Τα καταστήματα ρούχων έκλεισαν λόγω κορονοϊού. Πώς επηρεάζεται η βιομηχανία της μόδας
- 20 ΜΑΡ 2020
H παγκόσμια εξάπλωση του κορονοϊού συνεχίζει να επηρεάζει την βιομηχανία της μόδας. Καταστήματα ρούχων κλείνουν και το λιανικό εμπόριο επηρεάζεται παγκοσμίως. Μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις στην λιανική πώληση, η Ιταλία, είναι η πρώτη παγκόσμια δύναμη στον χώρο της μόδας που έχει επηρεαστεί άμεσα.
Η Ιταλία κλείνει τα σύνορα και η ιταλική μόδα επηρεάζεται
Όσο η χώρα βρίσκεται σε καραντίνα, καταστήματα, βιοτεχνίες, online e-shops έχουν σταματήσει να λειτουργούν, ειδικά από την στιγμή που η Ιταλία έκλεισε τα σύνορα. Οι βιοτεχνίες δεν μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους εκτός ιταλικών συνόρων και τα ιταλικά ηλεκτρονικά καταστήματα το ίδιο. Ο κορονοϊός έχει αφήσει το στίγμα του σε μια χώρα που μεγάλο μέρος της οικονομίας της βασίζεται στην παραγωγή και εξαγωγή ρούχων.
Τα καταστήματα ρούχων κλείνουν στην Αμερική λόγω κορονοϊού
Με πάνω από 100 χώρες να έχουν εμφανίσει κρούσματα του ιού, οι έμποροι στην Αμερική αρχίζουν να παίρνουν μέτρα. Ο Donald Trump απαγόρευσε τις πτήσεις εντός και εκτός Αμερικής για 30 ημέρες με σκοπό την πρόληψη, πράγμα που σημαίνει ότι τα αμερικανικά online shops που διανέμουν τα προϊόντα τους σε όλο τον κόσμο, σταματούν να παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες σε σχέση με πριν.
Εντός ΗΠΑ το online shopping δεν επηρεάζεται τόσο από τον κορονοϊό. Το λιανικό εμπόριο επηρεάζεται πολύ περισσότερο και τα καταστήματα ρούχων κλείνουν. Brands όπως η Nike, η Converse, η Abercrombie & Fitch και τα Urban Outfitters ανακοίνωσαν μέσα στο σαββατοκύριακο, ότι τα καταστήματα κλείνουν.
Τα καταστήματα ρούχων κλείνουν. Τι σημαίνει αυτό για το λιανικό εμπόριο;
Ο οικονομικός αναλυτής, Matt Powell, μιλώντας στο cnn.com, προβλέπει το μέλλον του λιανικού εμπορίου. «Η Nike είναι πολύ πιθανό να δει τις πωλήσεις της να επηρεάζονται από το κλείσιμο των καταστημάτων». Για ένα brand σαν τη Nike ή τα Urban Outfiters να επηρεάζονται από το κλείσιμο των καταστημάτων, δεν μπορούμε να φανταστούμε τον αντίκτυπο σε μικρότερες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, όπως η Ελλάδα και ειδικά για όσες δεν έχουν online υπηρεσίες.
Ακόμα κι αν οι πωλήσεις των καταστημάτων και των brands επηρεάζονται οικονομικά, το κλείσιμο των καταστημάτων θεωρείται αναγκαίο κακό. Η κίνηση αυτή είναι απαραίτητη για την παγκόσμια υγεία και όχι μόνο. Οι εταιρίες δεν ρισκάρουν την υγεία των εργαζομένων και των πελατών τους.
Το μέλλον του εμπορίου στην Ελλάδα με τον κορονοϊό
Και στην Ελλάδα, από τα εμπορικά κέντρα μέχρι και τις μικρές επιχειρήσεις, τα καταστήματα ρούχων έχουν βάλει λουκέτο. Λόγω του αριθμού κρουσμάτων, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να πάρει μέτρα. Φυσικά, από τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων μέχρι και πιο μικρά ελληνικά brands, υπάρχει ακόμα η επιλογή των αγορών online. Όσο κι αν το κλείσιμο των καταστημάτων επηρεάσει τις επιχειρήσεις, ήταν απαραίτητο για την προστασία της εγχώριας υγείας.
Το online shopping ενόψει κορονοϊού
Όσο ο κόσμος σε Ελλάδα και εξωτερικό αποφεύγει τους δημόσιους χώρους και με το κλείσιμο των φυσικών καταστημάτων ρούχων, πολλοί καταναλωτές στρέφονται στο online shopping για τις αγορές τους. Online shops/κολοσσοί, όπως το Amazon, έχουν δει σημαντικές αυξήσεις στις πωλήσεις τους, όχι όμως από αγορές ρούχων ή αξεσουάρ, αλλά από προϊόντα, όπως χειρουργικές μάσκες και γάντια.
Οι online υπηρεσίες είναι μια καλή εναλλακτική για το shopping ρούχων (και άλλων ειδών). Το online shopping θα βοηθήσει κάποιες επιχειρήσεις να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίες των υπαλλήλων και να σταθούν «όρθιες». Υπάρχουν φυσικά, οι αναμενόμενες καθυστερήσεις στην παράδοση των προϊόντων, λόγω έλλειψης προσωπικού και προϊόντων (ό,τι βγει out of stock είναι δύσκολο αν αναπληρωθεί άμεσα).
Όπως και να ‘χει, η παγκόσμια υγεία έχει προτεραιότητα αυτή τη στιγμή. Το κλείσιμο των φυσικών καταστημάτων ρούχων είναι αναγκαίο κακό για το μέλλον της ανθρωπότητας. Ελπίζουμε, λοιπόν, ότι το λιανικό εμπόριο, ειδικά στην χώρα μας, να «αντέξει» υπό το βάρος και ότι οι εταιρίες θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά στο μέλλον.