FASHION NEWS

Kenzo Takada: Ο Ιάπωνας σχεδιαστής που έφερε χρώμα και prints στη γαλλική μόδα

Getty Images For Jean-Paul Gaultier Francois Durand

Υπάρχει μια τεράστια διαφορά στη μόδα του σήμερα και στη μόδα των παλαιότερων χρόνων. Η παρθενογένεση τότε, ήταν εφικτή. Και αυτό είναι μια βάσιμη λογική, αν σκεφτείς ότι η μόδα επηρεάζεται από τις κοινωνικές συνθήκες των εποχών. Η μόδα, λοιπόν, στα 50s ή τα 70s ήταν ακόμα, αυτό που λένε και οι Άγγλοι, “up for grabs”. Όσο η κοινωνία διαμορφωνόταν τον 20ό αιώνα, το ίδιο έκανε και η μόδα. Αυτό έδωσε το πάτημα σε πολλούς οραματιστές της μόδας να αντιμετωπίσουν το γυναικείο ή ανδρικό ένδυμα, διαφορετικά. Και, λόγω του ότι η βιομηχανία της μόδας δεν είχε συγκεκριμένη μορφή ακόμα, η καινοτομία ή η παρθενογένεση, που λέγαμε πριν, ήταν ένα πιο ρεαλιστικό σενάριο.

Υπήρχαν, λοιπόν, κάποιοι σχεδιαστές που έδωσαν στη βιομηχανία τη μορφή που έχει σήμερα. Με λίγα λόγια, αν δεν υπήρχαν κάποιοι πρωτοπόροι, όπως η Mary Quant ή η Coco Chanel ή Elsa Schiaparelli η μόδα δεν θα ήταν ίδια. Ανάμεσα στους πρωτοπόρους που διαδέχθηκαν designers σαν τις προαναφερθείσες, ήταν και ο Ιάπωνας Kenzo Takada.

Ο σχεδιαστής που ήρθε στη Γαλλία το 1964 για 6 μήνες, έμεινε για 56 χρόνια, κατάφερε να αλλάξει τη μορφή του ως τότε γυναικείου ενδύματος. Η μόδα στα 70s και τα 80s, λοιπόν, θα ήταν πολύ διαφορετική αν δεν υπήρχε το έργο του πρωτοπόρου Kenzo Takada.

Ο Kenzo Takada και ο κορονοϊός

Ο Kenzo Takada πέθανε από κορονοϊό την Κυριακή 4 Οκτωβρίου, σε ηλικία 81 ετών. Τα νέα του θανάτου του ανακοίνωσε το K3, το πολυτελές lifestyle και ειδών σπιτιού brand που είχε λανσάρει ο σχεδιαστής τον Ιανουάριο.

«Με μεγάλη θλίψη ενημερωθήκαμε ότι ο καλός μας φίλος Kenzo Takada απεβίωσε σήμερα. Ήταν ένας συγκλονιστικός και τεράστιος δημιουργός που και είμαστε πολύ περήφανοι που συνεργαστήκαμε μαζί του. Θα θυμόμαστε πάντα το χαμόγελό του και την αγάπη του για ζωή. Ο χώρος της μόδας και του σχεδίου και όλοι εμείς θρηνούμε γι’ αυτόν σήμερα και στέλνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στα αγαπημένα του πρόσωπα», έγραψε η ομάδα του Kenzo στο Instagram.

Ο θάνατος του Ιάπωνα σχεδιαστή προέκυψε λίγες ώρες μετά την παρουσίαση της Spring 2021 συλλογής του οίκου Kenzo, κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας στο Παρίσι. Επίσης, το brand του σχεδιαστή, φέτος, γιόρτασε 50 χρόνια από το άνοιγμα της πρώτης του μπουτίκ στο Παρίσι. Ο Kenzo Takada, αν και είχε αποσυρθεί από την καλλιτεχνική διεύθυνση του οίκου από το 1999, συνέχισε να στηρίζει τον οίκο μέσω διάφορων δημιουργικών συνεργασιών.

Ο πρωτοπόρος Kenzo και το ξεκίνημα στο Παρίσι

Ο Kenzo Takada γεννήθηκε στην Ιαπωνία το 1939. «Ήταν μια πολύ σκοτεινή εποχή εκείνη», είχε πει κάποτε αναφερόμενος στη ζωή στο Himeji της Ιαπωνίας, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Δεν υπήρχε τίποτα. Η μόνη χαρά που έπαιρνε ήταν μέσα από τα περιοδικά και την τηλεόραση. Αυτό με έκανε να αποκτήσω ενδιαφέρον για τη μόδα. Ήθελα πολύ να μετακομίσω στο Παρίσι ή τη Νέα Υόρκη. Ήθελα πολύ να πάω». Αν και είχε σπουδάσει Λογοτεχνία, λίγα χρόνια μετά αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στη μόδα. Έτσι, πήγε στη σχολή “Bunka Fashion College” στο Τόκιο, όπου έγινε ο πρώτος άνδρας φοιτητής. Μετά απ’ αυτό, η καριέρα του στη μόδα ξεκίνησε με επιτυχίες.

Λίγα χρόνια μετά, το 1960, κέρδισε το βραβείο “Soen” το οποίο του δόθηκε από το ομώνυμο Ιαπωνικό περιοδικό μόδας. Ξεκίνησε, λοιπόν, να ράβει ρούχα για ένα πολυκατάστημα ρούχων. Η ζωή του άλλαξε όταν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών στο Τόκιο το 1964, το διαμέρισμά του κατεδαφίστηκε. Αφού του έδωσαν 10 μήνες σε ενοίκιο για αποζημίωση κατάφερε να φύγει για Παρίσι. Αν και το αρχικό του πλάνο ήταν να μείνει στο Παρίσι για έξι μήνες, κατέληξε να μένει για 56 ολόκληρα χρόνια. Ξεκίνησε να πουλάει τα σκίτσα του και έτσι κατάφερε να ανοίξει την πρώτη του μπουτίκ το 1970, με το όνομα “Jungle Jap”. Λίγο μετά άλλαξε το όνομα σε “Kenzo” και κάπως έτσι το ιστορικό fashion house, γεννήθηκε.

