FASHION NEWS

Η Marina Abramović στο Glastonbury καλεί για ειρήνη με το πιο τολμηρό outfit

© Evan Agostini/ΑP Images

Μια από τις επιδραστικότερες καλλιτέχνιδες της γενιάς της, η Marina Abramović χρησιμοποιεί πάντα το έργο της για να περάσει ένα δυνατό μήνυμα που εξερευνάει την αντίληψη που έχουμε για τη ζωή, σε ένα βαθύτερο και ευρύτερο επίπεδο. Η παρουσία της επιβλητική και η δουλειά της τόσο ισχυρή, ώστε να έχει τη δύναμη να «επιβληθεί» σε ένα τεράστιο κοινό 200.000 και 300.000 ανθρώπων, που την ακούν και σέβονται τον αγώνα της.

Η Marina Abramović «κράσαρε» το φετινό Glastonbury Festival, όπου παρευρέθηκε στη σκηνή, καλώντας για ειρήνη και ζητώντας από το κοινό του φεστιβάλ να παραμείνει σιωπηλό για 7 λεπτά. Αυτή είναι σίγουρα μια από τις σημαντικότερες στιγμές της. Αυτό το έκανε, φυσικά, με τη μόδα στο «πλευρό» της, με την καλλιτέχνιδα να φοράει ένα powerful ρούχο που της σχεδίασε ο καλός της φίλος Riccardo Tisci, που την βοήθησε να περάσει καλύτερα το μήνυμά της.

Peace

Το φετινό Glastonbury Festival ξεκίνησε στις 26 Ιουνίου και ολοκληρώνεται την 1η Ιουλίου 2024 και το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε στην Pyramid Stage, «πέρασαν» μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της μουσικής σκηνής. Λίγο πριν το σετ της PJ Harvey, η Maria Abramović έκανε την δική της «παρέμβαση». Με τη θεματική του φετινού φεστιβάλ να είναι η ειρήνη, η καλλιτέχνιδα ήθελε να βρεθεί μπροστά στο κοινό του θεσμού, με την ελπίδα το μήνυμά της να έχει αντίκτυπο. «Ξέρω ότι κάνω κάτι που είναι σημαντικό και λατρεύω το ρίσκο. Είμαι επίσης, έτοιμη να αποτύχω», σχολιάζει η Abramović στη Vogue.

Η καλλιτέχνιδα σε επικοινωνία με τους υπεύθυνους του φεστιβάλ, ζήτησε να της αφιερωθεί λίγος χρόνος για την performance της. Της δόθηκαν 5 λεπτά, ενώ εκείνη είχε ζητήσει 10. Παρ’ όλα αυτά, η PJ Harvey προσφέρθηκε να αφαιρέσει ένα τραγούδι από το σετ της, με σκοπό να ολοκληρώσει η Abramović την performance της.

Το θέμα του φετινού φεστιβάλ ήταν η τέλεια αφορμή για την ίδια να κάνει κάτι αντισυμβατικό, όπως άλλωστε είναι όλες τις οι performances. Αν και τα μουσικά φεστιβάλ είναι ένα μέσο διαφυγής για πολλούς, η Marina Abramović ήθελε να βάλει το κοινό να αναλογιστεί όσα συμβαίνουν στο κόσμο. «Δες αυτή την μεγάλη εικόνα που οι άνθρωποι επανειλημμένως σκοτώνουν ο ένας τον άλλο και δεν μαθαίνουμε ποτέ το μάθημα της συγχώρεσης», αναφέρει μιλώντας στη Vogue. Κάπως έτσι, αποφάσισε να κάνει αυτή την «σιωπηλή διαμαρτυρία» καλώντας για ειρήνη και ζητώντας από τους χιλιάδες παρευρισκόμενους του φεστιβάλ, να παραμείνουν σιωπηλοί για 7 λεπτά -κάτι το οποίο φυσικά και κατάφερε.

Η σιωπή είναι ένα χρήσιμο μέσο που η Abramović έχει χρησιμοποιήσει αρκετά στη δουλειά της, όπως με μια από τις πιο σημαντικές δουλειές της που παρουσίασε στο Museum of Modern Arts στη Νέα Υόρκη, το 2009, The Artist is Present, όπου για 3 μήνες και 8 ολόκληρες ώρες κάθε μέρα, το κοινό καθόταν απέναντι της και την κοιτούσε. Τώρα, ήταν το κοινό των 250.000 ανθρώπων του Glastonbury Festival που την «κοίταξε» και την πρόσεξε, παραμένοντας σιωπηλό για 7 λεπτά. Το να μπορείς να επιβληθείς σε ένα τόσο μεγάλο κοινό, είναι πραγματικά αξιοσημείωτο.

