FASHION NEWS

Ο οίκος Louis Vuitton ανοίγει ξανά τα εργοστάσια παραγωγής του στη Γαλλία για να φτιάξει μάσκες

David Gaillard

Ο οίκος Louis Vuitton ευελπιστεί να φτιάξει 100 χιλιάδες μάσκες την εβδομάδα, για να ενισχύσει τη μάχη ενάντια στον κορονοϊό. Αυτές οι μάσκες προορίζονται για χρήση από το προσωπικό του και για τους οίκους ευγηρίας που βρίσκονται στις γύρω περιοχές.

Καθώς τμήματα της γαλλικής παραγωγής σταδιακά αρχίζουν να λειτουργούν ξανά, η Louis Vuitton άνοιξε 12 από τα 16 εργοστάσια παραγωγής της. Στόχος είναι η δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων μασκών. Ο Michael Burke, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Louis Vuitton επισκέφτηκε την Τετάρτη 8 Απριλίου το εργαστήριο Sainte-Florence. Στο συγκεκριμένο workshop επέστρεψαν στην εργασία τους 115 από τους 896 εργαζομένους της Louis Vuitton, εκ των οποίων οι 22 φτιάχνουν εθελοντικά αναλώσιμες και ανακυκλώσιμες μάσκες.

Louis Vuitton μάσκες

«Είμαστε πανέτοιμοι να φτιάξουμε πάνω από 100 χιλιάδες μάσκες την εβδομάδα»

Σε τηλεφωνική συνέντευξη με το WWD, οι υπεύθυνοι δήλωσαν ότι συνολικά 400 εργαζόμενοι στη Louis Vuitton επέστρεψαν στις θέσεις τους σε ολόκληρη τη Γαλλία. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και εκείνοι που φτιάχνουν μάσκες, ανταποκρινόμενοι στο αίτημα της γαλλικής κυβέρνησης για αύξηση της παραγωγής εναλλακτικών μη χειρουργικών μασκών, ώστε να βοηθήσουν στη μάχη κατά του κορονοϊού. «Είμαστε πανέτοιμοι να φτιάξουμε πάνω από 100 χιλιάδες μάσκες την εβδομάδα. Πρέπει να ξεκινήσουμε αργά. Για αυτό τον λόγο μόνο 400 από τα 4,500 άτομα βρίσκονται σε αυτά τα 12 εργοστάσια. Περίπου το 10% του εργατικού δυναμικού έχει επιστρέψει».

Διάφορα workshops της Vuitton στη Marsaz, τα Saint-Donat, Saint-Pourçain, Ducey και Sainte-Florence φτιάχνουν μάσκες και σχέδια, ενώ τα Issoudin και Condé workshops κατασκευάζουν αποκλειστικά μάσκες. Το ιστορικό ατελιέ του οίκου που άνοιξε το 1859 στην Asnières, στα περίχωρα του Παρισιού, παραμένει κλειστό.

Η υπάλληλος της Louis Vuitton, Christine Brosseau φτιάχνει μάσκες

H Louis Vuitton έχει επίσης 1 εργαστήριο στη Φλωρεντία και 4 στην Ισπανία, τα οποία παράγουν δερμάτινα είδη και αξεσουάρ. Τα 2 στην Καλιφόρνια και το 1 στο Τέξας εφοδιάζουν την αγορά των ΗΠΑ. Όλα αυτά παραμένουν κλειστά, όπως και τα εργοστάσια υποδημάτων της στη Βενετία.

Ενώ η άμεση προτεραιότητα είναι η επανεκπαίδευση του προσωπικού για να παράγει μάσκες, ο Burke αναμένει να αρχίσει ξανά και η παραγωγή δερμάτινων ειδών, με δεδομένο ότι η ζήτηση luxury προϊόντων έχει ανέβει σημαντικά στις ασιατικές αγορές, όπως στην Κίνα, την Ταϊβάν και τη Νότια Κορέα.

Το lockdown συνεχίζεται στην Ιταλία

Ο Burke ανέφερε ότι μόλις σημειωθούν ελλείψεις στα αποθέματα των προϊόντων του brand, θα πρέπει να ξεκινήσει η παραγωγή για τη δημιουργία τους. Αυτό δεν μπορεί να γίνει όσο ξαφνικά προέκυψε το κλείσιμο των εργοστασίων εξαιτίας του κορονοϊού. Κι ενώ οι εργαζόμενοι της Louis Vuitton είναι σε αναμονή -και αμείβονται στο 100%-, οι προμηθευτές στην Ιταλία βρίσκονται σε κατάσταση lockdown.

«Η επανεκκίνηση της παραγωγής σε ένα εργοστάσιο της Γαλλίας δεν είναι τόσο δύσκολη. Κανείς δεν απολύθηκε, όλοι εξακολουθούν να πληρώνονται, όλοι είναι on call. Αυτό είναι το εύκολο κομμάτι. Το δύσκολο είναι να αρχίσει η εφοδιαστική αλυσίδα να λειτουργεί, τόσο στην παραγωγή, όσο και στη διάθεση» δήλωσε ο Burke.

