Emily in Paris 3: La mode est terrible, αλλά η Sylvie σώζει την κατάσταση
- 3 ΙΑΝ 2023
Υπάρχει πάντα κάτι το «ενοχικό» που αισθανόμαστε, όταν βλέπουμε ταινίες ή σειρές, σαν το Emily in Paris. Οι ρομαντικές κομεντί, τα reality shows με τις γυναίκες πλουσίων που όλοι μέρα τσακώνονται και πίνουν τα martini λες και είναι νερό, κρύβουν «μέσα» τους κάτι που μας τραβάει τόσο, ώστε να νιώθουμε αυτή την «ενοχική απόλαυση» όταν τα βλέπουμε.
Eίναι η αυτή η ελαφρότητα και μη σοβαρότητα του υλικού που παρακολουθούμε, που είναι κάτι σαν το stress release μας. Είναι αυτό που χρειαζόμαστε, καμιά φορά, στο τέλος της ημέρας, για να χαλαρώσουμε μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά και μετά από μια πιο δύσκολη πραγματικότητα την οποία βιώνουμε καθημερινά. Για εμένα, όμως, πάντα παίζει ρόλο και το αισθητικό κομμάτι. Από πάντα ήμουν οπτικός τύπος, και το τι βλέπω, είτε είναι ένα ρούχο, είτε ένα έργο τέχνης, όταν μου προκαλεί ένα συναίσθημα, από το πιο απλό μέχρι το πιο σύνθετο, με τραβάει. Στη σειρά, Emily in Paris, λοιπόν, θα ήταν ψέμα αν δεν παραδεχόμουν ότι δεν με τραβάει η μόδα.
Το Emily in Paris, λοιπόν, το έχω κατακράξει (δεν μπορώ να το πω πιο ειλικρινά), από μέσα και από έξω μου, και αυτό αφορά και τα κοστούμια της 3ης σεζόν. Υπάρχει μια ακτίνα ελπίδας σε όλη αυτή την ιστορία, από την 1η κιόλας σεζόν, και αυτή είναι η Philippine Leroy-Beaulieu, ή αλλιώς, Sylvie Grateau.
Λίγα λόγια για τα ρούχα της Emily στη σειρά
Πριν μιλήσω για την πραγματική σταρ του Emily in Paris, σε ό,τι αφορά τα ρούχα (και τον χαρακτήρα), θέλω να κάνω την ετήσια, προγραμματισμένη κριτική μου, για τα κοστούμια της Emily Cooper (Lily Collins) -τον βασικό χαρακτήρα της σειράς. Με την επιμέλεια της costume designer Marilyn Fitoussi, η 3η σεζόν της σειράς, βρίσκει την Emily, θεωρητικά, πιο ώριμη και εξοικειωμένη με το περιβάλλον του Παρισιού. Αυτό φαίνεται να έχει έναν μικρό αντίκτυπο στο ντύσιμό της, το οποίο παραμένει το ίδιο υπερβολικό όσο και πριν, αλλά με μια μικρή δόση sophistication παραπάνω. Ας είμαστε ειλικρινείς. Τα ρούχα δεν είναι καλά. Υπάρχουν όμως, δόσεις ενός normalite, όταν βλέπεις την Emily να συνδυάζει πουλοβεράκια με μίνι φούστες και μπότες.
Είναι metallic και χρωματιστές οι μπότες και τα ρούχα, αλλά ο συνδυασμός παραμένει διαχρονικός. Υπάρχει αυτή η υπερπροσπάθεια που υπήρχε και στις προηγούμενες σεζόν και αυτό αφορά και τη φίλη της Emily, Mindy, της οποίας το στιλ θα ήταν ιδανικό για το Miami, αλλά όχι για το περίπλοκο Παρίσι.
Φυσικά, το αιώνιο ερώτημα του «πώς μπορούν και αγοράζουν όλα αυτά τα πανάκριβα ρούχα;» παραμένει, αλλά νομίζω ότι αυτό είναι μέρος όλων των σειρών του Darren Star, όπως και του Sex and the City, που στόχος είναι να παρουσιάσει μια ωραιοποιημένη πραγματικότητα μέσω της δουλειάς του. Σε κάθε περίπτωση, όπως και στο SATC, έτσι κι εδώ, υπάρχουν οι λίγο πιο κανονικοί χαρακτήρες με τους οποίους μπορεί κανείς να συνδεθεί περισσότερο. Αν όχι μέσω των προσωπικοτήτων τους, τουλάχιστον μέσω των ρούχων τους. Αυτό, λοιπόν, ισχύει και για τη Sylvie Grateau.
