ΜΟΔΑ

Αστυνομικός ανάγκασε γυναίκα με burkini να γδυθεί στην παραλία

Μέχρι τώρα, καμία γυναίκα που φοράει burkini -για την ακρίβεια καμία γυναίκα- δεν έχει διαπράξει ενέργειες Ισλαμικής τρομοκρατίας σε Γαλλικό έδαφος. Ωστόσο, το burkini -ένα ένδυμα για κολύμβηση το οποίο εμμένει στον Ισλαμικό νόμο ένδυσης κατά τον οποίον απαιτείται οι γυναίκες να καλύπτουν το σώμα και το κεφάλι τους- αποτελεί τέτοια απειλή έτσι ώστε μία 34χρονη γυναίκα να αναγκαστεί από ένοπλους αστυνομικούς να βγάλει το hijab της (το μαντήλι που καλύπτει το κεφάλι) σε μία παραλία της Γαλλίας.

Κυκλοφόρησαν φωτογραφίες της γυναίκας, περικυκλωμένη από την αστυνομία, να βγάζει το μαντήλι της. Η γυναίκα, που το μόνο όνομα που έδωσε στους δημοσιογράφους ήταν ‘Siam’, είπε: “Καθόμουν στην παραλία με την οικογένειά μου. Φορούσα ένα κλασσικό μαντήλι στο κεφάλι. Δεν είχα σκοπό να κολυμπήσω.”

 

Της έδωσαν πρόστιμο, το οποίο έλεγε πως δεν φορούσε ‘ένα σύνολο που σέβεται τα χρηστά ήθη και την εκκοσμίκευση’. Κατά τη διάρκεια του γεγονότος, μία μάρτυρας ονόματι Mathilde Couisn, είπε στη Guardian: “Το πιο στενάχωρο ήταν πως οι άνθρωποι φώναζαν ‘πήγαινε σπίτι σου’ και μερικοί χειροκροτούσαν την αστυνομία. Η κόρη της έκλαιγε.”

 

Η συγκεκριμένη παραλία είναι μέτρα μακριά από το σημείο που συνέβη η αιματηρή επίθεση στις 14 Ιουλίου, μία ημέρα γιορτής για ολόκληρη τη χώρα, η οποία κόστισε τη ζωή σε 86 ανθρώπους. Ο επιτιθέμενος είχε αόριστες συνδέσεις με το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος και η ομάδα όντως πήρε την ευθύνη για την επίθεση, αλλά όπως και να έχει θα έπαιρναν την ευθύνη για οτιδήποτε θα έβλαπτε τον Δυτικό Κόσμο. Καθώς ο πρόεδρος, Francois Hollande, κύρηξε προσωρινή κατάσταση έκτακτης ανάγκης, 15 πόλεις της Γαλλίας απαγόρευσαν το burkini. Η Νίκαια το απαγόρευσε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, με την επίσημη νομοθεσία να αναφέρει πως η πόλη θα απαγορεύει τα ρούχα που ‘εκδηλώνουν φανερά την προσκόλληση σε μία θρησκεία τη στιγμή που η Γαλλία και οι τόποι λατρείας είναι ο στόχος των τρομοκρατικών επιθέσεων.’

Η Γαλλία, μία χώρα ιδιαίτερα περήφανη για την εκκοσμίκευσή της, ήδη είχε απαγορεύσει την κάλυψη του προσώπου σε δημόσιους χώρους το 2011, κάτι το οποίο επηρέασε 1.900 γυναίκες που αναφέρθηκε πως φορούσαν κάλυμμα στο πρόσωπο και φάνηκε σε κάποιους ως μία απλή επίθεση στον Μουσουλμανικό πληθυσμό της, μεγέθους 5 εκατομμυρίων. Πολλοί εναντιώθηκαν νομικά στην απαγόρευση του burkini και απέτυχαν.

Υπάρχει η άποψη που λέει πως η burka σε όλες της τις μορφές είναι απάνθρωπη και σεξιστική. Το επιχείρημα αυτό υποστηρίζει το γιατί οι γυναίκες, οποιεσδήποτε γυναίκες, πρέπει να νιώθουν πως για να δείξουν σεβασμό στον θεό τους πρέπει να καλύπτονται, σαν τα σώματά τους να είναι προκλητικά και τερατώδη; Ο Ισλαμικός νόμος απαιτεί και από τους άντρες να καλύπτουν συγκεκριμένα μέρη του σώματός τους αλλά αυτά είναι από τη μέση μέχρι το γόνατο. Γιατί διπλά μέτρα και σταθμά;

Ωστόσο, μερικές γυναίκες διαλέγουν να φορούν burka. Τη φορούν και γυναίκες που δεν αντιμετωπίζουν επίκριση και αηδία από την κοινωνία που ανήκουν αν δεν την φορέσουν. Η απογύμνωση μιας γυναίκας παρά τη θέλησή της, κυριολεκτικά τιμωρώντας τη -η Siam πήρε πρόστιμο 38 ευρώ- για αυτά που φοράει, είναι κάτι που θα έκανε η αστυνομία ηθικής. Στο λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος, οι γυναίκες τιμωρούνται αν δεν φορούν burka που καλύπτει ολόκληρο το πρόσωπο. Στην προσπάθεια να διατηρήσει υποτιθέμενους κανόνες ευπρέπειας, η Γαλλική αστυνομία απλά χρησιμοποίησε τις γυναίκες και την έννοια της γυναικείας αξιοπρέπειας για να ‘χτυπήσει’ τους πραγματικά υπαίτιους.

Exit mobile version