Met Gala 2024: Η αγανάκτηση για το χαλί και όσα πρέπει να κρατήσεις από τα φετινά Όσκαρ της μόδας
- 8 ΜΑΙ 2024
Υπάρχει μια μεγάλη αντίθεση τα τελευταία χρόνια, όσον αφορά το χαλί του Met Gala. Υπάρχει μια τεράστια ανάγκη να ενθουσιαστούμε (κάποιοι τουλάχιστον) με τη μόδα που φέρνουν οι αγαπημένοι μας σταρ στο χαλί, την οποία όμως, βρίσκουμε πολύ εύκολα τρόπο να «δικάσουμε», τελικά. Νομίζω η ανάγκη μας να πούμε πόσο πολύ δεν μας άρεσαν οι εμφανίσεις των σταρ στον γνωστό θεσμό, είναι πολύ μεγαλύτερη από το να γιορτάσουμε αυτό που, στο τέλος της ημέρας, έχει μεγαλύτερη σημασία απ’ όλα: τη μόδα, την ιστορία της και έναν θεσμό που βοηθάει στο να παραμείνει ζωντανή η μόδα, αλλά και όλες οι τέχνες.
Κάθε φορά που πραγματοποιείται το Met Gala, λοιπόν, μια πολύ σημαντική βραδιά για τη μόδα, λέμε πώς είναι «κάθε χρόνο και χειρότερα» -μια άποψη στην οποία κατέληξαν πολλοί και για το Met Gala 2024. Ισχύει αυτό; Κατά τη γνώμη μου, όχι. Βρίσκω κάπως παράλογο να ακυρώνουμε τόσο εύκολα έναν θεσμό τόσων ετών, γιατί ζούμε στην εποχή του μηδενισμού που τίποτα δεν μας είναι αρκετό, και που ικανοποιούμαστε πραγματικά μόνο από την πλασματική τέχνη και μόδα που μας παρουσιάζει το ΑΙ -ίσως γιατί στην μάταιη αναζήτησή μας για το «τέλειο», αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να βρούμε αυτό που πραγματικά θέλουμε (κάτι, δηλαδή, ουτοπικό).
Από την άλλη μπορώ να καταλάβω γιατί συμβαίνει αυτό και προς τι η «αγανάκτηση» για το Met Gala 2024. Υπάρχει τόση φρικαλεότητα στον κόσμο αυτή τη στιγμή (με τους βομβαρδισμούς στην Παλαιστίνη να είναι το πρώτο στη λίστα), που οτιδήποτε μας υπενθυμίζει ότι η ζωή κάποιων είναι τόσο τέλεια και πολυτελής, μάς «χτυπάει» άσχημα.
Αλλά πότε δεν ίσχυε αυτό στη σύγχρονη κοινωνία; Πότε δεν πεινούσαν άνθρωποι, ενώ άλλοι έτρωγαν με χρυσά κουτάλια; Ναι, η ταρίφα των 75.000 δολαρίων που χρειάστηκε να πληρώσουν οι καλεσμένοι του Met Gala 2024, είναι παράλογη, ειδικά όταν υπάρχουν παιδιά που υποφέρουν με όλη την έννοια της λέξης στη Γάζα, αλλά αυτή ήταν πάντα η τάξη πραγμάτων στον σύγχρονο καπιταλιστικό κόσμο που ζούμε.
Υπάρχουν αντιθέσεις παντού στον κόσμο μας και βρίσκω άδικο να τα βάζουμε με το Met Gala και το κάθε Met Gala, γι’ αυτό. Οι μάχες μας «χάνονται» όταν δεν δίνονται για τη σωστή αφορμή και είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε αυτά τα 2, για την ώρα.
Κυρίως από τη στιγμή που το Met Gala 2024 πραγματοποιήθηκε κανονικότητα με τη μόδα στο χαλί να ενθουσιάζει άλλους και να απογοητεύει ακόμα περισσότερους (είπαμε, αυτή είναι η ανάγκη πολλών γιατί η πραγματικότητα τους είναι λίγη) και με άλλους να μη νοιάζονται καθόλου, γιατί η μόδα είναι περιττή στη ζωή τους (ακόμα κι αν δεν είναι και δεν το καταλαβαίνουν).
Αυτό που εγώ θέλω να δηλώσω είναι ένα πράγμα, που έχει κάνει τρόπο ζωής ένας καλός μου φίλος: «relax, ματάκια». Είναι μόδα, είναι fun και το Met Gala 2024 είναι μια εξαιρετική αφορμή για διαφυγή -η μόδα είναι (και) αυτό εξάλλου.