Η Sylvie Grateau είναι η πραγματική σταρ του Emily in Paris
Φυσικά, τη σειρά «κρατάνε» οι δεύτεροι χαρακτήρες της, οι οποίοι πολύ συχνά κλέβουν την παράσταση από τη βασική, χλιαρή πλοκή στην οποία βασίζεται το Emily in Paris. Υπάρχουν και προσωπικότητες όπως αυτές της Sylvie Grateau, την οποία υποδύεται όμορφα η Philippine Leroy-Beaulieu.
Τα καλά νέα είναι ότι η μέχρι την 3η σεζόν, βλέπουμε την εξέλιξη των χαρακτήρων που έχουν ξεφύγει λίγο από τις στερεοτυπικές απεικονίσεις των Γαλλίδων γυναικών, που μέσω της σειράς, δείχνουν διαβολικές και απάνθρωπες και μέσω του σεναρίου και κυρίως των ρούχων, βλέπουμε την πιο ευάλωτη πλευρά τους.
Η Philippine Leroy-Beaulieu aka Sylvie είναι αυτή που τελικά, κερδίζει την προσοχή όλων των fashion lovers, που βλέπουν τη σειρά, μόνο και μόνο για τα κοστούμια. Ναι, και σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει αυτή η υπερβολή, αλλά και στις περιστάσεις για τις οποίες ντύνονται (φαίνεται οι χαρακτήρες να έχουν διαρκώς καλέσματα σε extravagant πάρτι). Η Sylvie όμως, καταφέρνει να φέρει μια πιο προσγειωμένη διάθεση σε καθετί που φοράει.
Όλα πάνω της, δείχνουν λιγότερο στιλιζαρισμένα (σε αντίθεση με τα κοστούμια της Emily, της Mindy ακόμα και της Camille), από τα ρούχα, μέχρι τα μαλλιά και το μακιγιάζ. Υπάρχει μια πιο αυθεντική αντιμετώπιση μιας (ευκατάστατης) Γαλλίδας, που έχει αυτοπεποίθηση, αλλά είναι και ευαίσθητη (τελικά), και αυτό μεταφέρεται και στα ρούχα.
Θα την δεις, λοιπόν, να φοράει πιο «κανονικά» ρούχα δηλαδή. Και με αυτό εννοώ, ότι δεν είναι όλα της τα ρούχα γεμάτα υπερβολή και προσπάθεια. Θα τη δεις με όμορφα tailored κοστούμια με χρώμα, total black σύνολα -από απλά ζιβάγκο tops μέχρι και κομψά φορέματα-, αλλά και πιο αβίαστα σέξι ντεκολτέ (τα οποία φοράει χωρίς σουτιέν -άλλο ένα ενδεικτικό που ταιριάζει περισσότερο στη φιλοσοφία ντυσίματος των Γαλλίδων), που της προσφέρουν κάτι το πιο εύκολο και ανεπιτήδευτο.
Ναι, θα τη δεις να φοράει χρώμα, αλλά με έναν Gucci στα 00s τρόπο. Ναι, θα τη δεις να φοράει designer ρούχα, όπως το εκπληκτικό μαύρο Rick Owens φόρεμα με το ενδιαφέρον cut-out, αλλά υπάρχει ισορροπία στο styling, που προσφέρει κάτι πιο αληθινό στο τελικό αποτέλεσμα.
Δεν είναι όλα φορσέ, ούτε στιλιζαρισμένα μέχρι την τελευταία τρίχα στα μαλλιά της. Δεν είναι όλα «αψεγάδιαστα», όπως συμβαίνει με τα looks της Emily. Η προσγειωμένη φύση του στιλ της Sylvie, μας κάνει να ταυτιζόμαστε περισσότερο, ακόμα κι αν έχει αυτά τα στοιχεία πολυτέλειας που απαιτεί ο ρόλος.
Το αβίαστο sophistication που εκπέμπει και αυτή η μη-«προσέξτε με!» διάθεση των outfits της Sylvie, που έρχεται σε αντίθεση με τα πιο loud σύνολα της Emily, φέρνει μια ισορροπία σε όλο αυτό το ανεκδιήγητο τσουνάμι απρόσιτης μόδας.
Καμιά φορά, είναι η απλότητα (στα ρούχα και το styling) που κερδίζει την προσοχή. Ίσως γιατί αυτό συνδέεται με την αυτοπεποίθηση και τη σιγουριά που έρχεται πακέτο με το να μεγαλώνεις.
Η Sylvie είναι το τέλειο παράδειγμα του πώς η ηλικία είναι το καλύτερο #inspo για το στιλ σου.