«Η Ιταλία εξακολουθεί να είναι κλειστή. Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που δεν μπορούμε να κάνουμε στη Γαλλία, όπως μεταλλικά κομμάτια, αγκράφες και ορισμένα ακόμα αντικείμενα. Επίσης, τα καταστήματα πρέπει να είναι ανοιχτά και δεν γνωρίζουμε πότε θα συμβεί αυτό. Η παραγωγή δερμάτινων ειδών εξαρτάται από εξωτερικούς παράγοντες».

Εντωμεταξύ, οι σχεδιαστές του οίκου παράγουν σχέδια για τη φθινοπωρινή κολεξιόν. Ο Burke τόνισε ότι η δύναμη των online πωλήσεων και η επικράτηση των ψηφιακών showroom στο άμεσο μέλλον, είχαν αντίκτυπο στον σχεδιασμό. «Το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι πολύ ισχυρό και αποτελεί ένα άμεσο κανάλι επικοινωνίας με όλους τους πελάτες μας παγκοσμίως. Πρέπει να σκεφτείτε με ψηφιακούς όρους. Τα προϊόντα πρέπει να είναι επιθυμητά σε μία διαδικτυακή πλατφόρμα».

Οι εργαζόμενοι της Louis Vuitton επιστρέφουν και φτιάχνουν μάσκες

Η Vuitton δημιούργησε ένα φυλλάδιο με λεπτομερείς οδηγίες για την ασφάλεια. Επίσης, υπάρχει μία νοσοκόμα στο εργοστάσιο που δείχνει στους εργαζόμενους πώς να πλένουν σωστά τα χέρια τους και να βάζουν τις μάσκες. «Οι πρώτοι που επέστρεψαν ήταν όλοι εθελοντές. Πρέπει να καταλάβετε ότι όταν επέστρεψαν, ο φόβος στη Γαλλία ήταν στο μέγιστο» δήλωσε ο Burke.

Σημείωσε ότι στις περιοχές παραγωγής εκτός του Παρισιού, όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιστρέφουν στην εργασία τους. «Το feedback που λαμβάνω είναι συντριπτικά θετικό».

Ο Michael Burke και η Christine Brosseau στο Sainte-Florence workshop

Μιλώντας μέσω FaceTime στο WWD, η Christine Brosseau, εργαζόμενη στο Sainte-Florence, έδειξε πως μπορεί να δημιουργήσει μία ανακυκλώσιμη μάσκα σε περίπου 10 λεπτά, χρησιμοποιώντας ένα μείγμα βαμβακιού και πολυεστέρα. Και ελπίζει να μειώσει τον χρόνο στα 5 λεπτά, όσο εξασκείται. «Είναι μία καινούργια δεξιότητα, αλλά είμαστε συνηθισμένοι να προσαρμοζόμαστε» είπε Brosseau.

Ο χώρος της μόδας ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα της γαλλικής κυβέρνησης

Η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε από τις εταιρείες μόδας να δώσουν βοήθεια για την παραγωγή μασκών, ενώ στράφηκε σε άλλες βιομηχανίες για την παραγωγή αντισηπτικών τζελ. Οι γαλλικές εταιρείες έχουν παράγει 4 εκατομμύρια εναλλακτικές, μη χειρουργικές μάσκες μέχρι στιγμής. Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο την παραγωγή 40 εκατομμυρίων χειρουργικών μασκών μέσα στον Απρίλιο.

Ο όμιλος LVMH έχει παραγγείλει 40 εκατομμύρια μάσκες από έναν Κινέζο προμηθευτή για να αντιμετωπίσει την έλλειψη στα γαλλικά νοσοκομεία. Επίσης, έχει προσαρμόσει τις μονάδες παραγωγής αρωμάτων και καλλυντικών για τη δημιουργία και διανομή αντισηπτικών τζελ.

H Louis Vuitton φτιάχνει μάσκες για όσους εκτίθενται περισσότερο

Ο Burke δήλωσε ότι η Louis Vuitton θα κρατήσει το 20 με 30% από τις μάσκες για εσωτερική χρήση και θα δωρίσει τις υπόλοιπες σε γηροκομεία. Μάλιστα, σχεδιάζει να απασχολεί το 1/3 των ομάδων για την κατασκευή μασκών, το 1/3 στον σχεδιασμό και το άλλο να παράγει τσάντες. «Αλλά πρώτα θα πρέπει να φτιάξουμε αρκετές μάσκες για να επιστρέψουν όλοι στις δουλειές τους».

Ενώ το εργαστήριο στη Sainte-Florence παράγει κυρίως χαμηλής ποιότητας μάσκες κατηγορίας 2, ελπίζει να προσθέσει μάσκες κατηγορίας 1 από την επόμενη εβδομάδα. Οι εργαζόμενοι στους οίκους ευγηρίας μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις μάσκες χαμηλής ποιότητας εκτός εργασίας, αλλά χρειάζονται τις μάσκες κατηγορίας 1, όταν είναι στη δουλειά. «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σε αυτά τα γηροκομεία και είναι οι πιο ευάλωτοι. Θέλουμε να κάνουμε το κοινωνικό μας καθήκον» δήλωσε ο Burke.

Η δημιουργία των μασκών γίνεται σε συνεργασία με το εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας, Mode Grand Ouest.

Exit mobile version