SIZE MATTERS

H Blake Lively δεν έβρισκε ρούχα στο νούμερό της μετά τη γέννηση του 3ου της παιδιού. Είπατε κάτι για αλλαγή;

Robert Kamau/GC Images/Ideal Images

Όταν λέμε ότι η μόδα εξελίσσεται και βελτιώνεται, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι όλα τα προβλήματα που προκύπτουν μέσω αυτής, έχουν λυθεί. Το γεγονός ότι είδαμε για πρώτη φορά, μοντέλα με καμπύλες σε συλλογή υψηλής ραπτικής ή ότι στα περιοδικά μόδας φωτογραφίζονται τρία και τέσσερα curvy μοντέλα μαζί, δεν σημαίνει ότι ξεχνάμε τον αντίκτυπο που έχει αφήσει ο χώρος αυτός στην γυναικεία εικόνα.

Χρειάζεται ουσιαστική προσπάθεια από τους οίκους μόδας, τα fashion brands, από τα πρόσωπα που ασκούν επιρροή στον κόσμο, από εμάς τις ίδιες. Με πολλή δουλειά ίσως φτάσουμε σε ένα σημείο να λέμε «βρίσκω ρούχα στο νούμερό μου». Ή αν είσαι φαν της luxury μόδας και big girl, να μπορείς να πεις «βρίσκω designer ρούχα στο νούμερό μου». Γιατί μάντεψε, οι πολυτελείς οίκοι μόδας πάσχουν αρκετά σε αυτό. Από την έλλειψη μεγεθών στα ρούχα. Λες και οι γυναίκες με καμπύλες ή οι γυναίκες που μόλις έχουν γεννήσει και έχουν δει το σώμα τους να αλλάζει δραματικά μέσα σε μόλις 9 μήνες, να μην θέλουν να φορέσουν fashionable ρούχα.

Και ξέρεις, είναι ακόμα πιο απογοητευτικό, όταν αυτό συμβαίνει σε celebrities. Γιατί, υποτίθεται, ότι γυναίκες όπως η Blake Lively, που έχει πρόσβαση σε όποιον designer θέλει, θα μπορούσε να έχει custom made designer ρούχα στη διάθεσή της. Όσο προβληματική κι αν είναι αυτή η σκέψη, εξαρχής. Γιατί σκέψου, δηλαδή, να είσαι γυναίκα που φοράει από size XL και πάνω. Τότε τι κάνεις;

Τα samples sizes δεν χωρούσαν στο, αλλαγμένο από τη γέννα, σώμα της Blake Lively

Έχουμε μιλήσει ξανά για τη φρικαλεότητα των samples sizes, που σε πολλές περιπτώσεις, δεν χωρούν ούτε στα ήδη πολύ αδύνατα μοντέλα. Η Blake Lively, λοιπόν, -μια γυναίκα που δεν χρησιμοποιεί στιλίστα παρεμπιπτόντως για τις εμφανίσεις της-, δεν χωρούσε στις samples size δημιουργίες των σχεδιαστών μόδας. Η ίδια, ανεβάζοντας μερικές throwback φωτογραφίες από εμφανίσεις της που έκανε μετά τη γέννηση του τρίτου της παιδιού, αποκάλυψε τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στο να βρει ρούχα στο μέγεθός της.

Andrew Lipovsky/NBC/NBCU Photo Bank via Getty Images/Ιdeal Images

Πιο συγκεκριμένα, ανέβασε την εμφάνισή της από το show του Jimmy Fallon, The Tonight Show. Η Blake Lively είχε επισκεφθεί την εκπομπή του Fallon, πριν σχεδόν έναν χρόνο, λίγο μετά τη γέννηση του τρίτου της παιδιού. Για την περίσταση είχε επιλέξει ένα μαύρο πουκάμισο και φόρεμα Lanvin που αγόρασε από το Net-a-Porter.

Ανέβασε την παλιά αυτή φωτογραφία, σχολιάζοντας το εξής: «Συνδύασα αυτό το Lanvin πουκάμισο και φόρεμα από το Net-a-Porter για να δημιουργήσω ένα όμορφο σύνολο. Γιατί κανείς δεν είχε δείγματα ρούχων που να μου κάνουν, αφού γέννησα. Και πάρα πολλά ρούχα από καταστήματα δεν μου έκαναν. Τόσα πολλά».

Συνέχισε, σχολιάζοντας την τραγικότητα της κατάστασης.

Δεν περνάς και το καλύτερο μήνυμα στις γυναίκες ότι τα σώματά τους δεν χωράνε στα ρούχα που τα brands προσφέρουν. Σε αποξενώνει και σε μπερδεύει.

Πρέπει να νιώθεις ντροπή αν έχεις «παραπανίσια» κιλά

Έπειτα, η Blake Lively, αναφέρθηκε στο συναίσθημα που ένιωσε όταν δεν έβρισκε ρούχα στο νούμερό της.

Μακάρι να ένιωθα το ίδιο σίγουρη για τον εαυτό μου, όπως τώρα, κοιτώντας την κατάσταση έναν χρόνο μετά. Το σώμα αυτό που έδωσε ένα μωρό. Παρήγαγα τροφή γι’ αυτό το μωρό. Είναι ένα όμορφο θαύμα. Αλλά αντί να νιώθω περήφανη, ένιωσα ανασφαλής. Απλά επειδή δεν χωρούσα στα ρούχα. Είναι χαζό αυτό.

Πόσες φορές, έχεις αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα; Πόσες φορές έχεις αισθανθεί το ίδιο ακριβώς συναίσθημα; Επειδή δεν υπάρχει εκπροσώπηση όλων των σωματοτύπων, η κοινωνία βρίσκεται σε αυτό το σημείο όπου πρέπει να λύσει όλα τα προβλήματα, που αφορούν στο γυναικείο (και όχι μόνο) σώμα. Καλούμαστε να χάσουμε τα «παραπανίσια» κιλά μας. Να αποκτήσουμε κοιλιακούς (απόλυτα αποδεκτοί οι κοιλιακοί -δεν κρίνουμε τα γυμνασμένα σώματα), γιατί μόνο αυτοί είναι αποδεκτοί ή «ωραίοι». Η εικόνα, κυρίως της γυναίκας, κυριεύεται από μια πηγαία ανάγκη να αλλάξει τα πάντα πάνω της. Φυσικά, και μπορεί να το κάνει αυτό. Αν θέλει να αλλάξει την εικόνα της, τότε είναι επιλογή της. Το ζητούμενο είναι η κοινωνία να μπορεί να αποδεχτεί την άποψη αυτή. Αλλά και αυτή που υποστηρίζει ότι οι γυναίκες με καμπύλες ή που το σώμα τους έχει αλλάξει λόγω διαφόρων συνθηκών, είναι εξίσου αποδεκτές.

Και η τελευταία άποψη, θα αρχίσει να υιοθετείται όταν αρχίσουμε να συμπεριλαμβάνουμε όλες τις γυναίκες στο «παιχνίδι». Από το να βλέπουμε να εκπροσωπούνται όλα τα σώματα στην πασαρέλα και τα περιοδικά μόδας, μέχρι και να το να υπάρχουν νούμερα για όλους. Είναι τόσο απλό. Γιατί όμως ο χώρος της μόδας περιπλέκει τα πράγματα;