FASHION NEWS

H Sarah Burton αποχωρεί από τον οίκο Alexander McQueen μετά από 13 χρόνια

Kristy Sparow/Getty Images/Ideal Images

13 χρόνια πριν, διάβασα τα πιο σοκαριστικά νέα που δημιούργησαν ένα τεράστιο κενό στον χώρο της μόδας (αλλά και σε εμένα την ίδια): τον θάνατο του Alexander McQueen. Ένας καλλιτέχνης που η ιστορία του κρύβει ένα σκοτεινό παρελθόν και ο κόσμος αποδείχθηκε μικρός για να χωρέσει τη δημιουργικότητά του.

Τότε ήταν που ανέλαβε και η Sarah Burton τα καλλιτεχνικά ηνία του οίκου, μετά τον θάνατο του McQueen. Μια θέση που τίμησε, γιόρτασε την κληρονομιά του σχεδιαστή και μέσα από τις δημιουργίες της κατάφερε να φέρει αυτή την γλυκόπικρη ποιητική και σκοτεινή αισθητική του McQueen, εις πέρας. Μέσα από πιο φορέσιμα και εμπορικά ρούχα, αναμειγνύοντας όλα αυτά τα στοιχεία με μια μοντέρνα αισθητική, η Sarah Burton κατάφερε να ανταποκριθεί στο δύσκολο task του να «καλύψει» τη θέση ενός σημαντικού designer. Μετά από δυο δεκαετίες, σχεδόν, λοιπόν, η Burton αποχωρεί από τον οίκο, συνεχίζοντας το παιχνίδι με τις «μουσικές καρέκλες» που παίζουν τελευταία οι μεγάλοι οίκοι μόδας.

Η αποχώρηση της Sarah Burton από τον οίκο Alexander McQueen -της γυναίκας που σχεδίασε το νυφικό της Kate Middleton

Μετά από 13 χρόνια, λοιπόν, ο οίκος αλλάζει πλεύση. Σε μια ανακοίνωση που κυκλοφόρησε ο όμιλος Kering, η μητρική εταιρία του brand, μαθαίνουμε ότι το τελευταίο show της Sarah Burton θα είναι στις 30 Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας στο Παρίσι.

«Θα θέλαμε να εκφράσουμε την τεράστια ευγνωμοσύνη μας στη Sarah που έγραψε ένα τόσο σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία του οίκου Alexander McQueen. Η συνεισφορά της Sarah τα τελευταία 26 χρόνια θα αφήσει ένα ανεξίτηλο σημάδι», σχολίασε ο Gianfilippo Testa, chief executive του οίκου. Σύμφωνα μάλιστα με τον όμιλο Kering, ο οίκος έχει βρει ήδη τον/ην διάδοχο της Burton, κάτι που θα ανακοινώσουν «όταν έρθει η ώρα». Διαβάζοντας τα νέα περί της αποχώρησής της η οποία λέγεται ότι οφείλεται σε έναν γενικότερο ανασχηματισμό που κάνει ο ιδιοκτήτης του ομίλου Kering, François-Henri Pinault, με σκοπό να ανεβάσει τα κέρδη των brands που υπάγονται στον όμιλο, αναρωτιέμαι πώς θα αντιδρούσε ο Alexander McQueen σε όλα αυτά. Σε όλη αυτή την ανελέητη λαιμαργία για όλο και περισσότερα κέρδη και για το (πιθανότατα;) πισώπλατο μαχαίρωμα στη σχεδιάστρια που έδωσε 26 χρόνια από τη ζωή της για την ανάδειξη αυτού του οίκου. Σίγουρα, η αποχώρηση της Burton θα φέρει έναν αέρα ανανέωσης από τη συχνά επαναλαμβανόμενη αισθητική που παρουσίαζε στις συλλογές της, αλλά ελπίζω να ήταν συναινετική.

Λίγα λόγια για τη Burton

Γεννημένη στην Αγγλία, η Sarah Burton ξεκίνησε τη συνεργασία της με τον οίκο Alexander McQueen, το 1996, ένα χρόνο αφότου άρχισε να σπουδάζει στη σχολή Central Saint Martins (στην οποία σπούδασε και ο ίδιος ο McQueen). Επέστρεψε στον οίκο μετά την αποφοίτησή της και μόλις 2 χρόνια μετά, το 2000 ονομάστηκε επικεφαλής των γυναικείων συλλογών. Μετά τον θάνατο του σχεδιαστή, το 2010, η Burton ονομάστηκε η καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου, συνεχίζοντας την κληρονομιά του. Μόλις ένα χρόνο μετά την ανάθεσή της στη θέση αυτή, το όνομα της έγινε γνωστό σε παγκόσμιο επίπεδο, όταν σχεδίασε το νυφικό της πριγκίπισσας της Ουαλίας, Kate Middleton.

Τότε, το παλάτι είχε δηλώσει ότι επέλεξε τον βρετανικό οίκο για τον σχεδιασμό του νυφικού «για την ομορφιά της δεξιοτεχνίας του» και με τη σειρά της η σχεδιάστρια, περιέγραψε τη δημιουργία του φορέματος ως «εμπειρία ζωής». Ένα χρόνο μετά, η Burton βραβεύτηκε με το μετάλλιο του Order of the British Empire (OBE), για τη συνεισφορά της στη βρετανική μόδα.

Η Sarah Burton συνέχισε να σχεδιάζει ρούχα για τη γαλαζοαίματη, συμπεριλαμβανομένου και του φορέματος που φόρεσε στον γάμο του πρίγκιπα Harry με την Meghan Markle, αλλά και αυτού στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ.

Exit mobile version