Met Gala 2022: Η εισβολή των corsets μάς επιβεβαιώνει ότι ειναι η μεγαλύτερη τάση της σεζόν
- 3 ΜΑΙ 2022
Αν το καλοσκεφτείς, το γεγονός ότι είδαμε τόσα corsets στο Met Gala 2022, βγάζει απόλυτο νόημα. Δηλαδή, από την μια, ένας κορσές είναι κάπως η «εύκολη λύση». Είναι το ρούχο αυτό που εκπροσωπεί απλά και ξεκάθαρα τη μόδα του 19ου αιώνα και την gilded era. Μία εποχή που ήθελε τις γυναίκες να υποστηρίζουν ένα πράγμα: τον καθωσπρεπισμό. Οι γυναίκες έπρεπε να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές τότε. Έπρεπε να έχουν καλή και στητή στάση σώματος (οι κορσέδες το πρόσφεραν αυτό). Έπρεπε να έχουν μία «κομψή» σιλουέτα. Να μην είναι πολύ παχιές, ούτε πολύ αδύνατες. Να ντύνονται ωραία ακόμα κι αν αυτό ενίσχυε στην καταπίεση όλων των μορφών της γυναίκας. Γιατί αυτό υπονοούσε η μόδα της εποχής. Ήθελε τη γυναίκα «δέσμια» των κανόνων μίας τάχα μου, καθωσπρέπει κοινωνίας.
Η επιστροφή των corsets στη μόδα και το χαλί του Met Gala 2022, όμως, θέλουν να περάσουν το ακριβώς αντίθετο μήνυμα από την καταπίεση. Δεν υποστηρίζουν τη γυναικεία καταπίεση, αλλά τη γυναικεία σεξουαλική απελευθέρωση. Γιατί μην ξεχνάς. Οι κορσέδες είναι (και) σέξι. Πριν όμως σου μιλήσω για την «επέλαση» των corsets στο Met Gala 2022 και τις τάσεις, ας δούμε πώς ξεκινάει και πώς εξελίσσεται η ιστορία αυτού του ρούχου.
Μια μικρή ιστορική αναδρομή των corsets
Τα corsets πριν τα δούμε να «παρελαύνουν» στο χαλί του Met Gala, χρονολογούνται από το 1500. Οι κορσέδες ήταν εσώρουχα που φοριόντουσαν κάτω από τα φορέματα των γυναικών, με στόχο να δημιουργήσουν αυτή την hourglass σιλουέτα στο γυναικείο σώμα. Μία σιλουέτα που ήταν η αρχή του «κακού», χτίζοντας μη ρεαλιστικά πρότυπα για το γυναικείο σώμα και την ομορφιά, γενικότερα. Αν και ήταν ένα εσώρουχο που συμβόλιζε την γυναικεία καταπίεση, είχε και πρακτικό χαρακτήρα. Βοηθούσε στο να στηριχτούν καλύτερα τα βαριά υφάσματα των φορεμάτων που φορούσαν οι γυναίκες της εποχής.
Με τα corsets να φτάνουν το peak τους το 1800 και το 1900, στη σύγχρονη κοινωνία ξαναεμφανίζονται στα 70s και τα 80s. Σχεδιαστές όπως ο Jean Paul Gaultier αλλά και οι iconic κορσέδες της Vivienne Westwood στα 80s, έφεραν την επανάσταση στους κορσέδες απελευθερώνοντας την εικόνα που είχαμε ως τότε γι’ αυτό το ρούχο-εσώρουχο. Με τους κορσέδες τις Westwood, είδαμε την punk πλευρά τους, ενώ με αυτούς του Gaultier την σέξι αισθητική τους.
Από τότε, και επίσημα πια, τα corsets δεν θεωρούνταν εσώρουχο αλλά ρούχο. Σημαντικό ρόλο, φυσικά, έπαιξαν και οι δημιουργίες του Thierry Mugler ο οποίος πειραματίστηκε τόσο με τους κορσέδες δείχνοντάς μας πώς μπορούν να είναι σέξι, glamorous, campy και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Οι κορσέδες και ο ρομαντισμός των 1800s, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλούς σχεδιαστές στα 90s, όπως τον Christian LaCroix αλλά και τον John Galliano που παρουσίασαν τη δική τους εκδοχή του romanticism στην πασαρέλα.
Οι κορσέδες σήμερα
Το γεγονός ότι είδαμε τα corsets να κυριαρχούν στο χαλί του Met Gala, οφείλεται αρκετά στις τάσεις του σήμερα. Μετά από 2 χρόνια πανδημίας, άνεσης και “meh” ρούχα, οι κορσέδες έρχονται να μας υπενθυμίσουν ότι η μόδα δεν είναι μόνο χαλαρές σιλουέτες. Χωρίς να θέλουν να προμοτάρουν απαραίτητα, αυτή την καταπίεση που χαρακτήριζε τους κορσέδες του 17ου και 19ου αιώνα, οι κορσέδες σήμερα έχουν άλλη ισχύ.
Θέλουν να δείξουν ότι οι γυναίκες τους φοράνε γιατί το επιλέγουν. Γιατί εκφράζουν τη γυναικεία σεξουαλική απελευθέρωση ως ένα ρούχο-εσώρουχο που τονίζει το στήθος, τα οπίσθια και γενικά κάνει focus στο σώμα. Είναι ένα ρούχο που εκπροσωπεί την ιδέα ότι οι γυναίκες μάχονται για την ισότητα και για μία θέση σε αυτόν τον κόσμο. Όλα αυτά, λοιπόν, οδήγησαν τα corsets στις πασαρέλες και τελικά στο χαλί του Met Gala 2022.
Τα corsets στο χαλί του Met Gala 2022
Το θέμα ήταν “Gilded Glamour”, και πολλοί καλεσμένοι το «μετέφρασαν» σε έναν κορσέ. Από άνδρες όπως τον πάντα κουλ και stylish Lenny Kravitz και γυναίκες όπως την Gigi Hadid, τη Lizzo, την Sarah Jessica Parker κ.ά., πολλοί βρήκαν την ευκαιρία να υποστηρίξουν τη θεματική του event με το iconic αυτό ρούχο.
Ένα κλείσιμο ματιού στη μόδα των νεότερων χρόνων η οποία όμως υπερτονίζεται από την σημασία της γυναικείας απελευθέρωσης. Όσο εξελίσσονται οι κοινωνίες και το ανθρώπινο είδος, τόσο θα εξελίσσεται και η μόδα. Ως τότε, θα απολαμβάνουμε τα corsets που είδαμε στο Met Gala 2022.
O εκπληκτικός Lenny Kravitz με Chrome Hearts σύνολο.
Η Gigi Hadid με ένα εντυπωσιακό Versace look.
H Lizzo με corset dress του Thom Browne.
Η Bella Hadid με Burberry.
Η Precious Lee με δημιουργία Altuzarra.
H SZA με Vivienne Westwood και oversized καπέλο.
Η Paloma Elsesser με σύνολο Coach.
Η Μaisie Williams με Thom Browne.
Η Sarah Jessica Parker υποστηρίξε την τάση των corsets στο χαλί του Met Gala 2022, με δημιουργία Christopher John Rogers.