Ναι, η μόδα στο χαλί του θεσμού μπορεί να μην είναι τόσο απολαυστική όσο ήταν κάποτε. Ναι, μπορεί να χρειάζεται οι στιλίστες να χρησιμοποιήσουν τα «μεγάλα όπλα» για να προσφέρουν μια πιο ενδιαφέρουσα μόδα στο χαλί (βλ. αρχειακά looks από παλαιότερες συλλογές μεγάλων σχεδιαστών μόδας και οίκων), αλλά αυτό δεν σταματάει το Met Gala 2024 να έχει κάτι να «πει». Αυτό που πιστεύω εγώ ότι «λέει»; Εκφράσου με τη μόδα και μη φοβάσαι to get weird with it. Μόδα είναι θα περάσει.
Παρακάτω, λοιπόν, σου λέω 5 πράγματα που αξίζει να κρατήσεις από το φετινό Met Gala 2024, με το θέμα Sleeping Beauties: Reawakening Fashion.
Ο Balmain κλέβει
Κατά τη γνώμη μου, ο Olivier Rousteing με τον οίκο Balmain είχε 2 από τις πιο ωραίες εμφανίσεις στο χαλί του Met Gala 2024. Αυτή της Elle Fanning και το glass dress και αυτή της Tyla με το φημισμένο πλέον, sand dress (με το It αξεσουάρ τσάντα/κλεψύδρα), που -για εμένα- συμβολίζει τον λιγοστό χρόνο που μας περισσεύει για να σώσουμε τον πλανήτη από την ολική καταστροφή που θα φέρει η κλιματική κρίση.
2 εντυπωσιακά looks, εκ των οποίων όμως, το ένα (αυτό της Fanning) φαίνεται να είναι ύποπτα παρόμοιο με τη συλλογή των ανεξάρτητων designers Nitsan Zapler και Tama Fuchs, που σχεδίασαν το 2023 για την αποφοίτησή τους από τη συλλογή ενδυματολογίας. Η ομοιότητα με το φόρεμα των σχεδιαστριών είναι τόσο μεγάλη που δεν υπάρχει χώρος για δικαιολογίες.
Η Fuchs μάλιστα, εξέφρασε την απογοήτευσή της για το συμβάν σε ένα post της στο Instagram: «Το αρχικό μας σχέδιο αντιγράφηκε από τον οίκο Balmain, χωρίς καμία ντροπή. Είναι αποκαρδιωτικό να βλέπεις μεγάλους σχεδιαστές να ποδοπατάνε τη δημιουργικότητα νέων σχεδιαστών! Έχουμε κουραστεί από το να συμβαίνει αυτό συνέχεια». Είμαστε μαζί τους σε αυτό 100%, sorry Olivier (ειδικά από τη στιγμή που βλέπουμε να συμβαίνει αυτό, αρκετά συχνά από τους μεγάλους οίκους μόδας).
Η μικροσκοπική μέση της Kim K.
Η Kim Kardashian δεν γίνεται να έχει ποτέ ένα «ήσυχο» Met Gala μιας και οι εμφανίσεις της στο χαλί, προκαλούν πάντα (για καλούς και κακούς λόγους). Σαν τη φορά που φόρεσε (και κατέστρεψε) το φόρεμα του Bob Mackie που είχε φορέσει η Marilyn Monroe, δεν ήταν, αλλά για το custom Maison Margiela look της στο Met Gala 2024 (το οποίο δεν μίσησα, για να είμαι ειλικρινής), η σταρ φόρεσε ένα κορσέ που έκανε τη μέση της να δείχνει επικίνδυνα μικρή.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε να συμβαίνει αυτό -η τέχνη του burlesque «πατάει» σε αυτή την αισθητική, ενώ έχουμε δει κι άλλους καλλιτέχνες, όπως την drag queen Violet Chachki να εμφανίζεται με μια μικροσκοπική μέση με τη βοήθεια κορσέ, στη σκηνή του RuPaul’s Drag Race. Παρ’ όλα αυτά, το concept, οι αναφορές και το μήνυμα πίσω από αυτές τις περιπτώσεις, είναι διαφορετικό. Στην περίπτωση της Kim Kardashian (και όλης της οικογένειας ίσως), φαίνεται να υπάρχει μια τρομερή εμμονή με το αδύνατο που πραγματικά σοκάρει -και είναι επικίνδυνο, αν σκεφτεί κανείς την επιρροή που ασκεί στον κοινό της.
Η εμμονή της μόδας με το αδύνατο και τη νιότη και με την τρελή ιδέα που αιωρείται στον αέρα ότι απαιτείται, υπό μια έννοια, από τους celebrities να παραμένουν ίδιοι (το ίδιο νέοι, στα ίδια κιλά κ.ο.κ.), είναι μια που έχουν ενισχύει «τάσεις», όπως αυτές του Ozempic και της do or die φιλοσοφίας να δείχνω τέλειος/α στον βωμό της μόδας, και πρέπει να σταματήσει. Ας κανονικοποιήσουμε το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο που είναι ότι οι άνθρωποι αλλάζουμε όσο μεγαλώνουμε. Ότι παχαίνουμε και αδυνατίζουμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας και ας σταματήσουμε να αναζητάμε το τέλειο, που θα βρει κανείς μόνο στο AI (κι αν).
