ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΟΔΑΣ

H Iris Van Herpen βάζει τα μοντέλα σε καμβάδες και κάνει τη μόδα τέχνη

Vittorio Zunino Celotto/Getty Images/Ideal Images

«Θέλω πολύ ο κόσμος να πάρει τον χρόνο του με τα έργα μου. Όχι να τα δουν για 2 δευτερόλεπτα στην πασαρέλα. Να δώσω στον κόσμο περισσότερη ελευθερία ώστε να βιώσει τη δουλειά, με άλλο τρόπο», δηλώνει στον Τύπο η Iris Van Herpen για την παρουσίαση της Couture Fall 2024 συλλογής της, που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της Εβδομάδας Μόδας στο Παρίσι.

Το συναισθηματικό εύρος αυτής της συλλογής, ο τρόπος που προσεγγίζει τη μόδα από το ξεκίνημα της καριέρας της, επιβεβαιώνει ότι η Iris Van Herpen δεν είναι τυχαία. Επιβεβαιώνει ότι η μόδα δεν είναι μόνο ρούχα που πετάγονται στις χωματερές και που παράγονται με ανήθικους τρόπους παραγωγής που τα κάνουν να χάνουν την αξία της. Μας δίνει την επιβεβαίωση ότι η μόδα εμπνέει. Ότι ανοίγει τους ορίζοντές μας. Ότι μας κάνει να νιώθουμε και να αισθανόμαστε «κάτι», όπως όλων των ειδών οι τέχνες. Η Iris Van Herpen ξεπερνά τον εαυτό της και αγγίζει το peak της δημιουργικότητάς της μέσα από μια συλλογή που σπάει το «κατεστημένο» των παρουσιάσεων μόδας.

Ακυρώνει την ιδέα της παραδοσιακής πασαρέλας και τοποθετεί τα μοντέλα της σε τεράστιους λευκούς καμβάδες δημιουργώντας τα δικά της κινούμενα έργα τέχνης. This is history in the making.

Η μόδα ως τέχνη: Το show/έκθεση της Iris Van Herpen που προσεγγίζει τη μόδα, απελευθερωτικά

«Η δουλειά μου ήταν πάντα διεπιστημονική και νιώθω μια πολύ έντονη σύνδεση μεταξύ τέχνης, αρχιτεκτονικής, επιστήμης και υψηλής ραπτικής», αναφέρει σχετικά στη New York Times, η Ολλανδή σχεδιάστρια.

Στα 16 χρόνια που η Iris Van Herpen ασχολείται με το ένδυμα, η προσέγγισή της απέναντι στη μόδα ήταν πάντα ελεύθερη από κανόνες και προκαταλήψεις. Η σχέση σώματος και ρούχου είναι μια φιλοσοφία την οποία διατηρεί και στην οποία βασίζει τον σχεδιασμό των ρούχων της, όπου χρησιμοποιώντας καινοτόμες τεχνικές, καταφέρνει να πετύχει τον στόχο της. Χρησιμοποιώντας αντισυμβατικά υλικά, αλλά και το 3D printing, η σχεδιάστρια είναι γνωστή για τα πανέμορφα, 3D, couture φορέματα που φτιάχνει.

Η θεατρικότητα είναι το επίκεντρο του στιλ της σχεδιάστριας, ακόμα κι αν τα σχέδιά της συνδυάζουν cutting-edge τεχνολογίες και πολυτελή υλικά τα οποία αναδεικνύονται αψεγάδιαστα μέσα από θηλυκές σιλουέτες, που γιορτάζουν τη γυναίκα. Αυτό κατάφερε και μέσα από τη μοναδική παρουσίαση της, κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας Υψηλής Ραπτικής, όπου η Iris Van Herpen πραγματοποίησε το show για τη νέα συλλογή της σε μορφή έκθεσης.

Με το όνομα “Hybrid Show”, η σχεδιάστρια έβαλε μοντέλα σε μεγάλους λευκούς καμβάδες, παρουσιάζοντας τα δικά της εναέρια γλυπτά. Στην έκθεση/παρουσίαση είχε 9 έργα. Τα 5 ήταν couture φορέματα, ενώ τα υπόλοιπα 4 δεν τα αποκάλυψε ακόμη. Τα ρούχα είχαν τη signature αισθητική για την οποία είναι γνωστή η σχεδιάστρια, περιλαμβάνοντας 3D τεχνικές και laser cuts, μεταξύ άλλων.

Παρ’ όλα αυτά, γεννούνται διάφορα ερωτήματα. Πώς στέκονται τα μοντέλα στους καμβάδες; Πώς δεν πέφτουν; Πώς μπορούν και κινούνται; Η Iris Van Herpen δημιούργησε προεξέχουσες «θήκες»/παπούτσια όπου τα μοντέλα μπορούσαν να στέκονται, επιτρέποντάς τους ταυτόχρονα (με πολύ καλή ισορροπία) να κινούνται.

Κάποια από τα ρούχα ήταν κολλημένα πάνω στον καμβά, ώστε να φαίνεται καλύτερα το ένδυμα, προσφέροντας μια διαφορετικού είδους κίνηση στο τελικό αποτέλεσμα. «Με αυτή την έκθεση προσπαθώ να απαλλαχθώ από τα όρια που θέτουμε στους εαυτούς μας σαν δημιουργοί, για το κοινό μας», σχολιάζει σχετικά.

Στα ρούχα φυσικά, η δεξιοτεχνία της δεν περνάει απαρατήρητη. Εκπληκτικά metallic φορέματα που θυμίζουν μπρούτζινα αγάλματα, εκπληκτικά διάφανα φορέματα στολισμένα με πέρλες, ντραπέ τούλια και μεταξωτά, πλισέ υφάσματα που έχουν φτιαχτεί στο χέρι. «Ήταν το επόμενο φυσικό μου βήμα για μένα, να δείξω το όραμά μου για τη μόδα και την τέχνη και πώς μπορούν να συνυπάρξουν στο ίδιο σύμπαν».

Δεν μπορώ να φανταστώ πώς είναι να βιώνεις μια τέτοια παρουσίαση μόδας και τέχνης από κοντά, που πρέπει να άγγιξε τα όρια της μεταφυσικής εμπειρίας. Η Iris Van Herpen προσεγγίζει διαρκώς τη μόδα με επαναστατικό τρόπο και εύχομαι να μην σταματήσει ποτέ.