η βιομηχανία της μόδας, έχει παίξει μεγάλο ρόλο σε αυτό και η συνεχιζόμενη άνοδος των brands γρήγορης μόδας, οφείλεται ως ένα μεγάλο βαθμό στους εκατομμύρια σε τόνους απορριμμάτων από ρούχα και υφάσματα που καταλήγουν σε χωματερές αναπτυσσόμενων χωρών. Αυτό, προφανώς και επιβαρύνει την υγεία του πλανήτη, πράγμα που έχει ξεκινήσει τον διάλογο περί βιωσιμότητας της μόδας.
Αν και κυκλοφορούν διαρκώς καινούργιες τεχνολογίες και υλικά που χρησιμεύουν ως ένα βαθμό, ειδικά αν σκεφτεί κανείς τους τόνους νερού και βαμβακιού που απαιτούνται για τη δημιουργία ενός τζιν παντελονιού, το πρόβλημα είναι η παραγωγή. Ακόμα κι αν χρησιμοποιείς οργανικό βαμβάκι ή βιώσιμα υφάσματα και υλικά, αν συνεχίζονται να παράγονται ρούχα στις ίδιες ποσότητες, το πρόβλημα δεν σταματάει. Είναι σαν να νηστεύεις και να βαφτίζεις την μπριζόλα, αρακά.
Η λύση για μια πιο βιώσιμη γκαρνταρόμπα, είναι το vintage shopping
Γι’ αυτό και θεωρώ ότι το vintage shopping είναι μια καλή λύση. Γιατί με τον τρόπο αυτό, αυξάνεται η διάρκεια ζωής ενός ρούχου, που με την άνοδο της γρήγορης μόδας όπου ανανεώνουμε την γκαρνταρόμπα μας κάθε εβδομάδα λόγω του χαμηλού κόστους, έχει χάσει την αξία του. Ακόμα κι αν αγοράζουμε ρούχα από brands μαζικής παραγωγής (που είναι αναπόφευκτο, ειδικά για όσους έχουν περιορισμένο budget), είναι καλό να βάζουμε ένα στοπ στην ποσότητα που αγοράζουμε από αυτά. Ας στοχεύουμε σε πιο διαχρονικά κομμάτια, στα λίγα και τα καλά, που ξέρουμε ότι θα έχουμε στην ντουλάπα μας για καιρό.
Διαφορετικά, αγόρασε vintage και δώσε αξία και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε ένα ρούχο που για κάποιον άνθρωπο μπορεί να μην έχει πια θέση στην ντουλάπα του, αλλά για κάποιον άλλο είναι μια εξαιρετική προσθήκη. One man’s trash is another man’s treasure, λέει η φημισμένη φράση και σε αυτή την περίπτωση, ταιριάζει απόλυτα.
Τα παρακάτω vintage φορέματα πάντως, δεν είναι σε καμία περίπτωση “trash”, αλλά το εντελώς αντίθετο. Εκτός από μοναδικά κομμάτια, έχουν κάποιου είδους ιστορία από πίσω τους που μόνο αυτό αρκεί για να μας κάνουν να θέλουμε να τα φορέσουμε. Εκτός από το στοιχείο της ατομικότητας που «κρύβει» μέσα του το vintage shopping, μας παροτρύνει να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό σε κάποιες περιπτώσεις, ή ακόμα και να πειραματιστούμε με το styling και το στιλ μας.
Τα παρακάτω vintage φορέματα λοιπόν, (που περιλαμβάνουν μέχρι και vintage designer κομμάτια), είναι μια καλή αρχή αλλά φυσικά, βγαίνουν σε ένα νούμερο. Μπορεί, λοιπόν, να βρεις ένα σχέδιο που να σου αρέσει, αλλά να μην είναι στο μέγεθός σου. Παρ’ όλα αυτά, ο στόχος μου εδώ είναι, ακόμα κι αν βρεις ένα φόρεμα που να σου κάνει (στο νούμερο ή το γούστο σου), είναι να μπεις στη διαδικασία και να περιηγηθείς σε αυτά τα shops και να εξερευνήσεις τον κόσμο του vintage, γενικότερα. Ίσως αυτό να σε κάνει να δεις το vintage shopping με άλλο μάτι.