To shade του Tom Ford στο Met Gala 2024
Ο εκπληκτικός Tom Ford έκανε μια σπάνια εμφάνιση (μετά από καιρό) στο χαλί του Met Gala 2024 και ήταν μια που θα μείνει αξέχαστη για 2 λόγους: Πρώτον, όπου κι αν βρίσκεται ο Tom Ford, θα είναι πάντα ο πιο καλοντυμένος άνδρας και αυτό επιβεβαιώνει και η εμφάνισή του στο χαλί του event. Δεύτερον, λάτρεψα το shade (δηλαδή το καυστικό σχόλιο) απέναντι στον οίκο Tom Ford –τον οποίο πούλησε το 2023 αποχωρώντας απ’ όλες τις υποχρεώσεις του από τον οίκο που ίδρυσε ο ίδιος το 2010-, όταν ρωτήθηκε για το κοστούμι που φόρεσε στο Met Gala.
O ίδιος αποκάλυψε ότι το βελούδινο κοστούμι του που περιλάμβανε ένα κόκκινο σακάκι, ήταν δημιουργία του οίκου Saint Laurent, και μάλιστα δεν παρέλειψε να αναγνωρίσει το ταλέντο του καλλιτεχνικού διευθυντή του οίκου Anthony Vaccarello για την ικανότητά του να ράβει ένα άψογο κοστούμι. «Νομίζω ότι είναι ένας εκπληκτικός σχεδιαστής», σχολίασε στη συνέντευξή του στο χαλί -ένα έμμεσο σχόλιο στον Peter Hawkings που ανέλαβε τον οίκο μετά τον Ford. «Λατρεύω ό,τι κάνει και με ρώτησε αν μπορεί να μου φτιάξει κάτι για να φορέσω σήμερα. Δεν σχεδιάζω πια κι είπα, γιατί όχι;».
O Tom Ford αν και έχει ταυτιστεί με τη «θητεία» του στον οίκο Gucci στα 90s, είχε υπηρετήσει και ως creative director του οίκου Yves Saint Laurent για 5 χρόνια, το 1999. Στο παρελθόν είχε δηλώσει ότι τα χρόνια του στον γαλλικό οίκο, ήταν δυστυχισμένος, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται δεν του κρατάει κακία.
Η Zendaya. Τελεία
Η Zendaya είναι ένα fashion force που ειδικά, όσον αφορά το στιλ της στο κόκκινο χαλί, δεν σταματάει να εμπνέει και να εντυπωσιάζει. Μαζί με τον επί 14 χρόνια στιλίστα της, Law Roach, έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν εντυπωσιακές στιγμές στο χαλί και αυτό αφορά και τα 2 looks της στο χαλί του Met Gala 2024. Σαν συν-οικοδέσποτρια του φετινού θεσμού, η Zendaya παρουσίασε 2 looks στο χαλί και ήταν και τα 2 άξια προσοχής.
Η πρώτη της εμφάνιση περιλάμβανε ένα custom Margiela φόρεμα του John Galliano που εμπνεύστηκε από look του σχεδιαστή για τον οίκο Dior και την Couture Spring 1999 συλλογή. Ακολούθησε μία δεύτερη εμφάνιση, ένα vintage φόρεμα από την Couture συλλογή 1996 του John Galliano για τον οίκο Givenchy: ένα μαύρο corset dress και ένα εντυπωσιακό headpiece, που σχεδίασε ο Philip Treacy για συλλογή του Alexander McQueen το 2006.
Fun Fact: Η Zendaya προμηθεύτηκε το headpiece από τη vintage μπουτίκ Lily et Cie στο Λος Άντζελες, το οποίο αγόρασε η ίδια με τα δικά της λεφτά. She can buy herself flowers τελικά.
The winners of Met Gala 2024
Οι πραγματικές winners του Met Gala 2024, δηλαδή οι πιο καλοντυμένες του φετινού χαλιού ήταν 3 (εξαιρώ την Elle Fanning λόγω του συμβάντος με το φόρεμά της): η Taylor Russell με custom made δημιουργία Loewe, η -για μένα αδικημένη από τον Τύπο- Ashley Graham με Ludovic de Saint Sernin και η Mona Patel με το εκπληκτικό Iris van Herpen φόρεμά της.
Εν ολίγοι, η Russell ντύθηκε σαν τον πιο fashion κορμό δέντρου που έχεις δει ποτέ, η Graham ανέδειξε εκπληκτικά τις θεϊκές καμπύλες της με το edgy φόρεμά της, ενώ η Patel μετατράπηκε σε μια «ζωντανή» πεταλούδα με το κατασκευαστικά καινοτόμο και άρτιο φόρεμά της το οποίο περιλάμβανε πεταλούδες στα χέρια που είχαν κίνηση (!).
Αυτή είναι μόδα που εμπνέει, ακόμα κι αν σε κάποιες περιπτώσεις τα ρούχα δεν είναι τα πιο dramatic ή extravagant που έχεις δει ποτέ.