Αξιοσημείωτο ήταν και το powerful ρούχο της που σχεδίασε αποκλειστικά για την Abramović, ο Riccardo Tisci.

«Η μόδα είναι σε κατάσταση κρίσης». Η Marina Abramović χρησιμοποιεί τη μόδα για να περάσει το μήνυμά της

Με ένα custom λευκό φόρεμα σε στιλ κιμονό που σχημάτιζε το σήμα της ειρήνης, η Marina Abramović αξιοποίησε τη μόδα, για να περάσει το σημαντικό αυτό μήνυμα. Η σχέση της με τη μόδα βέβαια, δεν ήταν πάντα η καλύτερη όπως αναφέρει και η ίδια μιας και ένιωθε πάντα άσχημη, με βάση τα πρότυπα που προβάλλει η μόδα, αλλά ο καλός της φίλος Riccardo Tisci την βοήθησε να αλλάξει γνώμη.

Οι 2 τους έχουν συνεργαστεί και στο παρελθόν, όπως με το πιο πρόσφατο έργο της, την όπερα, 7 Deaths of Maria Callas, όπου ο Tisci σχεδίασε τα κοστούμια της. Η Abramović δε, είχε αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση της παρουσίασης του show του Τisci για την Spring 2016 συλλογή Givenchy. Τώρα, συνεργάστηκαν για ένα ακόμα πιο σημαντικό ρούχο και σκοπό.

«Σκεφτόμουν πώς να παρουσιάσω αυτή την ιδέα και σχεδίασε το σήμα της ειρήνης. Όταν κάθομαι δεν μοιάζει σαν κάτι το τρομερό, αλλά με το που ανοίξεις τα χέρια, είναι το σήμα της ειρήνης. Θα πρέπει να μπει σε μουσείο», σχολιάζει η καλλιτέχνιδα. «Η έμπνευση για το σχέδιο του ρούχου προέκυψε από την τέχνη του γιαπωνέζικου κιμονό. Μας άρεσε πολύ η ιδέα να το μετατρέψουμε σε σήμα της ειρήνης», αναφέρει ο Tisci στη Vogue. «Έχουμε παίξει πολύ με το σκοτάδι στο ταξίδι μας με τη μόδα, οπότε νιώσαμε πολύ καλά και μέσα στο θέμα, με το να πάμε με μια πιο ελαφριά και αιθέρια δημιουργία γι’ αυτή τη μοναδική στιγμή».

Το αποτέλεσμα ήταν τόσο δυναμικό που ίσως να μην αντιληφθήκαμε αυτή την «ελαφρότητα» στην οποία αναφέρεται ο Tisci. Ίσως επειδή υπάρχουν τόσο τραγικά πράγματα που συμβαίνουν στον κόσμο μας με τους πολέμους σε Ουκρανία και Παλαιστίνη, αλλά και στη μόδα με τους ανήθικους τρόπους παραγωγής ρούχων.

«Η μόδα είναι σε μια κατάσταση κρίσης», σχολιάζει η Marina Abramović για τον χώρο αυτό που αποτελεί τον 2ο μεγαλύτερο ρυπαίνων κλάδο στον πλανήτη. «Η βιομηχανία κάνει τα στραβά μάτια με τις καταστροφές που ξετυλίγονται γύρω της», αναφέρει. «Η μόδα ανακυκλώνει διαφορετικούς σχεδιαστές για διαφορετικά brands. Γίνονται όλα για το περιεχόμενο».

Ανά τα χρόνια όμως, η Abramović έχει αξιοποιήσει την καλή πλευρά της μόδας μέσω της δουλειάς της, αυτή που μας επιτρέπει να την χρησιμοποιήσουμε ως ένα μέσο αυτοέκφρασης ή για να περάσουμε ένα μήνυμα. Πλέον, την χρησιμοποιεί σαν εργαλείο: «Δεν είναι κακό να νιώθεις ενδυναμωμένος, να νιώθεις πραγματικά καλά με τα ρούχα που φοράς. Ανακαλύπτοντάς το αυτό, σταμάτησα να νιώθω ενοχή για τη μόδα».

Μια από τις σημαντικότερες καλλιτέχνιδες της γενιάς της (μας), επιβεβαιώνει τη δύναμη της μόδας. Και αυτή τη φορά, το έκανε με το πιο δυναμικό ρούχο.

Exit mobile version