Goth vs Glitter: Τι είδαμε στις φθινοπωρινές συλλογές των Prada και Moschino
- 22 ΦΕΒ 2019
Εσύ τι τύπος είσαι; Είσαι μια γυναίκα που σε τραβάει περισσότερο μια προσωπικότητα σαν αυτή της Wednesday Addams ή μια γυναίκα που λατρεύει τις trashy, ντεκαντάνς εκπομπές λοταρίας; Ό,τι τύπος και να 'σαι, έχουμε για σένα δύο συλλογές που θα εκφράσουν απόλυτα την αισθητική σου.
Στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μόδας στο Μιλάνο, οι οίκοι Prada και Moschino παρουσίασαν τις F/W’19 συλλογές τους. Δύο brands με τελείως διαφορετική φιλοσοφία και αισθητική, δύο συλλογές που ανταποκρίνονται σε διαφορετικό κοινό.
Αλλά ας εξετάσουμε τις δύο συλλογές καλύτερα.
Prada SS’19: Πώς θα ήταν η Wednesday Addams αν ντυνόταν με designer ρούχα;
Από τη μία, έχουμε τη συλλογή της Prada, η οποία απευθύνεται σε ένα θεωρητικά πιο σοφιστικέ κοινό. Για τη F/W’19 συλλογή της, η Miuccia Prada (καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου) εμπνέεται από την Wednesday Addams (την κόρη από την οικογένεια Addams) προσφέροντας τελικά μια πιο dark και μυστηριακή κολεξιόν που σίγουρα δεν περνάει απαρατήρητη.
Σε ένα κατάμαυρο σκηνικό, ο οίκος παρουσίασε ρούχα που είχαν goth χαρακτήρα, κάτι το οποίο ήταν ξεκάθαρο μέσα από τα military στιλ, τα tailored jackets και παντελόνια. Το theme της συλλογής συνεχίστηκε μέσα από κομμάτια σαν τα σατέν, δαντελένια φορέματα, τα oversized hoodies και τις “sweetheart” λαιμοκόψεις.
Οι στρατιωτικού ύφους, περίπλοκες μπότες ήταν επίσης ένα στοιχείο που επιβεβαιώνει το «φρανκενσταϊνικό» concept της συλλογής.
Moschino SS’19: Ο μαξιμαλισμός, τα φουσκωτά μαλλιά και το αγαπημένο σου game show
Σε αντίθεση με την πιο dark και «ήρεμη» συλλογή της Prada, ο Jeremy Scott (καλλιτεχνικός διευθυντής της Moschino) παρουσίασε μια σειρά από ρούχα που φώναζαν “the bigger the better”.
Γνωστός λάτρης του μαξιμαλισμού, της pop κουλτούρας και της decadance, ο Scott παρουσίασε ένα show/υπερπαραγωγή. Το σετ του show περιλάμβανε «φρουτάκια», θυμίζοντας κάποιο trashy τηλεοπτικό παιχνίδι από τα ’90s.
Από τις ογκώδεις περούκες που φορούσαν τα μοντέλα, το έντονο μακιγιάζ, τα oversized και υπερβολικά κοσμήματα και τα συχνά κιτς «πανωφόρια», patterns των ρούχων και αξεσουάρ, το show είχε τα πάντα (συμπεριλαμβανομένων και γνωστών top models -βλ. Bella Hadid, Kaia Gerber, Joans Smalls κ.ά.).
Το συμπέρασμα
Τι συμπεραίνουμε μέσα από τις δύο αυτές συλλογές; Η μόδα είναι προσωπική υπόθεση. Ο κάθε σχεδιαστής/ρια έχει προφανώς το δικό του ύφος και αισθητική, ανταποκρινόμενος/η τελικά σ’ ένα διαφορετικό κοινό.
Αυτό δε σημαίνει ότι κάποιος άνθρωπος δεν μπορεί να «είναι» και τα δύο: και goth και trashy. Και τα δύο έχουν την γοητεία τους και κυρίως; Είναι fun. Εξάλλου, αυτό δεν είναι εξάλλου και το ωραίο με τη μόδα; Πρόκειται για ένα μέσο το οποίο άλλοτε μας βοηθάει να εκφράσουμε τον εαυτό μας και άλλες φορές μας «μεταμορφώνει» σε μια διαφορετική προσωπικότητα για λίγες ώρες. Ό,τι κι αν επιλέγεις να κάνεις, αρκεί να το υποστηρίζεις και να διασκεδάζεις μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία.
Kεντρική φωτογραφία: AP Photo/Antonio Calanni