To “joie de vivre” μέσα από τη ματιά του Ιάπωνα Kenzo και η «απελευθέρωση» του γυναικείου σώματος

«Όταν άνοιξα την πρώτη μου μπουτίκ σκέφτηκα ότι δεν έχει κανένα νόημα να κάνω ότι έκαναν οι Γάλλοι σχεδιαστές. Δεν μπορούσα να κάνω ότι έκαναν. Έτσι έκανα τα πράγματα με τον δικό μου τρόπο, με σκοπό να είμαι διαφορετικός. Έτσι χρησιμοποίησα τα υφάσματα των κιμονό και άλλες αναφορές». Αλλά αυτό που έκανε τον Kenzo Takada να ξεχωρίσει πραγματικά, ήταν η ανάλαφρη και παιχνιδιάρικη διάθεση με την οποία αντιμετώπιζε το ένδυμα.

Kenzo Spring/Summer 1993 / Getty Images / Victor VIRGILE/Gamma-Rapho
Kenzo Spring/Summer 1993

Υπήρχε ένα γλυκό χάος στα σχέδιά του, μέσα από τα περίπλοκα prints, τα έντονα χρώματα και φυσικά τα bold shapes. Ο Kenzo ήταν ο πρώτος σχεδιαστής που σύστησε στη γαλλική μόδα τις oversized σιλουέτες.

Σε show του Kenzo στο Παρίσι, το 1984 / Getty Images
Σε show του Kenzo στο Παρίσι, το 1984

Κατά κάποιο τρόπο, απελευθέρωσε το γυναικείο σώμα, μέσα από τις στενές εφαρμογές, τους κορσέδες και τις ψηλόμεσες γραμμές που χαρακτήριζε τη μόδα της εποχής, ειδικά στη Γαλλία. Αυτό το έβαλε αμέσως στον «χάρτη» της μόδας. Η δουλειά του Takada ήταν μοναδική. Οι δημιουργίες του ήταν ξεχωριστές. Κανείς δεν μπορούσε να τον αντιγράψει.

Getty Images / Victor VIRGILE/Gamma-Rapho

Μια λαμπρή καριέρα και η παραίτησή του το 1999

Απελευθερώνοντας τα shapes των ρούχων και διοργανώνοντας αξέχαστα fashion shows, ο Kenzo Takada έγινε από τους πιο ευυπόληπτους σχεδιαστές μόδας. Οι δημιουργίες του ήταν αρκετά καινοτόμες για τη γαλλική μόδα και τη διεθνή μόδα γενικότερα. Στα μάτια πολλών, ο Kenzo ήταν μια cult φιγούρα και αυτό τον έκανε να ξεχωρίζει.

Από το πρώτο του show, το 1970, και έπειτα, η καριέρα του είχε ανοδική πορεία. Μέσα σε ένα διάστημα 15 χρόνων, ξεκίνησε την πρώτη menswear συλλογή (1983) και μια σειρά jeans (1986), ενώ κυκλοφόρησε με τεράστια επιτυχία και το πρώτο του άρωμα το 1988.

Το 1993, όμως μετά από τον θάνατο του συντρόφου του, αποφάσισε να αναθέσει τη διοίκηση του οίκου του στο LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton group. Έχοντας τεράστια επιτυχία και έσοδα από τα brands του, ο Kenzo Takada πούλησε τελικά τον οίκο για το ποσό των 80 εκατομμυρίων δολαρίων. Μέχρι το 1999, παρέμεινε στον οίκο ως ο καλλιτεχνικός διευθυντής, μέχρι που αποφάσισε να παραιτηθεί ολωσδιόλου.

Αφού τον διαδέχθηκαν διάφορα επώνυμα πρόσωπα από τον χώρο της μόδας (όπως οι Carol Lim και Humberto Leon του Opening Ceremony που επανάφεραν την πλέον φημισμένη τίγρη στα ρούχα του οίκου), ο οίκος συνέχισε να έχει την γνωστή fun-loving και «ζωντανή» διάθεση που είχαν οι αρχικές δημιουργίες του Takada.

Μετά την παραίτηση του από το brand, συνέχισε τις δημιουργικές συνεργασίες με τον οίκο, ενώ εξερεύνησε και άλλους τομείς. Σχεδίασε ρούχα για την όπερα, κοστούμια για τους Ολυμπιακούς αγώνες στο Τόκιο, ζωγράφιζε και ξεκίνησε το δικό του brand με είδη σπιτιού.

Το έργο του Kenzo Takada, έχει γράψει το δικό του κεφάλαιο στην ιστορία της μόδας. Η joie de vivre διάθεση των σχεδίων του και η στάση ζωής του γενικότερα, είναι αυτή που θα μείνει ζωντανή για πάντα -όσο γραφικό κι αν ακούγεται αυτό.

«Νομίζω ότι είναι σημαντικό να είσαι χαρούμενος με τον εαυτό σου. Αν δεν είσαι χαρούμενος δεν μπορείς να δημιουργήσεις. Νομίζω ότι όλοι πρέπει να προσπαθούν να είναι ήρεμοι. Να μην είναι επιθετικοί με τους ανθρώπους γύρω τους. Η μεγαλύτερη συμβολή που μπορεί να προσφέρει κάθε άνθρωπος είναι η ειρήνη».